28.03.2021 Telkkaria ei enää kanneta pois ulosottomiehen mukana, auton ja jopa omistusasunnon saa pitää – "Velallisen suojaa on parannettu tällä vuosituhannella"

 Telkkaria ei enää kanneta pois ulosottomiehen mukana, auton ja jopa omistusasunnon saa pitää – "Velallisen suojaa on parannettu tällä vuosituhannella"

Nykyään velallinen saa pitää elämiseen tarvittavat perusasiat, kuten kalusteet ja edullisen auton. Kuvituskuva. ARKISTO/JOHANNA ERJONSALO

Korona ei viime vuonna juurikaan lisännyt ulosottoasioiden määrää, koska taloudelliset vaikeudet näkyvät Ulosottolaitoksessa viiveellä.

– Oletamme, että tämän vuoden luvuissa näkyy nousua. Tiettyjen toimitusten määrä viime vuonna aleni, kuten häädöt ja realisointi eli ulosmitatun omaisuuden rahaksi muuttaminen, kertoo valtakunnanvouti Juhani Toukola Ulosottolaitokselta.

Väheneminen johtuu Toukolan mukaan valtiovallan myöntämistä helpotuksista koronan vuoksi talousahdingossa olleille.

Ikuista velkavankeutta ei enää ole, koska velat vanhenevat 15-20 vuodessa. Kuvituskuva. ARKISTO/PÄIVI TUOVINEN

KAIKKEA omaisuutta ei kuitenkaan ulosmitata. HU:n tietojen mukaan eräs velallinen sai pitää esimerkiksi autonsa sekä myös omistusasuntonsa. Eikö näitä ulosmitata rästiin jääneiden velkojen kuittaamiseksi?

– Velkojen määrä ja velallisen maksukyky ratkaisevat, ulosmitataanko omaisuutta. Voi olla, että omaisuuden ulosmittauksen sijaan velat tulevat suoritetuksi kohtuullisessa ajassa maksusuunnitelmalla tai ulosmittaamalla palkasta, kertoo ulosottoylitarkastaja Harri Lepolahti Ulosottolaitoksen Helsingin toimipaikasta.

Vielä 2000-luvun alussa ulosottomiehet pystyivät ulosmittaamaan velallisen irtaimistoa, mutta 2004 vuoden jälkeen velallisen koti-irtaimisto kuuluu perusturvan piiriin.

– Tavanomainen koti-irtaimisto sekä tulonhankkimiseen tarvittavia työvälineitä saa pitää. Huomattavan kallis auto kuitenkin pitää vaihtaa halvempaan, vaikka se olisi tulojen hankkimisväline, Lepolahti kertoo.

Esimerkiksi auton ulosmittaamisessa koituu kuluja sen kuljettamisesta, säilytyksestä ja myymisestä, jolloin edullisen auton realisoinnista ei olisi velkojalle paljoakaan hyötyä.

– Pitää ottaa huomioon velallisen asema. Meillä velallisen suojaa on parannettu tällä vuosituhannella. 1990-luvulla velalliselta saattoi mennä ulosmittaukseen kaikki huonekaluja ja elektroniikkaa myöten.

Nykyään ulosottomiehet käyvät vain harvoin velallisen asunnolla tai toimistossa. Tarvittavat varallisuustiedot on nähtävissä rekistereistä.

– Tiedämme, että meidän asiakkaamme ovat lähtökohtaisesti aidosti vähävaraisia, Lepolahti toteaa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI