23.12.2020 Hurstien erilainen joulu

 


Hurstien erilainen joulu

Perinteeksi muodostunut Hurstien vähävaraisten ja yksinäisten joulujuhla on tänä vuonna peruttu koronaviruksen takia. ”Saa nähdä tuleeko joulua”, sanoo Sini Hursti.

 KATARIINA TALEVA

Vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen monella tapaa, ja vuosi on jättänyt jälkensä myös Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön, Hurstin Valinnan työhön.

Ensimmäistä kertaa järjestön perinteinen vähävaraisten ja yksinäisten joulujuhla jää järjestämättä.

– Monille yksinäisille tai vanhuksille tämä meidän rakentama joulujuhla on ollut ainoa joulunjuhla, missä he ovat saaneet olla osallistumassa ja syödä hyvä jouluateria. Nyt kun sitä ei ole, niin heidän kannalta tilanne on todella surkea, toteaa Heikki Hursti.

Juhliin on aiempina vuosina osallistunut noin tuhat henkilöä. Joulujuhla on monelle ollut päivän ainoa tapahtuma.

Joulujuhla oli veitsenterällä aiemmin vuonna 2018, kun Heikin vaimo Eija sairastui. Koko toiminnan lopettaminenkin kävi Heikin mielessä silloin, mutta lopulta juhla pidettiin ja työ jatkui.

”Saa nähdä tuleeko joulua”

Aiempina vuosina juhlan valmisteleminen on alkanut jo ennen joulukuuta. On varattu tila, järjestelty esiintyjiä ja kutsuttu vieraita. Juhlissa on käynyt joulutervehdyksensä esittämässä myös useat poliitikot. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on nähty juhlan vakiovieraana.

– Hurstin joulujuhla on hienoimpia perinteitä, mitä Suomessa vallitsee, Niinistö totesi joulujuhlassa 2019.

Toiminnanjohtaja Sini Hursti sanoo, että joulujuhlan peruuntuminen vaikuttaa myös perheen omaan joulunviettoon.

– Kyllähän se vaikuttaa, kun on aiemmin siellä ja paljon ennen juhlaa häärätty. Onhan se ikävää, saa nähdä tuleeko joulua, Sini Hursti toteaa.

– Nyt täytyy yrittää häärätä sitten kotona saman verran, Sini Hursti naurahtaa lopuksi.

Sekä Heikki että Sini kuvaavat joulujuhlan järjestämistä sekä rankaksi, mutta myös palkitsevaksi.

– Se on loppujen lopuksi aika kivaa, vaikka siinä onkin oma raskautensa ja työntouhu läsnä, Heikki sanoittaa.


Sini on siirtynyt Hurstin Valinnan johtoon vuonna 2019. Sini kertoo, että joulu vietetään tänä vuonna perheen parissa. INKA SOVERI

Monet aiemmissa juhlissa mukana olleet vapaaehtoiset ovat kyselleet joulujuhlan perään, he olisivat olleet valmiita juhlan järjestämiseen. Aiempina vuosina juhla on työllistänyt noin 200 vapaaehtoista. Heidän vastuullaan on ollut paljolti ruokahuollon käytännön järjestelyiden sujuvuuden varmistaminen, kuten pöytiintarjoilu ja kahvin keittäminen.

Myös itse tapahtumapaikka olisi ollut Heikki Hurstin mukaan valmis tänä vuonna järjestelyihin, vaikka muita tapahtumia Messukeskuksessa ei ole järjestetty.

– Kyllä Messukeskuksenkin taholta tuli viestiä,että olisivat halunneet kovasti meidän tulevan, vaikka kaikki muut tapahtumat on siellä peruttu. Mutta koronapiru, kaikki joutuu perumaan, Heikki kertoo.

Myös Heikin vanhemmat lapset ovat usein osallistuneet juhlaan ja sen järjestämiseen. Heikki arvelee, että heidänkin joulunsa tuntuu nyt erilaiselta.

Näin korona on näkynyt Hurstien toiminnassa - Hurstit lähettävät viestin suomalaisille INKA SOVERI

Perinteitä siirtämättä

Isä ja nuorin tytär vastaavat kysymyksiin lähes vuorotellen.

Sini Hursti, 36, otti Hurstin Valinnan toiminnan nimiinsä vuonna 2019, kun Heikki ilmoitti aloittavansa valmistelut eläkkeelle siirtymistä varten. Vielä eläkepäivät eivät ole kuitenkaan koittaneet.

– Touhuan sen mitä jaksan, vuoden tai parin kuluttua ehkä jään virallisesti eläkkeelle, toteaa Heikki, 66.

Vielä ei ainakaan yhtä perinnettä ole siirretty eteenpäin Sinille. Heikki Hursti on kertonut aiemmin olevansa aktiivisesti yhteydessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

– Vaihdoimme itsenäisyyspäivänä tervehdykset, Heikki Hursti kertoo.

Sini kertoo, ettei hän ole viestitellyt Niinistön kanssa.

– Ei hän ole minulle viestitellyt, onkohan hänellä edes minun numeroani, Sini toteaa.

Tämän kuullessa Heikki naurahtaa.

– Täytyypä lähettää Sinin numero hänelle.



Sini Hursti arvelee, etteivät kaikki suomalaiset ole uskaltaneet hakea välttämättä ruoka-apua. INKA SOVERI

Joulu perheen kanssa

Sini kertoo, että töitä riittää, mutta onneksi vapaa-aikaakin jää. Sen hän kertoo viettävänsä perheensä kanssa.

Vaikka Hurstien joulujuhlassa on usein ollut mukana myös perheen muut lapset, on perheen kanssa ehditty pysähtyä joulunviettoon vasta joulupäivänä. Tänä vuonna perheelle pyhitetään koko joulu. Vielä joulun ajan suunnitelmia ei ole kuitenkaan lukkoon lyöty.

– Sinin kanssa on ollut vähän juteltu, että jos menen heidän luo joulua viettämään, Heikki sanoo ja katsoo tytärtään hymyillen.



Hurstit ja vapaaehtoiset jakavat 23.12. ruokakasseja vähävaraisille Helsingin Rautatientorilla. INKA SOVERI


Jako muuttui

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös Hurstin valinnan viikoittaiseen jakoon.

Keväällä koronaviruksen saapuessa Hurstin Valinnan ovella oli jakoon saapuville tarjolla käsidesiä, kunnes viikoittaiset jaot loppuivat hetkeksi kokonaan.

Jakojen ollessa tauolla Hurstin Valinnassa oltiin kuitenkin työn touhussa. Yhteistyö Helsingin kaupungin ja seurakunnan kanssa alkoi, ja Hurstin Valinnassa valmisteltiin valmiita ruokakasseja toimitettavaksi kaupungin ja seurakunnan pisteisiin ympäri Helsinkiä.

– Myöhemmin mietimme, että koska teemme kassit jo täällä, miksi emme voi jakaa niitä myös täällä. Joten aloimme tekemään ruokakasseja jaettavaksi Hurstin Valinnassa suoraan hakijoille ulkona. Vapaaehtoisemme valmistelevat kassit sisällä ja jakavat ne ulkona, Heikki kertoo.



Koronan takia ruokakasseja jaetaan ulkona. INKA SOVERI

Sisälle Valintaan ei siis toistaiseksi pääse, vaan kassit jaetaan jonottajille ulkona.

Jakopäivä joulukuun alussa vaikutti kiireiseltä. Kellon lähestyessä puoltapäivää ulkona jono oli Helsinginkadulta risteävälle Kustaankadulle asti. Jono pituuteen vaikutti myös ihmisten väliset turvavälit, joista muistutettiin tasaisin väliajoin.



Jono Hurstin Valintaan oli pitkä eräänä joulukuisena jakopäivänä. INKA SOVERI

Sini kertoo, että töitä on riittänyt tänäkin vuonna. Hän arvelee työn olleen hiukan rankempaa vapaaehtoisille, jotka ovat saaneet työhönsä kokonaan uuden työvaiheen.

– Työ on ollut pikkaisen rankempaa vapaaehtoisille, kun he ovat joutuneet purkamaan tavarat ja nyt myös pakkaamaan ruokakassit valmiiksi. Aiemmin kun on riittänyt pelkästään tavaroiden purku, Sini sanoo ja kääntää puheen vapaaehtoisiin, jotka ovat tärkeä osa koko toimintaa.

Ruokakasseja jouluna

Ruokakasseja jaetaan myös jouluaaton aattona kello 12.00 perinteisen joulujuhlan sijaan. Paikalle Helsingin Rautatientorille ohjeistetaan saapumaan kasvomaski naamalla.

Hurstit ovat varautuneet jakamaan 2000 joulukassia, joista löytyy kaikki laatikot, kinkku ja leivät ja lohet jouluaterian valmistamiseen.

– Varmasti ihmiset saavat rakennettua hyvän jouluaterian niistä. Jaamme kassit aatonaattona, jotta ihmiset ehtivät valmistamaan kaiken valmiiksi aattoa ja joulupäivää varten, Heikki Hursti kertoo.


Heikki Hursti, 66, kertoo olevansa toiminnassa mukana niin paljon kuin jaksaa. INKA SOVERI

Avun hakemisen vaikeus

Sini Hurstin mukaan on vaikea arvioida, kuinka koronatilanne on vaikuttanut heille jonottavien määrään.

Ennen koronaa Hurstin jaossa kävi noin 2400–3000 ihmistä jakokertaa kohden, nyt ruokakasseja valmistetaan noin 900 yhdelle jakokerralle.

– Nyt myös monet muutkin tahot ovat ruvenneet jakamaan ruokaa vähävaraisille, joten osa on voinut mennä muualle hakemaan ruokaa. Vaikea arvioida, onko miten korona vaikuttanut, Sini Hursti sanoo.

Hän myös arvelee, etteivät kaikki suomalaiset ole uskaltaneet hakea apua poikkeustilanteen vallitessa.

– Olen saanut viestejä, etteivät ihmiset uskalla tulla tai eivät voi pitää maskeja, joten eivät voi tulla hakemaan ruokakasseja, Sini sanoo.

Jouluna Hurstin Valintaan tulee enemmän ruoka- ja rahalahjoituksia kuin muina vuodenaikana. Rahalahjoituksilla ostetaan eineksiä ruokakasseihin. Rahalahjoitukset Hurstien toimintaan ovat pysyneet ”tasaisen hyvänä”.

Sini Hurstin mukaan kaupoista saadut ruokalahjoitukset ovat olleet ehkä hiukan pienempiä kuin aikaisempina vuosina. Suurimpina lahjoittajina ovat pysyneet suuret kaupparyhmittymät Kesko ja Inex Partners, SOK:n omistama logistiikkayhtiö.

Uusia kasvoja

Heikki Hursti toteaa nähneensä viikoittaisissa jaoissa myös uusia kasvoja, jotka ovat kertoneet joutuneensa lomautetuksi koronaviruspandemian takia.

– Toiset ovat tipahtaneet aivan totaalisesti pois, ei heillä varmasti hyvin mene, jos ovat joutuneet lähteä hakemaan ruokaa. Eipä he varmaan paljon apuja saa.

Myös nuoria on näkynyt Hurstin Valinnan jonoissa aiempaan poiketen.

– Nyt kun monet koulut ovat siirtyneet etäopiskeluun niin nuoret pääsevät hakemaan ruokaa täältä, Heikki Hursti sanoo.



Heikillä on päättäjille ja suomalaisille viesti välitettävänä. INKA SOVERI

Heikin viesti

Heikki Hursti arvelee, että tavalliset suomalaiset ovat heränneet auttamaan vähävaraisia, tämä näkyy esimerkiksi uusissa ruuanjakopisteissä. Heikki Hurstin mielestä eduskunta ja hallitus eivät ole kuitenkaan tehneet tarpeeksi.

Hänellä onkin myös suorasanainen viesti päättäjille.

– Onhan se puheissa ollut se, että vähävaraisia on enemmän ja heitä pitäisi ottaa huomioon. En näe kuitenkaan, että eduskunta tai hallitus olisi tehnyt mitään isompia päätöksiä tai ratkaisuja näiden ihmisten auttamiseksi.

Sini Hursti toivoo, että korona-aikana vähävaraisia autettaisiin enemmän.

– Auttakaa enemmän, varsinkin nyt koronahetkellä pitäisi ottaa huomioon vähävaraisia ihmisiä, hän vetoaa.

Heikin ääni murtuu lähettäessään viestiä tavallisille suomalaisille.

– Yritetään kestää nyt tämä aika, joka on monille varmasti vaikea. Toivottavasti rokote auttaisi, hän toteaa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI