08.10.2018 Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

 Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

Virtuaalivaluuttojen kauppapaikkojen sääntely kiristyy huomattavasti.


(KUVA: HS)
Anni Lassila HS
Julkaistu: 7.10. 20:02

MUUN muassa poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan suomalaisten tilitietoja uuden sähköisen tiedonhakujärjestelmän kautta.

Hallituksen esitys uuden rahanpesudirektiivin toimeenpanosta luo Suomen viranomaisille huomattavasti aiempaa helpomman tavan tutkia pankkitilejä, myös muissa kuin rahanpesuepäilyissä.

Jatkossa Kela saa tiedot asiakkaan tuloista ja pankkitilin saldosta parilla napinpainalluksella kaikista pankeista, eli tuissa huijaamisen mahdollisuus pienenee huomattavasti. Toisaalta asiakkaan ei tarvitsisi enää toimittaa tiliotetta Kelaan, mikä helpottaa tukien hakemista.

Myös poliisi pääsee katsomaan suoraan rikoksesta epäillyn tilitiedot ja -tapahtumat, samoin verottaja, jos se tarkistaa verotuksen paikkansapitävyyttä. Tilitietoihin on pääsy myös esimerkiksi konkurssiasiamiehellä, tullilla, rahanpesua valvovilla viranomaisille ja ulosottomiehellä.

NÄILLÄ viranomaisilla on ollut tähänkin asti oikeus pyytää pankeista tilitietoja, mutta nyt se tehostuu huomattavasti, kun tietoihin pääsee käsiksi sähköisen rajapinnan kautta. Tämä myös tehostaa tietomassojen analysointia, kun tiedot ovat valmiiksi sähköisessä muodossa.

”Tähän asti pankki on saattanut vastata tietopyyntöön tuhatsivuisella faksilla eli tiedon hyödynnettävyys on ollut paljon heikompi kuin tulevaisuudessa. Viranomaisten tiedonsaantioikeutta tämä laki ei muuta. Siitä on säädetty muissa laeissa”, lainsäädäntöneuvos Armi Taipale valtiovarainministeriöstä sanoo.

Uudistus liittyy EU:n viidenteen rahanpesudirektiiviin. Taipaleen mukaan rahanpesua valvoville viranomaisille haluttiin luoda suora pääsy tilitietoihin, jotta valvontatyö helpottuisi direktiivin edellyttämällä tavalla.

Kun, keskusrikospoliisissa toimiva Rahanpesun selvittelykeskus saa ilmoituksen epäilyttävästä liiketoimesta, se pääsee helposti tarkistamaan minkälaista rahaliikennettä siihen liittyy. Sama sähköinen väylä päätettiin antaa muidenkin viranomaisten käyttöön.

UUSI lakihanke kiristää huomattavasti myös virtuaalivaluuttojen kaupan sääntelyä. Virtuaalivaluuttojen kuten bitcoinin välittäjien ja kauppapaikkojen pitää jatkossa rekisteröityä Finanssivalvonnan ylläpitämään rekisteriin.

”Niiden pitää myös noudattaa rahanpesun estämissääntöjä eli muun muassa velvollisuutta tuntea ja tunnistaa asiakkaansa. Jos asiakas esimerkiksi vaihtaa dollareita tai euroja virtuaalivaluuttaan pitää tietää kuka asiakas on ja mistä rahat ovat peräisin”, Taipale sanoo.

Lakiin tulee myös asiakkaan suojaan liittyviä vaatimuksia eli virtuaalivaluutan kauppapaikkojen täytyy esimerkiksi pitää asiakkaiden ja omat varansa erillään niin kuin muidenkin sijoituspalvelujen tarjoajien.

Uuden pankkitilitietojen valvontajärjestelmän on tarkoitus tulla käyttöön vuoden 2020 syksyllä.
Fakta
Nämä tiedot viranomaiset näkevät:

 *Uuden lain mukaan pankit luovat sähköisen rajapinnan, jonka kautta viranomaiset pääsevät käsiksi ihmisten tilitietoihin.

 *Viranomaisten käyttöön tehtävän tiedonhakujärjestelmän kautta voi etsiä henkilötunnuksella tai tilinumerolla tilitietoja.

 *Tiedoista käy ilmi tilinumero, tilin haltija, käyttöoikeuksen haltija, tilin avaus- ja sulkemispäivä, tilin saldo, tilitapahtumat, mahdolliset tallelokerot ja tiedot luotoista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI