14.03.2017 Kelan kutsuun tyly vastaanotto: "Kesällä olisi ollut tarjolla osaavaa työvoimaa. Enää ei ole"

Kotimaa 09.03.2017 09:30
Kelan kutsuun tyly vastaanotto: "Kesällä olisi ollut tarjolla osaavaa työvoimaa. Enää ei ole"
Kelalle ei ole luvassa apua kunnilta toimeentulotukihakemusten ruuhkan takia.
 Kelalle ei ole luvassa apua kunnilta toimeentulotukihakemusten ruuhkan takia.
Kelalle ei ole luvassa apua kunnilta toimeentulotukihakemusten ruuhkan takia. Kuva: Heikki Saukkomaa
Kela on jäämässä vaille kuntien apua toimeentulotukihakemusruuhkan purkamisessa. Apua on tällä haavaa liikenemässä vain Laukaasta.

Kelan pääjohtajan Elli Aaltosen avunpyyntökirjettä on luettu kunnissa hämmentyneenä, sillä suuri osa etuuskäsittelijöistä siirtyi jo loppuvuodesta muualle töihin. Lisäksi Kelan sotku on jo aiheuttanut ruuhkia myös omissa sosiaalitoimistoissa.

Kunnissa perustoimeentulon siirtymiseen Kelalle alettiin valmistautua hyvissä ajoin ja määräaikaisia sopimuksia irtisanottiin.
– Vielä viime kesänä ja syksynä meillä olisi ollut antaa osaavaa henkilökuntaa, enää sellaista ei ole, sanoo perhe- ja sosiaalipalveluiden päällikkö Leila Kanteinen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Päijät-Hämeessä piti ennen vuoden vaihdetta etsiä uusia töitä 27 etuuskäsittelijälle. Samantyyppinen tilanne oli Kuopiossa, jossa Kela-siirron vuoksi kaupungilta väheni 34 henkilötyövuotta. Jäljelle jäi seitsemän etuuskäsittelijää.

Kela lähetti viime viikolla kuntiin kirjeen, jossa pyydettiin apua hakemusruuhkan purkamiseen. Kelalle kelpaisivat apukädet, mutta apua tarvitaan myös neuvontaan ja opastukseen.

Palvelujohtaja Ulla Kuittu Jyväskylästä puistelee päätään.
– Apua ei heru. Etuuskäsittelijöiden lähtö näkyi omassa toiminnassa jo loppuvuodesta.
Palvelujohtaja Mervi Paddar Siun sotesta Pohjois-Karjalasta pitää tilannetta ikävänä, mutta ei lupaa apua.
– Meilläkin on pula etuuskäsittelijöistä näiden ruuhkien vuoksi.

Sysmän apu kaatui työmatkaan

Hätäkirjeeseen ovat vastanneet Kerava, Laukaa, Sysmä, Puolanka, Kauhajoki, Kauniainen, Oulu sekä kuntayhtymä Saarikka. Apukäsiä lupasivat vain Laukaa ja Sysmä.

Sysmä joutui vetämään lupauksensa takaisin, sillä avunanto kaatui Kelan toimintatapaan.

– Työntekijän olisi pitänyt siirtyä Kelan Lahden-toimistoon, sillä hakemukset voi käsitellä vain Kelan ohjelmilla. Siirtyminen Lahteen ei ollut mahdollista, sanoo sosiaalijohtaja Minna Veistilä.
Laukaassa asia on vielä kesken, sillä työntekijä ei ole saanut Kelalta vastausta työhakemukseensa. Kunta on kuitenkin valmis myöntämään vuodeksi virkavapaata Kelaan siirtymistä varten.
Laukaassa on Kelan paikallistoimisto, joten ainakaan välimatka ei tule esteeksi.
– Joudumme palkkaamaan hänelle sijaisen, mutta nyt halutaan näin auttaa asiassa, sanoo perusturvajohtaja Vuokko Hiljanen Laukaasta.

Kunnat haluavat korvauksen

Perustoimeentulohakemuksen jäätyä Kelan järjestelmiin asiakkaat hakeutuvat kuntien sosiaalitoimistoihin. Kela on toivonut, että kunnat myöntäisivät ehkäisevää toimeentulotukea, vaikka päätöstä perustoimeentulotuesta ei olisi tehty.

– Tähän tarvittaisiin valtakunnallista linjausta sosiaali- ja terveysministeriöstä, eikä pelkästään Kelan ohjeita, Leila Kanteinen toivoo.
Kuntien budjeteissa ei ole varauduttu siihen, että ne joutuvat paikkaamaan Kelan kustannuksia ehkäisevällä toimeentulotuella. Kuntaliiton mukaan Kelan toimeentulotukikriisin aiheuttamat kulut tulee korvata kunnille täysimääräisesti.

Neuvotteleva virkamies Sanna Pekkarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä muistuttaa, että lainsäädäntö mahdollistaa Kelan esittämän toimintamallin. Varsinaista ohjeistusta ei ole, vaan kunnat voivat toimia harkintansa mukaan.
Toimeentulotukilaki mahdollistaa sen, että kunta kiireellisessä tilanteessa voi myöntää ehkäisevää toimeentulotukea asiakkaan välttämättömiin tarpeisiin. Pekkarisen mukaan säännöstä voidaan soveltaa, jos Kela ei tosiasiallisesti pysty käsittelemään hakemuksia ja tekemään päätöksiä laissa säädetyssä ehdottomassa määräajassa.

Ruuhkat poikivat kanteluita

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty yli 200 kantelua Kelan toiminnasta toimeentulotukihakemusten käsittelyssä. Saapuneet kantelut ovat koskeneet laissa säädettyjen määräaikojen noudattamista, sähköisen asioinnin ongelmia ja asiakaspalvelun ruuhkautumista.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja tekee ratkaisut maalis–huhtikuun aikana.

Perustoimeentulotuen maksaminen siirtyi kunnilta Kelalle vuodenvaihteessa. Kunnat myöntävät edelleen täydentävää toimeentulotukea ja ehkäisevää toimeentulotukea.
Kelan toimistot ja puhelinpalvelut ruuhkautuivat heti vuodenvaihteen jälkeen.
Kela on rekrytoinut lisää henkilöstöä. Lisärekrytointien ansiosta etuuskäsittelijöiden määrä nousee tänä keväänä 750 henkilöstä 1050 työntekijään. Asiakaspalvelun ja käsittelyn ruuhkia on purettu myös tekemällä ylitöitä iltaisin ja viikonloppuisin.


Tarja Koljonen / Uutissuomalainen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI