27.11.2020 Maksuhäiriömerkintöihin liittyy usein häpeää – Takuusäätiön johtaja: apua ei haeta ennen kuin ollaan jo todella syvällä

Maksuhäiriömerkintöihin liittyy usein häpeää – Takuusäätiön johtaja: apua ei haeta ennen kuin ollaan jo todella syvällä

Joka kymmenennellä suomalaisella on maksuhäiriömerkintä.  


30 vuotta toiminut takuusäätiö auttaa rahavaikeuksiin joutuneita ihmisiä. Takuusäätiön toimitus-johtajan Juha A. Pantzarin mukaan keskimäärin ihmisellä ei ole vain yhtä maksuhäiriömerkintää, vaan niitä saattaa hyvin olla 15 eli yhdelle ja samalle ihmiselle kasautuu niitä. 


–  Siitä on hankala löytää ulospääsyä, Pantzar sanoo.


Häpeä liittyy Pantzarin mukaan hyvin vahvasti maksuhäiriöihin, jotka hankaloittavat elämää. Vanha maksuhäiriöisistä käytetty sanaon ”luottokelvoton”, joka jo sinällään indikoi, että olet kelvoton jos-sakin.


–  Raha- asiat ovat tietynlaisia kunnia-asioita. Et missään tapauksessa halua joutua siihen luokkaan, jossa osoitat, ettei minulla ole hyvin mennyt raha-asioiden kanssa. Siksi sitä yritetään vältellä ja se pitkittää avun saamista, syventää ongelmaa ja sitten sitä on vaikeampi ratkoa, Pantzar kommentoi.


Pantzarin mukaan maksuhäiriöjärjestelmä kaipaa kipeästi uudistusta. Se on luotu aikana, jolloin pankinjohtajan luokse mentiin hattu kourassa hakemaan rahaa. Nyt olemme maailmassa, jossa kuka tahansa voi milloin tahansa ottaa kännykällään lainaa. 


– Tarvitsemme nopeammin reagoivia välineitä. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI