Pikavippifirmat puskevat lainojaan kuin viimeistä päivää ennen lakimuutosta – korolle ja kuluille tiukemmat ylärajat
4.7.2019 13:00 Petri KangasLakimuutos rajoittaa lainojen ehtoja syksyllä. Mainonta on aggressiivista
Kuva: Leena Mörsky
Pikavippejä suitsiva laki tulee voimaan syyskuun ensimmäisenä päivänä, ja nyt pikaluottoja myönnetään Takuusäätiön mukaan oikein urakalla ennen lain voimaantuloa.
– Mitä asiakkailtamme kuulemme ja näemme, pikavippifirmat tunkevat lainarahaa niin paljon kuin asiakkaat ottavat, sosiaalisten rahoituspalveluiden johtaja Minna Backman sanoo.
Sosiaalialan järjestöstä kerrotaan, että kesä on muutenkin pikavippien huippusesonkia. Toinen on joulun aika.
– Asiakkainamme on aika paljon yksinhuoltajia ja pienituloisia vanhempia. Vanhemmat haluavat tarjota kivaa tekemistä, mutta huvipuistoreissu kahden lapsen kanssa voi olla ylivoimaista, Backman sanoo.
– Hallitus toimii tehokkaasti ylivelkaantumisen ja siihen liittyvien ongelmien vähentämiseksi. Talous- ja velkaneuvonnan saatavuutta parannetaan ja palveluihin ohjaamista tehostetaan, lukee pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmassa.
Pyrkimys hillitä kohtuuttomia pienlainoja ylittää vaali- ja hallituskaudet
Luottokustannuksia rajoittava uusi laki määrää, ettei kuluttajan nostamalle luotolle perittävää korkoa saa sopia 20:tä prosenttia suuremmaksi.
Myöskään maksettavaksi tulevat kustannukset eivät saa ylittää 150:tä euroa vuodessa.
– Luotonantajilta on kuulunut spekulointia, että 150 euron kuluraja tuottaa harmaita hiuksia. Heidän näkökulmastaan kustannusraja voi olla haaste, sanoo Takuusäätiön Backman.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) ryhmäpäällikkö Paula Hannulan mukaan lain sivujuonne on se, että hinnoittelusta tulisi läpinäkyvämpää. Laki vaikuttaa hänen mukaansa myös muihin luotonantajiin kuin pikavippifirmoihin.
– Luoton hintaa velotettaisiin enemmän korossa, koska se on asiakkaalle helpompaa ymmärtää. Koko markkinat joutuvat miettimään hinnoittelurakenteensa uusiksi, Hannula sanoo.
KKV:n mukaan huolenaiheena on se, ettei uusi laki koske jo olemassa olevia lainoja. Lainat ovat Hannulan mukaan usein limiittiluottoja, jotka muistuttavat luottokorttisopimuksia.
Rinteen hallitus aikoo vähentää kuluttajaluottojen houkuttelevuutta jatkamalla markkinoinnin hillitsemiseen tähtäävää työtä. Valvonta keskitetään Finanssivalvontaan.
Takuusäätiöstä kerrotaan, ettei mainostaminen tapahdu ainoastaan joukkoviestinten välityksellä. Backmanin mukaan vanhoille asiakkaille tyrkytetään lisää lainaa sähköpostissa.
– Kohdennettu markkinointi tuntuu olevan hyvin tavanomaista. Uuden parin tonnin lainan voi hyväksyä nappia painamalla. Lainan ottamisesta on tehty liian helppoa, Backman sanoo.
KKV:n Hannula näkee, että mainonta on ollut aggressiivista.
– Markkinoinnissa on lainvastaisia piirteitä ja puutteita. Ei anneta välttämättä riittävän selkeästi luottokustannuksia koskevia tietoja, Hannula sanoo.
Hannulan mukaan 2013 säädetty laki 50 prosentin korkokatosta ei täysin purrut. Bisneslogiikka kuitenkin muuttui sen verran, että osa rahoituslaitoksista jätti markkinat. Hän ennakoi nyt samanlaista muutosta.
– Markkinat järjestyvät uudelleen, osa toimijoista poistuu, mutta voi tulla uusia. Luottotuotteet ja hinnoittelurakenteet muuttuvat kokonaan, Hannula tiivistää. STT
Positiivinen luottorekisteri voisi ratkaista osan ylivelkaantumisesta
Alkuviikosta Suomen Asiakastieto kertoi, että maksuhäiriöisten ihmisten määrä on kasvanut Suomessa yli 380 000:een.Hallitusohjelmassa sanotaan, että positiivinen luottorekisteri otetaan käyttöön tämän kauden aikana. Samalla lyhennetään maksuhäiriömerkintöjen kestoaikaa.
Positiivisella luottorekisterillä tarkoitetaan yleisesti tietokantaa, josta luotonantajayhtiöt voisivat nähdä reaaliaikaisesti luotonhakijan lainamäärät ja tulotiedot.
Sekä sosiaalijärjestö Takuusäätiö että Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) suhtautuvat myönteisesti rekisterin luomiseen, kunhan tietyt reunaehdot täyttyvät.
– Positiivinen luottojärjestelmä on vain yksi toimi. Muista maista on esimerkkejä, ettei positiivinen luottorekisteri yksin hillitse ongelmia, ryhmäpäällikkö Paula Hannula KKV:stä sanoo.
Hannula sanoo, että luotonannon on oltava vastuullista, ja että asiakkaan maksukyky arvioidaan.
Jo nyt luottotietoja voi pyytää veloituksetta kerran vuodessa tietoja ylläpitävältä yritykseltä. Takuusäätiön sosiaalisten rahoituspalveluiden johtaja Minna Backman sanoo, että tiedonvaihtojärjestelmä ei toimi nykyisenlaisena.
– Olen nähnyt tapauksia, että eläkeläisillä on ollut 100 000 euroa vakuudetonta luottoa, ja lisää on annettu, Backman sanoo.
Hänen mukaansa positiivisen luottorekisterin tarkoituksena on ehkäistä yliluotottamista ja -velkaantumista.
– Ihmisiä on luototettu yli maksuvarojen. Tuntuu ehkä raa’alta, jos ei saa lainaa, mutta aina ei ole ehkä järkeäkään ottaa uutta velkaa, Backman sanoo.