23.11.2017 Säästöpankkiryhmä: Rikastuminen ei kiinnosta suomalaisia - rahat mieluummin patjan alle

Säästöpankkiryhmä: Rikastuminen ei kiinnosta suomalaisia - rahat mieluummin patjan alle
Tiistai 31.10.2017 klo 10.02 
  Suuri osa kyselyyn vastanneista kokee säästämisen suurimmaksi esteeksi heikon henkilökohtaisen taloudellisen tilanteen.
Suomalaiset eivät ole kiinnostuneita sijoittamisesta tai säästämisestä, ilmenee Säästöpankkiryhmän Säästämisbarometri 2017 - kyselystä.

Suuri osa kyselyyn vastanneista kokee säästämisen suurimmaksi esteeksi heikon henkilökohtaisen taloudellisen tilanteen.
Suuri osa kyselyyn vastanneista kokee säästämisen suurimmaksi esteeksi heikon henkilökohtaisen taloudellisen tilanteen. (ERIIKA AHOPELTO / AL)
- Vaikka oman talouden tulevaisuus nähdään aiempaa valoisampana, suuri osa kokee säästämisen suurimmaksi esteeksi heikon henkilökohtaisen taloudellisen tilanteen. Samalla kuitenkin 68 prosenttia säästämisen tai sijoittamisen aloittaneista on tyytyväisiä päätökseensä, Säästöpankkiryhmän kyselystä ilmenee, barometrin tulos kertoo.

Säästöpankkiryhmän mukaan kysely maalaa "karun kuvan" suomalaisten suhtautumisesta sijoittamisen ja säästämisen eri muotoihin:

- Ei kiinnosta. Kaikkein tutuimpienkaan muotojen kohdalla kiinnostus ei päätä huimaa: omistusasunnosta sijoitusmuotona on kiinnostunut vain 38 prosenttia vastaajista ja perinteisestä säästötilistä 35 prosenttia. Osakesijoittamisesta kiinnostuneita on puolestaan vain 21 prosenttia.

Vähäinen kiinnostus sijoittamiseen ja säästämiseen näkyy kyselyn mukaan myös säästettävistä summista. Kyselyn mukaan 70 prosenttia vastaajista säästää tai sijoittaa alle 100 euroa kuukaudessa.
- Kyllä tässä on pankeillakin pieni peiliin katsomisen paikka. Osittain kiinnostuksen puutetta aiheuttaa varmasti horjunut luotto pankkeihin, mutta samalla barometrin tulokset kertovat myös siitä, että emme ole osanneet puhua säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostavasti ihmisten kielellä, Säästöpankkiryhmän toimitusjohtaja Tomi Närhinen sanoo liiton tiedotteessa.

Näin tutkittiin
Kysely tehtiin viime syyskuussa internet-haastatteluina. Kyselyyn osallistui 1599 18-69 -vuotiasta vastaajaa ympäri Suomen.

Vastaajia ei valittu pankkiasiakkuuden perusteella.

Säästöpankkiryhmä ilmoittaa, että sen asiakkaana on 470 000 suomalaista kotitaloutta, pk- yritystä tai maatilataloutta.

MIKA KOSKINEN

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI