02.05.2016 "Systeemi on nöyryyttävä" - toimeentulotuen hakeminen vie voimat monelta

"Systeemi on nöyryyttävä" - toimeentulotuen hakeminen vie voimat monelta
Lauantai 30.4.2016 klo 21.40  
Toimeentulotuen saaminen ei ole yksinkertaista, ja moni kertookin väsyvänsä vaatimusviidakossa.

 
Nimimerkki Pentti menee jatkossa mielummin leipäjonoon kuin hakee vaikeasti anottavaa toimeentulotukea kunnan sosiaalitoimistosta. (JARNO JUUTI)

Iltalehti kysyi lukijoiden kokemuksia toimeentulotuen hakemisesta. Vastausten perusteella se voi olla sosiaalitoimistosta riippuen suhteellisen sujuvaa tai jopa niin hankalaa, että osa ei jaksa viedä hakemusrumbaa loppuun asti.

Perusteet vaihtelevat

Toimeentulotuki on tarkoitettu viimeiseksi ja tilapäiseksi auttamismuodoksi, mutta yhä useammalle siitä on muodostunut vakiintunut toimeentulo. Vastaajista muutamat toivoivat perustulon astuvan voimaan ja uskoivat sen yksinkertaistavan tilannetta, jota pitävät nyt nöyryyttävänä.

Toimeentulotuen maksaminen siirtyy ensi vuoden alusta Kelalle, minkä pitäisi yhdenmukaistaa maksukäytännöt koko maassa (IL 27.4.). Siihen asti kunnissa tehdään erilaisia päätöksiä mm. siitä, millaisen summan henkilö saa saada vaikkapa lahjaksi ilman että se vähennetään toimeentulotuesta.

Laina on tuloa

Monet omista kokemuksistaan kertoneet toimeentulotuen saajat eivät pidä maksupäätöksiä oikeudenmukaisina tai edes ymmärrettävinä. Nimimerkki Kati kertoo näin: "Otin pankkilainan maksaakseni pikavipit pois. Nyt tuo laina lasketaan tulokseni, enkä saa toimeentulotukea moneen kuukauteen. Kolmen lapsen kanssa on tosi vaikeaa. En ymmärrä, käytin lainan kokonaan velkojeni maksuun."

Lappilainen kertoo lapsensa ottaneen opiskeluaikana vapaaehtoisen eläkevakuutuksen, mutta on kolmannesta ammatistaan huolimatta pätkätöissä. Tuli työttömyyttä, sairautta ja jopa sairaalareissuja. Kun hän haki toimeentulotukea, pitikin eläkevakuutus realisoida. Siitä sai noin 600 euroa. Nuorella ei ole enää suunniteltua tulevaisuudenturvaa. "Olet siis aina sossun ja valtion varassa", nimimerkki toteaa.

Leipäjono parempi

Nimimerkki Näin tekee moni pitää toimeentulotuen hakemista niin nöyryyttävänä, että ei uskalla edes hakea tukea. "On niin huonoa ja kopeeta kohtelua ollut, että kitkuttelen satasella kuussa ennemmin kuin menen nöyryytettäväksi ja kiusattavaksi." Nimimerkki tietää, että kaikki tiedot kysytään. "Syynätään kaikki pankkitilit. Lapsillakaan ei saa olla rahaa tilillä, muuten se pitää käyttää elämiseen."

Pentin hakemukset on palautettu toistuvasti: "Systeemi on tyly ja nöyryyttävä. Olen kolme kertaa saanut bumerangin, vaikka olisin oikeutettu tukeen. Enää en kehtaa hakea, joku liite tai muuta aina puuttuu. Kelan tietojakaan eivät muka näe. Tyydyn leipäjonoon."

Ilman nimimerkkiä kirjoittavalla on synkkä näkemys toimeentulotuen hakemisesta: "Toimeentulotuki on suunniteltu pitämään sen käyttäjä juuri pinnan alapuolella kunnes tämä päättää heittää lusikan nurkkaan ja kävellä junan alle."

Kouvolassa asuva monisairas Riitax on ollut sosiaalitoimen asiakas vuodesta 2 000, mutta ei ole kertaakaan tavannut virkailijaa. "Päätökset ovat mielivaltaisia ja arvaamattomia, käsittelijä vaihtuu jatkuvasti."

SOILA SARONIEMI
soila.saroniemi@ilmedia.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI