Toimeentulotuet Kelalle - lupauksissa yhtenäisempi linja
Lauantai 30.4.2016 klo 21.43
Toimeentulotukea saavan ihmisen ei kannata ottaa vaikkapa syntypäivälahjaksi tarkoitettua rahalahjaa tililleen. (ERIIKA AHOPELTO)
Kun toimeentulotuen maksaminen siirtyy Kelalle vuoden 2017 alusta, maksupäätökset tehdään samoilla säännöillä paikkakunnasta riippumatta.
Kun toimeentulotukea saavan ihmisen tilille tulee rahaa vaikkapa syntymäpäivälahjana, toisessa kunnassa lahja vähentää toimeentulotukea koko määrällään ja toisessa osittain. Kolmannessa kunnassa etuuskäsittelijä voi katsoa summan niin pieneksi, ettei se vaikuta toimeentulotukeen lainkaan.
Lahjaksi saadun rahan vähentäminen köyhän ihmisen toimeentulotuesta kirvoitti kipakan keskustelun, kun skitsofreniaa sairastavan pojan isä kirjoitti kokemuksestaan Helsingin Sanomien mielipidepalstalle. Isä totesi, että hänen antamansa raha meni suoraan kaupungin rahapussiin.
Isän kirjoituksesta alkanut keskustelu on nostanut esiin myös sen, että toimeentulotukea saavat kokevat kohtelunsa olevan erilaista paikkakunnasta riippuen. Jossain kunnissa pienet summat asiakkaan tilillä eivät vaikuta toimeentulotuen suuruuteen, mutta toisissa vähennetään jokainen tilillä oleva sentti maksuun tulevasta summasta.
Myös harkintaa
Toimeentulotuen maksaminen siirtyy Kelalle 2017 alusta, ja siirtoa varten valmistellaan yhtenäisiä ohjeita, jotka valmistuvat ensi syksynä, kertoo toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Tomi Ståhl.
- Mukaan ohjeistukseen tulee mm. tämä, mikä julkisuudessakin on ollut esillä, että mitkä ovat vähäisiä tuloja tai lahjoituksia, joita ei oteta huomioon toimeentulotukea myönnettäessä.
Tulevat ohjeet noudattelevat melko pitkälle niitä käytäntöjä, jotka kunnissa ovat käytössä nyt. Alustavassa versiossa on mainittu euromääriä sille, mikä olisi vähäinen tulo, mutta arviot ovat vielä alustavia suunnitelmia.
- On koitettu löytää keskiarvoja niistä, mitkä ovat käytössä nyt, Ståhl kertoo ja lisää, että jatkossakin on mahdollista käyttää myös tapauskohtaista harkintaa.
Kiivas keskustelu toimeentulotuen maksamisesta on Ståhlin mielestä jättänyt varjoon sen, mihin tuki on alun perin tarkoitettu.
- Ei muisteta, että toimeentulotuki ei ole perustulo, vaan viimesijainen etuus, ja sen tarkoitus on olla lyhytaikainen tuki, Ståhl sanoo ja myöntää, että "valitettavasti niin on päässyt käymään", että se on vakiintunut monelle ainoaksi tuloksi.
Kela hakee lisää työntekijöitä
Toimeentulotukihakemusten siirtyminen kunnilta Kelalla vaatii lisää työvoimaa.
Kela hakee uusia työntekijöitä toimeentulotukikäsittelijöiksi. Osa heistä rekrytoidaan kunnista, osa siirtyy toisista tehtävistä Kelan sisältä. Hankepäällikkö Heli Kauhanen toteaakin, että Kelaan tulee uusia työpaikkoja.
- Olemme palkkaamassa kunnista 300-350 henkilötyövuotta.
Kun osa Kelan etuuskäsittelijöistä tulee kunnista samoista tehtävistä, onko vaara, että vanhat työtavat seuraavat tekijöitään ja asiakkaat ovat edelleen tyytymättömiä epätasa-arvoisina pitämiinsä päätöksiin?
- Ratkaisuissa ei pitäisi olla valtakunnallisesti mitään eroja. Ne yritetään kitkeä pois valtakunnallisella ohjeistuksella
Kelaan tulevat toimeentulotukihakemukset käsitellään harvemmassa paikassa kuin nykyisin.
- Isoimmille paikkakunnille tulee etuuskäsittelijöitä, mutta heitä ei ole kaikissa toimipisteissä. Jos asiakas ei ole tyytyväinen päätökseen, hän voi käydä asioimassa paikallistoimistossa tai soittaa Kelan palvelunumeroon, Kauhanen toteaa.
Hän vakuuttaa, että Kelassa on varauduttu asiakkaiden tarpeisiin.
- Meillä on varauduttu tähän. Tukipäätös kaivetaan esille ja käydään läpi mitä on päätetty. Halutessaan asiakas voi keskustella päätöksen tekijän kanssa.
SOILA SARONIEMI
soila.saroniemi@ilmedia.fi