02.06.2015. Köyhän eläkeläisrouvan hätähuuto: "Lääkkeetkin jäivät apteekin hyllylle"

Köyhän eläkeläisrouvan hätähuuto: "Lääkkeetkin jäivät apteekin hyllylle"
Tiistai 2.6.2015 klo 07.26  
Uuden hallituksen suunnittelemat säästöt huolettavat espoolaista Tiina Karia, joka otti yhteyttä tulevaan valtiovarainministeriin Alexander Stubbiin.

Tiina Karille jää käyttörahaa noin sata euroa viikossa.

- Onkohan uusi hallitus miettinyt lainkaan, kuinka moni menee suoraan sossun luukulle, jos eläkeläisten saama asumistuki muunnetaan yleiseksi asumistueksi? Uudistuksessa ei ole mitään järkeä, tuskailee lauantain Helsingin Sanomiin mielipidekirjoituksen kirjoittanut Tiina Kari, 64.

Ennenaikaiselle eläkkeelle jäänyt rouva asuu tällä hetkellä Espoossa VVO:n vuokrakaksiossa, josta hän maksaa 743 euroa. Vuonna 2007 asunnon vuokra oli vielä 588 euroa, joten se on kivunnut tasaisesti ylöspäin. Karin mukaan hänen eläkkeensä ei ole noussut lainkaan samassa suhteessa.

- Sain viime maaliskuussa kirjeen, että eläkkeeni nousee 0,37 prosenttia. Tuntuu aika naurettavalta, että tuollaisesta edes lähetetään joku kirje, koska kyse on niin pienestä summasta, Kari sanoo Iltalehdelle.

Kirje Stubbille

Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa Espoossa asuva Kari pelkää joutuvansa asumaan teltassa uuden hallituksen suunnittelemien leikkausten vuoksi. Nainen on laskenut Kelan laskurin avulla, että hänen asumistukensa puolittuisi, mikäli hallituksen uusi suunnitelma astuisi voimaan.

- Nyt jo tekee erittäin tiukkaa. Olen yrittänyt etsiä halvempaa asuntoa VVO:lta, mutta ei niitä noin vain löydäkään. Muutin Espooseen lastenlasteni takia, joten en halua muuttaa pois täältä. Muutenhan voisin muuttaa vaikka Mikkeliin halvemman asumisen perässä. Tosin on muistettava, että mitä halvempi asunto sinulla on, sitä vähemmän saat asumistukea, joten muutto halvempaan ei aina edes kannata, Kari pohtii.

Tiedottajana ja copywriterina aikoinaan työskennellyt Kari on niin epätoivoinen, että kirjoitti Helsingin Sanomien lisäksi myös tulevalle valtiovarainministerille Alexander Stubbille. Hän toivoo, että vielä tässä vaiheessa asioihin olisi mahdollista vaikuttaa.

- Nyt on aika toimia. Kun lakia vasta viilataan, saattaa olla vielä jotakin tehtävissä. Toivon saavani vastauksen kirjeeseeni, Kari sanoo.

Ilman henkkareita

Kari laskeskelee, että hänelle jää tällä hetkellä käyttörahaa noin sata euroa viikossa. Jos asumistuki pienenee entisestään, rouvan on todennäköisesti asetuttava leipäjonon jatkeeksi.

- Tälläkin hetkellä lasken jokaista euroa. Minulla ei ole varaa uusia henkilöllisyystodistustani, eli minua ei kai sitten ole olemassakaan. Myöskään lääkkeisiin ei ole varaa. Tänään polvisärkylääkkeet jäivät apteekin hyllylle, koska ne maksoivat peräti 48 euroa, Kari kertoo.

Pahinta naisen mielestä on joulu ja kaikenlaiset juhlat, koska silloin on ostettava lahjoja, eikä niihin ole varaa.

- Joulu on minun painajaiseni. Pian lapsenlapseni pääsee ripille, ja se sotkee pitkäksi aikaa koko budjetin.

Karia harmittaa se, että jo valmiiksi heikossa asemassa olevia eläkeläisiä halutaan ajaa entistä ahtaammalle.

- Tuntuu siltä, että me eläkeläiset olemme tällaista ongelmajätettä, kun ei enää kuuluta yhteiskunnan tuotteliaisiin jäseniin, Kari huokaa.

ANNA EGUTKINA
anna.egutkina@ilmedia.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI