22.09.2014 Suomalaisten maksuhäiriöt kovassa kasvussa


Kotimaa 22.9.2014 klo 6:42 | päivitetty 22.9.2014 klo 10:23
Suomalaisten maksuhäiriöt kovassa kasvussa
Maksuhäiriöisiä suomalaisia on jo suhteellisesti enemmän kuin viime laman aikana. Suomen Asiakastieto arvioi, että maksuhäiriöisten määrässäkin rikottaneen tänä syksynä 90-luvun laman jälkeinen ennätys. Yhä useammin myös hyvätuloiset ajautuvat velkakierteeseen.

Paperilasku.
Paperilasku.
Apua velkakierteeseen voi hakea esimerkiksi kuntien velkaneuvojilta ja Takuu-Säätiöstä. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Takuu-Säätiön velkaneuvontapuhelin Helsingissä soi tiuhaan. Kiireisimpinä päivinä puheluja tulee sata. Eikä ihme. Jo lähes joka kymmenennellä suomalaisella aikuisella on luottotiedoissaan maksuhäiriömerkintä.

– Yksi selkeä syy on se, että ihmiset ovat velkaantuneet useisiin eri paikkoihin. Heillä on paljon luottoja ja he eivät enää pysty hallitsemaan tätä luottojen kokonaismäärää, Suomen Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen sanoo.

Maksuhäiriöisten ennätys rikkoutunee tänä syksynä
Maksuhäiriömerkinnät ovat kasvaneet tasaiseen tahtiin vuodesta 2009 lähtien eli talouden alamäen vanavedessä.
Luottotietoja keräävän Asiakastiedon rekisteriin on tullut uusia merkinnän saaneita henkilöitä 10–15 000 joka vuosi. Kesäkuun lopussa maksuhäiriöitä oli 365 000 suomalaisella, 9 000:lla enemmän kuin vuotta aiemmin.

Jos sama vauhti jatkuu, viime laman jälkeinen kyseenalainen ennätys vuodelta 1997 rikkoutuu tänä syksynä. Se on 3 000 maksuhäiriöisen päässä.
– Oma arvioni on, että absoluuttinen määrä ylittyy tänä vuonna. Ja jos huomioidaan lainsäädäntömuutokset ja muut niin niiden henkilöiden määrä, joilla on maksuhäiriöitä, on jo suhteellisesti suurempi kuin viime laman aikana, Asiakastiedon Jouni Muhonen kertoo Yle Uutisille.

Maksuhäiriöisten määrä viime vuosina ja aiempana ennätysvuonna 1997.
Maksuhäiriöisten ennätys, 368 000, on vuodelta 1997. Nyt maksuhäiriöisiä on kolme tuhatta vähemmän, 365 000. Kuva: Yle uutisgrafiikka
Hyvätuloiset uusi ryhmä velkaneuvonnassa
Apua velkakierteeseen voi hakea esimerkiksi kuntien velkaneuvojilta ja Takuu-Säätiöstä.
Työttömät ja pienipalkkaiset eivät ole Takuu-Säätiön takaamien järjestelylainojen ainoat hakijat.

Uusi ryhmä ovat hyvätuloiset. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa hyväpalkkaiset saavat helposti isoja asunto- ja autolainoja.  
– Kun ei enää ehkä rahat riitä lainanlyhennysten jälkeen, niin sitten ruvetaan ottamaan kulutusluottoja ja niitähän on helppo saada. Luottokortteja toisensa perään ja hetken päästä voidaan olla siinä tilanteessa, että on vaikea selvitä kymmenen tai kahdenkymmenen luoton lyhennyksistä vaikka olisi millaiset tulot, Takuu-Säätiön takausjohtaja Minna Backman kuvailee Yle Uutisille.    

Miehet tekevät enemmän velkaa, mutta eivät hae apua yhtä herkästi kuin naiset
Lähes kaksi kolmannesta maksuhäiriömerkinnöistä on miesten tehtailemia. Erityisesti 29–45-vuotiaat miehet ostavat luotolla ja tekevät velkaa niin paljon, että noin 15 prosenttia saa luottotietoihinsa merkinnän.
Naiset, etenkin pätkätöitä matalapalkka-aloilla tekevät yksinhuoltajat, hakevat herkemmin apua kuin ylivelkaantuneet miehet, joille tilanteen myöntäminen voi olla vaikeampaa.
Hälytyskellojen pitäisi soida, jos rahat eivät riitä tärkeiden laskujen maksamiseen eräpäivään mennessä.
– Vuokra tahtoo jäädä rästiin, sähkölaskut, puhelinlaskut, vakuutusmaksut maksamatta. Aina täytyy ehkä pyytää eräpäivän siirtoa tai täytyy ottaa vielä se yksi vippi, jolla maksaa toisen laskun, Takuu-Säätiön Minna Backmann listaa varoitusmerkkejä.

Lopulta laskuja ei uskalleta enää edes avata ja velat päätyvät perintään ja ulosottoon.
Maksuhäiriöisten määrä viime vuosina ja aiempana ennätysvuonna 1997.

Maksuhäiriömerkinnän seuraukset
Jos luottotiedot menevät, se vaikeuttaa elämää monella tapaa.
Uutta luottokorttia tai velkaa ei tipu, eikä enää pikavippejäkään. Myös puhelinliittymän avaaminen, kotivakuutuksen saaminen ja asunnon vuokraaminen hankaloituu.

Maarit Aulasmaa
Yle Uutiset

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI