25.09.2013 Viisi virhettä, jotka tuhoavat velallisen talouden

Viisi virhettä, jotka tuhoavat velallisen talouden

Jos suinkin mahdollista, velkaa kannattaa lyhentää kunnolla.

Periaatteessa virheet on helppo välttää, mutta vain periaatteessa...

Velka on veli otettaessa, mutta veljenpoika maksettaessa, todistelee vanha sananlasku. Samaa mieltä on myös How life Works –sivusto, joka on koonnut viisi asiantuntijoiden vinkkiä siitä, mitä ainakaan ei veloissa kannata tehdä.

Virheet ovat yleisiä, suorastaan inhimillisiä. Ehkäpä juuri siksi moni niihin sortuu.

Ensimmäinen virhe on maksaa velkaa vain vähimmäismäärä, sillä se johtaa yleensä vain velan kasvuun ja ongelmien pahenemiseen.

Toinen virhe on luottaa liikaa ystäviin ja perheen apuun. Tavallisesti se vain vahingoittaa suhteita tärkeimpiin ihmisiin.

Kolmas neuvo käskee kiertää kaukaa häikäilemättömät, yksityiset velkakonsultit. He lupaavat ratkaista ongelmat, mutta tosiasiassa he vain rahastavat suuria korvauksia avusta, jota he eivät kuitenkaan tuota.

Neljäs kardinaalimunaus on ottaa uusia, korkeakorkoisia lainoja vanhojen velkojen maksuun. Kevyemmän koron lainoja ei kannata milloinkaan yrittää kuitata tällä tavalla. Uusi laina helpottaa sen hetken, että velallinen saa maksetuksi yhden luoton pois, mutta tosiasiassa hän joutuu tällä tavalla vain syvemmälle liemeen. Kokonaisvelka jatkaa kasvuaan.

Viidennen neuvon mukaan ei kannata hankkiutua vararikkoon, sillä sillä voi olla  pysyviä ja vakavia, taloudelliseen tulevaisuuteen liittyviä  seurauksia.  Silloin, kun se vain on mahdollista, parempi  toimintatapa on velkajärjestely.

Velkajärjestely voi alentaa kokonaisvelkojen määrää huomattavasti.

Kari Hänninen
kari.hanninen@kauppalehti.fi
+358-10-665 101

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI