Sosiaaliturvan leikkaukset ovat lisänneet diakonia-avun tarvetta – ”Todella surullista, miten kaikki leikkaukset osuvat heikoimpiin”
Paine auttamisessa ei katoa mihinkään, vaan se siirtyy eteenpäin järjestöille ja kirkolle, sanoo diakoni Petri Lehtisalo. Rakenna joulupuu -keräyksellä yritetään helpottaa ihmisten tilannetta jouluna.
20.11.2024 10:45 Paula Huhtala Jussi Helttunen
Suomalaisessa yhteiskunnassa on viime aikoina tapahtunut käänne huonompaan suuntaan: taloudellisen avun tarve on kasvanut. Näin kertoo Petri Lehtisalo, joka työskentelee Leppävaaran seurakunnan johtavana diakoniaviranhaltijana Espoossa.
Esimerkiksi diakoniaruokailujen asiakasmäärät ovat kasvaneet. Joitakin vuosia sitten Leppävaaran seurakunnan diakonialounaalla kävi keskimäärin 76 ruokailijaa, nyt määrä on yli sata.
Lehtisalo ei ole havainnoissaan yksin. Kirkkohallituksen, Soste Suomen sosiaali- ja terveys ry:n ja Talentian syys-lokakuussa 2024 tekemän kyselyn tulokset ovat saman suuntaiset.
Kyselyyn vastanneiden diakoniatyöntekijöiden mukaan toimeentulon heikkeneminen tuli esille paljon tai melko paljon noin yhdeksässä kymmenestä diakoniatapaamisessa.
Diakoniatyöntekijät toivat vastauksissaan esiin syvän huolensa siitä, miten sosiaaliturvaleikkaukset vaikuttavat ihmisten elämään. Leikkaukset iskevät erityisesti niihin, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa: vähävaraisiin, sairaisiin, eläkeläisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin.
Sosiaaliturvaleikkauksista erityisesti asumistuen pieneneminen tai loppuminen sekä työttömyysturvan supistuminen kurjistavat taloustilannetta.
Myös Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakuntien diakonialle tehdyn kyselyn tulos on sama: avun tarve on entistä suurempi.
Opiskelijat hakevat nyt apua diakoniasta
Leppävaaran seurakunnan diakonian asiakkaiksi uutena ryhmänä ovat tulleet opiskelijat. Heidän talouttaan ovat kiristäneet asumistukeen tehdyt muutokset. Myös nuorten mielenterveysongelmat näkyvät diakonian vastaanotoilla. Kaikki eivät löydä töitä tai jaksa opiskella.
– Perheet, jotka elävät pienillä tuloilla, ovat nyt entistä hankalammassa tilanteessa. Hallituksen päätös nostaa arvonlisäveroa on monelle ikävä lisäkulu. Vaikka muutos tuntuu pieneltä, sen kerrannaisvaikutus perheen talouteen on tuntuva. Hyvin monet asiat, kuten ruoka ja matkakortit, maksavat nyt aiempaa enemmän. Usean taloutta kiristävät myös ansiosidonnaiseen päivärahaan tehdyt kiristykset, Petri Lehtisalo sanoo.
Myös monen ikäihmisen elämä on tiukkaa valintaa esimerkiksi siitä, ostaako lääkkeet vai ruokaa, koska raha ei riitä molempiin. Yleiseen asumistukeen tehdyt kiristykset ovat lisänneet vuokrarästejä ja häätöjä. Hävikkiruokaa on aiempia vuosia vähemmän tarjolla, sillä sitä jakavat järjestöt saavat entistä niukemmin elintarvikkeita jaettavaksi.
Vaikeuksien kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan soittaa seurakuntaan.
Petri Lehtisalo nostaa yhtenä diakonian asiakkaiden elämään vaikuttavana heikennyksenä järjestöjen tukiin kohdistuvat leikkaukset. Ihmiset eivät saa päihdepalveluja, eivät pääse kuntouttavaan työtoimintaan tai heillä ei ole enää paikkaa, mihin voisi mennä.
Kaikki leikkaukset osuvat hänen mielestään samaan kohderyhmään: heihin, joilla ennestään menee huonosti. Hän sanoo, että on todella surullista nähdä, miten huono tilanne on ja kuinka koko ajan mennään huonompaan suuntaan.
– En ole koskaan nähnyt näin tiukkaa hallitusohjelmaa. Tuntuu, että missään ei jousteta, vaan monelta sektorilta vain leikataan. Asiantuntijoita ei kuunnella, ja jyrkät linjaukset perustellaan sillä, että nyt toteutetaan hallitusohjelmaa. Päätösten kokonaisvaikutus on suuri, mutta kukaan ei ota siitä vastuuta, Lehtisalo sanoo.
"En ole koskaan nähnyt näin tiukkaa hallitusohjelmaa. Tuntuu, että missään ei jousteta, vaan monelta sektorilta vain leikataan", sanoo Petri Lehtisalo, joka toimii Leppävaaran seurakunnan johtavana diakoniaviranhaltijana.
Petri Lehtisalon mukaan yleiseen asumistukeen tehdyt kiristykset ovat lisänneet vuokrarästejä ja häätöjä.
Paine siirtyy järjestöille ja kirkolle
Kirkon diakonian merkitys on nykytilanteessa kasvanut, ja moni osaa hakea apua diakoniasta.
– Kun yhteiskunta leikkaa tuista ja tekee kiristyksiä, paine auttamisessa ei katoa mihinkään, vaan se siirtyy eteenpäin järjestöille ja kirkolle. Nyt järjestöjen auttamismahdollisuuksia on heikennetty, mutta onneksi kirkko on jokaisessa kunnassa ja kaupungissa. Me voimme edelleen auttaa, Petri Lehtisalo sanoo.
– Vaikeuksien kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan soittaa seurakuntaan. Me selvittelemme asioita ja pyrimme auttamaan ihmistä tavalla tai toisella. Sen lisäksi kohtaamme hänet.
Vaikka seurakuntien diakonian taloudelliset auttamisresurssit ovat hyvin rajalliset, sillä on kontaktit eri tahoihin, kuten Kirkon diakoniarahastoon ja Tukikummit-säätiöön, joista voidaan esimerkiksi hakea varoja lasten harrastuskuluihin. Myös Kotimaanapu-sivustolla voidaan järjestää keräys vaikkapa pesukoneen hankintaan.
Tällä hetkellä yhteiskunta ei Lehtisalon mielestä hoida omia tehtäviään. Hän pitää harmillisena sitä, että kirkolle ja järjestöille siirtynyt auttamistyö ja sen määrä eivät riittävän selkeästi näy esimerkiksi tilastoissa, vaan se jää hieman näkymättömäksi.
Rakenna joulupuu -keräys auttaa monia
Pääkaupunkiseudun seurakuntien Rakenna joulupuu -keräys tulee etenkin tänä vuonna erityisen suureen tarpeeseen. Ensimmäisenä adventtina sekä Leppävaaran kirkossa että monissa muissa kirkoissa olevasta joulukuusesta löytyy kirjekuoria, jotka sisältävät lahjatoiveita.
Joissakin seurakunnissa toiveet ovat kauppaketjujen lahjakortteja, joilla voi ostaa esimerkiksi ruokaa, vaatteita ja kenkiä, joissakin taas konkreettisia tavaratoiveita, kuten legoja pienelle lapselle. Leppävaaran seurakunnassa toivotaan lahjakortteja.
Seurakuntalaiset voivat ottaa kuusesta haluamansa kuoren ja täyttää siinä olevan toiveen oman taloudellisen tilanteensa puitteista ja tuoda sen kirkolle välitettäväksi eteenpäin.
Esimerkiksi vuonna 2023 Rakenna joulupuu -keräyksen tuotto Leppävaarassa oli 6 000 euroa, ja sen lisäksi saatiin muitakin lahjoituksia.
– Kirkon auttaminen on turvallista ja apu menee varmasti perille. Kaikki Rakenna joulupuu -keräyksen lahjan saajat ovat diakonian asiakkaita ja tiedämme heidän tarpeensa, Petri Lehtisalo sanoo.
Espoon seurakunnissa Rakenna joulupuu -keräysaika on 1.–8. joulukuuta eli ensimmäisestä adventtisunnuntaista toiseen adventtisunnuntaihin. Silloin halukkaat voivat ottaa toiveen sisältävän kirjekuoren, ja heillä on noin viikko aikaa hankkia lahja.