15.06.2020 Eläköityvien talousvaikeuksia yritetään nyt ennakoida – Marttaliitto ja Takuusäätiö järjestävät ilmaista verkkokoulutusta eläkeikää lähestyville

Järjestöt uskovat, että varautumalla ajoissa pärjäät eläkkeellä pienemmilläkin tuloilla.
 
 Två högar med eurosedlar och en rostig sax mellan dem.
Monia huolestuttaa tulevan eläkkeen pienuus. Marttaliitto ja Takuusäätiö yrittävät ilmaisella verkkovalmennuksella herätellä eläkeikää lähestyviä ennakoimaan talousvaikeudet ja varautumaan ajoissa uuteen tilanteeseen.Mostphotos
 
Oletko siirtymässä lähivuosina eläkkeelle? Oletko varautunut tulojen laskuun? Entä ikääntymisen myötä kasvaviin terveydenhoitomenoihin? Ehditkö maksaa asunto- tai muut velkasi pois ennen eläköitymistä?

Moni suomalainen ei ole etukäteen miettinyt, miten aikoo pärjätä palkkatuloja pienemmillä eläketuloilla. Marttaliitto ja Takuusäätiö tarjoavatkin nyt ilmaista verkkovalmennusta, joka pyrkii auttamaan lähivuosina eläköityviä valmistautumaan tuleviin vuosiin.

Kohteena ovat työelämässä vielä mukana olevat, joiden eläkeikä koittaa 5–10 vuoden päästä.

– Tässä Hallitse rahojasi -verkkovalmennuksessa(siirryt toiseen palveluun) ajatuksena on, että 5–10 vuodessa pystyy vielä tekemään pieniä muutoksia. Jos aloittaa varautumisen aikaisemmin, niin aina parempi mutta 50–60-vuotiaanakin ehtii, esimerkiksi mukauttamaan kulutustaan ja katsomaan, mitä veloistaan pystyy maksamaan pois ennen eläkkeelle siirtymistä, hankekoordinaattori Erkki Ukkola Marttaliitosta sanoo.

Eläkeläisten velkaongelmat huolestuttavat

Eläkkeelle siirtyvien ja eläkkeellä jo olevien velkaongelmien selvä kasvu viime vuosina oli yksi syy, miksi järjestöt kokivat valmennukselle olevan tarvetta.

– Takuusäätiössä on nähty jo vuosia, että jos eläkkeelle jäädessä on velkaa, eikä sitä velkatilannetta ole yhtään mietitty, ajaudutaan helposti maksuvaikeuksiin, kehittämispäällikkö Minna Markkanen Takuusäätiöstä kertoo.

Talouden suunnittelua, varautumista ja ennakointia.

Minna Markkanen muistuttaa, että aika monelle tulee yllätyksenä se, mihin kaikkeen eläkkeelle jääminen omassa taloudessa ja elämässä vaikuttaa.

– Virittelemme valmennuksessa matalalla kynnyksellä ajatuksia kohti 5–10 vuoden kuluttua koittavaa eläkeaikaa.

Valmennuksen keskeiset teemat ovat tulevan eläkkeen määrän selvittämisen lisäksi nykytulojen ja -menojen seuranta ja budjetointi, velka-asiat, säästäminen sekä asuminen.

– Pyrimme antamaan ihan käytännön, arjen vinkkejä, mitä kannattaa alkaa tekemään. Ei ole kysymys välttämättä mistään isoista muutoksista vaan hyvin pienelläkin suunnittelulla, seurannalla ja arjen muutoksilla voi saada isoja asioita aikaan, Markkanen kannustaa.

Arjen raha-asioista ja eläköitymiseen liittyvistä talousongelmista voi käydä keskustelemassa myös Hallitse rahojasi -Facebook-ryhmän sivuilla(siirryt toiseen palveluun).

Näin voit varautua eläkeajan taloushaasteisiin

1. Selvitä tulevan eläkkeesi määrä

Varautuminen eläkeaikaan alkaa selvittämällä paljonko saat tulevaisuudessa eläkettä. Tarkista tähän mennessä kertynyt eläkkeesi työeläkeotteestasi ja hanki arvio tulevan eläkkeesi määrästä. Saat ne selville oman työeläkeyhtiösi nettisivuilta tai Työeläke.fi -palvelusta(siirryt toiseen palveluun).

Kela(siirryt toiseen palveluun) maksaa kansaneläkettä ja takuueläkettä silloin, kun työeläkkeesi jää pieneksi tai sitä ei ole kertynyt ollenkaan.

– Hyvin todennäköisesti ne tulot pienenevät, kun jää eläkkeelle. Kaikilla ei ehkä ole kovin hyvin tiedossa, miten paljon ne pienenevät. Ei ole haluttu tai ei ole osattu lukea niitä työeläkeotteita. Toisaalta moni ajattelee, että ei se eläköityminen nyt ihan vielä ole tulossa, ja tämän takia siihen ei ole osattu varautua ajoissa, Erkki Ukkola toteaa.

– Valmennuksessa tavoitteena on, että otetaan pää sieltä pensaasta pois, ja katsotaan asiaa ihan suoraan silmiin.

2. Käy läpi nykyinen rahatilanteesi

Kun kirjaat ylös nykyiset tulosi ja menosi, hahmotat paremmin nykyisen rahatilanteesi.

Kun olet selvittänyt eläkkeesi, voit ryhtyä miettimään, miten tulevaisuudessa pärjäät pienemmillä tuloilla.

Tulevaan rahatilanteeseen voi varautua ja sopeutua monella tapaa, esimerkiksi vähentämällä kulutusta, säästämällä tai jatkamalla työn tekoa isomman eläkkeen takia.

3. Varaudu säästämällä

Oman talouden seuranta on tärkeää myös arjen säästökohteiden löytämisessä.

– Kun tietää suurin piirtein, mihin omat rahat menevät, pystyy helpommin etsimään mahdolliset säästökohteet, Erkki Ukkola sanoo.

– Joko pahan päivän varalle säästämällä tai sitten rahastosäästämällä voi vähän tehdä sitä puskuria itselleen siihen tilanteeseen, kun jää eläkkeelle.

Verkkovalmennuksessa annetaan arjen säästövinkkejä sekä autetaan tavoitteellisen säästämiseen alkuun pääsemisessä.

4. Velatta eläkkeelle

Aiempien sukupolvien tavoitteena oli jäädä velatta eläkkeelle. Tässä on tapahtunut muutos.

– Nyt otetaan esimerkiksi suhteellisen suuria asuntolainoja vielä 50-vuotiaana. Sellaisia, joista ei tule välttämättä mietittyä, pystyykö niitä lyhentämään siinä vaiheessa, kun tulot pienenevät. Ja toki meillä on tällä hetkellä melko kulutus- ja velkakeskeinen yhteiskunta muutenkin: otetaan erilaisia kulutusluottoja, joustoluottoja, pikavippejä ja ostetaan osamaksulla, Erkki Ukkola sanoo.

Verkkovalmennuksessa herätellään ajattelua siitä, että kun tulot eläkkeellä ovat pienemmät, pystytkö hoitamaan velkojen lyhennykset? Ja jos pystyt, jääkö rahaa vielä elämiseen?

5. Pohdi tulevia asumisjärjestelyjä

Eläköityminen tai viimeistään ikääntyminen tuo isoja muutoksia myös asumisjärjestelyihin

– Niitä kannattaisi miettiä jo etukäteen, eikä vasta siinä vaiheessa, kun eläköityminen itse asiassa tapahtuu, Minna Markkanen toteaa.

Asumismenot ovat kotitalouden suurimpia. Sen takia olisi hyvä pohtia hyvissä ajoin vastaako nykyinen asunto tulevaisuuden tarpeita, esimerkiksi kooltaan, kuukausikuluiltaan ja sijainniltaan. Entä riittävätkö eläketulot kattamaan yllättävät remonttimenot, kuten putkiremontin?

6. Kokeile elää kuukausi tulevalla eläkkeelläsi

Selvitettyäsi tulevan eläkkeesi määrän, kokeile kuukauden ajan, miten rahat riittävät kuvittelemasi eläkeajan menoihin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI