keskiviikko 8. toukokuuta 2024

08.05.2024 Rakennetaanko Suomesta hyväntekeväisyysvaltiota?

 Rakennetaanko Suomesta hyväntekeväisyysvaltiota?

Hyvinvointivaltion ylläpitäminen on investointi Suomen tulevaisuuteen.



Hallituksen ministereitä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 23. huhtikuuta. KUVA: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA


6.5. 2:00

HALLITUKSEN leikkauslistat saavat minut pohtimaan, mikä on hallituksen tulevaisuuden visio. Säästöt keskeisiin sote-palveluihin, koulutukseen ja tukijärjestelmiin ovat herättäneet huoleni. Nämä leikkaukset kohdistuvat erityisesti opiskelijoihin, vaikeissa elämäntilanteissa oleviin ja vähävaraisiin ihmisiin. Tämä on aiheuttanut pelkoa yhdenvertaisuuden ja yhteiskunnallisen solidaarisuuden rikkoutumisesta.


HYVINVOINTIVALTION periaatteena on tarjota kaikille kansalaisille yhdenvertaiset mahdollisuudet menestyä heidän taloudellisesta tai sosiaalisesta asemastaan riippumatta. Suomi on historiallisesti nähnyt tämän sijoituksena tulevaisuuteen eikä menoeränä. Kuitenkin taloudelliset realiteetit ja väestön ikääntyminen ovat asettaneet ymmärrettäviä paineita julkiselle taloudelle, mikä on johtanut arvovalintoihin säästötoimia tehtäessä.


Leikkausten vaikutukset ovat moninaiset. Koulutuksen säästöillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia kansakunnan kilpailukyvylle. Sote-palveluiden karsiminen puolestaan johtaa hyvinvointi- ja terveyserojen kasvuun ja heikentää ennaltaehkäisevää sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Pitkällä aikavälillä tämä voi lisätä kustannuksia koko yhteiskunnalle. Tukien vähentäminen heikentää vähävaraisten perheiden ja yksilöiden mahdollisuuksia selviytyä, mikä voi lisätä sosiaalista eriarvoisuutta, päihde- ja mielenterveyssairauksia sekä rikollisuutta.


Leikkausten vaikutukset ovat moninaiset.

Tilanne vaatii uudenlaista ajattelua ja uudistuksia. Pelkät säästöt eivät ole kestävä ratkaisu, vaan tarvitaan myös investointeja tulevaisuuteen ja uusia tapoja rahoittaa julkisia palveluita. Yksi mahdollisuus on tehostaa julkisen sektorin toimintaa innovaatioiden ja teknologian avulla. Myös veropohjan laajentamista ja progressiivisempaa verotusta tulisi harkita, jotta voitaisiin turvata hyvinvointipalveluiden rahoitus pitkällä aikavälillä.


RAKENNETAANKO Suomesta hyvinvointivaltiota vai hyväntekeväisyysvaltiota? Vaikka säästötoimet saattavat näyttää siirtävän vastuuta yksityiselle sektorille, Suomen periaatteet ja rakenteet ovat yhä hyvinvointivaltion ytimessä. Näin tulee olla jatkossakin.


Hyväntekeväisyysvaltion malli, jossa yksityinen sektori ottaisi suuremman roolin peruspalveluiden tarjoamisessa, ei vastaa suomalaisia arvoja eikä yhdessä tekemisen historiaa. Hyvinvointivaltion ydin on taata palvelut valtion kautta, eikä tämä periaate ole muuttunut. Hyvinvointivaltion ylläpitäminen on investointi Suomen tulevaisuuteen.


Mirka Vainikka


toiminnanjohtaja, Irti Huumeista ry

08.01.2025 NEUVOTTELUT PERUSTURVASSA, MUKANA TYÖKYKYSOSIAALIOHJAAJA

 NEUVOTTELUT PERUSTURVASSA, MUKANA TYÖKYKYSOSIAALIOHJAAJA Nosti tunteet kyllä pintaan. Neuvottiin hakeutumaan velkaneuvontaan, ne neuvovat m...