Siirry pääsisältöön

08.05.2024 Rakennetaanko Suomesta hyväntekeväisyysvaltiota?

 Rakennetaanko Suomesta hyväntekeväisyysvaltiota?

Hyvinvointivaltion ylläpitäminen on investointi Suomen tulevaisuuteen.



Hallituksen ministereitä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 23. huhtikuuta. KUVA: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA


6.5. 2:00

HALLITUKSEN leikkauslistat saavat minut pohtimaan, mikä on hallituksen tulevaisuuden visio. Säästöt keskeisiin sote-palveluihin, koulutukseen ja tukijärjestelmiin ovat herättäneet huoleni. Nämä leikkaukset kohdistuvat erityisesti opiskelijoihin, vaikeissa elämäntilanteissa oleviin ja vähävaraisiin ihmisiin. Tämä on aiheuttanut pelkoa yhdenvertaisuuden ja yhteiskunnallisen solidaarisuuden rikkoutumisesta.


HYVINVOINTIVALTION periaatteena on tarjota kaikille kansalaisille yhdenvertaiset mahdollisuudet menestyä heidän taloudellisesta tai sosiaalisesta asemastaan riippumatta. Suomi on historiallisesti nähnyt tämän sijoituksena tulevaisuuteen eikä menoeränä. Kuitenkin taloudelliset realiteetit ja väestön ikääntyminen ovat asettaneet ymmärrettäviä paineita julkiselle taloudelle, mikä on johtanut arvovalintoihin säästötoimia tehtäessä.


Leikkausten vaikutukset ovat moninaiset. Koulutuksen säästöillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia kansakunnan kilpailukyvylle. Sote-palveluiden karsiminen puolestaan johtaa hyvinvointi- ja terveyserojen kasvuun ja heikentää ennaltaehkäisevää sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Pitkällä aikavälillä tämä voi lisätä kustannuksia koko yhteiskunnalle. Tukien vähentäminen heikentää vähävaraisten perheiden ja yksilöiden mahdollisuuksia selviytyä, mikä voi lisätä sosiaalista eriarvoisuutta, päihde- ja mielenterveyssairauksia sekä rikollisuutta.


Leikkausten vaikutukset ovat moninaiset.

Tilanne vaatii uudenlaista ajattelua ja uudistuksia. Pelkät säästöt eivät ole kestävä ratkaisu, vaan tarvitaan myös investointeja tulevaisuuteen ja uusia tapoja rahoittaa julkisia palveluita. Yksi mahdollisuus on tehostaa julkisen sektorin toimintaa innovaatioiden ja teknologian avulla. Myös veropohjan laajentamista ja progressiivisempaa verotusta tulisi harkita, jotta voitaisiin turvata hyvinvointipalveluiden rahoitus pitkällä aikavälillä.


RAKENNETAANKO Suomesta hyvinvointivaltiota vai hyväntekeväisyysvaltiota? Vaikka säästötoimet saattavat näyttää siirtävän vastuuta yksityiselle sektorille, Suomen periaatteet ja rakenteet ovat yhä hyvinvointivaltion ytimessä. Näin tulee olla jatkossakin.


Hyväntekeväisyysvaltion malli, jossa yksityinen sektori ottaisi suuremman roolin peruspalveluiden tarjoamisessa, ei vastaa suomalaisia arvoja eikä yhdessä tekemisen historiaa. Hyvinvointivaltion ydin on taata palvelut valtion kautta, eikä tämä periaate ole muuttunut. Hyvinvointivaltion ylläpitäminen on investointi Suomen tulevaisuuteen.


Mirka Vainikka


toiminnanjohtaja, Irti Huumeista ry

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa Vuokranantaja on kiinnostunut siitä, että vuokralainen pystyy maksamaan vuokransa. Siksi erityisen raskauttavaa on, jos maksuhäiriömerkintä on tullut vuokravelasta. Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat ylivelkaantuneita. Maksuhäiriömerkinnästä seuraa monenlaisia ongelmia. (KUVA: LIISA TAKALA) MAKSUHÄIRIÖMERKINTÄ ei kategorisesti sulje pois vuokra-asunnon saamista, mutta eri vuok­ranantajilla on erilaisia käytäntöjä. Esimerkiksi Sato lähtee siitä, ettei maksuhäiriömerkintä ole este vuokra-asunnon saamiselle. Sato on yksi Suomen suurimmista yksityisistä vuokranantajista ja sen hakijoista noin viidenneksellä on merkintä. Jos sellainen on, Sato voi pyytää vuokralaiselta vakuusmaksun, joka vastaa 1–3 kuukauden vuokraa. Saton johtaja Antti Asteljoki korostaa kuitenkin, että päätös ei ole koskaan automaattinen. Sato arvioi jokaisen asunnon

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI

 Pettymys ja siitä irti päästäminen. Asia josta nyt avaudun on raha! Eli, kun ilmottauduin TE-toimistoon, laskin veroprosentin ja ajattelin,  saan tässä kuussa pikkasen enemmän rahaa.  Joululahjarahaa. Mutta, kun kaikki meni pipariksi. Ei mennyt kaikki putkeen, kun oli TE-toimiston lausunto. Pähkäilin ja mietin, miten toimitaan. Yritettävä vaan elää pikkasen tiukemmin. En jaksa hakea mitään joululahja-avustuksia. Voimavarat pikkasen minimissä. Koronasta jäänyt  väsymys, saamattomuus yms. vaivat.  Lahjat tänä vuonna pieniä. mutta tarpeellisia.  Olisi pitänyt saada kasvohoito itselle. Jää pois. Pikkumiehelle tarroja ja puuhakirja ja pikkurekka. Onnistuu. Toiselle futistarroja ja kansio. Onnistuu.  Isälle, joku pieni. Onnistuu. Siskolle pieni paketti. Mietin.  Ei suuria, mutta muistaminen kumminkin tärkeää. Jouluruokailu, osittain onnistuu varmaan, jos nyytäreillä mennään.  Mutta Uskon, että kaikki järjestyy.  Luotan siihen. 

08.09.2023 SOITTO KELASTA

 Soitto Kelasta. Koski toimeentulotuen 20 % :n leikkausta.  Tästä annetaan lähempänä leikkausta ensin tiedote ja sitten milloin alkaa.  Eli Kela ottanut takaisin Petteri Orvon hallituksessa leikkauksia vähempituloisille, ja tämä leikkaus toimeentulotuesta tulee käyttöön uudelleen. Yritin selvittää, että minulla toistaiseksi voimassa oleva sairaslomapaperi, ei kuulemma päde heillä  edelleenkään. Vaikka MPY:N lääkäri sen minulle kirjoittanut.  Sanoin, että tullut uusia sairauksia ja vaivoja, silloin minulla voisi olla oikeus sairaspäivärahaan tai  määräaikaiseen kuntoutustukeen.  Seuraavan kerran kun lääkäriin eli tässä kuussa, osaan antaa palautteen Kelasta ja miten me jatkossa  toimitaan. Ja ovatko uudet sairauteni riittäviä, ehkä juurikin sairaslomalle tai määräaikaiseen  kuntoutustukeen Kelan lääkärille. Taas pieni stressin paikka. Sylettää ihan riivatusti tuo, että en saanut harkinnanvaraista silmälaseihin.  Mutta, menen loppu kuussa , kun rahat loppu sossunluukulle, pyytämään avust