09.06.2017 Kela myöntää syytökset: Toimeentulotukea ei ymmärretty, henkilöstöä oli liian vähän

Kela myöntää syytökset: Toimeentulotukea ei ymmärretty, henkilöstöä oli liian vähän
Julkaistu: 9.6. 16:06

Toimeentulotukihakemusten käsittelyruuhka johtui alkuvuonna Kelan mukaan siitä, että tuen erityispiirteitä ei ymmärretty riittävästi. Myös henkilöstöä oli liian vähän.

Kela on tehnyt sisäisen arvioinnin siitä, miten perustoimeentulotuen siirto kunnilta sille onnistui. Alkuvuonna hakemusten käsittelyajat ylittivät laissa määrätyn enimmäisajan selvästi ja asiakaspalvelu ruuhkautui.

Arvioinnissa moititaan lainsäädännön hidasta valmistumista. Se vaikeutti Kelan tiedotteen mukaan ohjeistuksen, koulutusten ja tietojärjestelmien suunnittelua ja toteutusta.

Kela arvioi, että toimeentulotuen erityispiirteitä ei ymmärretty riittävästi, vaikka siirtoa valmisteltiin yhdessä Kuntaliiton ja kuntien kanssa.

– Olisi pitänyt perehtyä perusteellisemmin siihen, miten tukea käsitellään kunnissa, tiedotteessa myönnetään.

Siirtymävaiheessa myös henkilöstöä oli liian vähän.

– Siirron yhteydessä Kelalle asetettiin myös tehostamis- ja säästötavoitteita, mutta Kelan tehokkuus arvioitiin valmisteluvaiheessa liian optimistisesti.

Tekniset ongelmat lisäsivät kaaosta. Perustoimeentulotuen käsittelyyn rakennettu tietojärjestelmä ei ollut kaikilta osin valmis eikä toimiva.

Yhteistyötä kuntien kanssa on tiivistettävä

Alun sekavuuden jälkeen sekä asiakkaat että yhteiskunta ovat Kelan mielestä kuitenkin hyötyneet siirrosta. Se arvioi, että puolen vuoden aikana perustoimeentulotuen kokonaisuuden hahmottaminen ja hallinta ovat parantuneet monin tavoin.

– Asiakkaiden yhdenvertaisuus on parantunut ja kynnys hakea tukea on madaltunut. Myös asiointi on selkeytynyt ja helpottunut, Kela listaa plussia.

Silti asiakasohjauksessa on yhä puutteita. Kehitettävää on sosiaalityön tarpeen tunnistamisessa ja asiakkaiden ohjaamisessa palvelujen piiriin. Arvioinnin perusteella myös kuntien ja Kelan yhteistyötä sekä tiedonkulkua on parannettava.

Arviointia varten koottiin tietoa muun muassa haastatteluilla ja kyselyillä, tilastoista sekä raporteista. Kelan hallitus käsitteli arviointia eilen ja valtuutetut pähkäilevät sitä ensi tiistaina.
Taloussanomat

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI