19.12.2014 Kauniaisissa asuvat rikkaimmat - köyhimmät löytyvät Rautavaaralta

Kauniaisissa asuvat rikkaimmat -  köyhimmät löytyvät Rautavaaralta
Perjantai 19.12.2014 klo 06.53  
Tilastokeskuksen torstaina julkistama Tulonjaon kokonaistilasto paljastaa, että pienituloisimmat asuntokunnat sijaitsevat Itä-Suomessa ja suurituloisimmat Etelä-Suomessa.

Kauniainen on Suomen rikkain kunta.
RIKKAIMMAT KUNNAT
1. Kauniainen
2. Espoo
3. Sipoo
4. Kirkkonummi
5. Lemland
6. Jomala
7. Tuusula
8. Lumparland
9. Nurmijärvi
10. Siuntio

KÖYHIMMÄT KUNNAT
1. Rautavaara
2. Rääkkylä
3. Lieksa
4. Juuka
5. Kaavi
6. Valtimo
7. Vesanto
8. Nurmes
9. Kuhmoinen
10. Ilomantsi

Lähde: Tulonjaon kokonaistilasto, Tilastokeskus

LUE MYÖS
Tulokehitys vaatimatonta vuonna 2013

Vuonna 2013 koko maan asuntokuntien bruttotulot olivat keskimäärin 50 770 euroa, mikä oli reaalisesti prosentin kymmenyksen vähemmän kuin edellisvuonna.

Siihen nähden rautavaaralaisten asuntokuntien keskimääräiset bruttotulot - 36 360 euroa - olivat matalat.

Niin ikään toiseksi pienimmät vastaavat tulot löytyivät Rääkkylästä. Siellä keskimääräiset bruttotulot olivat 36 760 euroa asuntokuntaa kohden ja Lieksassa 37 210 euroa.

Tilastokeskuksen analyysin mukaan pienituloisimpien alueiden asuntokunnille saadut tulonsiirrot ovat merkittävä tulonlähde.

Esimerkiksi Rautavaaralla ja Lieksassa saatujen tulonsiirtojen osuus bruttotuloista oli vuonna 2013 keskimäärin peräti 44 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoitti suurelta osin vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeitä sekä työttömyyteen liittyviä sosiaaliturvaetuuksista.

Tuotannontekijätulojen eli palkka-, yrittäjä- ja omaisuustulojen osuus keskimääräisen asuntokunnan kokonaistuloista on näissä kunnissa Tilastokeskuksen mukaan 56 prosentin luokkaa.

Omaisuustulot rikastuttavat

Hyvin toisenlaisia tilastoja löytyy puolestaan Etelä-Suomesta.

Esimerkiksi Kauniaisissa tuotannontekijätulojen bruttotulo-osuus oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna peräti 82 prosenttia, kun taas saatujen tulonsiirtojen osuudeksi jäi 18 prosenttia.

Kauniaisissa saaduista tulonsiirroista noin 75 prosenttia oli vanhuuseläkkeitä.

Erityispiirteenä Kauniaisissa on myös omaisuustulojen korostunut merkitys. Niiden osuus asuntokuntien kaikista tuloista oli tilaston mukaan keskimäärin 27 prosenttia, kun taas pienituloisimmissa kunnissa omaisuustulojen bruttotulo-osuus jäi alle kolmen prosentin.

- Tulonjakotilastojen näkökulmasta tilastoissa ei ole mitään yllättävä. Heikohkossa taloustilanteessa pörssillä on mennyt hyvin ja se on tuottanut niille, joilla sijoituksia on ollut, Tilastokeskuksen suunnittelija Pekka Ruotsalainen kertoo.

Omaisuustulot tarkoittavat osinko- ja vuokratuloja sekä veronalaisia myyntivoittoja.

- Pääomatulot reaalikasvu oli viime vuonna keskimäärin 11,5 prosenttia. Verolliset myyntivoitot kasvoivat puolestaan yli 50 prosenttia. Kauniaisissa on rikasta väkeä, joilla on pääomatuloja ja omaisuuksia, mitä on liikuteltu. Edellisvuotena pääomien myyntivoitot sen sijaan tippuivat 40 prosenttia, Ruotsalainen toteaa.

Verotus tasoittaa

Rautavaara jäi tulovertailun viimeiseksi.

Asuntokuntien välisiä tuloeroja tasoittaa Tilastokeskuksen mukaan kuitenkin verotus.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan Kauniaisissa asuntokunnat maksoivatkin tuloistaan veroja sekä muita veronluonteisia maksuja viime vuonna keskimäärin 42 150 euroa.

Espoossa vastaava tuloverojen määrä oli jo noin puolet pienempi, eli yhteensä 21 310 euroa.

Sen sijaan pienituloisimmassa kunnassa eli Rautavaaralla asuntokunnat maksoivat tuloistaan veroja keskimääräin vain 6 790 euroa.

- Saa nähdä, mihin tämä menee. Kun katsoo, mitä tänä vuonna on tapahtunut, niin eihän siellä paljon positiivista ole. Voisi kuvitella, että ei tämä kovin paljon parempaan suuntaan ole menossa, Ruotsalainen summaa tulevaisuutta.

AINO KANGASPURO
aino.kangaspuro@ilmedia.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI