sunnuntai 23. helmikuuta 2020

23.02.2020 PALLOTTELUA

                  Perustoimeentulotuki on tarkistettu, koska olet esittänyt   apteekin kuitin lääkeostosta 5.12.201 (Xarelto 10mg 87,42  euroa, ostettu 5.12.2019). Xarelto 10mg-valmistetta ei huomioida menona toimeentulotuessa.  Kyseessä ei ole Xarelton valmisteyhteenvedon mukainen käyttö.   Rivaroksabaanin käyttöä pinnallisen laskimotukoksen hoidossa  ei voida pitää vakiintuneena off-label-käyttönä, joten sitä ei    huomioida toimeentulotuessa lääketieteellisesti perusteltuna  tarpeellisena hoitona.        



Yhä edelleen odottelen päätöstä tämän Xarelto - lääkkeen korvauksesta.
Olen toimittanut kaikki tarvittavat liitteet Kelaan jo toistamiseen.
Käyttänyt tuon päätöksen jo kertaalleen Perusturvassa, josta tuli kielteinen päätös, koska lääkkeet kuuluu normaalin perustoimeentulotuen piiriin. Niin, jos kuuluu. 
Tätä asiaa nyt  pallotellaan Kelasta Perusturvaan ja taas Perusturvasta Kelaan joulukuusta alkaen.

Kukaan ei ota koppia tästä asiasta.
Soitin Kelaan perjantaina ja kysyin päätöksestä, virkailija sanoi, että 24.02.2020 olisi päätöksen ns. viimein ratkaisupäivä, viitteellinen päivämäärä kuulemma vaan. 

Tuo 87,42 € on minulle tosi iso raha. 
Varsinkin nyt, kun taas ollut ylimääräisiä kuluja (pyörästä ja uimalan kausikortista), toisen noista olisin saanut maksettua tuosta rahasta. 
Nyt kiristetty kukkaron nyörejä aika tiukalle, jopa liian tiukalle, kun kirjoittaja uupunut tämän taakan kanssa. 

Sairaslomalla muutaman viikon, ja siitä sitten taas uusi ruljanssi päivärahan ja  sairauspäivärahan kanssa. Mutta eiköhän tämä mene helpommin, kuin tuo yllä mainittu juttu.
Häviän tässä saikussa sadan euron verran, kun kulukorvaukset poistuu sairausloman ajalta. 
Terveys edellä. Kevättä odotellen. 

23.02.2020 Pikavippifirma yritti periä yli tonnin lisäkuluja käräjäoikeudessa – puolustus löi jauhot suuhun ja yritys vetäytyi vähin äänin

Pikavippifirma yritti periä yli tonnin lisäkuluja käräjäoikeudessa – puolustus löi jauhot suuhun ja yritys vetäytyi vähin äänin

Eilen klo 17:00
Puolustus löysi pikavippifirman toiminnasta useita epäkohtia.
 Kuvan pikavippifirmat eivät liity käräjillä olleeseen tapaukseen.
Kuvan pikavippifirmat eivät liity käräjillä olleeseen tapaukseen. ISMO PEKKARINEN / AOP

 *Vippiyhtiön "eväät" loppuivat käräjillä velkomuskanteen ajamisessa.
*Asiakkaan juristi löysi kanteesta useita epäselvyyksiä.
*Vippifirma peruutti lopulta velkomuskanteensa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa ajettu velkomusjuttu on päättynyt pikavippiyhtiön ja sen perintää hoitaneen firman "luovuttamiseen".

Asiakkaalta vaadittiin velkasuhteeseen perustuvana saatavana liki 5 000 euron määrää. Summa muodostuu velkojan mukaan noin 3 000 euron pääomasta sekä erilaisista korko- ja kulusaatavista.

Asia oli tullut vippiyhtiön haastehakemuksena vireille tammikuussa 2018.

 Velkomuskanteessa vedotaan kuluttajansuojalakiin ja kerrotaan 60 prosentin viivästyskorosta sekä 108,58 prosentin vuosikorosta.

Pikavippiyhtiön "käsityksen mukaan" luottotiedot ovat selkeitä ja ymmärrettäviä. Luottoehdot ovat yhtiön mukaan olleet ennen luoton ottamista velallisen nähtävissä ja hyväksyttävissä.

Saatava on vippiyhtiön mukaan riidaton, ja velka on annettu perintäyhtiön tehtäväksi.

Asiakas haastettiin velan takia Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen.

Useita epäselvyyksiä

Velkomusasiassa oleva vastaaja kiistää kanteen ja vaatii sen hylkäämistä perusteettomana, sitomattomana sekä kohtuuttomana,


Laina on alkujaan ollut noin 3 000 euroa, jonka erääntymispäiväksi on ilmoitettu 180 päivää, mutta siitä huolimatta 60 prosentin korkoa oli alettu periä jo ennen lainan ilmoitettua päättymistä.

Lisäksi vippifirma on vaatinut lainalle erilaisia oheiskuluja pitkälle toista tuhatta euroa.

Vastaajan asiamies on löytänyt useita epäselvyyksiä ja tarkennuksia kaipaavia kohtia vippiyhtiön toimista asiakastaan kohtaan.

LUE MYÖS: Oven ryskytys pelästytti Rosan, sitten postiluukusta putosi epätoivoinen kirje: ”Tämä on aikalailla viimeinen oljenkorteni” – IL tavoitti mysteeriviestejä levittäneen naisen
Esimerkiksi väitetylle 3 000 euron lainalle ei ole esitetty luottosopimuksen aloituspäivää. Asiakkaalle ei ole myöskään lähetetty luottosopimusta lain edellyttävällä tavalla.

Luottoa ei myöskään voi lainayhtiön nettisivulta jälkikäteen selvittää.

– Näin velkojan vaatimukset ovat pätemättömiä, asiamies katsoo.

Kaiken lisäksi velallinen on maksanut luotonantajalle omien laskelmiensa mukaan suorituksia noin 4 000 euroa.

Velkojan on esitettävä kanteessaan alkuperäinen luottosopimus sekä kaikki nostot, maksut ja niiden erittely, asiakkaan asiamies vaatii.

Hyperlinkki ei riitä

EU:n tuomioistuimen linjauksen mukaan yksinomaan internetin hyperlinkin kautta annettavat tiedot eivät täytä direktiivin vaatimuksia, velallisen juristi huomauttaa.

– Ellei kuluttaja ole saanut pysyvällä tavalla haltuunsa kuluttajaluottosopimusta, luotonantaja ei lain mukaan saa periä minkäänlaisia luottokustannuksia.

Velka-asiassa pidettiin valmisteluistunto viime vuoden joulukuussa. Velallisen asiamies vaati vippiyhtiöltä useisiin kanteen vaatimuksiin selvityksiä ja tarkennuksia.

Pari kuukautta myöhemmin vippiyhtiö ilmoittaa peruuttavansa velkomuskanteen.

Vastaajan puolelta ilmoitetaan, ettei kantajaa kohtaan ole vaatimuksia, ja asia voidaan käräjäoikeudessa jättää sillensä.

23.02.2020 9 neuvoa, joilla velkakierteen saa kuriin: "Harva tietää omista oikeuksistaan – uskotaan perintätoimistojen kirjeisiin”

9 neuvoa, joilla velkakierteen saa kuriin: "Harva tietää omista oikeuksistaan – uskotaan perintätoimistojen kirjeisiin”

26.01.2020 klo 18:37
Mistä tietää, että velkaongelma on syntymässä? Miten siihen puututaan? Entä mitä läheiset voivat tehdä auttaakseen? Kysyimme asiantuntijoilta ja velkaongelmiin joutuneilta itseltään.
Image
Kohtuuttomia perintäkuluja voi myös riitauttaa, asiantuntija korostaa. Harva velallinen tuntee kaikkia oikeuksiaan. MOSTPHOTOS

Elisa Schroderus on työskennellyt velkaongelmien parissa pitkään: talous- ja velkaneuvonnassa, sosiaalitoimessa, velkajärjestelyiden selvittäjänä, kouluttajana ja nyt oikeusministeriössä, jossa hän työskentelee talous- ja velkaneuvonnan erityisasiantuntijana.

Tällä hetkellä Schroderus työskentelee ennakoivassa talousneuvontahankkeessa, jossa yritetään löytää uusia ratkaisuja suomalaisten ylivelkaantumiseen ja taloudenhallinnan lisäämiseen.

Käynnissä on useita erilaisia kokeiluja, joilla haetaan uusia toimintatapoja auttaa ihmisiä talousasioissa. Tampereella kokeillaan Talousneuvolaa, joka on kaikille avoin tarkoitettu matalan kynnyksen paikka. Talousneuvolaan on lupa tulla pienien tai isojen rahapulmien kanssa.

Tarve on kova. Schroderus on pitkän uransa aikana nähnyt velkaongelmien rajun kasvun. Hän sanoo sen syistä ihan samaa kuin muutkin Iltalehden tällä viikolla Velan vangit -sarjassa haastattelemat asiantuntijat: Kun käteinen on kadonnut, monen on vaikea pysyä kärryillä siitä, mihin on varaa. Niin kauan, kun maksuhäiriömerkintää ei ole, rahaa saa helposti vaikka tekstiviestillä. Osamaksulla on voinut ostaa liki mitä vain pitsasta kauneusleikkauksiin. Se sotkee monen mielen.

– Minun lapsuudessani 1980–1990-luvuilla lainaa otettiin korkeintaan asuntoon ja autoon. Silloin esimerkiksi sohvaa varten säästettiin etukäteen. Nyt tilanne on kääntynyt toisinpäin: kulutetaan ensin, maksetaan sitten, Schroderus sanoo.

Mistä sen tietää, että velat ovat paisumassa ongelmaksi ja mitä tehdä? Schroderus ja muut Velan vangit -sarjaan haastatellut kertovat.

Askel 1: Tunnista ongelma
Jos suurin osa tuloista menee laskujen ja luottojen maksuun, niitä on jo liikaa.

– Ihannetilanteesssa laskujen ja luottojen jälkeen rahaa jää vielä riittävästi ruokaan ja muuhun elämiseen. Ja edes vähän säästöön. Rahan pitäisi riittää seuraavaan maksupäivään asti, Schoderus sanoo.

Sekin on merkki ongelmasta, että laskujen pohtiminen vie paljon aikaa päivästä – tai yöstä. Älä luovuta ja lannistu, vaan selvitä ratkaisua. Moni ei tiedä esimerkiksi velkojen järjestelykeinoista, ja asian lohduttomuus ahdistaa entistä enemmän.

Askel 2: Arvioi velkojen kokonaistilanne
Schroderus esittää kolme kysymystä:

– Kuinka paljon velkaa on? Millaiset korot niissä on? Lyhenevätkö velat vai onko niin, että suurin osa maksuista menee korkoihin ja kuluihin?

Velkojen pitäisi ehdottomasti lyhentyä, muuten ongelma on paisumassa.

Schroderuksella on yksinkertainen neuvo sopivan kulutusluoton määrän arviointiin.

– Kulutusluottojen määrää voi verrata omiin kuukausituloihin ja miettiä, kuinka pitkälle eteenpäin tulevat tulot on jo syöty.

Esimerkiksi 2 000 euron kuukausituloilla 10 000 euron kulutusluotot tarkoittavat Schroderuksen mukaan käytännössä sitä, että käytettävissä olevat tulot on syöty todennäköisesti vähintään kahdeksi vuodeksi eteenpäin, jos henkilön käyttövara kuukaudessa pakollisten menojen jälkeen on esimerkiksi 400 euroa.

Tärkeää olisi ymmärtää kaikki omat numerot.

– Mihin rahaa menee, paljonko sitä tulee? Mitä pakollinen elämä maksaa? Tämä on talouden hallinnan kulmakivi. Vasta sen jälkeen voi hahmottaa, mihin tulot riittävät ja millainen oma maksukyky on.

Askel 3: Huolestu, jos pankki ei enää tarjoa luottoa
Kulutusluottoihin pätee yksi helppo peukkusääntö: Mitä helpompi se on saada, sitä huonompi diili todennäköisesti on kyseessä.

– Jos pankki tai tavallinen rahoitusyhtiö ei enää myönnä luottoa, se tarkoittaa, että ne eivät luota hakijan maksukykyyn, sanoo Schroderus

Jos lainan siis saa nopeasti ja mahdollisimman vähällä vaivalla, sitä vaikeampaa on todennäköisesti sen takaisinmaksu.

Kulutusluottoja aggressiivisesti tarjoavien yritysten bisneslogiikka perustuu tähän: ei haittaa, että moni ei selviä veloistaan, kun moni maksaa takaisin niin suuria summia. Käänteisesti voi ajatella, että asuntolainan korot ovat edullisia, koska niiden vakuutena on asunto ja näin luotonmyöntäjä tietää saavansa rahansa takaisin jossain muodossa.

Askel 4: Pysäytä velkaantuminen ja avaa kirjeet
Luottojen maksaminen uusilla luotoilla on hälyttävää. Velkaantuminen on tärkeää pysäyttää. Mitä aiemmin, sen parempi. Tätä ei voi koskaan liikaa korostaa, niin merkittävä asia tämä on kokonaistilanteen ratkeamisessa.

Vielä hälyttävämpää on, jos ei enää uskalla avata postista tulevia kirjeitä.

– Ne kirjeet kannattaisi vain avata! On paljon helpompaa elää tiedon kanssa, että velkaa on 20 000 euroa, koska silloin on helpompi miettiä myös ratkaisuvaihtoehtoja. Kun tilanne ei ole tiedossa, epätietoisuus on pahinta. Tilanteen hahmottaminen on myös ainoa keino siihen, että voi miettiä tilanteen ratkaisukeinoja. Säkillinen avaamattomia lappuja tuntuu vain ahdistavalta.

Olisi myös tärkeää opetella lukemaan velkoihin liittyviä kirjeitä. Opiskele termit ja opettele ymmärtämään mitä niillä tarkoitetaan. Usein kirjeissä annetaan infoa esimerkiksi oikeudelliseen perintään siirtämisestä.

Askel 5: Pohdi omaa käytöstäsi
Velkatilanteen haltuunotto kannattaa Schroderuksen mukaan aloittaa oman käytöksen pohdinnasta.

– Mikä omassa tilanteessa on johtanut tähän tilanteeseen? Kun oppii havainnoimaan omaa käytöstään, voi puuttua juurisyyhyn.

Juurisyy voi olla esimerkiksi uhkapelaaminen tai väärin mitoitettu kulutus. Usein taustalla voi olla myös taloustilanteen äkillinen muuttuminen.

– Äkillinen työttömyys, sairastuminen, avioero, epäonnistunut asuntokauppa. Syyt ovat usein hyvin inhimillisiä, Schroderus sanoo.

Vaikka toiveikkuus on tärkeää, se voi johtaa ongelmien syvenemiseen.

– Työttömyyden iskiessä moni ajattelee, että saan kohta töitä, eikä mitoita menoja muuttuneen tilanteen mukaan, vaan elvyttää talouttaan luotoilla. Kun työttömyys lopulta pitkittyy, tilanne vaikeutuu.

Schroderus tietää myös tapauksia, joissa kulutus on mitoitettu säännöllisten ylitöiden varaan. Myös ne voivat loppua.

Askel 6: Hae apua
Oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonta auttaa maksutta talouskysymyksissä. Palvelu on viranomaispalvelua, jonka puoleen voi kääntyä luottamuksellisesti.

– Jonotilanne vaihtelee toimistoittain. Jono voi olla kolmesta päivästä useampaan kuukauteen. Talous- ja velkaneuvonta on valtakunnallista palvelua, joten asiakas voi valita toimiston. Asiointi onnistuu myös etäyhteydellä asuinpaikasta riippumatta.

Talous- ja velkaneuvonnassa annetaan myös talousneuvontaa. Tarvittaessa käydään velat läpi, punnitaan vaihtoehtoja ja avustetaan velkajärjestelyhakemuksen tai maksusopimusten tekemisessä. Anna ammattilaisen arvioida tilanne, äläkä usko kuulopuheita velkajärjestelystä. Kentällä liikkuu paljon virheellistä tietoa velkajärjestelystä.

Iltalehden haastattelemat velkaongelmaiset kehuivat kaikki saatavilla olevia velkaneuvonnan palveluita ystävällisyydestä ja ymmärryksestä.

Kehuja ovat saaneet myös ulosottoviranomaiset. Ulosoton yksi hyvä puoli on siitä seuraava maksuhäiriömerkintä. Se toki vaikeuttaa elämää ja sen takia sitä usein vältetään viimeiseen asti. Sen hyvä puoli on kuitenkin se, että maksuhäiriömerkintäinen ei saa enää uutta luottoa ja ongelma on kohdattava. On tärkeää muistaa, että ulosoton tehtävänä on valvoa velallisen ja velkojan etua.

Askel 7: Käytä varovaisuutta järjestelylainoissa
Tällä hetkellä erilaisia järjestelylainoja mainostetaan joka paikassa. Niiden ideana on se, että kalliskorkoiset lainat maksetaan pois yhdellä isolla ja matalampikorkoisella lainalla. Kuulostaa hyvältä, eikö? Schroderus kuitenkin varoittaa, että järjestelylainakin saattaa johtaa tilanteen vaikeutumiseen.

– Mikään järjestelykeino ei auta, jos kuluttaminen jatkuu entiseen malliin.

Järjestelylainassa olennaista olisi kiinnittää huomiota siihen, että maksuerä ja korko on niin alhainen, että oma elämä voi pyöriä ilman lisävelanottoa.

Askel 8: Puhu läheisillesi
Velkaongelmaiset häpeävät velkojaan ja usein vaikenevat niistä viimeiseen asti. Usein ratkaisua ongelmaan ei nähdä.

Schroderuksen mukaan puhuminen olisi kuitenkin viisasta.

– Ulkopuolinen näkee tilanteen usein selkeämmin ja näkee myös mahdollisuuksia.

Schroderus neuvoo läheisiä varomaan liikaa saarnaamista.

– Syyllistämisen ja soimaamisen sijaan olisi ihanaa, että läheiset kulkisivat rinnalla. Läheisiä voidaan tarvita myös tukihenkilöksi, kun lähdetään hakemaan apua.

Askel 9: Neuvottele
Kohtuuttomia perintäkuluja voi myös riitauttaa, Schroderus muistuttaa. Kilpailu- ja kuluttajavirastolla on ohjeet siitä, milloin ja miten riitautus on aiheellista.

– Ihmisilläkin on oikeuksia, mutta harva tietää tai jaksaa huolehtia niistä. Ihmiset uskovat perintätoimistojen kirjeisiin, kun pitäisi olla hereillä ja huolehtia omista oikeuksista, Schroderus sanoo.

Esimerkiksi Schroderus on soittanut yhdessä Talousneuvolan asiakkaan kanssa pikavippifirmaan ja saanut luoton koron putoamaan 153,63 prosentista 20 prosenttiin.

– Yhdellä puhelinsoitolla saimme uuden luottosopimuksen aikaiseksi. Kysymällä ja neuvottelemalla voi saada koron putoamaan. On myös mahdollisuus neuvotella velkojien kanssa akordista, eli velkojen osittaisesta anteeksiannosta. Aina kannattaa yrittää.

23.02.2020 Kotitalouksien varallisuudessa tapahtui yllättävä käänne: nyt velkaantuvat varakkaat

Kotitalouksien varallisuudessa tapahtui yllättävä käänne: nyt velkaantuvat varakkaat

Kuvituskuva
Kuva: Lehtikuva

Julkaistu: 27.1. 7:15

Tuloasteikon yläpäässä otetaan yhä suurempia lainoja, kun taas pienempituloisten lainasummat ovat kääntyneet laskuun. Suurin ongelma on ylivelkaantuneiden ryhmä.


Kotitalouksien velkaantuminen on kasvanut ennätykseen samalla kun talouden näkymien odotetaan hiipuvan. Esimerkiksi Asiakastieto on toistuvasti raportoinut maksuhäiriömerkintöjen kasvusta. Viime vuoden lopulla maksuhäiriömerkintöjä oli 386 700 henkilöllä, mikä oli lähes 5000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Erikoista kyllä, pienempituloisten velkaantuminen näyttää tilastojen perusteella kääntyneen laskuun jo muutama vuosi sitten. Viiteen alimpaan tulokymmenykseen kuuluvien kotitalouksien keskimääräinen euromääräinen velka on itse asiassa pienentynyt vuoden 2015 jälkeen.

Suomen kotitalouksien kokonaisvelkamäärä on jatkanut kasvuaan, mutta kasvu on johtunut pelkästään viiden ylimmän tulokymmenykseen kuuluvien talouksien, eli parempituloisten entistä suuremmista veloista.



Eniten tienaavien velat tärkeivat

Kaikkien asuntokuntien velat keskimäärin, euroa.
Kartoittaa
Lähde: Tilastokeskus

AsuntokuntienVelatKayra



Valtiovarainministeriön työryhmä ehdotti lokakuun alussa ylivelkaantumiseen ratkaisuksi muun muassa enimmäisvelkasuhdetta, jonka perusteella kotitalouden kaikkien luottojen määrä ei saisi olla yli 4,5 kertaa kotitalouden vuosittaisia bruttotuloja. Myös asuntoluoton takaisinmaksuajaksi ehdotetaan enintään 25 vuotta.

Rajoitukset koskisivat siis samalla lailla kaikkia tuloryhmiä.

– Tulojen määrästä riippumatta kysymys on aina velan suhteesta tuloihin, ja miten sitä taakkaa pystyy hoitamaan, sanoo valtiovarainministeriön ylijohtaja Leena Mörttinen, joka toimi ministeriön velkaantumista pohtineen työryhmän puheenjohtajana.

Esimerkiksi Englannin keskuspankin selvityksen mukaan maksuvaikeuksiin joutuvien asuntovelallisten määrä alkaa kasvaa, jos talouden käytettävistä tuloista 35–40 prosenttia kuluu velkojen hoitoon.

– Jos esimerkiksi korot alkavat nousta, niin lainanhoitokulujen nousu voi aiheuttaa vaikeuksia, Mörttinen toteaa.

Ehdotetun enimmäisvelkasuhteen on väitetty lisäävän eriarvoisuutta, sillä se rajoittaisi varsinkin pienempituloisten mahdollisuuksia omistusasuntoon. Tämä vaikuttaisi erityisesti pääkaupunkiseudulla, missä asuntojen hinnat ovat korkeat.

Mörttisen mukaan työryhmä ei keskittynyt eriarvoisuuteen vaan keinoihin, joilla kotitalouksien velkataakka pysyisi hoidettavan kokoisena.

– En silti usko, että eriarvoisuus vähenisi sallimalla kantokykyä suurempi velkaantuminen kotitaloudelle. Se syöksee kotitalouden ihan erilaisiin ongelmiin.

Toisenlainen näkymä kotitalouksien tilanteeseen saadaan, kun vertaillaan velkojen ja lainojen suhdetta eri tulokymmenyksissä. Tilastokeskuksen laskelmat paljastavat, että vaikka ylempien tuloluokkien lainat ovat kasvaneet, niin pahimmat ongelmat ovat alimmassa tuloluokassa.

Tilastotietojen mukaan Suomessa on reilut 120 000 velkaista kotitaloutta, joiden velkojen keskimääräinen osuus tuloista on reilut 200 prosenttia eli yli tuplasti tulojen verran.

Todennäköisesti suurimmalla osalla näistä kotitalouksista on lainaa vain kohtuullisesti, joten pienituloisimmassa kymmenyksessä on ryhmä, joilla velkaa on sitäkin enemmän.


Pienituloisista löytyy velkaantunut riskiryhmä

Kaikki asuntokunnat

Kartoittaa

Velalliset asuntokunnat

Kartoittaa
* Velat ja valitsevat rahatulot keskimäärin, euroa
Lähde: Tilastokeskus


Samasta ilmiöstä kertovat myös Asiakastiedon havainnot.

– Uusia merkintöjä tuli paljon, mutta ne kohdistuivat hiukan entistä pienemmälle joukolle ihmisiä. Samat henkilöt ovat velkaantuneet moneen suuntaan, jolloin ongelmien kasautuessa häiriöitä tulee nopeasti useita, totesi liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastiedon tiedotteessa.

Lisää tietoa kaivataan

Muun muassa työelämäprofessori Antti Suhonen Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulusta on arvostellut sitä, että enimmäisvelkasuhteen määrittelyssä otetaan huomioon vain kotitalouden tulot, mutta ei varallisuutta. Hän muistuttaa, että ylemmissä tuloluokissa varallisuus on yleisesti kasvanut velkaa nopeammin.

– Käytännössä nyt esitetty malli rajoittaisi asuntoluotonantoa kotitalouksien lyhyen ajan tulohistoriaan perustuen, Suhonen toteaa.

– Tämä on toki helposti mitattava suure, mutta se voi antaa vääristyneen kuvan lainanottajan todellisesta pitkän tähtäimen maksukyvystä erilaisissa elämäntilanteissa ja työurissa.

Mörttinen muistuttaa, että selvityksessä ehdotetaan pankeille mahdollisuutta ylittää 15 prosentissa lainoista ylittää tuloihin perustuvan enimmäisvelkasuhteen rajoitus. Tätä joustovaraa voisi käyttää esimerkiksi, jos lainanhakijalla arvioidaan esimerkiksi varallisuuden tai työhistorian ansiosta selviytyvän lainan kuluista.

Työryhmän ehdottamat keinot ovat tarpeellisia nykyisessä tilanteessa, kun kotitalouskohtaista tietoa on tarjolla varsin niukasti. Tehokkaammin ylivelkaantumisen moninaisia haittoja pystyttäisiin hänen mukaansa estämään niin sanotun positiivisen luottorekisterin avulla.

Oikeusministeriössä valmisteltavan rekisterin olisi tarkoitus olla valmiina keväällä 2023, ja siihen kerättäisiin tarkempaa tietoa henkilöiden maksukyvystä.

– Silloin pääsisimme vielä syvemmälle velkaantumisen ongelmapiirteisiin, ja voisimme tehdä paremmin eri kotitalouksien ongelmakohtiin osuvia instrumentteja, Mörttinen sanoo.

– Olisihan se hyvä tietää että mitä lainaa näillä talouksilla on, onko se esimerkiksi vakuudetonta kulutusluottoa vai asuntolainaa, ja millaisia velanhoitokuluja esimerkiksi kotitalous joutuu kantamaan eri tilanteissa. Nyt me joudumme toimimaan paljon tylpemmillä välineillä, jotka eivät ehkä pure yhtä tehokkaasti kaikkiin eri ylivelkaantumisen ongelmiin, koska meillä ei ole yksityiskohtaisempaa tietoa.

02.04.2025 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS, HUHTIKUUN TARKASTUS

 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS HUHTIKUUN TARKASTUS   Laskelma ajalle 1.4.2025 - 30.4.2025 Tulot                                    I...