05.06.2018 Kannustaako ulosottouudistus työllistymiseen ?

KANNUSTAAKO ULOSOTTOUUDISTUS TYÖLLISTYMISEEN?

UP/KARI LEPPÄNEN30.1.2018 17.00

Ulosottolaki muuttuu helmikuun alussa. Tarkoitus on helpottaa velallisen työllistymistä.

KOTIMAA


Helmikuun alussa astuu voimaan muutos ulosottolainsäädäntöön. Erityisasiantuntija Tuukka Vähätalo oikeusministeriöstä, mikä on uudistuksen tarkoitus?

– Uudistuksella puretaan ulosottoon liittyviä kannustinloukkuja helpottamalla ulosottovelallisten työllistymistä ja ryhtymistä yrittäjiksi.

Kuinka suurta joukkoa muutos koskee?

– Kun työn vastaanottaminen ja yrittämisen aloittaminen tulee kannattavammaksi, sen arvioidaan auttavan vuosittain vajaata tuhatta henkilöä työllistymään.

Mikä on suurin muutos työttömälle velalliselle?


– Ulosoton lykkäysoikeus nousee 4 kuukaudesta 6 kuukauteen. Myös lykkäyksen saaminen helpottuu. Ulosoton lykkäyksestä tulee velallisen oikeus.

– Aikaisemmin kyse on ollut ulosottomiehen harkinnasta. Ulosoton lykkäyksen voi nyt evätä vain, jos velalliselle on jo aiemmin myönnetty lykkäys ja velanmaksu vaarantuisi olennaisesti uuden lykkäyksen vuoksi.

Voivatko kaikki velalliset saada automaattisesti 6 kuukauden ulosottolykkäyksen?

– Eivät voi. Uudistus koskee vain ns. tulorajaulosmittauksen piirissä olevia melko pienituloisia velallisia, jotka ovat olleet työttömänä vuoden tai pidempään.

– Muiden osalta lykkäys säilyy harkinnanvaraisena ja 4 kuukauden mittaisena.

Kuinka pieniä ovat tulorajaulosmittauksen piirissä olevien tulot?

– Henkilön jolla ei ole lapsia tai muita velallisen elatuksen varassa olevia henkilöitä tuloraja on tänä vuonna 1 344,60 euroa. Kustakin lapsesta summa nousee 482,40 eurolla. Kyse on nettotuloista, kuten aina ulosottomenettelyssä.

Miten uusi ulosottosääntely helpottaa yrittämistä?

– Elinkeinotulosta voidaan jättää ulosmittaamatta säännönmukaista määrää suurempi osa, kun noin vuoden työttömänä ollut työllistää itsensä yrittäjänä.

– Ulosmittauksessa pääsääntö on, että viisi kuudesosaa elinkeinotulosta jätetään ulosmittaamatta. Keventämisen määrä jää ulosottomiehen harkintaan.

Osana uudistusta myös ulosottoa koskevaa asetusta muutetaan. Miten?

– Ulosmittauksen ulkopuolelle jätettävien, työvälineisiin rinnastettavien esineiden arvoa nostetaan. Kyse on lähinnä työmatkoihin välttämättä tarvittavasta autosta.

– Ulosoton ulkopuolelle voidaan jättää auto, jonka arvo on korkeintaan 5 000 euroa ja erityisestä syystä enintään 7 000 euroa. Aikaisemmat rajat olivat 3 000 ja 5 000 euroa.

Velallisen asema siis kohenee uudistuksessa. Miten käy velkojalle?

– Velkojan asema ei juurikaan heikkene ainakaan pitkällä tähtäimellä. Velkojan eduksi voidaan katsoa, että työtön velallinen työllistyy ja saa tuloja.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI