12.01.2016 TAMMIKUUN ENSIMMÄINEN AVAUTUMINEN

Tammikuu on jo toisella viikolla. Lunta tullut melkoisesti yhdessä päivässä. Ja lumisade jatkuu.
Lehtien otsakkeita :
Tällainen maksuhäiriöinen suomalainen.
Miksi toiset selviytyvät vastoinkäymisitsä paremmin kuin toiset?
Some toimi: Paleleville asunnottomille vyöryi talvivaatteita !
Jopa kymppitonnin kuukausitulot ja rahat ei riitä.
Toimeentulotuen ehtoja pitää tiukentaa.

Niin tällainen on maksuhäiriöinen suomalainen nainen. Vapaaehtoisesti velkaantunut ja velat ulosotossa, sinnittelee kuntoutusrahan ja ylläpitokorvauksen varassa, tuloista hoitaa vielä 266 e pankkilainaa, joka on sitten pois kuukauden ruokarahoista. Mutta selvinnyt olen, ja meinaan selvitä ihan loppuun, kun laina loppuu 2018. Sitten suunnittelen uudelleen , miten hoidan ulosottovelkaa.

Selviydyn, koska muuta vaihtoehtoa ei ole, asun vuokraasunnossa, maksan puhelin+nettilaskut ja sähkölaskut ja tuon lainan. Käyn terapiassa, koska pitkittynyt sairasloma vienyt pinnan kireälle, ja vakuutuoikeudessa muutoksen haku kestää, aikaahan tässä onkin, vaikka loppu elämä. Mutta toivon, että päätös tulee, ja pystyn sitten miettimään noita maksuja ja missä tienaisin sitä rahaa niihin.

Some palveli. Juu , sitä samaa olen minäkin harrastanut, olen laittanut fb-kirpputorille vaatteitani, joita tyhjensin viime viikolla kaksi pussillista, ne on kutistuneet pesussa, varmaankin. Annoin ne niitä tarvitseville, samoin olen vienyt seurakunnan vaatekierrätykseen vaatteita. Ihminen ei tarvitse kuin sen mitä pitää ja mitä vaihtaa vaatteita, nehän veivät tilaa vaan kaapeissa. Itse huomasin, että käytän vaan 4 paitaa, loput pakkasin pussiin.

Tuohon kymppitonnin tuloihin en voi yhtyä. Mutta siihen voin, että 714 € tuloilla tulen toimeen. Vaikka kyllä välillä, ottaa nuppiin noitten kymppitonnin valittajien valitus. Samanlailla kuin minäkin, voisi tarkistaa, että mihin se raha oikein menee. Ja jos jotain haluaa, joutuu todella säästämään pitkän ajan, jollei jostain saa ylimääräistä euroa, hyväntekijää , lahjoitusta, lottovoittoa on turha haaveilla, sieltä raha menee rahan luokse, tai lottovoittajan taskuun.

Toimeentulotuen  ehdot. Tuossa asiassa ei ole mitään järkeä. Toimeentulotuen saajana en ymmärrä, mistä siitä otettaisiin pois. Perusosaan kuuluu vuokra , kohtuullinen terveydenhoito, lehdet, sähkö ja hammaslääkärikuluja olen saanut sieltä. Pesukoneeseen en ole saanut rahaa, enkä vaatteisiin, enkä puhelimeen. Uimalaan sain lippuvihon 10 kertaa uimaan. 2 kappaletta kultturiseteliä. Toimeentulotukea saan n. 100 € , voi olla välillä alle. Jos tuota katsotaan perheellisten silmin. Summat voi olla ihan eri luokkaa.  Mutta tähänkin asiaan on varmasti monta asiaa mitkä hiertää sellaisia , jotka sitä eivät ole hakeneet tai saaneet. Luullaan , että se on helppoa rahaa, ei todellakaan ole. Siinä katsotaan ihmisen tulot ja tilit ja hakemukset Kelaan yms. ei jää paljon sellaista saumaa mistä voisi vetää välistä.
Onhan kirjoituksia missä joku on saanut melkein kuun taivaalta. No ei ihan mutta kaiken mahdollisen. Autetaanhan tuolla sosiaalipuolella muutenkin kuin toimeentulotuella, on harkinnanvaraista ja ehkäisevää toimeentulotukea, ja sitten sosiaaliluototus. Yritetään saada suomalaiset pysymään elämässä kiinni, ne jotka ovat joutuneet ahdinkoon: eläkeläisiä, työttömiä, sairaita, nuoria, työssäkäyviä. Syrjääntyminen ja asunnottomuus ei ole suomalaiselle minkään arvoinen asia. Ja tuolla toimeentulotuella yritetään sitä ehkäistä.

Omalta kannaltani toimeentulotuki toimii, kun vien sinne tilitositteet ja liput ja laput ja hakemuksen, asiat sujuu ihan hyvin. Välitystilille menee minun työmarkkinatuki, ja siitä otetaan vuokra ja sähköt ja pankkilaina pois, ja loput tilitetään minulla aina saman viikon perjantaina, kun edellis viikolla olen kelaan hakemuksen laittanut.
Rahaliikenne minun ja perusturvan kanssa on sujunut. Ensimmäinen päivä kuukautta tulee toimeentulotuki. Tietää aina milloin tulee, osaa varautua pieniin tuloihin ja suuriin menoihin. Vararahastoa en ole saanut näistä tuloistani säästettyä. Vielä senkin aika tulee.

Tarmokasta tammikuuta .

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI