05.12.2015 669 henkilöä uhmasi viimaa ja tihkusadetta leipäjonossa

669 henkilöä uhmasi viimaa ja tihkusadetta leipäjonossa

Julkaistu: 5.12. 18:16

– Toisaalta on hienoa, että noinkin suuri joukko pystytään ruokkimaan ja tarjoamaan heille apua, toteaa kuvaaja.
Valokuvaaja Antti Vettenranta ajoi perjantaiaamuna Helsingin Myllypurossa, kun hän huomasi satojen metrien mittaisena kiemurtelevan leipäjonon.

– Satuin paikalle. Ajoin kerran ohi ja sitten uudestaan videota kuvaten, Vettenranta kertoo Ilta-Sanomille.

Valokuvaajan pysäyttävää videota on katsottu Facebookissa lauantai-iltana jo yli 107 000 kertaa ja jaettu liki 3 000 kertaa     .https://youtu.be/ebnFh6CWACg
Vettenrannan mukaan jono jatkui vielä jalkakäytävän puolella pitkältä toistasataa metriä, eikä sinne päässyt autolla. Yhteensä jono oli hänen arvionsa mukaan noin kilometrin mittainen.

Jono herätti hänessä kahdenlaisia ajatuksia.
– Toisaalta on hienoa, että noinkin suuri joukko pystytään ruokkimaan ja tarjoamaan heille apua.
– Tietenkin on negatiivista, että ylipäätään noin moni tarvitsee ruoka-apua.

Myllypuron elintarvikeapua ry:n toiminnanjohtaja Sinikka Backman kertoo Ilta-Sanomille, että jonossa oli perjantaina kaikkiaan 669 henkilöä.

– Joskus viisi vuotta sitten jonoissa oli jopa 1 400 henkeä, mutta nykyään määrä vaihtelee 650–900 henkilön välillä. Tämä johtuu siitä, että kaupungissa on useita muitakin jakopisteitä, Backman sanoo.
– Jonon suuruus riippuu paljon paljon viikosta. Esimerkiksi kuun alussa jonot ovat yleensä lyhyemmät kuin kuun lopussa.

Backman arvelee, että viime vuosien aikana leipäjonojen asiakasmäärä ei ole ainakaan pienentynyt. Tästä on olemassa myös tutkimustietoa.
– Tietysti jos ihminen saa kerralla 2–3 päivän ruoat, niin ei hän tule paikalle välttämättä seuraavalla kerralla. Toki jono on monelle myös sosiaalinen kohtauspaikka, Backman sanoo.
Miikka Hujanen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI