tiistai 26. heinäkuuta 2022

26.07.2022 Kela: Kansaneläkkeeseen ja toimeentulotukeen tulossa korotus – näin paljon tuet nousevat

 Kela: Kansaneläkkeeseen ja toimeentulotukeen tulossa korotus – näin paljon tuet nousevat

Kansaneläkeindeksin ylimääräinen 3,5 prosentin korotus koskee muun muassa kansaneläkettä ja toimeentulotukea. Korotus tulee voimaan 1. elokuuta.

Eduskunta on hyväksynyt kansaneläkeindeksin ylimääräisen korotuksen 1.8.2022 alkaen. Kuvituskuva.Eduskunta on hyväksynyt kansaneläkeindeksin ylimääräisen korotuksen 1.8.2022 alkaen. Kuvituskuva.

Eduskunta on hyväksynyt kansaneläkeindeksin ylimääräisen korotuksen 1.8.2022 alkaen.


Kuvituskuva. ISMO PEKKARINEN/AOP

Tekijän kuva

Heini Kilpamäki

heini.kilpamaki@iltalehti.fi

Eilen klo 13:28

Eduskunta on hyväksynyt kansaneläkeindeksin ylimääräisen korotuksen 1.8.2022 alkaen, Kela tiedottaa verkkosivuillaan. Korotus on 3,5 prosenttia.

Kansaneläkeindeksi määritellään suhteessa elinkustannusindeksiin, jonka Tilastokeskus laskee. Suurin osa Kelan etuuksista on sidottu kansaneläkeindeksiin. Korotus koskee muun muassa kansaneläkettä, vammaisetuuksia, työmarkkinatukea ja toimeentulotukea.


Ylimääräinen kansaneläkeindeksin tarkastus johtuu kiihtyneestä inflaatiosta, ja etuuksien saajien ostovoima halutaan turvata, Kela tiedottaa.

Ylimääräinen indeksitarkistus lisää Kelan mukaan etuusmenoja arviolta 90 miljoonalla eurolla vuonna 2022 ja 10 miljoonalla vuonna 2023.


Kela vahvistaa vuoden 2023 kansaneläkeindeksin normaalisti lokakuussa.

Korotuksia

Kelan mukaan tukien määrä nousee seuraavasti:

Elokuusta alkaen yksinasuvan täysi kansaneläke suurenee 679,50 eurosta 703,45 euroon ja takuueläke 855,48 eurosta 885,63 euroon kuukaudessa.

Myös vammaisetuuksia korotetaan elokuun alussa. Esimerkiksi eläkettä saavan hoitotuen perusmäärä suurenee 73,00 eurosta 75,58 euroon kuukaudessa.

Työttömälle työnhakijalle maksettava työmarkkinatuki tai peruspäiväraha on elokuusta alkaen 35,72 euroa per päivä (nyt 34,50 per päivä).


Toimeentulotuen perusosa yksinasuvalle suurenee 18,15 euroa kuukaudessa ja yksinhuoltajalle 20,70 euroa kuukaudessa.

Lasten kotihoidon tuen hoitoraha yhdestä alle 3-vuotiaasta lapsesta suurenee 350,27 eurosta 362,61 euroon kuukaudessa.

Sairauspäivärahan vähimmäismäärä suurenee noin eurolla 29,67 eurosta 30,71 euroon päivässä.


Opintorahaan suurempi korotus

Tänä vuonna opintorahaa korotetaan 1.8. alkaen 5,7 prosenttia koska korotuksessa on mukana sekä normaali että ylimääräinen indeksitarkistus.

Itsenäisesti asuvan ja 18 vuotta täyttäneen opiskelijan opintoraha on nyt 253,69 euroa kuukaudessa. Elokuusta alkaen se on 268,23 euroa kuukaudessa.

Lääkekustannusten vuosiomavastuu ei nouse. Ylimääräinen indeksitarkistus ei poikkeuksellisesti koske lääkekustannusten vuosiomavastuuta (niin sanottu lääkekatto), joka on edelleen 592,16 euroa kalenterivuodessa. 

Ylimääräinen indeksitarkistus ei koske myöskään yleistä asumistukea ja eläkkeensaajan asumistukea.

26.07.2022 PERUSTOIMEENTULOTUKI LASKUN MAKSUILMOITUS

 Perustoimeentulotuki

Annettu: 25.7.2022

Lähetetty: 26.7.2022


Miksi lähetämme tämän päätöksen

Olet hakenut perustoimeentulotukea sähkölaskuun.


Miten asia on ratkaistu

Perustoimeentulotukea on myönnetty osaan laskuista.


Maksut

Maksupäivä Määrä Ajalta

1.8.2022 729,15 e 1.8.2022 - 31.8.2022

Tilinumero   S-Pankki Oyj


Laskuttajalle maksetaan:


Maksupäivä Määrä Laskun numero Laskuttaja

2.8.2022 71,12 e 11013570431 FORTUM ASIAKASPALVELU OY

Päätös koskee seuraavia henkilöitä

Peltola   Susanna


Millä perusteilla asia on ratkaistu

Menot

Sinulla on voimassa oleva perustoimeentulotuen päätös ajalle 1.8.2022-31.8.2022.


Ilmoittamasi menot on otettu huomioon seuraavasti:


Osittain hyväksytyt laskut

  

Laskuttaja Laskun numero Eräpäivä Määrä Huomioitu

FORTUM ASIAKASPALVELU OY 11013570431 2.8.2022 78,92 e 71,12 e

Fortum Asiakaspalvelu Oy:n laskusta ei voida hyväksyä menoksi sähköyhtiön tarjoaman lisäpalvelun kuukausimaksua (7,80 euroa), koska se ei ole perustoimeentulotuessa huomioon otettava meno. Sinun tulee maksaa kyseinen osuus laskusta itse laskuttajalle. 

lauantai 23. heinäkuuta 2022

23.07.2022 Auli Viitala on kuullut erään tekopyhän neuvon rahasta monta kertaa – kertoo nyt, millaista elämä köyhänä oikeasti on


Auli Viitala on kuullut erään tekopyhän neuvon rahasta monta kertaa – kertoo nyt, millaista elämä köyhänä oikeasti on

Köyhyydestä tulee mieleen tuskailu ruokakaupassa, mutta köyhyys vaikuttaa jokaiseen elämän osa-alueeseen, jopa kaikkein intiimeimpiin suhteisiin. Toimittaja Auli Viitala kertoo, miten raha ratkaisee.

Kotimaisia tomaatteja hintaan 1,49 e/kg, ah! Nyt syödään tomaatteja! Hintojen vertailu kaupassa ei ole vaikeaa. Suomessa kaikkiin tuotteisiin on pakko merkitä kilohinta, ja niitä seuraamalla kuka tahansa ja etenkin köyhä ihminen tietää kyllä, mikä on edullista.

Jos käy kaupassa illalla, punaiset laput hehkuvat kauas: yhdeksän jälkeen saa alennusta 30 ja myöhemmin jopa 60 prosenttia. Valmiit ruoat ovat kalliita, soijarouhe halpaa.


Perusjuttuja, ei mitään traagista. Silti jostain syystä köyhyydestä puhuttaessa usein voivotellaan, että ­joku joutuu kaupassa käydessä miettimään, mitä ostaa.

Se ei oikeastaan kerro köyhyydestä. Se kertoo siitä, että moni ihminen Suomessa elää niin uskomattomassa yltäkylläisyydessä, että ruokakaupassa ei tarvitse miettiä muuta kuin himoja ja dieettiä.


Me olemme niitä, jotka hihkuvat riemusta, kun tomaatit ovat halpoja

Kuitenkin joka kymmenes perhe elää toimeentulotuella. Sen lisäksi on ­koko joukko pienituloisia palkansaajia, etenkin yksinhuoltajia, joiden talous on kireämpi kuin viulunkieli.

Myös puolet yrittäjistä kuuluu pienimpään tulokymmenykseen, vaikka tekee töitä ympäripyöreää päivää, jotta pizzaa, kotisiivousta tai muita palveluita olisi tarjolla edulliseen ­hintaan.

Köyhyydellä on monenlaiset kasvot, mutta yksi asia yhdistää: ­rahapula. Meitä, jotka hihkumme riemusta, kun näemme tomaattien puolentoista euron kilohinnan, on paljon.


Luokkaretki valkokaulustöistä köyhyyteen

Olen niin sanottu luokkaretkeilijä. Olen kasvanut keskiluokkaisessa opettajaperheessä, opiskellut yliopistossa, mennyt valkokaulustyöhön ja hankkinut omistusasunnon. Sitten sairastuin. Ja muutaman vuoden päästä erosin.

Minulla on käynyt tuuri. Pääsin asumaan niin sanottuun kohtuuhintaiseen vuokra-asuntoon. Se tarkoittaa, että vuokrani ei tuota kenellekään voittoa. Se tarkoittaa myös sitä, että asukasvalinnoissa on pakko huomioida hakijan taloudellinen tilanne. Toisin sanoen täällä asuu köyhien eliitti. Meillä ei ole rahaa, mutta ei myöskään suurin mahdollinen vuokra.

Asuminen on niitä isoja asioita, joihin köyhyys vaikuttaa. Asumistuki ei kata yksityisten markkinoiden vuokrasta kuin onnettoman pienen osuuden. Jos asuisin tuossa naapurissa samanlaisessa asunnossa kuin omani, joutuisin nipistämään jostain muusta yli 400 euroa kuussa. Mistä? En ­todellakaan tiedä!


Olisipa omaa tilaa rakastella muiden kuulematta

Meillä on pieni koti: 57,5 neliössä asumme minä, kaksi teini-ikäistä ja koira, toisinaan myös heilani. Mahdumme, kun minä nukun olohuoneessa, mutta välillä yksityisyyden puute raastaa. Oma tila, hiljaisuus ja mahdollisuus rakastella kotona muun perheen kuulematta ovat kaikki asioita, joihin tarvittaisiin rahaa.

Asuntorakentaminen, muuttoliike, kaupungistuminen, kaupunkisuunnittelu – kaikki tuollaiset valtavat ja vaikeat asiat vaikuttavat köyhyyteen enemmän kuin maidon hinta. Ja ne ovat tosi kaukana köyhän ihmisen vaikutusmahdollisuuksista.

Vaatteita saa kirpparilta ja kaurapuuro on itse asiassa aika ravitsevaa, mutta asuntopolitiikkaan yksilö ei voi vaikuttaa, vaikka asumiseen liittyvä epävarmuus tekee arjesta tuskaisaa ja myös pelottavaa.



Kuvituskuva. Kuva: Pekka Holmström


Köyhä ei kaipaa yllätyksiä: kivatkin yllätykset tietävät rahanmenoa

Väitetään, että köyhyydessä pahinta olisi häpeä. Se kertoo enemmän sanojasta kuin köyhyydestä, sillä köyhyydessä on pahinta rahapula. Kun rahaa on liian vähän, sitä joutuu miettimään ihan koko ajan.

Liittyy siihen toki tunteitakin. Itselläni päällimmäisinä ovat vitutus ja pelko. Pelko siitä, että jotain yllättävää sattuu, sillä yllättävät asiat vaativat aina ylimääräistä rahaa. Etenkin ikävät yllätykset, esimerkiksi koiran sairastuminen, mutta myös kivat yllätykset, kuten kutsu häihin.

Lapsilla ja etenkin nuorilla häpeä voi olla lamaavaa, koska ikäkauteen kuuluu porukkaan sopeutuminen. En halua altistaa kielteiselle julkisuudelle yhtäkään lasta enkä etenkään omiani, joten haastattelin aiheesta vähävaraisia lapsiperheitä auttavan Hope ry:n vapaaehtoista Hanna Ahlbladia.

Hänen mukaansa köyhän perheen lapsen haaveissa korostuvat kaverisuhteet: “Että olisi välillä niin kuin muutkin.” Kunpa pääsisi Linnan­mäelle kaverin kanssa; kunpa olisi kunnolliset jalkapallokengät, että pääsisi mukaan potkimaan; kunpa joskus voisi mennä kavereiden mukaan kahvilaan.

“Pyrimme esimerkiksi antamaan kaksi huvipuistoranneketta. Nuorten toiveena on, että voisi pitää hauskaa kaverin kanssa”, Alhblad kertoo.

Eräs nuorukainen pyysi junalippua rakkaan luo

Hope välittää vähävaraisille lapsiperheille myös käytettyjä vaatteita ja tavaroita. Sen lisäksi Hopella on ­joka vuosi kampanja, jossa asiakasperheiden 12–17-vuotiaat nuoret saavat esittää täsmätoiveita.

Sellainen toive on jäänyt mieleen, että anoreksiasta toipunut tyttö haaveili rintaliiveistä, jotka hän saisi hankkia käyttämättöminä kaupasta.

Toiveiden moninaisuus kertoo siitä, miten moneen asiaan rahapula vaikuttaa. Eräs rakastunut nuorimies toivoi junalippua, jotta pääsee tapaamaan tyttöystäväänsä, ja sai sen.

“Sellainen toive on jäänyt erityisesti mieleen, että anoreksiasta toipunut tyttö haaveili rintaliiveistä, jotka olisivat juuri sopivat hänelle ja jotka hän saisi hankkia käyttämättöminä kaupasta”, Hanna Ahlblad kertoo.

Sekin haave toteutettiin ja parit pikkupöksyt päälle.

Ahlbladin oma syy olla mukana käytännön auttamistyössä on hänen mukaansa hyvin yksinkertainen.

“Tätä tehdään siksi, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia.”


Tekopyhä neuvo: tärkeimpiä asioita ei saa rahalla

Minua viehättää tuo yksinkertaisuus: se on totta, mutta sitä kuulee harvoin. Olen kuullut useammin lauseen, ­joka kuulostaa sydämelliseltä mutta on oikeasti tekopyhä neuvo: tärkeimpiä asioita ei saa rahalla.

Lause innostaa minut listaamaan, mitä rahalla saa. Rahalla saa kodin ja ruokaa ja pääsee tapaamaan rakastettuaan. Köyhä voi siis vetää elämästään yli nämä kolme tärkeää asiaa, joita rahalla saa.

Rahaa tarvitaan mukana olemiseen hyvin monella tavalla. Liikkuminen maksaa, kulttuuri maksaa, kahvilassa tapaaminen maksaa. Kun ihminen köyhtyy, sellaiset ystävät katoavat itsestään, joiden kanssa yhdessäolo on perustunut yhteisiin harrastuksiin tai kiinnostuksen kohteisiin.

Kukaan ei hylkää ystävää tahallaan, mutta helposti sitä tulee pyydettyä teatteriin mukaan sellaista kaveria, jolla on varaa lippuun.

Maksuttomia harrastuksia saa hakemalla hakea, koska yhteiskuntamme perustuu siihen, että raha vaihtaa omistajaa. Itse olen löytänyt avantouinnin. Ei sekään täysin ilmaista ole, sillä ystäväni maksaa kulut autosta, jolla kuljemme rantaan. Mutta kun puemme ja riisumme taivasalla säästä riippumatta, en joudu maksamaan satasta pukuhuoneen avaimesta.


”Menisit töihin”, köyhä kuulee, mutta usein kehotus on turha

Rahalla saa myös terveyttä. Yksityinen terveydenhuolto paikkaa julkista vain niiden kohdalla, joilla on siihen varaa, ja työterveyshuolto koskee tietenkin ainoastaan niitä, joilla on työ. Suomessa ja koko maailmassa terveyspalveluita käyttävät eniten kaikkein terveimmät.

Rahapula huonontaa terveyttä myös itsessään, sillä siitä aiheutuva pitkäkestoinen stressi on terveysuhka, joka huonontaa niin mielenterveyttä kuin sydänterveyttäkin ja niiden kautta kaikkea muuta.

On myös havaittu, että alhainen sosiaalinen status on itsenäinen kuormitustekijä, olemmehan laumaeläimiä, joille oma paikka yhteisössä on keskeinen hyvin- tai pahoinvoinnin tekijä.

Minulla se meni toisinpäin. ­Sairaus on aiheuttanut köyhtymisen. Hyvin tavallinen syy syrjäytyä yhteiskunnasta onkin pitkäaikaissairaus, johon ei ole saanut riittävästi kuntoutusta.

Kaikki köyhät eivät ole sairaita, mutta hyvin moni on. Se tekee myös tyhjäksi neuvon, jonka saan joka ikinen kerta, kun kirjoitan rahasta: menisit töihin, niin saisit rahaa.

Opiskelijat jakautuvat kahteen kastiin

Kaikkein huolestuttavinta minusta on, että raha vaikuttaa niin valtavasti tulevaisuuden suunnitteluun ja vaikutusmahdollisuuksiin. Kumpikin on ihan keskeinen asia siinä, tunteeko ihminen elämänsä mielekkääksi.

Koulutus on Suomessa maksutonta, mutta opiskelijat jakautuvat silti kahteen kastiin, sillä jokainen vanhempi haluaa auttaa lastaan, mutta osa voi ja osa ei.

Se, minkä verran ja millaista työtä joutuu tekemään opiskelun ohella, vaikuttaa menestykseen ja opiskelu­tahtiin. Opintovalmennus ei koske enää vain yliopistojen pääsy­kokeita, vaan maksullista tukiopetusta tarjotaan jo peruskoululaisille.

Keskiluokkaisesta vanhemmasta kuulostaa “järkevältä” maksaa muutama 60 euron tukiopetustunti kuukaudessa, jos lapsi ei pärjää tai saa haluamaansa numeroa englannista tai matematiikasta. Ja sitten kuitenkin systeemi asettaa lapset eriarvoiseen asemaan. Sitä ei varmaan kukaan vanhempi varsinaisesti toivo. Ihmiset käyttävät omia rahojaan asioihin, joita arvostavat, eikä oppiminen ole ollenkaan huono sijoitus.


Kaikki kasautuu: koulutus, raha ja valta

Jos perhetaustoista johtuvia eroja haluttaisiin madaltaa, vähävaraisempien perheiden lasten pitäisi oikeastaan saada enemmän opetusta kuin muiden. Vanhempien, etenkin äidin koulutustaso nimittäin vaikuttaa koulumenestykseen myös ilman valmennustunteja.

Minä ja minun lapseni olemme tässä asiassa malliesimerkkejä. Koulutettu äitini opetti minulle aina ennen kokeita mielestään olennaisimmat asiat, ja niin minäkin toimin omien lasteni kanssa. He saavat etumatkaa siitä, ­että osaan opettaa peruskoulun matematiikat ja muut, ja vanhempana tahdon tietenkin tukea lapsiani heidän kaikissa haasteissaan.

"Tulevaisuus masentaa ja pelottaa. Samaa kituuttamista on edessä eläkkeelle asti, ja sitten eläkekin on pieni."

Pulmana on se, että vain harvoin korkea koulutus ja matala tulotaso kulkevat samassa paketissa. Yleensä kaikki pääoma kasautuu: taloudellinen, koulutuksellinen ja kulttuurinen valta on samoilla ihmisillä.


Haaveileeko köyhä? Vai onko unelmat pidettävä ikuisesti niukkoina?

Tulevaisuuden suunnittelu on muutakin kuin opiskelua, se on erilaisia haaveita ja tavoitteita. On ihan eri juttu, uskooko köyhyyden joskus helpottuvan, vai näyttääkö siltä, ­että unelmat on pidettävä lopun ikää niukkoina.

“Tulevaisuus masentaa ja pelottaa. Samaa kituuttamista on edessä eläkkeelle asti, ja sitten eläkekin on pieni”, sanoo Virpi Hyttinen.

Hän on mukana tänä vuonna aloittaneessa Riittävä toimeentulo -vaikuttajaryhmässä. Ihmisoikeusliitto on koonnut ryhmään köyhyyttä kokeneita ihmisiä eri puolilta Suomea.

”Ei minulla ole tulevaisuuden toivoa. Ruoan ja bensan hinta on noussut, ja pelottaa, että se nousee lisää”, Virpi sanoo.

Mistä saisi toivoa, kun ilmankaan ei voi elää?

“Ystävät ja sisko laittavat joskus bensarahaa, jotta pääsen tapaamaan heitä”, Virpi sanoo.

Hän on mukana myös järjestötoiminnassa. Kun matkat kokoukseen maksetaan, pääsee samalla muutenkin liikkeelle.

Virpin lapset ovat jo aikuisia. ­Minä taas uskon talouteni helpottuvan hiukan, kun lapset muuttavat omilleen. Eläkkeen lapsikorotus 22 euroa ei nimittäin kata lasten kuluja. Ja sekin loppui, kun kuopus täytti 16 vuotta.


Virpi Hyttinen listaa: 7 vaikeinta asiaa köyhän arjessa

Mitkä ovat vähävaraiselle arjen hankalimpia paikkoja? Hollolassa asuva Virpi Hyttinen laati listan omista vaikeista tilanteistaan.

Virpille jää vuokran ja muiden ­pakollisten laskujen jälkeen elämiseen kuukaudessa 100–180 euroa. Osa siitä on saatava säästöön, sillä muuten ei voi maksaa autoveroa, joka on 320 euroa vuodessa, eikä katsastusta.

1. Bensa. Virpi asuu pienellä paikkakunnalla, ja ystävät ja perhe ovat automatkan päässä. Liikkumisen kalleus merkitsee yksinäisyyttä ja se masennusta.

2. Tekniikka. Virpillä ei ole tietokonetta. Jääkaappi ja pakastin ovat elinkaarensa päässä. Jääkaappia varten saa toimeentulotukea, mutta omavastuuosuus on suuri. Pakastinta ei pidetä välttämättömänä, joten se siitä neuvosta, ­että täytä pakastin punalapputuotteilla. Kun köyhyys jatkuu, lykättyjä tarpeita kertyy.

3. Kulttuuri ja liikunta. “En muista, milloin olisin käynyt elokuvissa, teatterissa, festareilla tai ulkona syömässä”, Virpi sanoo. Liikuntaharrastus on vaihtunut kahvakuulajumppaan kotona. “On se vähän yksinäistä, ja itsekseen on vaikea motivoitua.”

4. Terveys. Silmälaseihin saatava tuki ei ­riitä edes linsseihin, ja psykoterapiasta jäisi itse maksettavaksi pitkälti yli satanen kuussa, joten sitä ei voi ajatellakaan. Virpin polvivammaa ei leikata, koska kuntoutuminen vaatisi fysioterapiaa eikä hänellä ole varaa omavastuuosuuteen. Virpi haluaisi syödä terveellisemmin, mutta ruokavalion määrää raha.

5. Koirakaverit. Hyttisellä on kaksi koiraa, jotka tuovat arkeen seuraa ja piristystä, mutta eläinlääkärikulut ovat liikaa. “Toivon, että en joudu viemään niitä piikille, kun oikeasti ne tarvitsisivat vain hammashoidon.”

6. “Ilmaiset” harrastukset. “Tykkään puutarhanhoidosta, mutta minulla ei ole varaa edes kympin kalkkisäkkiin kesäkukista puhumattakaan.”

7. Päsmäröinti. Kun ihmisellä on pulaa rahasta, kuka tahansa katsoo oikeudekseen antaa neuvoja, jotka ovat yleensä yhtä tyhjän kanssa. Tämä lisää köyhyyden aiheuttamaa stressiä.

sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

17.07.2022 OMIA OLOTILOJA

 Oma olotilani on tällä hetkellä ahdistava ja pelottava. Eläkepäätös on taas kerran vireillä. Lääkäriksi oli tullut vanha lääkärini, joka on tutustunut minuun jo 2013. Tilanteeni suunnilleen sama, paitsi nyt vieläkin vaikeampi. Lukkoja tunteissa ja stressireaktion purkamista yritetty, mutta niin syvällä kaikki, että ei ihan heti kohta aukea. Sukulaisten, ystävien kuolemat lähiaikoina ovat suuri murheen tuottaja. Veljen pojan löytyminen viime vuonna, oli kadoksissa 2012 - 2021. Valitettavasti löytyi vesistöstä autoineen menehtyneenä. 

Koronan kurimus oli vieraana, ja jätti suunnattoman, jos vaan voi olla enää isompaa väsymystä mitä minulla jo oli. 

Lääkkeitä minulla ei ole käytössä, koska eivät minulle sovi, erinäisten sivuvaikutusten takia.

Välillä tuntuu, että pää räjähtää, kaikista asioista, joita pohdin.

Toisinaan päivät menee lepäillessä, olla tekemättä mitään, nauttia vaan olemisesta.

Työhön paluuni ei ole tällä hetkellä mahdollista. 

Ahdistus kumpuaa epätietoisuudesta. Peloista, että sairastuisin ja en pystyisi itsenäiseen toimintaan.

Taloustilanteeni ahdistaa myös. Kelalla ollut taas kesäsijaisia, laskut maksetaan tilille, ja joutuu itse maksamaan kyseisen laskun. Viime kuussa oli se hässäkkä, kun olin unohtanut laittaa ne laskut kelaan.

Perintätoimiston kulut muiden laskujen päälle. 

En vieläkään ole päässyt siihen pisteeseen, että koko kuukauden olisi rahaa.

Yllättävät menot, ja pienet tulot. 

Jos jotain haluaisin tehdä, esimerkiksi käydä ystävän luona naapuri kaupungissa, siihen ei kerta kaikkiaan ole mistään rahaa. 

Pojanpojan vierailut vievät yllättävän paljon rahaa, ja silloin haluankin, että kaikkea on tarjolla.

Olen autellut muutamaa vanhusta, mutta tällä hetkellä niidenkin auttaminen ylivoimaista. 

Vie liikaa energiaa. Terapiassa ollaankin puhuttu tästä, omien voimavarojen säästämisestä.

Ei tarvitse olla aina kiltti ja avulias. 

Voi vaan olla, minä itseni. 

Minun pitäisi olla armollinen itselleni, hyväksyä tilanteeni ja oma itseni tällaisena, kuin olen. 

Minä kannan oman kroppani, en ole kenellekään siitä tilivelvollinen. 

Paha syömishäiriö on vieläkin elämässäni, jos muuten en pysty kontrolloimaan elämääni, niin se putkahtaa esille. Koronan jälkeen on ollut huonoa syöminen, koska kaikkia ruokia en maista. 


Onko tällainen elämä elämisen arvoista, ainaista kituuttamista ja kurjuutta. 

Ainoa ilo elämässäni on pojanpokani. Rakkautta häntä kohtaa ei voi määrässä mitata. 

Ystävät ovat kultaakin kalliimpia, ja arvokkaita. Ystävänä olen ollut ehkä huono yhteydenpitäjä, mutta hyvä ystävyyssuhde ei määritä yhteydenpitojen määrä, vaan ystävyyden laatu ja, kun nähdään  jatketaan  ystävyyttämme mihin viimeksi kerralla jäätiin.

 Rakkautta on saada ystävät elämään. 






lauantai 16. heinäkuuta 2022

16.07.2022 Irja saa eläkettä 1300 euroa ja 24-vuotias Linnea kärvistelee 800 euron toimeentulotuella – tällaista on olla köyhä Suomessa 2020-luvulla

 Irja saa eläkettä 1300 euroa ja 24-vuotias Linnea kärvistelee 800 euron toimeentulotuella – tällaista on olla köyhä Suomessa 2020-luvulla

MTV

Ikäerosta huolimatta Irjan ja Linnean kokemukset köyhyydestä ovat samankaltaisia. Tapasimme heidät Porin SuomiAreenassa ennen Erilainen mingle: Kuka olet, köyhä? -tilaisuuden alkua.

Irja ja Linnea esiintyvät jutussa vain etunimillään aiheen arkaluonteisuuden vuoksi.

Helsinkiläinen Irja muistelee aikoja, jolloin hän nosti kuukausittain tilin tyhjäksi ja jakoi rahansa pinoihin. Yhdestä pinosta hän osti lääkkeet, toisesta ruuan, kolmannesta matkalipun. Jokainen sentti täytyi laskea tarkkaan, jotta pärjäisi koko kuukauden.

– Jos ruokarahanippu loppui, piti katsoa jauhopussin pohjalle, Irja sanoo.

Nyt Irjalla jää eläkettä käteen 1 300 euroa kuukaudessa. Hänen tulot ovat juuri ja juuri yli köyhyysrajan, joka on 1 229 euroa. Nykyisin hänen tilanteensa on hieman parempi, koska on saanut edullisemman asunnon vuokrattua Helsingin kaupungilta.

Irjalla olisi mahdollisuus hakea vielä Kelan asumistukea, mutta omien sanojensa mukaan hän ei enää jaksa tapella Kelan kanssa.


Köyhyyden taustalla monta asiaa

Irja kertoo hänen köyhyytensä johtuneen monen asian summasta. Hänellä on ollut elämässään vaikeita elämänjaksoja, kuten avioero ja työttömyyttä.

– Olen ollut välillä talvella töissä ja kesällä työtön. Olen saanut liian pientä palkkaa suhteessa asumiskuluihin. Sairaudet eivät ole suoraan aiheuttaneet minulle köyhyyttä, mutta lääkekulut ovat korkeat.

– Muistan vielä, että vuonna 2008 tuilla pärjäsi jollain tavalla. Sen jälkeen etuuksiin ja tukiin on tehty leikkauksia tai indeksikorotukset on jätetty tekemättä. Ei sillä mitenkään pärjää tänä päivänä.


Linnea ei voi tavata perhettään rahan vuoksi

24-vuotias Linnea kokee, ettei saanut mielenterveyshaasteisiin oikea-aikaista tukea ja joutui lopulta jättäytymään sairauslomalle ammattikorkeakoulusta. Hänellä on parhaillaan meneillään kuntoutusjakso.

– Tuntuu, että Kela on lyönyt tahallaan kapuloita rattaisiin. Jos on saanut tietynlaisen lausunnon moneltakin lääkäriltä, niin Kelan lääkäri saattaa tulkita, että on joko liian hyväkuntoinen tai liian huonokuntoinen saamaan tiettyä tukea, Linnea kuvailee.

Linnea kokee, että tilanne rahan kanssa kiristyy koko ajan. Hän kertoi havahtuneensa korona-aikana siihen, että joutuu karsimaan kulujaan koko ajan.

– Ei ole varaa autoon tai bensaan. Perhettä on ikävä.

Välillä Linnea on joutunut turvautumaan perheensä tukeen taloudellisesti, jotka asuvat eri puolella Suomea kuin hän itse. Hän on myös joutunut elämään joitain kuukausia täysin ilman minkäänlaisia tuloja tai tukia.

Linnea on jatkuvasti yrittänyt myös etsiä ratkaisuja omaan tilanteeseensa.

– Jatkuvasti yritän miettiä boksin ulkopuolelta. Olen luovalla alalla ja mietin, voisinko maalata tai lähteä spontaanisti mukaan johonkin projektiin. Samalla mietityttää, riittääkö jaksaminen.


Köyhän syyllistäminen on pahinta

Vaikka Irja ja Linnea edustavat eri sukupolvea, kokemukset köyhyydestä ovat samankaltaisia.

Molemmat kokevat, että köyhiä syyllistetään heikosta rahatilanteesta. Irja on kuitenkin halunnut olla avoin omasta tilanteestaan, vaikka häntä on syytetty jopa valehtelusta.

– Köyhyys ei ole hävettävää. Pitäisi yrittää pitää oma selkäranka ja itsetunto, vaikka tulee ikävää palautetta. Minulle on esimerkiksi sanottu, että enhän minä ole voinut nähdä nälkää.

Sekä Irja että Linnea kuvailevat elämäänsä köyhänä jatkuvana selviytymisenä, joka vie kaikki ihmisen voimavarat. Jo valmiiksi heikossa asemassa olevan ihmisen tilanteen kyseenalaistaminen ei auta tilannetta.

– Meidän yhteiskuntamme voi tehdä tilanteelle jotakin. Tukia ja etuuksia voi nostaa sellaiselle tasolle, että se riittää. Esimerkiksi perustulo on sellainen, joka ratkaisisi tämän ongelman. Se auttaisi myös moniin mielenterveysongelmiin, kun stressi rahatilanteen vuoksi helpottaisi.

Vähättely on aiheuttanut Irjassa ja Linneassa voimattomuutta ja turhautuneisuutta. Linnea miettii, kuinka huonosti asioiden pitäisi olla, jotta saa apua.

– Jos on talouden kanssa asiat kunnossa, eikä jatkuvasti tarvitse miettiä mihin rahat riittävät, se vapauttaa tilaa sille, että jaksaa yrittää etsiä omia mielenkiinnon kohteita.

– Jopa naurattaa, että kuinka syvälle täytyy mennä, että hätä huomataan. Se tulee päällimmäisenä mieleen, kun työkkäristä tai Kelasta tulee kohtuuttomia kommentteja ja vaatimuksia.

Vaikeista tilanteista huolimatta kumpikin ovat toiveikkaita tulevaisuuden suhteen.

– Minulla on pitkä historia köyhyydestä, mutta voin sanoa, että aina on toivoa ja parempia päiviä tulee, Irja sanoo.

– En tiedä meneekö tämä vain ojasta allikkoon, mutta haluaisin yrittäjäksi. Toivoa on ja toivossa on hyvä elää, Linnea lisää.

keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

13.07.2022 AINA EI PAISTA AURINKO RISUKASAAN

 Aina ei paista aurinko risukasaankaan. 

Sain koronan itselleni, viikko meni tosi kurjassa olotilassa, oli kuumetta, yskää, tukkoisuutta ja jäseniä särki ihan tajuttomasti.

Tukosalttiuden takia kuvaan tuli myös napapistokset, niitä vielä muutama pistos jäljellä. Hienoa oli, että pistokset olivat ilmaisia, kuuluu koronan hyviin puoliin 

Päänsärkyä nyt ollut nyt muutamia päiviä, johtuu varmasti ilma-alasta. 

Ihan ei vielä anna lähteä hikilenkille.


Raha-asioihin:

Päätöksiä tuli: toimeentulotukeen oli tullut luvattu korotus ja asumistuki oli tarkastettu tippui pikkasen alle 6 € minulta.

Eli summattuna se mitä annettiin, otettiin noin puolet takaisin .

Ei mun konkurssi tästä mihinkään muutu. 

Tilanne vakaa +/- 0.

Uusia päätöksiä taas odottaen ! 

Pysytään terveinä ! 

13.07.2022 YLEINEN ASUMISTUKI TARKASTUS 2022

 YLEINEN ASUMISTUKI TARKASTUS !

Maksupäivä Määrä Maksettu         Ajalta

01.07.2022 320,00 e 320,00 e         01.07.2022 - 31.07.2022

Seuraava maksu

Seuraavan maksun tarkempia tietoja ei voida näyttää ennen maksupäivää. Maksun määrä voi vielä muuttua, jos etuutta peritään takaisin tai siitä on vähennettävää.


Maksupäivä Määrä Maksetaan Ajalta

01.08.2022 314,94 e -                01.08.2022 - 31.08.2022

13.07.2022 PERUSTOIMEENTULOTUKI ELOKUU 2022

 Perustoimeentulotuki

Annettu: 12.7.2022

Lähetetty: 13.7.2022


Miksi lähetämme tämän päätöksen

Olet hakenut perustoimeentulotukea ajalle 1.8.2022 - 31.8.2022.


Perustoimeentulotuki on ratkaistu ajalta 1.8.2022 - 31.8.2022.


Miten asia on ratkaistu

Perustoimeentulotuki on myönnetty


1.8.2022 - 31.8.2022 729,15 e

 

Laskelma ajalle 1.8.2022 - 31.8.2022


Tulot                                                                             Ilmoitettu            Huomioitu                                                                                   

Peltola     Susanna  

Yleinen asumistuki                                                                 314,94 e             314,94 e

Tulot yhteensä                                                                                         314,94 e

Menot Eräpäivä Ilmoitettu Huomioitu

Peltola Satu Päivi Susanna  

Perusosa: Yksin asuva                                                     532,97 e

Asunnonvuokra,          Vuokraan sisältyy vesi. 1.8.2022             511,12 e         511,12 e

Menot yhteensä                                                                                      1 044,09 e

Maksettava perustoimeentulotuki

1 044,09 e - 314,94 e 729,15 e


13.07.2022 PERUSTOIMEENTULOTUKI HEINÄKUU 2022

 Laskelma

Laskelma ajalle 1.7.2022 - 31.7.2022

Tulot                                                                 Ilmoitettu                                          Huomioitu

Peltola  Susanna

Yleinen asumistuki                                             320,00 e                                             320,00 e

Tulot yhteensä                                                                                                             320,00 e

Menot Eräpäivä Ilmoitettu Huomioitu

Peltola   Susanna

Perusosa: Yksin asuva                                     514,82 e

Asunnonvuokra  

Vuokraan sisältyy vesi.

1.7.2022                                                           511,12 e                                             511,12 e

Hammashoitomaksu, Käyntipäivä 1.6.,  terveyskeskuksen ky, Laskun numero 6322423508

2.7.2022                                                             30,30 e                                             30,30 e

Menot yhteensä                                                                                                     1 056,24 e

Maksettava perustoimeentulotuki

1 056,24 e - 320,00 e             736,24 e

 

02.04.2025 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS, HUHTIKUUN TARKASTUS

 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS HUHTIKUUN TARKASTUS   Laskelma ajalle 1.4.2025 - 30.4.2025 Tulot                                    I...