ULOSOTTOVELALLINEN (PIKAVIPIT, KÄYTTÖLUOTTO, VISA)2013 -2029.
MUMMI, 60 VUOTTA.
VÄLIIN PUTOAJA. ELÄKKEELLE ????
TULOTON KOTITALOUS. PERUSTOIMEENTULOTUKI JA
ASUMISTUKI. YKSINÄISYYTTÄ JA SYYLLISYYTTÄ KOMPENSOIN OSTAMISELLA, JOS VARAA. VOI VARATONKIN VÄLILLÄ NAUTTIA !
Nöyryys ja köyhyys, kulkee käsikädessä.
Elämä opettaa.
Luoja luoduistaan huolen pitää.
Ketään ei ole toista parempi, eikä pahempi.
Maksuhäiriömerkinnät poistuvat jatkossa kuukauden kuluttua velan maksamisesta – pitkään valmisteltu lakiuudistus sai lopullisen hyväksynnän
Aiemmin maksuhäiriömerkintä on näkynyt velallisen tiedoissa vähintään kahden vuoden ajan, vaikka velka olisi jo maksettu. Vanha maksuhäiriömerkintä on voinut vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon tai kotivakuutuksen saamista merkittävästi.
Nainen maksaa sirukortilla kahvilassa.
Maaliskuussa 2022 Suomessa oli noin 388 000 henkilöä, joilla oli maksuhäiriömerkintä, kertovat Suomen Asiakastiedon tuoreimmat luvut. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
KAISA UUSITALO
Päivitetty 6.4. 16:08
Pitkään valmisteltu lakimuutos sai keskiviikkona eduskunnalta lopullisen hyväksyvän nuijankopautuksen:
Maksuhäiriömerkinnät poistuvat jatkossa kuukauden kuluessa siitä, kun velka on maksettu. Uudet maksuhäiriömerkinnät eivät myöskään enää pidennä vanhojen säilytysaikoja, vaan jokainen merkintä käsitellään omanaan.
Lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa velallisen asemaa.
Aiemmin maksuhäiriömerkintä on näkynyt velallisen tiedoissa vähintään kahden vuoden ajan, vaikka velka olisi jo maksettu. Vanha maksuhäiriömerkintä on voinut vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon tai kotivakuutuksen saamista merkittävästi.
Lain tarkka voimaantulopäivämäärä ei vielä ole tiedossa. Luottotietolakiin on tulossa useita muitakin muutoksia, jotka on tarkoitettu voimaan mahdollisimman pian, sanoo oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Virpi Koivu.
– Maksuhäiriömerkintöjä koskee kuuden kuukauden siirtymäaika. Eli jos laki vahvistetaan kesään mennessä, muutokset voisivat tulla loppuvuodesta voimaan, hän sanoo.
Lakia sovelletaan takautuvasti, eli kaikki sellaiset maksuhäiriömerkinnät häviävät, joissa velan maksusta on kulunut kuukausi. Suomessa on tämän hetken tiedon mukaan vajaat 10 000 henkilöä, joiden luottotiedot puhdistuvat tällä perusteella kokonaan lain tullessa voimaan.
Takuusäätiö: Oikea suunta, mutta pieni merkitys
Maksuhäiriömerkintöjen säilytysajan lyhentämistä on kannatettu ja odotettu laajasti.
Velkaneuvontaa tarjoavan Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar sanoo, että kyseessä on oikeansuuntainen askel, jonka merkitys ylivelkaantumisen hillitsemiseen yksinään on kuitenkin pieni.
Lainvalmisteluaineiston mukaan muutos parantaa eniten sellaisten henkilöiden asemaa, joilla merkinnät ovat liittyneet tilapäisiin talousvaikeuksiin. Sellaisia henkilöitä on vähän, sanoo Pantzar.
Kun velka muuttuu maksuhäiriömerkinnäksi, kyse on usein jo vaikeammasta tilanteesta.
– Jos henkilöllä on maksuhäiriömerkintöjä, hänellä on niitä keskimäärin 15. Tämä voi tuoda helpotusta henkilöille, joilla maksuhäiriö on päässyt tulemaan ikään kuin vahingossa tai huomaamatta, mutta tosiasiassa näitä tapauksia on aika vähän, Pantzar sanoo.
Pantzarin mukaan maksuhäiriömerkintä voi velkaongelmaiselle olla myös eräänlainen suojaava tekijä – pakollinen pysähdys velkakierteen katkaisemiseksi. Takuusäätiön asiakkailla on usein tilanteita, joissa merkinnän välttämiseksi velanmaksuun otetaan uutta velkaa.
– Jos velasta kykenee suoriutumaan uudella lainalla, se ei ratkaise ongelmaa kokonaisuutena, Pantzar sanoo.
Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar sanoo, että maksuhäiriömerkintöjä koskeva uudistus on askel oikeaan suuntaan, mutta alkaa toimia kunnolla vasta yhdessä muiden toimien ohella. Kuva: Yle / Antti Haanpää
Onko kuukausi liian lyhyt aika?
Suomessa maksuhäiriömerkintöjä on noin 388 000 henkilöllä. Vuonna 2021 maksuhäiriömerkintöjen määrä hieman väheni ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008, mutta velkaongelmaisia on edelleen valtavasti.
Osa lainvalmistelussa kuulluista asiantuntijoista oli sitä mieltä, että kuukauden säilytysaika on liian lyhyt. Lakiehdotukseen kirjattua tasapainoisempana ehdotettiin esimerkiksi kolmen kuukauden, puolen vuoden tai yhden vuoden säilytysaikaa velan maksamisesta.
Lainvalmistelussa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että maksuhäiriömerkinnän poistuminen antaa tilaisuuden ottaa uutta velkaa, mikä voi joillakin velallisilla johtaa velkaongelmien syventymiseen.
Tästä syystä Takuusäätiön Pantzar katsoo, että nyt hyväksytty uudistus on merkittävämpi yhdessä positiivisen luottotietorekisterin rinnalla. Sitä on valmisteltu omana polkunaan.
Positiivinen luottotietorekisteri tarkoittaa tietokantaa, josta luotonantajat voisivat reaaliaikaisesti nähdä luotonhakijan lainamäärät ja tulotiedot, ja näin paremmin arvioida edellytyksiä lainalle.
– Vaikka maksuhäiriömerkinnän aiheuttaneen ongelmavelan olisi maksanut pois, alla voi odottaa valtava velkavuori, joka odottaa purkautumistaan. Luottotietorekisteri antaa paremman kuvan taloudellisesta kokonaistilanteesta, Pantzar sanoo.
Suomen Asiakastiedon datan mukaan todennäköisin riski uudelle maksuhäiriömerkinnälle on silloin, kun edellisestä merkinnästä on alle vuosi. Riski on suurempi henkilöillä, jotka eivät ole maksaneet edellistäkään maksuhäiriömerkintää.
Page 1
Uuden maksuhäiriömerkinnän todennäköisyys edellisestä merkinnästä kuluneen ajan mukaan
Prosenttia
vuotta edellisestä merkinnästä
Lähde: Asiakastieto, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Velat paljastava rekisteri vielä valmistelussa
Hallituksen esitys positiivisesta luottotietorekisteristä on tällä hetkellä valiokuntakäsittelyssä. Lainsäädäntöneuvos Virpi Koivun mukaan laki on tarkoitus saada voimaan jo elokuun alussa, mutta varsinainen rekisteri tulisi käyttöön keväällä 2024.
Uudistusten oli tarkoitus tulla voimaan samanaikaisesti, mutta maksuhäiriömerkintöjä koskevaa lakimuutosta päätettiin nopeuttaa.
Maksuhäiriömerkintöjä koskeva uudistus on osa isompaa työkalupakkia, jolla ylivelkaantumista pyritään torjumaan.
Takuusäätiön Juha Pantzarin mukaan isossa kuvassa tärkeää olisi luoda velallisille houkuttelevia ja helppoja reittejä ongelmien ratkaisuun. Lakiuudistukset toimivat pohjana, hän sanoo.
– Velkatilanteissa kyse on usein laajemmista ongelmista, joiden näkeminen itse on vaikeaa. Seuraavaksi tarvittaisiin toimintamalleja, jotka tukevat ihmisiä oman tilanteensa ymmärtämisessä ja ratkaisujen etsimisessä.
Tarkennus 6.4. klo 16.07: Jutusta sai alun perin käsityksen, että lakiuudistus hyödyttää takautuvasti vain noin 10 000 henkilöä. 10 000 henkilöllä luottotiedot puhdistuvat kokonaan, koska kaikki maksuhäiriömerkintöjen perusteena olevat velat on maksettu. Lisäksi Asiakastiedon rekisterissä on noin 12 000 henkilöä, joilla osa merkinnöistä poistuu, mutta maksamattomia jää voimaan.
Hallituksen julkisen talouden suunnitelma vuosille 2023–2026: Linjauksia Suomen tulevaisuuden, kestävän kasvun ja turvallisuuden takaamiseksi
Panostuksia ihmisten hyvinvointiin, sosiaaliturvaetuuksiin ja koulutukseen
Energiahinnan nousu sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut elinkustannuksia. Hallitus toteuttaa elinkustannusten nousua vastaavan indeksikorotuksen sosiaalietuuksiin aikaistetusti jo tämän vuoden aikana, kuitenkin viimeistään 1.8.2022. Korotus heijastuu myös eläketulovähennykseen. Alustavan arvion mukaan vaikutus etuusmenoon on noin 120 miljoonaa euroa ja toimi vähentää verotuottaja arviolta noin 60 miljoonalla eurolla. Arviot täsmentyvät vuoden 2022 toisessa lisätalousarviossa.
KEL-indeksikorotuksen aikaistuksen vaikutuksesta vuoden 2022 verotukseen ei seuraa muutoksia sote-uudistukseen liittyviin verolaskelmiin.
Ihmisten hyvinvoinnin edistäminen ja eriarvoisuuden vähentäminen ovat hallituksen keskeisiä tavoitteita. Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistämisen rahoitus turvataan, ja alueiden ICT-kustannuksiin varataan 100 miljoonan euron lisävaltuus. Lisäksi pelastustoimen tietohallinnon ja tiedonhallinnon kehittämiseen on varattu kehyskaudella yhteensä 8,4 miljoonaa euroa.
Hallitus jatkaa seitsemän päivän hoitotakuun toteuttamista. Seitsemän päivän hoitotakuun kiristämiseen on varattu 95 miljoonaa euroa vuodelle 2023. Määrärahavaraus kasvaa 130 miljoonaan euroon JTS-kaudella. Yksityiskohdat täsmentyvät hallituksen esityksen valmistelun yhteydessä.
Hallitus on päättänyt vahvistaa ammatillisen koulutuksen rahoituspohjaa 50 miljoonalla eurolla vuodesta 2023 lukien. Opintorahan osalta opiskelijoiden omia tulorajoja nostetaan vuoden 2021 tasosta 50 prosentilla vuodesta 2023 lukien, mikä lisää määrärahatasoa 23,9 miljoonalla eurolla vuoteen 2026 mennessä.
Asiakaspalvelumallimme uudistuu toukokuusta alkaen
Mitkä asiat muuttuvat? Kerromme tässä sinulle tärkeimmät pääkohdat muutoksesta, joka ei vaadi sinulta toimenpiteitä tässä vaiheessa.
*Jos työnhakusi kestää puoli vuotta tai kauemmin, tällöin tapaat asiantuntijaamme jatkossa useammin. Näin voimme tukea sinua työnhaussasi paremmin ja auttaa sinua pääsemään tavoitteisiisi.
*Työnhakuvelvollisuus uudistuu ja karenssit lievenevät. Asiantuntijamme sopii kanssasi haettavien työpaikkojen määrän, joka on maksimissaan 4 kpl kuukaudessa. Samalla päivitätte yhdessä työnhakusuunnitelmasi. Saat valita haettavat työpaikat itse ja lisäksi saat hakea niin montaa työpaikkaa kuin haluat. Asiantuntijamme on sinuun yhteydessä, kun on aika päivittää työnhakusuunnitelma.
*Verkkosivumme uudistuvat. Toukokuusta alkaen valtakunnallinen te-palvelut.fi -sivustomme muuttuu Työmarkkinatoriksi. Löydät kaikki tutut palvelukanavat, kuten Oma asioinnin, avoimet työpaikat, koulutushaun ja paikalliset palvelut Työmarkkinatorilta: www.tyomarkkinatori.fi. Alueelliset verkkosivut uudistuvat hieman myöhemmin.
*Muistathan ilmoittaa Oma asioinnin kautta, jos tilanteessasi tapahtuu muutoksia.
Lisätietoja
Jos sinulla on muutoksista kysyttävää, voit olla yhteydessä puhelinpalveluumme p. 0295 025 500, ma-pe klo 9.00–16.15. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön Oma asioinnissa.