maanantai 30. marraskuuta 2020

30.11.2020 JOULULAHJA : SYY EN HAKENUT SAIRASLOMALLA TÖITÄ

 Työvoimaviranomainen on 30.11.2020 antanut seuraavan

työvoimapoliittisen lausunnon:

Henkilötunnus  ........

Lausunnon saaja Lahti/KELA

 PL 153

 15141 LAHTI


Lausunto 02/0Q5

Hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, koska hän on 26.11.2020

kieltäytynyt tarjotusta yli kaksi viikkoa kestävästä työstä ilman

pätevää syytä tai aiheuttanut työsuhteen syntymättä jäämisen (TTL 2 a

luku 4 §).

Työttömyysturvaa ei voida maksaa 27.12.2020 - 24.02.2021

Perustelut

Työtarjous Kesko Oyj, kassamyyjä. Hakija ilmoittaa, ettei hakenut

tarjottua työpaikkaa, koska on sairauslomalla 25.11.- 9.12.2020. Ei

työttömyysturvalain mukaan hyväksyttävä peruste hakemattomuuteen.

Hakija ei ole ilmoittanut olevansa poissa työmarkkinoilta sairausloman

aikana. Ei ole osoitettu, että hakija olisi pysyvästi työkyvytön

tarjottuun työhön.



 Kaarnakoski Tiina

 Hämeen TE-toimisto, Lahti

Lisätietoja antaa Työlinja työttömyysturvaneuvonta p. 0295 020 701

 tai verkossa www.te-palvelut.fi

Tähän lausuntoon ei saa erikseen hakea muutosta valittamalla.

Muutosta voi hakea vasta kansaneläkelaitoksen tai

työttömyyskassan kirjalliseen päätökseen.



On kyllä niin ihana joululahja , että joutuu miettimään pikkasen tuon joulun uudelleen. Osani kyllä tätä odottaa, niin annettiin puheluissa TE- toimistosta vihjeitä. 
Hyppäänkö suoraan Uuteen Vuoteen 2021, Joulu ohitettu kokonaan. En voi, koska  mummius velvoittaa.

perjantai 27. marraskuuta 2020

27.11.2020 OMAT JUTUT

 Sairastaminen jatkuu.

Vatsavaivat vieneet ruokahalun. Varpaan murtuminen pitkittyy ei meinaa luutua. 

Ja mielen murheet kuormittuneet. Nukkuminen edelleen ihan minimissä. 

Taistelua TE - toimiston kanssa.

Joulun lähestyminen stressaa.

Olen kuitenkin ajatellut, että asiat järjestyvät. 

Kelaan olen ollut yhteydessä raha-asioissa luvattu, että ei tule ongelmia, koska työmarkkinatuen korvaa toimeentulotuki. 

Vaikka TE - toimistosta tulisikin työstä kieltäytymisten takia karenssia. 

Olen sairastellut koko kevään ja kesän, mikä milloinkin, mutta  yhtenäisesti olen saanut sairaslomatodistuksen. Päällekkäin valituksen sairaslomatodistus 31.01.2021 ja päälle nämä pätkät. 

Muutoksenhakulautakunnassa vireillä nyt valitus, kun Kela ei pystynyt ratkaisemaan päätöstä kaikkinensa.

Nyt vaan odottelen. 

Toivotaan parasta ! 




27.11.2020 Jukka kauhistui ruuhkaisaa leipäjonoa ja antoi oman kassinsa pienten lasten äidille: "Ei ollut sydäntä kävellä ohi" – näin hän tahtoo nyt auttaa muita

 Jukka kauhistui ruuhkaisaa leipäjonoa ja antoi oman kassinsa pienten lasten äidille: "Ei ollut sydäntä kävellä ohi" – näin hän tahtoo nyt auttaa muita


Tältä näyttävät kasvaneet ruokajonot nyt – konkariauttaja Heikki Hursti huolissaan vähävaraisista.

Seisominen kotikunnan ruoka-apujonossa oli kaustislaiselle tapaturmaeläkeläiselle silmät avaava kokemus, josta seurasi hyväntekotempaus. Sitä ennen tarvittiin kuitenkin aliravitsemustila ja aimo annos häpeän selättämistä. "Ei ole pakko pärjätä väkisten yksin", hän rohkaisee muita.

Oli lokakuun viimeinen maanantai. Kaustislainen Jukka Mäki-Petäjä, 47, jonotti paikallisen seurakunnan ruoka-apujonossa omaa vuoroaan. Kasseissa oli tarjolla ylijäämäruokaa kauppojen hyllyiltä.

Paikalla ensimmäistä kertaa ollut Mäki-Petäjä katsoi ympärilleen ja näki noin 70 muutakin jonottajaa. Noin puolet ennätti saada ruokakassin, ennen kuin ne loppuivat. Hänkin ehti saada omansa, mutta tilanne tuntui silti kurjalta.

Kääntyessään hän huomasi takanaan äidin, joka jonotti ruokaa kolmen pienen lapsen kanssa. 

– Ei siinä vaiheessa yksinkertaisesti ollut sydäntä kävellä oman kassin kanssa ohi. Annoin kassini heille, koska enemmän he sitä tarvitsivat kuin minä. Minusta tuntui hyvältä tehdä niin. Mietin niitä kaikkia muita ihmisiä, jotka jonoon jäivät pettyneitä, Mäki-Petäjä sanoo.

– Ajattelin, ettei tämä asia voi olla näin. Jonossa olivat ainoastaan ne, jotka ylipäätään pääsevät paikalle ruoka-apujonoon. Monella ei ole kyytiä tai kykyä tulla hakemaan apua, osaa estää häpeä.

Kaksi viikkoa myöhemmin isänpäivänä Mäki-Petäjä kirjoitti kotikuntansa paikalliseen Facebook-ryhmään monen ajatuksia ravistelleen kirjoituksen ruokajonossa käymisestä. 


– Tämä on varmaan vaikein asia, josta olen ikinä kirjoittanut julkisesti, hän tunnusti heti päivityksensä alussa.

Kasvot köyhyydelle


Jukka Mäki-Petäjän mukaan omat vaikeudet ovat herättäneet halun auttaa muita ihmisiä. Hänestä on ollut vapauttavaa kertoa omista koettelemuksista avoimesti, vähävaraisuuteen liittyvän vaikenemisen sijaan.

Facebook-kirjoituksessaan hän ehdotti, että paremmin toimeentulevat ihmiset pohtisivat, mitä he voisivat tarjota apua kaipaaville vähävaraisille – oli kyse sitten elintarvikkeista tai muista hyödykkeistä.

Julkaisua edelsi kova pohdinta siitä, uskaltaako hän antaa äänensä ja kasvonsa aiheelle julkisesti.

– Niin, siinä samallahan minä tunnustin itse julkisesti olevani köyhä ihminen, Mäki-Petäjä naurahtaa.

– Vähävaraisuuden stigma ja häpeä on yhä niin voimakas, että moni ajattelee köyhien olevan esimerkiksi päihdeongelmaisia tai jotenkin muuten asiansa sössineitä tapauksia. Tahtoisin muistuttaa ihmisiä siitä, että näin ei todellakaan aina ole. Vähävaraiseksi voi päätyä monista taustoista.

Idea otti tulta alleen. Mäki-Petäjän ajatusten pohjalta paikallinen nainen laittoi pystyyn Tehään hyvää Kaustisella -Facebook-ryhmän, johon liittyi muutamassa päivässä noin 350 jäsentä.

Ideana on, että apua tarvitsevat laittavat ryhmän ylläpidolle viestiä elintarvikkeista tai tavaroista, joista omassa taloudessa on pulaa. Kaivatuista tarvikkeista julkaistaan ryhmässä ilmoitus. Lahjoitukset toimitetaan paikalliselle seurakuntatalolle, josta avunpyytäjä voi hakea ne anonyymistä ilman kyselyitä. 

– Apua pystytään tällä tavoin jakamaan entistä täsmällisemmin. Seurakunta jakaa ylijäämäruokaa kahden viikon välein. Tässä on ideana, ettei ihmisten tarvitsisi aina odottaa tuota aikaa, vaan jakojen välissäkin voisi pyytää ja saada tarvitsemiaan asioita, Mäki-Petäjä sanoo.

Tapaturma päätti työuran

Kuinka Mäki-Petäjä sitten itse päätyi vähävaraiseksi? Vastaus löytyy reilun 18 vuoden takaa paikallisen maataloustarviketehtaan katkaisuteräleikkurilta.

Koneenhoitajana työskennellyt Mäki-Petäjä oli vaihtamassa leikkurin terää uuteen, kun viereisellä koneella tuli hälytys. Hänen huomionsa herpaantui silmänräpäykseksi.

– Se oli puhdas vahinko. 

Vasen käsi joutui tekemisiin juuri vaihdetun, erittäin terävän pahvirullien katkaisuun käytettävän terän kanssa. Käden kämmenosa halkesi luita myöten. Terä katkoi jänteet, hermot ja lihakset peukalon tyvestä alkaen. Vasemmasta kädestä hän pystyy liikuttamaan vain peukaloa ja etusormea. 

Siihen päättyi Mäki-Petäjän työura. Käden vammasta aiheutui hänelle monimuotoinen kipuoireyhtymä CRPS, jonka diagnosointi on usein vaikeaa. Kiputilan syntymekanismia ei täysin tunneta. Suomessa syndroomasta kärsiviä on CRPS-yhdistyksen mukaan noin viisi tuhatta. Oireyhtymän voi laukaista vamman tai leikkauksen aikaansaama kudosvaurio.

Mäki-Petäjä sairastaan taudin pahempaa kakkosmuotoa, jossa kehoon kokonaisvaltaisesti säteilevä kipu haittaa hänen elämäänsä.

Nykyisin hän on tapaturmaeläkkeellä. Välttämättömien menojen jälkeen käteen jää noin parisataa euroa, joskus hieman enemmän.

– Taudin kanssa eläminen on ollut monivaiheista selätystä. Olen välillä joutunut olemaan pyörätuolissa, toisinaan on ollut parempia jaksoja. Tiedän, että tämä kaikki on muuttanut minua ihmisenä. Omat vaikeudet ovat herättäneet halun auttaa toisia. Voi olla, ettei minulle olisi ilman tapaturmaa tullut tällaisia ajatuksia, hän pohtii.

Aliravitsemus havahdutti


Muun muassa tällaisia ruokia ruoka-apujonosta saa Kaustisella. Mäki-Petäjä sanoo, ettei hänellä tavanomaisesti olisi varaa kyseisiin tuotteisiin. KUVA: Jukka Mäki-Petäjä. 

Lokakuussa Mäki-Petäjä oli kuntoutusjaksolla Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Verikokeista selvisi, että mies oli leikkinyt terveydellään. Veriarvot olivat romahtaneet aliravitsemuksen vuoksi.

Hän sai kuntoutuksen aikana muun muassa vitamiinipiikkejä ja käskyn huolehtia paremmin ravitsemuksestaan. Sairaalassa keskusteltiin myös rahanpuutteen ja terveyden kytköksestä.

– Olin tähän saakka ajatellut, että kyllä minä pärjään ja riskeerasin oman terveyteni. Oli vaikea myöntää, että tarvitsen itsekin apua. Lupasin sairaalassa, että käyn ainakin kerran ruokajonossa katsomassa, mikä siellä on tilanne. 

Loppuviikosta Mäki-Petäjä sai ilahduttavia uutisia. Kaustisen kunta on luvannut seurakunnan ruokaa-avulle lisätiloja ruuan pakastesäilytystä varten, ja yksityishenkilöt puolestaan ovat tarjonneet pakastimia käyttöön.

Hän huomauttaa, että avun tarvitsijoita on koronakriisin aikaansaamien lomautusten ja irtisanomisten myötä poikkeuksellisen paljon. Mäki-Petäjän toiveissa on, että ihmiset katsoisivat tarkasti oman yhteisönsä naapureita ja tuttuja, pitäisivät aiempaa tiiviimmin toisistaan huolta.

Hän painottaa myös, etteivät ruokajonot ole ainoastaan isojen kaupunkien katukuvaan piirtynyt näky. Jono venyy pitkäksi myös pikkupaikkakunta Kaustisella, jossa on vain noin 4 200 asukasta.

– Pienemmilläkin paikkakunnilla tarvitaan apua. Toivoisin, että moni uskaltaisi tulla rohkeasti esille asian ja avuntarpeensa kanssa. Minulle tämä on ollut lopulta vapauttavaa. Ei ole pakko pärjätä väkisten yksin, vaan vastaan voi ottaa niin isoa kuin pientäkin apua.

27.11.2020 Laila oli hakemassa hävikkiruokaa vähävaraiselle perheelle, kun hyväsydäminen mies halusi auttaa ostamalla kärryllisen ruokaa – "Lopuksi hän laittoi vielä ison suklaarasian"

 Laila oli hakemassa hävikkiruokaa vähävaraiselle perheelle, kun hyväsydäminen mies halusi auttaa ostamalla kärryllisen ruokaa – "Lopuksi hän laittoi vielä ison suklaarasian"

Lohjalainen hyväntekijä Laila Janhunen kohtasi alkuviikolla paikallisessa ruokakaupassa sydäntä lämmittävän tilanteen, joka sai hänelle kyyneleet silmiin.

Jo usean vuoden ajan vähävaraisia eläkeläisiä auttanut Janhunen sai alkuviikolla yhteydenoton yksinhuoltajaperheen äidiltä, joka kertoi, ettei perhe ole syönyt mitään kunnon ruokaa muutamaan päivään.

Tänä vuonna myös vähävaraisia lapsiperheitä auttanut Janhunen päätti tarttua toimeen ja saikin läheisestä M-market Paloniemestä hävikkiruokaa vietäväksi apua tarvitsevalle perheelle.

"Lopuksi hän laittoi ison suklaarasian kärryyn"

Kun Janhunen meni hakemaan kauppiaan pakkaamaa hävikkiruokakassia, kassalla sattui olemaan samaan aikaan paikkakuntalainen Janhuselle tuntematon mies, joka kysyi Janhusen toiminnasta.

– Kun kerroin, mitä tulin hakemaan, hän sanoi, että ota ostoskärry ja kerää kaikki, mitä apua tarvitseva perhe on pyytänyt, ja hän maksaa. Näytin ostoslistan miehelle ja sanoin, ettei ole pakko kaikkia ostaa, mutta mies velvoitti minua keräämään kaikki tuotteet.

– Vielä lopuksi hän laittoi ison suklaarasian kärryyn ja sanoi, että se on hyvän joulun toivotus tuntemattomalta mieheltä, hän muistelee.


Laila Janhuselta pääsi itku, kun hänelle entuudestaan tuntematon mies lupasi maksaa vähävaraisen perheen ruokaostokset. Kuva: Laila Janhusen kotialbumi / All Over Press.

"Kyllä siinä itku tuli"

Janhunen kertoo nähneensä paljon perheiden vaikeita tilanteita, mutta miehen avuliaisuus sai hänet herkistymään.

– Kyllä siinä itku tuli, ja siellä perheessä oli yhtä herkässä itku kuin minullakin. Perheen äiti sanoi minulle, että nyt he pärjäävät useamman viikon, kun heillä on ruokatarvikkeita.

Janhunen tietää itsekin, millaista on olla avun tarvitsijan osassa, kun hän neljä vuotta sitten halvaantui. 

– Putosin sellaiseen kuoppaan, että en saanut apua mistään. Yksityisyrittäjänä sain kuitenkin siirrettyä siivousyritykseni tyttäreni perheelle, hän kertoo.

Sairastuminen jätti jälkeensä pysyvästi avun tarpeen. Janhusella on omaishoitaja, joka auttaa häntä yhä muun muassa kuljetuksessa ja ruokailussa.

– Tarvitsen kokonaisvaltaisesti apua, mutta sydämestä riittää jakaa apua toisille.

Auttaja: "Joskus on itsellänikin ollut vaikeaa, niin tiedän, mistä on kyse"

M-market Paloniemen kauppias Piritta Pätäri kertoo, että he tekevät Janhusen kanssa yhteistyötä muun muassa hävikkiruoan jakamisessa.

– Olemme sopineet, että hän voi soittaa, ja mielellämme annamme hävikkiruokaa sellaiseen käyttöön, että siitä on todella hyötyä eikä ruokaa tarvitse heittää biojätteisiin.

– Yleensä hävikkiruoka on sitä, mitä laitetaan kiertoon, mutta harvemmin pystytään jakamaan sellaista, mikä on hyvillä päiväyksillä, Pätäri harmittelee.

MTV Uutiset tavoitti myös vähävaraisen perheen ruokakassien maksajan Tuukka Peltosen, joka kertoo päättäneensä heti auttaa, kun tilanne selvisi hänelle.

– Olen yleisesti tykännyt auttaa, jos ihmisillä on hätä. Satuin olemaan paikalla, ja päätin toteuttaa sen. Ei sen kummempaa, rakennusalan yrittäjänä työskentelevä Peltonen toteaa vaatimattomasti.

– Joskus on itsellänikin ollut vaikeaa, niin tiedän, mistä on kyse. Olen tehnyt sellaisia spontaaneja arkipäiväisiä avunantoja. Se on varmaan kotoa lähtenyt tällainen kasvatus, hän pohtii.

Peltonen toivoisi, että ihmiset auttaisivat enemmän spontaanisti apua tarvitsevia.

– Varsinkin näin korona-aikana, kun ihmisillä on mennyt työpaikkoja. Olisi tosi kiva, että ihmiset auttaisivat oikeasti toisiaan.

Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä kasvanut

Laila Janhunen kertoo omasta kokemuksestaan, että korona-aika on lisännyt avun tarvitsijoita paljon myös Lohjalla.

– Eilen tapasin perheenäidin, joka on ollut kolme kuukautta työttömänä eikä vieläkään ole saanut Kelalta mitään päätöstä. Silloin alkaa olla tilanne, että menee asunnot ja kaikki.

Janhunen kertoi Tuukka Peltosen auttavan käden tarjoamisesta paikallisessa Facebook-ryhmässä, mikä sai aikaan sen, että myös muut ihmiset ovat tarjonneet apuaan.

Janhuselle on toimitettu muun muassa lahjakortteja ruokakauppaan, jotka hän aikoo jakaa tulevana sunnuntaina eteenpäin.

– Jaan sunnuntaina vähävaraisten perheiden lapsille joulukalentereita, ja nyt voin jakaa myös lahjakortteja. Pienestä jyväsestä lähti oikein suuri auttamisen halu ihmisissä, Janhunen iloitsee.

Peltonen puolestaan haluaa kiittää Janhusta toiminnastaan.

– Haluaisin sanoa, että olen hirveän kiitollinen tällaisille ihmisille, kuten Laila Janhunen, joka hoiti ostoskassien välityksen. Minusta on hienoa, että tällaisia ihmisiä löytyy.

"Hankalan tilanteen kanssa ei saa jäädä yksin"

Hankalassa elämäntilanteessa oleville Laila Janhunen haluaa luoda rohkeutta pyytämään apua.

– Yksin ei saa jäädä tilanteen kanssa. Aina löytyy joku auttava taho. Seurakunnan diakonit, Vapaaseurakunta ja meillä Lohjalla toimiva työttömien ruokajako auttavat, joten ihan vain reilusti kysymään ja pyytämään apua.

Janhunen sanoo ymmärtävänsä myös sen, että avun pyytäminen tai oman tilanteen tunnustaminen voi aiheuttaa häpeän tunnetta tai masennusta.

– Vaikka aina ei näe ulospääsyä tilanteesta, niin siltikin rohkaisen pyytämään apua heti.


27.11.2020 Maksuhäiriömerkintöihin liittyy usein häpeää – Takuusäätiön johtaja: apua ei haeta ennen kuin ollaan jo todella syvällä

Maksuhäiriömerkintöihin liittyy usein häpeää – Takuusäätiön johtaja: apua ei haeta ennen kuin ollaan jo todella syvällä

Joka kymmenennellä suomalaisella on maksuhäiriömerkintä.  


30 vuotta toiminut takuusäätiö auttaa rahavaikeuksiin joutuneita ihmisiä. Takuusäätiön toimitus-johtajan Juha A. Pantzarin mukaan keskimäärin ihmisellä ei ole vain yhtä maksuhäiriömerkintää, vaan niitä saattaa hyvin olla 15 eli yhdelle ja samalle ihmiselle kasautuu niitä. 


–  Siitä on hankala löytää ulospääsyä, Pantzar sanoo.


Häpeä liittyy Pantzarin mukaan hyvin vahvasti maksuhäiriöihin, jotka hankaloittavat elämää. Vanha maksuhäiriöisistä käytetty sanaon ”luottokelvoton”, joka jo sinällään indikoi, että olet kelvoton jos-sakin.


–  Raha- asiat ovat tietynlaisia kunnia-asioita. Et missään tapauksessa halua joutua siihen luokkaan, jossa osoitat, ettei minulla ole hyvin mennyt raha-asioiden kanssa. Siksi sitä yritetään vältellä ja se pitkittää avun saamista, syventää ongelmaa ja sitten sitä on vaikeampi ratkoa, Pantzar kommentoi.


Pantzarin mukaan maksuhäiriöjärjestelmä kaipaa kipeästi uudistusta. Se on luotu aikana, jolloin pankinjohtajan luokse mentiin hattu kourassa hakemaan rahaa. Nyt olemme maailmassa, jossa kuka tahansa voi milloin tahansa ottaa kännykällään lainaa. 


– Tarvitsemme nopeammin reagoivia välineitä. 

27.11.2020 Miesten rahahuolet kasvavat kovaa vauhtia – Jukka, 50, tietää, mitä on painiskella talousahdingossa: "Toivo häviää, kun perhe hajoaa tai työ lähtee alta"

 Miesten rahahuolet kasvavat kovaa vauhtia – Jukka, 50, tietää, mitä on painiskella talousahdingossa: "Toivo häviää, kun perhe hajoaa tai työ lähtee alta"


Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar: Rahavaikeuksien häpeäminen on tavallista

Tuoreen tilaston mukaan jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, ja koronapandemia on pahentanut tilannetta entisestään. Asiakastiedon mukaan maksuhäiriöt kerääntyvät miehille, ja jopa 10 prosentilla miehistä ja yli 16 prosentilla kolmekymppisistä miehistä on maksuhäiriömerkintä.

Talousongelmat eivät kosketa pelkästään miehiä vaan myös heidän lähipiiriään.

Miesluurin vapaaehtoisena vertaistukihenkilönä toimiva Jukka Lagerblom tietää, miten vaikeaa talousvaikeuksien kanssa painiminen on.

– Kenellä niitä ei olisi ollut, 50-vuotias viiden lapsen isä toteaa.

Lagerblomilla on myös itsellään pitkä kokemus talouvaikeuksista. Ongelmat alkoivat 90-luvun laman aikana. 

– Yrittäjäisältä meni silloin koko omaisuus, ja minulta paloivat luottotiedot. Meni 15 vuotta ennen kuin sain kuitattua velat pois perinnön avulla.

Lagerblom huomauttaa, että talousvaikeudet ja luottotietojen menetys estävät suunnittelemasta elämää eteenpäin.

– Teen edelleen kohtuu pienipalkkaista työtä lähihoitajana, että ainahan rahavaikeuksia on.

Talousongelmat ovat tabu

Lagerblom kertoo, että 90-luvulla omista talousvaikeuksista ja rahahuolista puhuminen oli verrattain helppoa, koska koko talous romahti kerralla ja tilanne oli tuttu monille.

– Se oli todella yleistä ja siinä vain oli selvittävä päivästä toiseen.

Nykyään rahasta ja varsinkin sen puutteesta puhuminen on Lagerblomin mukaan tabu, josta pitäisi päästä yli.

– Varsinkaan miehet eivät kovin helpolla näytä, jos heillä on talousvaikeuksia.

Lagerblom huomauttaa, että yhteiskuntaan on iskostettu todella syvälle sellainen malli, että menestyvä mies on taloudellisesti hyvin toimeentuleva, eteenpäin menevä ja hänellä on erilaisia näyttäviä statussymboleita.

– Yleinen ajatus on, että miehen tulisi tuoda vakautta ja pärjätä taloudellisesti. Ja myös miehillä itsellään on tällainen tunne.

Vertaistuesta apua

Lagerblomin mukaan tabua pitäisi rikkoa puhumalla siitä avoimesti. Hän on itse mukana Pää pinnalla -podcast-hankkeessa, joka nostaa tänä syksynä isät keskiöön ja kannustaa suomalaisia miehiä puhumaan raha-asioista.

– Hankkeessa on kyse yli 40-vuotiaiden miesten hyvinvoinnista, osallisuudesta, kuulluksi tulemisesta, myös talouspuolen asioita käydään aikalailla läpi selviytymistarinoiden ja muiden tarinoiden avulla.

Largerblom on mukana myös Miessakkien toiminnassa sekä toimii Miesluurin vapaaehtoisena vertaistukihenkilönä. Hän kertoo, että todella monet miehet eivät osaa hakea apua, kun ongelmatilanne talouden saralla on päällä.

– Toivo häviää helposti, kun perhe hajoaa tai työ lähtee alta. Esimerkiksi erossa otetaan helposti sellainen villi ja vapaa -rooli ja jätetään tunteet ja talous käsittelemättä.

Eletään yli varojen, kun ei haluta näyttää epäonnistumista

Yleesä miehet kertovat Miesluuriin soittaessaan parisuhteisiin liittyvistä ongelmista. Talousasioista puhutaan vähemmän siihen liittyvän tabun vuoksi. Jos miehet kertovat rahahuolistaan, niin ne linkittyvät Lagerblomin mukaan yleensä lapsiin.

– Siihen että, riittääkö raha kaikkeen tarvittavaan. Monesti on eletty yli omien varojen, kun ei ole haluttu näyttää sitä, ettei ole voitu antaa lapsille kaikkea. Tämä on materiaalinen yhteiskunta, ja kun lapset kasvavat, niin he tarvitsevat kalliita asioita, ja silloin isät helposti velkaantuvat kulutusluotoilla.

– Joskus tilanne on niin paha, että ei ole varaa enää edes lääkkeisiin. Tilanne on puhtaasti se, että ei vain ole yhtään rahaa, eikä tiedetä mistä saisi apua, Lagerblom kertoo.

Korona-aika on Lagerblomin mukaan näkynyt jonkin verran myös Miesluuriin tulleissa puheluissa.

– Näkyy se jonkin verran. Parisuhteista puhuminen ja talous linkittyvät aina tavalla tai toisella. Enemmän se on nytkin ollut parisuhdekeskeistä, fyrkka on edelleen tabu.

Yksi tärkeimmistä työkaluista näissä tilanteissa onkin Lagerblomin mielestä vertaistuki.

– Koen, että juuri vertaistuki on se, mitä miehet, myös talousvaikeuksien keskellä, kaipaavat. En tekisi tätä, jos en kokisi sitä todella tärkeäksi. Uskon, että olisin itse päässyt monissa elämänvaiheissani paljon helpommalla, jos olisin osannut hakea apua.

Korona lisäsi rahahuolia

Kotitalouksia raha-asioissa auttavan Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kertoo, että ihmisten rahahuolet ja -ongelmat ovat viime aikoina syventyneet.

– Kyllä on sanottava, että viikko toisensa jälkeen tulee yhä enemmän yhteydenottoja, jotka johtuvat koronasta, Pantzar kertoo.

Hän huomauttaa, että maksuongelmien kasvu oli odotettavissa jo ennen koronapandemiaakin, mutta nyt monet rahahuolet johtuvat nimenomaan koronasta.

– Ihmisten tulot ovat ehtyneet, kun on tullut lomautus tai työttömyyttä. Jonkin verran kysellään myös ennakkoon, että miten kannattaisi toimia, kun on pelkoja tulojen ehtymiseen liittyen. Se antaa suuntaviivaa siitä, että määrät tulevat vielä kiihtymään, Pantzar jatkaa.

Rahako menestyksen mittari?

Hän on samaa mieltä Lagerblomin kanssa siitä, että onnistumisen mittarina käytetään yleensä rahaa, vaikka sitä pitäisi mitata myös muilla tavoin.

– Koska muita mittareita on hyvin vähän, niin ihmisillä on tarve mitata asioita lukumääräisillä arvoilla eli numeroilla ja rahalla. Sillä mitataan, kuka on menestynyt, Pantzar selittää.

Palzar on myös siitä Lagerblomin kanssa samoilla linjoilla, että rahaongelmista pitäisi puhua avoimemmin.

– On paljon sellaisia tilanteita, joissa ihmiset ovat joutuneet talousvaikeuksiin omien valintojensa tuloksena, mutta on myös heitä, jotka ovat joutuneet ahdinkoon itsestä riippumattomien pitkien tapahtumaketjujen vuoksi, hän sanoo.

– Rahasta puhuminen pitäisi tavallistaa. Silloin opittaisiin, millaista toisten tavallisten ihmisten elämä ja arki oikeasti on, eikä verrattaisi omaa tilannetta mihinkään epärealistiseen. Lisäksi sitä kautta voisi päästä myös tilanteeseen, jossa ratkaisujen hakeminen ammattilaisilta olisi helpompaa, eikä vajottaisi entistä syvemmällä ongelmiin.

torstai 19. marraskuuta 2020

19.11.2020 Jos kieltäydyt työstä tai koulutuksesta

 Jos kieltäydyt työstä tai koulutuksesta

TE-palvelut voi estää määräajaksi oikeutesi työttömyysetuuteen, jos kieltäydyt tarjotusta työstä tai koulutuksesta ilman pätevää syytä. Tätä kutsutaan karenssiksi.


Kela ei maksa sinulle työmarkkinatukea ajalta, jolle TE-palvelut on antanut karenssilausunnon. Kun karenssiaika on päättynyt, hae uudelleen työttömyysetuutta Kelasta. Työllistymistä edistävän palvelun ajalta etuutta voidaan maksaa karenssista huolimatta.


Lisätietoa karensseista saat TE-palvelujen


verkkosivuilta

neuvontapuhelimesta


    19.11.2020 Jos sairastut työttömänä

     Jos sairastut työttömänä

    Jos olet työtön työnhakija, voit saada sairauspäivärahaa. Sairaana kannattaa hakea sairauslomaa, sillä jos et työttömänä työnhakijana ota vastaan sinulle tarjottua työtä, saatat menettää työttömyysturvan määräajaksi tai toistaiseksi.


    Sairauspäiväraha-aika ei kuluta peruspäivärahan eikä työttömyyskassan maksaman ansiopäivärahan enimmäisaikaa, joka on 400 päivää. Työttömyysetuutta ei makseta samalta ajalta kuin sairaus- tai osasairauspäivärahaa.


    Omavastuuaika

    Voit saada sairauspäivärahaa 10 päivän omavastuuajan jälkeen. Voit saada työttömyysetuutta niiltä päiviltä, jolloin omavastuuaika ei vielä ole täynnä.


    Sairauspäivärahan määrä

    Jos olet saanut sairastumistasi edeltävän 4 kuukauden aikana työttömyysetuutta, sairauspäivärahasi on vähintään 86 % työttömyysetuuden määrästä.


    Toimi näin, jos sairastut

    1. Käy lääkärissä ja pyydä lääkärintodistus työkyvyttömyydestä. Samalla lääkäri arvioi kuntoutustarpeesi ja työkykysi.

    2. Ilmoita TE-palveluihin lääkärintodistukseen merkitty työkyvyttömyysaika.

    3. Hae sairauspäivärahaa Kelasta.

    4. Pidä työnhaku voimassa myös sinä aikana, kun odotat päätöstä sairauspäivärahasta. 

    Toimi näin, kun sairausloma päättyy

    1. Ilmoita sairausloman päättymisestä TE-palveluihin.

    2. Työttömyysetuuden maksaminen jatkuu, kun toimitat Kelaan työttömyysajan ilmoituksen.

    3. Jos olet saanut sairauspäivärahaa yli 30 päivää, hae työttömyysetuutta uudella hakemuksella.

    4.Jos olet Kelan kuntoutuksessa, ilmoita siitäkin TE-palveluihin.

    tiistai 17. marraskuuta 2020

    17.11.2020 Hurstin perinteistä joulujuhlaa ei järjestetä – tilalle 2000 joulukassia

     Hurstin perinteistä joulujuhlaa ei järjestetä – tilalle 2000 joulukassia

    Hurstin perinteinen joulujuhla on jouduttu perumaan vaikean koronatilanteen takia. 


    Sini Hursti toimii isänsä, hyväntekijänä tunnetun Heikki Hurstin jalanjäljissä. JUSSI ESKOLA

    Vähävaraiselle ruoka-apua ja vaatteita jakavan Hurstin Valinnan perinteiset joulujuhlat on jouduttu perumaan koronavuonna 2020, kertoo Hurstin Valinnan yhdistyksen toiminnanjohtaja, 35-vuotias Sini Hursti.

    Tilalle Hurstin asiakkaat saavat jouluisen ruokakassin.

    – Joulujuhlia emme harmillisesti pääse järjestämään, mutta jaamme jouluisia ruokakasseja.

    Hurstin mukaan kassi sisältää kaikki joululaatikot, rosollia, joulukinkkua, kalaa, konvehtirasian ja juustoa.

    Hän kertoo, että runsaaseen joulukassijakoon ollaan varauduttu, sillä jako tapahtuu nyt yleisellä paikalla.

    – Kasseja pakataan 2000. Juhlissa on aikaisempina vuosina noin 1400 henkilöä vuosittain, hän kertoo.

    Viime vuonna joulujuhla järjestettiin Helsingin Pasilan Messukeskuksessa. Tapahtumassa oli paikalla myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

    Hurstin juhla on monelle joulun kohokohta. Sini Hurstin mukaan asiakkaat ovat kuitenkin hyvin ymmärtäneet tilanteen.

    – Ainoastaan juhlissa aikaisemmin auttaneet vapaaehtoiset ovat harmitelleet, ettei juhlia järjestetä. Vapaaehtoisia on ollut juhlissa yli 200 aikaisempina vuosina. Pärjäämme nyt omalla porukalla, hän kertoo.


     

    Sadat ihmiset jonottivat joulujuhlaan sateisessa Helsingissä 2019. KATARIINA TALEVA

    Asiakkaat hajautuneet

    Sini Hursti kertoo, että ihmiset ovat hajautuneet korona-aikoina eri paikkoihin hakemaan ruoka-apuja.

    – Tämä on helpottanut kaikkien ruuanjakajien työtä. Aikaisemmin meille on käynyt 2400-3000 asiakasta, nyt teemme vajaa 900 ruokakassia jakokertaa kohden.

    Normaalisti Hurstin Valinnassa on työskennellyt noin neljäkymmentä vapaaehtoista. Nyt vapaaehtoisia on enää noin parikymmentä.

    – Osa heistä kuuluu riskiryhmään, joten he eivät ole voineet jatkaa töitä. Rankempaa tämä on nyt vapaaehtoisille työntekijöillemme, sillä he joutuvat pakkaamaan ruokakasseja etukäteen ja työntekijöitä on vähemmän kuin normaalisti.

    Joulujuhlat on Hurstin mukaan kuitenkin tarkoitus järjestää ”ehdottomasti” tulevina vuosina, jos mahdollista.

    torstai 12. marraskuuta 2020

    12.11.2020 Lapsilisien maksupäivät 2021 - tällaisia summia erikokoiset perheet saavat

     Lapsilisien maksupäivät 2021 - tällaisia summia erikokoiset perheet saavat

     Indeksijäädytys estää korotukset ensi vuonna.

     Nelilapsisen perheen lapsilisä on miltei 500 euroa, jos perheessä on kaksi aikuista. Nelilapsisen perheen lapsilisä on miltei 500 euroa, jos perheessä on kaksi aikuista.

     

    Lapsilisät maksetaan kuukauden 26. päivä, paitsi jos päivä osuu viikonloppuun, pyhäpäivään tai näiden jälkeiseen arkipäivään. Tällöin lapsilisä maksetaan edeltävänä pankkipäivänä.


    Täältä voit katsoa lapsilisien maksupäivät loppuvuoden 2020 osalta.


    Täällä taas näkyvät kotihoidon tuen maksupäivät loppuvuoden 2020 osalta.


    Vuonna 2021 lapsilisän maksupäivät ovat:


    26.1.2021


    26.2.2021


    26.3.2021


    23.4.2021


    26.5.2021


    24.6.2021


    23.7.2021


    26.8.2021


    24.9.2021


    26.10.2021


    26.11.2021


    23.12.2021


    Universaali etuus

    Lapsilisä maksetaan jokaisesta alle 17-vuotiaasta lapsesta, joka on siihen oikeutettu. Se on verotonta tuloa, jonka määrään omaisuus tai tulotaso ei vaikuta.


    Ensimmäisestä lapsesta lapsilisää maksetaan 94,88 €, toisesta lapsesta 104,84 € ja kolmannesta 133,79 €. Neljännestä lapsesta maksettava lapsilisä on 163,24 € ja viidennestä sekä jokaisesta seuraavasta lapsesta 182,69 € kuukaudessa. 

    Kahteen viimeksi mainittuun summaan tuli vuoden alussa 10 € korotus. 

    Ensi vuodelle korotuksia ei ole luvassa, mutta Iltalehden tietojen mukaan korotusta valmistellaan surkeiden syntyvyyslukujen kohentumisen toivossa. Lapsilisän ostovoima on laskenut roimasti vuosituhannen alun tasosta.


    Näin paljon erikokoiset perheet saavat lapsilisää:


    Yksi alle 17-vuotias lapsi: 94,88 €


    Kaksi alle 17-vuotiasta lasta: 199,72 €


    Kolme alle 17-vuotiasta lasta: 333,51 €


    Neljä alle 17-vuotiasta lasta: 496,75 €


    Viisi alle 17-vuotiasta lasta: 679,44 €


    Kuusi alle 17-vuotiasta lasta: 862,13 €


    Seitsemän alle 17-vuotiasta lasta: 1 044,82 €


    Kahdeksan alle 17-vuotiasta lasta: 1 227,51 € (jne.)


    Sitä mukaa kun lapset täyttävät 17 vuotta, vähennetään kokonaissummasta aina suurin perheelle maksettava lapsikohtainen lapsilisäsumma.


    Lapsilisän yksinhuoltajakorotus on 63,30 € kuukaudessa jokaisesta lapsilisään oikeutetusta lapsesta. Myös tämä summa nousi 10 €:lla vuoden alussa. Yksinhuoltajakorotuksen voi hakea, mikäli huoltaja ei ole avo- tai avioliitossa tai on asumuserossa. Yhteishuoltajuus ei vaikuta korotuksen saamiseen.


    Mikäli alle 17-vuotias lapsi asuu toisessa osoitteessa kuin huoltaja, lapsilisä voidaan maksaa hänelle itselleen.

    12.11.2020 Hae joulukuun toimeentulotuki ajoissa

     Hae joulukuun toimeentulotuki ajoissa

    Toimeentulotuen hakemus kannattaa toimittaa hyvissä ajoin Kelaan, jotta tuki ehtii maksuun ennen joulua.


    Joulukuussa toimeentulotuen ensimmäinen maksupäivä on 1.12., ja viimeinen maksupäivä ennen joulua on 23.12. Tuki ehtii tuolloin tilille, jos hakemus ja tarvittavat liitteet on toimitettu Kelaan viimeistään 10.12. Ruuhkien välttämiseksi joulukuun hakemus kannattaa kuitenkin jättää mahdollisimman pian. Jos asiakkaan tulot ovat säännölliset eikä niihin ole luvassa muutoksia lähikuukausina, hän voi hakea toimeentulotukea kerralla useammalle kuukaudelle jo marraskuussa.


    Kela antaa päätöksen toimeentulotuesta 7 arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta. Tämä edellyttää, että Kela on saanut myös kaikki tarvittavat liitteet. Jos hakemuksesta puuttuu liitteitä, asiakasta pyydetään toimittamaan ne. Tällöin hakemus ratkaistaan 7 arkipäivän kuluessa puuttuvien liitteiden saapumisesta.


    Kiireelliset tilanteet käsitellään erikseen

    Jos asiakas tarvitsee toimeentulotukea kiireellisesti, hänen pitää ottaa yhteyttä Kelan palvelupisteeseen tai palvelunumeroon 020 692 207. Kiireellinen tilanne voi olla esimerkiksi akuutti tarve maksusitoumukselle lääkkeitä tai elintarvikkeita varten.


    Jos asiakas tarvitsee toimeentulotukea kiireellisesti Kelan aukioloaikojen ulkopuolella, kunta voi harkintansa mukaan myöntää ehkäisevää toimeentulotukea. Akuutissa kriisitilanteessa joulun pyhien aikaan asiakas voi olla yhteydessä asuinkuntansa sosiaalipäivystykseen.


    Joulun pyhät vaikuttavat tammikuun tukien käsittelyyn

    Joulun pyhien vuoksi joulukuussa on tavallista vähemmän arkipäiviä. 

    Tämä kannattaa huomioida tammikuun toimeentulotukea hakiessa.

     Tammikuussa tuen ensimmäinen maksupäivä on 4.1.2021. 

    Tuki ehtii tuolloin tilille, jos hakemus ja tarvittavat liitteet on toimitettu Kelaan viimeistään 17.12.


    Oman hakemuksen käsittelytiedot voi tarkistaa Kelan asiointipalvelussa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa  www.kela.fi/asiointi.

    keskiviikko 4. marraskuuta 2020

    04.11.2020 PÄÄTÖKSIÄ ODOTELLESSA

     Kelalta pitkäveteistä palvelua.

    Olen ollut sairaslomalla 29.09. - 17.10 , 14.10. - 28.10.2020

    28.10. -04.11.2020  ja  04.11. - 10.11.2020 päätökset viipyy, samalla myös tulot.

    TE- toimiston henkilö soittelee ja aiheuttaa stressiä, ei anneta sairastaa rauhassa.

    Tutkitaan ja hutkitaan . 

    MPY :n puolelta asiat jätetty kesken on kirjoitettu B-lausunto odottamaan  ensi vuonna olevaa päätöstä.

    Kela hylkäsi päätöksen ja paluu työmarkkinoille, ja ahdistetaan kuntouttavaan työtoimintaa.

    Sairasloma peruttu, kun tuli hylkäys. 

    Sairaslomalla saa olla, puhdas omatunto, koska sairaslomille on perustellut syyt. 

    Ihmeellistä pompottelua, eri laitosten välillä. 

    Potilas jätetään tyhjän päälle. Voimia ei nyt ole näitä asioita hoitaa. 

    Pidetään huolta toisistamme. 

    02.04.2025 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS, HUHTIKUUN TARKASTUS

     TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS HUHTIKUUN TARKASTUS   Laskelma ajalle 1.4.2025 - 30.4.2025 Tulot                                    I...