torstai 31. joulukuuta 2020

31.12.2020 KIITOS

 Kiitos on pieni sana, niin suurista asioista, joita olen tänä vuonna saanut kokea. 

On paljon hyviä asioita, mutta myös huonoja juttuja, mutta minun mielestä huonoista asioista oppii uusia hyviä asioita. 

Olen vielä oppimisen tiellä talousasioissa, mutta myös elämässä. Kannattaa kuunnella itseään ja oppia. 

Toivon meille kaikille terveyttä, taloudellisesti parempaa vuotta 2021 ! 


Emme koskaan ole yksin      -TC- 





keskiviikko 23. joulukuuta 2020

23.12.2020 Hurstien erilainen joulu

 


Hurstien erilainen joulu

Perinteeksi muodostunut Hurstien vähävaraisten ja yksinäisten joulujuhla on tänä vuonna peruttu koronaviruksen takia. ”Saa nähdä tuleeko joulua”, sanoo Sini Hursti.

 KATARIINA TALEVA

Vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen monella tapaa, ja vuosi on jättänyt jälkensä myös Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön, Hurstin Valinnan työhön.

Ensimmäistä kertaa järjestön perinteinen vähävaraisten ja yksinäisten joulujuhla jää järjestämättä.

– Monille yksinäisille tai vanhuksille tämä meidän rakentama joulujuhla on ollut ainoa joulunjuhla, missä he ovat saaneet olla osallistumassa ja syödä hyvä jouluateria. Nyt kun sitä ei ole, niin heidän kannalta tilanne on todella surkea, toteaa Heikki Hursti.

Juhliin on aiempina vuosina osallistunut noin tuhat henkilöä. Joulujuhla on monelle ollut päivän ainoa tapahtuma.

Joulujuhla oli veitsenterällä aiemmin vuonna 2018, kun Heikin vaimo Eija sairastui. Koko toiminnan lopettaminenkin kävi Heikin mielessä silloin, mutta lopulta juhla pidettiin ja työ jatkui.

”Saa nähdä tuleeko joulua”

Aiempina vuosina juhlan valmisteleminen on alkanut jo ennen joulukuuta. On varattu tila, järjestelty esiintyjiä ja kutsuttu vieraita. Juhlissa on käynyt joulutervehdyksensä esittämässä myös useat poliitikot. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on nähty juhlan vakiovieraana.

– Hurstin joulujuhla on hienoimpia perinteitä, mitä Suomessa vallitsee, Niinistö totesi joulujuhlassa 2019.

Toiminnanjohtaja Sini Hursti sanoo, että joulujuhlan peruuntuminen vaikuttaa myös perheen omaan joulunviettoon.

– Kyllähän se vaikuttaa, kun on aiemmin siellä ja paljon ennen juhlaa häärätty. Onhan se ikävää, saa nähdä tuleeko joulua, Sini Hursti toteaa.

– Nyt täytyy yrittää häärätä sitten kotona saman verran, Sini Hursti naurahtaa lopuksi.

Sekä Heikki että Sini kuvaavat joulujuhlan järjestämistä sekä rankaksi, mutta myös palkitsevaksi.

– Se on loppujen lopuksi aika kivaa, vaikka siinä onkin oma raskautensa ja työntouhu läsnä, Heikki sanoittaa.


Sini on siirtynyt Hurstin Valinnan johtoon vuonna 2019. Sini kertoo, että joulu vietetään tänä vuonna perheen parissa. INKA SOVERI

Monet aiemmissa juhlissa mukana olleet vapaaehtoiset ovat kyselleet joulujuhlan perään, he olisivat olleet valmiita juhlan järjestämiseen. Aiempina vuosina juhla on työllistänyt noin 200 vapaaehtoista. Heidän vastuullaan on ollut paljolti ruokahuollon käytännön järjestelyiden sujuvuuden varmistaminen, kuten pöytiintarjoilu ja kahvin keittäminen.

Myös itse tapahtumapaikka olisi ollut Heikki Hurstin mukaan valmis tänä vuonna järjestelyihin, vaikka muita tapahtumia Messukeskuksessa ei ole järjestetty.

– Kyllä Messukeskuksenkin taholta tuli viestiä,että olisivat halunneet kovasti meidän tulevan, vaikka kaikki muut tapahtumat on siellä peruttu. Mutta koronapiru, kaikki joutuu perumaan, Heikki kertoo.

Myös Heikin vanhemmat lapset ovat usein osallistuneet juhlaan ja sen järjestämiseen. Heikki arvelee, että heidänkin joulunsa tuntuu nyt erilaiselta.

Näin korona on näkynyt Hurstien toiminnassa - Hurstit lähettävät viestin suomalaisille INKA SOVERI

Perinteitä siirtämättä

Isä ja nuorin tytär vastaavat kysymyksiin lähes vuorotellen.

Sini Hursti, 36, otti Hurstin Valinnan toiminnan nimiinsä vuonna 2019, kun Heikki ilmoitti aloittavansa valmistelut eläkkeelle siirtymistä varten. Vielä eläkepäivät eivät ole kuitenkaan koittaneet.

– Touhuan sen mitä jaksan, vuoden tai parin kuluttua ehkä jään virallisesti eläkkeelle, toteaa Heikki, 66.

Vielä ei ainakaan yhtä perinnettä ole siirretty eteenpäin Sinille. Heikki Hursti on kertonut aiemmin olevansa aktiivisesti yhteydessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

– Vaihdoimme itsenäisyyspäivänä tervehdykset, Heikki Hursti kertoo.

Sini kertoo, ettei hän ole viestitellyt Niinistön kanssa.

– Ei hän ole minulle viestitellyt, onkohan hänellä edes minun numeroani, Sini toteaa.

Tämän kuullessa Heikki naurahtaa.

– Täytyypä lähettää Sinin numero hänelle.



Sini Hursti arvelee, etteivät kaikki suomalaiset ole uskaltaneet hakea välttämättä ruoka-apua. INKA SOVERI

Joulu perheen kanssa

Sini kertoo, että töitä riittää, mutta onneksi vapaa-aikaakin jää. Sen hän kertoo viettävänsä perheensä kanssa.

Vaikka Hurstien joulujuhlassa on usein ollut mukana myös perheen muut lapset, on perheen kanssa ehditty pysähtyä joulunviettoon vasta joulupäivänä. Tänä vuonna perheelle pyhitetään koko joulu. Vielä joulun ajan suunnitelmia ei ole kuitenkaan lukkoon lyöty.

– Sinin kanssa on ollut vähän juteltu, että jos menen heidän luo joulua viettämään, Heikki sanoo ja katsoo tytärtään hymyillen.



Hurstit ja vapaaehtoiset jakavat 23.12. ruokakasseja vähävaraisille Helsingin Rautatientorilla. INKA SOVERI


Jako muuttui

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös Hurstin valinnan viikoittaiseen jakoon.

Keväällä koronaviruksen saapuessa Hurstin Valinnan ovella oli jakoon saapuville tarjolla käsidesiä, kunnes viikoittaiset jaot loppuivat hetkeksi kokonaan.

Jakojen ollessa tauolla Hurstin Valinnassa oltiin kuitenkin työn touhussa. Yhteistyö Helsingin kaupungin ja seurakunnan kanssa alkoi, ja Hurstin Valinnassa valmisteltiin valmiita ruokakasseja toimitettavaksi kaupungin ja seurakunnan pisteisiin ympäri Helsinkiä.

– Myöhemmin mietimme, että koska teemme kassit jo täällä, miksi emme voi jakaa niitä myös täällä. Joten aloimme tekemään ruokakasseja jaettavaksi Hurstin Valinnassa suoraan hakijoille ulkona. Vapaaehtoisemme valmistelevat kassit sisällä ja jakavat ne ulkona, Heikki kertoo.



Koronan takia ruokakasseja jaetaan ulkona. INKA SOVERI

Sisälle Valintaan ei siis toistaiseksi pääse, vaan kassit jaetaan jonottajille ulkona.

Jakopäivä joulukuun alussa vaikutti kiireiseltä. Kellon lähestyessä puoltapäivää ulkona jono oli Helsinginkadulta risteävälle Kustaankadulle asti. Jono pituuteen vaikutti myös ihmisten väliset turvavälit, joista muistutettiin tasaisin väliajoin.



Jono Hurstin Valintaan oli pitkä eräänä joulukuisena jakopäivänä. INKA SOVERI

Sini kertoo, että töitä on riittänyt tänäkin vuonna. Hän arvelee työn olleen hiukan rankempaa vapaaehtoisille, jotka ovat saaneet työhönsä kokonaan uuden työvaiheen.

– Työ on ollut pikkaisen rankempaa vapaaehtoisille, kun he ovat joutuneet purkamaan tavarat ja nyt myös pakkaamaan ruokakassit valmiiksi. Aiemmin kun on riittänyt pelkästään tavaroiden purku, Sini sanoo ja kääntää puheen vapaaehtoisiin, jotka ovat tärkeä osa koko toimintaa.

Ruokakasseja jouluna

Ruokakasseja jaetaan myös jouluaaton aattona kello 12.00 perinteisen joulujuhlan sijaan. Paikalle Helsingin Rautatientorille ohjeistetaan saapumaan kasvomaski naamalla.

Hurstit ovat varautuneet jakamaan 2000 joulukassia, joista löytyy kaikki laatikot, kinkku ja leivät ja lohet jouluaterian valmistamiseen.

– Varmasti ihmiset saavat rakennettua hyvän jouluaterian niistä. Jaamme kassit aatonaattona, jotta ihmiset ehtivät valmistamaan kaiken valmiiksi aattoa ja joulupäivää varten, Heikki Hursti kertoo.


Heikki Hursti, 66, kertoo olevansa toiminnassa mukana niin paljon kuin jaksaa. INKA SOVERI

Avun hakemisen vaikeus

Sini Hurstin mukaan on vaikea arvioida, kuinka koronatilanne on vaikuttanut heille jonottavien määrään.

Ennen koronaa Hurstin jaossa kävi noin 2400–3000 ihmistä jakokertaa kohden, nyt ruokakasseja valmistetaan noin 900 yhdelle jakokerralle.

– Nyt myös monet muutkin tahot ovat ruvenneet jakamaan ruokaa vähävaraisille, joten osa on voinut mennä muualle hakemaan ruokaa. Vaikea arvioida, onko miten korona vaikuttanut, Sini Hursti sanoo.

Hän myös arvelee, etteivät kaikki suomalaiset ole uskaltaneet hakea apua poikkeustilanteen vallitessa.

– Olen saanut viestejä, etteivät ihmiset uskalla tulla tai eivät voi pitää maskeja, joten eivät voi tulla hakemaan ruokakasseja, Sini sanoo.

Jouluna Hurstin Valintaan tulee enemmän ruoka- ja rahalahjoituksia kuin muina vuodenaikana. Rahalahjoituksilla ostetaan eineksiä ruokakasseihin. Rahalahjoitukset Hurstien toimintaan ovat pysyneet ”tasaisen hyvänä”.

Sini Hurstin mukaan kaupoista saadut ruokalahjoitukset ovat olleet ehkä hiukan pienempiä kuin aikaisempina vuosina. Suurimpina lahjoittajina ovat pysyneet suuret kaupparyhmittymät Kesko ja Inex Partners, SOK:n omistama logistiikkayhtiö.

Uusia kasvoja

Heikki Hursti toteaa nähneensä viikoittaisissa jaoissa myös uusia kasvoja, jotka ovat kertoneet joutuneensa lomautetuksi koronaviruspandemian takia.

– Toiset ovat tipahtaneet aivan totaalisesti pois, ei heillä varmasti hyvin mene, jos ovat joutuneet lähteä hakemaan ruokaa. Eipä he varmaan paljon apuja saa.

Myös nuoria on näkynyt Hurstin Valinnan jonoissa aiempaan poiketen.

– Nyt kun monet koulut ovat siirtyneet etäopiskeluun niin nuoret pääsevät hakemaan ruokaa täältä, Heikki Hursti sanoo.



Heikillä on päättäjille ja suomalaisille viesti välitettävänä. INKA SOVERI

Heikin viesti

Heikki Hursti arvelee, että tavalliset suomalaiset ovat heränneet auttamaan vähävaraisia, tämä näkyy esimerkiksi uusissa ruuanjakopisteissä. Heikki Hurstin mielestä eduskunta ja hallitus eivät ole kuitenkaan tehneet tarpeeksi.

Hänellä onkin myös suorasanainen viesti päättäjille.

– Onhan se puheissa ollut se, että vähävaraisia on enemmän ja heitä pitäisi ottaa huomioon. En näe kuitenkaan, että eduskunta tai hallitus olisi tehnyt mitään isompia päätöksiä tai ratkaisuja näiden ihmisten auttamiseksi.

Sini Hursti toivoo, että korona-aikana vähävaraisia autettaisiin enemmän.

– Auttakaa enemmän, varsinkin nyt koronahetkellä pitäisi ottaa huomioon vähävaraisia ihmisiä, hän vetoaa.

Heikin ääni murtuu lähettäessään viestiä tavallisille suomalaisille.

– Yritetään kestää nyt tämä aika, joka on monille varmasti vaikea. Toivottavasti rokote auttaisi, hän toteaa.

23.12.2020 Hurstien jakamat jouluruokakassit hupenivat nopeasti Helsingissä – ”Suuri ja surullinen hetki”

 Hurstien jakamat jouluruokakassit hupenivat nopeasti Helsingissä – ”Suuri ja surullinen hetki”

Tänään klo 13:33

Hurstin väki sai myös tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä tervehdyksen. Hurstien joulukassit hupenivat nopeasti Helsingin Rautatientorilla jouluaaton aattona. MAARIT POHJANPALO

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön toiminnanjohtaja Sini Hursti kertoo, että ruokakasseja oli saavuttu jonottamaan jo tunteja ennen itse jaon alkamista. Hursti kertoo, että hän, Heikki Hursti ja vapaaehtoiset ruokakasseineen saapuivat noin kymmen aikaan aamulla. Jonoa oli jo silloin muodostunut kolmeen eri jonoon.


 

Heikki Hursti ja Sini Hursti olivat paikalla ruokakassien jaossa. MAARIT POHJANPALO

Hurstien perinteinen vähävaraisten ja yksinäisten joulujuhla on koronatilanteen takia korvattu joulukassien jaolla. Perinteisesti Hurstien juhla on jouluaattona, mutta Heikki Hursti kertoi aiemmin Iltalehdelle, että jako järjestetään jo aatonaattona, jotta ihmiset ehtivät valmistaa ateriansa jouluksi.

 Juuri ennen joulukassien jakamista Sini Hursti mietti, riittääkö 2000 ruokakassia ollenkaan.

– Tekemistä on riittänyt, kyllä vähän jännittää riittääkö kasseja, Sini sanoo.

Ruokakassit hupenivat silmissä, kun jako alkoi puoliltapäivin. Ensimmäisen kahdenkymmenen minuutin aikana noin puolet kasseista oli jo jaettuna, mutta jono jatkoi kasvamistaan.




Vapaaehtoiset kokosivat 2000 kassia kahdeksan tunnin aikana. MAARIT POHJANPALO


 Jono oli jo alkanut muodostua aamupäivän aikana. MAARIT POHJANPALO

Presidentiltä viesti

Hurstin Apu Facebook-sivuilla on jaettu tasavallan presidentin Sauli Niinistön tervehdys koko järjestön väelle.

Sauli Niinistö on nähty usein Hurstien joulujuhlassa. Niinistö kiittää Hurstin väkeä arvokkaasta työstä, joka jatkuu koronasta huolimatta.

– Elämä kohtelee meitä hyvin eri tavoin, emmekä voi etukäteen tietää, kuka meistä milloinkin apua tarvitsee. Lämmin kiitos pyyteettömästä työstänne lähimmäisen hyväksi se on mittaamattoman arvokasta, lukee Sauli Niinistön allekirjoittamassa Hurstin väelle osoitetussa kirjeessä.



– Kiitos Sauli, kiitos meidän aivan upea tiimi, lukee kuvan jakotekstissä.


Myös joulupukki oli paikalla. MAARIT POHJANPALO

Joulu yksin

Ruokakasseissa oli sisällä kaikki tarpeet joulunviettoa varten. Kasseissa on kaikki joululaatikot, kinkku sekä kalaherkut makeisia unohtamatta.


Eräs kassin hakenut yli 80-vuotias rouva kertoo, että tänä jouluna hän viettää joulunpyhät yksin, kun koronan takia ei voi matkustaa kotiseudulleen eikä ketään voi kutsua kahville.




Ruokakasseista löytyy kaikki jouluherkut. MAARIT POHJANPALO

”Suuri ja surullinen hetki”

Vapaaehtoiset Aino Triumf ja Sarita Nobile kertovat, että ruokakasseja pakattiin edellisenä päivänä lähes kahdeksan tunnin ajan parinkymmenen vapaaehtoisen voimalla Hurstin Valinnassa Kalliossa.

– Se oli vähän erilainen ja rankempi urakka kuin Messuhallin juhlien järjestäminen, kertoo Triumf.

Molemmat vapaaehtoiset ovat osallistuneet aiempina vuosina Hurstien järjestämään joulujuhlaan. Korvaava tapahtuma ei tunnu samalta.

– Tämä on erilainen, mutta tilanteen mukaan mennään.

Triumf kertoo olleensa jo Veikko Hurstin ajoista alkaen vähävaraisten ja yksinäisten joulujuhlassa vapaaehtoisena.

Nobile kertoo, että on ollut juhlien lisäksi myös Hurstin Valinnassa pakkaamassa ruokakasseja koronan aikana..

– Tämä on samanalainen tapahtuma, mutta vain vähän isommin.

Koronan aikana Hurstin Valinnassa on jaettu valmiita ruokakasseja jonottajille. Sini Hursti kertoi Iltalehden haastattelussa aiemmin, että ruokakasseja on valmistettu korona-aikana noin 800-900 per jakokerta.

Jouluisen ruokakassijaon on alkaessa Triumf liikuttuu kyyneliin.

– Suuri ja surullinen hetki, Triumf sanoo ja herkistyy.



 Hurstien toiminta pohjautuu paljolti vapaaehtoisten ahkerointiin. MAARIT POHJANPALO

KATARIINA TALEVA

torstai 17. joulukuuta 2020

17.12.2020 Yksi päivitys käynnisti lahjoitusvyöryn! Jo sadat ihmiset antaneet kymppinsä Hurstin ruoka-avulle

Yksi päivitys käynnisti lahjoitusvyöryn! Jo sadat ihmiset antaneet kymppinsä Hurstin ruoka-avulle

 Sosiaalisessa mediassa innostuttiin auttamaan.

Ruoka-avulle on tarvetta myös korona-aikana. INKA SOVERI

Facebookin yksityisestä ryhmästä käynnistynyt hyväntekeväisyystempaus on saanut ihmiset lahjoittamaan rahaa legendaariselle Hurstin ruoka-avulle. Hurstinapu on auttanut vähävaraisia helsinkiläisiä 1960-luvulta saakka.


Lahjoitusvyöryn aloittanut julkaisu julkaistiin tiistaina iltapäivällä. Kuudessa tunnissa julkaisu on saanut noin 1500 reaktiota sekä vajaa 600 kommenttia.

Tempaisu on levinnyt myös yksityisen Facebook-ryhmän ulkopuolelle.

Julkaisun kirjoittaja toteaa, että muutama euro ei omassa lompakossa paljoa paina, mutta sitäkin enemmän siitä on hyötyä apua tarvitseville.

Tämä julkaisu käynnisti ihmisten auttamishalun. Tämä julkaisu käynnisti ihmisten auttamishalun. 



Tämä julkaisu käynnisti ihmisten auttamishalun. KUVAKAAPPAUS FACEBOOK

– Laitetaanko pienet talkoot pystyyn Hurstin hyväksi? hän kirjoittaa.

Kommenteissa ihmiset ovat julkaisseet kuvakaappauksia omista lahjoituksistaan.

– Vuoden helpoin sijoitus, kiitos aloitteentekijälle, kiittelee eräs lahjoittajista.

– Huipputeko sulta pistää tänne toi linkki, kirjoittaa toinen.

Ihmisten yleisin lahjoitussumma on kuvakaappausten perusteella ollut kymmenen euroa.


Juhla peruttu

Vähävaraisille ruoka-apua ja vaatteita jakavan Hurstin Valinnan perinteiset joulujuhlat on jouduttu perumaan tänä vuonna kokonaan koronaepidemian vuoksi.

Iltalehti kertoi marraskuussa, että tilalle Hurstin asiakkaat saavat jouluisen ruokakassin. Hurstin mukaan kassi sisältää kaikki joululaatikot, rosollia, joulukinkkua, kalaa, konvehtirasian ja juustoa.

Hurstin Valinnan yhdistyksen toiminnanjohtaja Sini Hursti kertoi tuolloin Iltalehdelle, että runsaaseen joulukassijakoon ollaan varauduttu, sillä jako tapahtuu nyt yleisellä paikalla.

– Kasseja pakataan 2 000. Juhlissa on aikaisempina vuosina ollut noin 1 400 henkilöä vuosittain.


keskiviikko 9. joulukuuta 2020

09.12.2020 KELAN TOIMINTA

Kyllä tänään on taas sanainen arkku auki.
Sylettää tuo Kelan toiminta näissä minun sairaslomissa.

Vaikka laitan uuden hakemuksen uudesta sairaudesta, menee kaikki sinne valituksen liitteeksi.
Valitus on tehty siitä, kun en saanut B-lausunnolla sairaslomaa 31.01.2021.
Katsoivat, ettei terveyden puuttuminen ole hyvä syy olla sairaslomalla, ja kun jatko olisi kuntoutukseen meno ei onnistunut.

Tänään oli toistamiseen tai oikeammin jo kolmannen kerran jalan murtumasta, kun ei luudu, lääkärissä, niin edellinen hakemus siirretty sinne valituksen liitteeksi.
Saa nähdä tapahtuuko tämänkin sairasloman siirto sinne jatkoon taas.

Ei tässä muuten mitään, mutta kun ei ole mistään mitään ilmoitusta, minne hakemukset hävinneet.
Ja näin, kun on pikkasen tiukan puoleista, voisi muutamakin kymppi auttaa. 
Kun sairauspäiväraha maksetaan 6 päivältä, niin onhan se aina plussaa. 
Vaikka perivätkin takasin liikamaksua. 

Laitoin kumminkin viestiä, kai tulee vastaus. 

Avautuminen.
Helpotti kummasti. 

09.12.2020 BUDJETTIA PUKKAA, BUDJETTINEUVOTTELUT

JOULUKUU

 Työmarkkinatuki               393,49 e          


 Perustoimeentulotuki        222,42 €     

YHTEENSÄ                       615,91 € 


Vuokran omavastuun 192 €  

            puhelinlaskun 102 €  

yhteensä                     294 €


Jää   käyttöön   321 €   



TAMMIKUU                                        

Perustoimeentulotuki         (735,33 - 41,20)       694,35 €


Vuokran omavastuun 192 €  

            puhelinlaskun 102 €  

yhteensä                     294 €

Jää käyttöön           400,35 € 



Summat ovat eri suuruiset, koska joulukuussa oli maksettu laskuja suoraan laskuttajille.

Pähkäilin itse, mistä erotus johtuu. 


Tiukkaa tekee.  

Onneksi olen sen verran järkevä ihminen, että maksan laskut ensin ja sitten itken, mitä loppu rahoilla tehdä. 

Näillä mennään. 



 

09.12.2020 PERUSTOIMEENTULOTUKI JOULUKUU JA TAMMIKUU

 


        KANSANELÄKELAITOS                    PÄÄTÖS                      


        PL 10                                                        Hakemus         

        00056  KELA                          Annettu               Postitettu        Saapunut        

                                                       8.12.2020             9.12.2020        1.12.2020       



        Peltola,  Susanna                                                  


        Päätös perustoimeentulotuesta                                                


                 Olet hakenut tarkistusta perustoimeentulotukeen ajalle              

                 1.12.2020 - 31.12.2020 ja toimeentulotukea ajalle  1.1.2021 -       

                 28.2.2021.                                                          


                 Perustoimeentulotuki on tarkistettu ajalta                          

                 1.12.2020 - 31.12.2020 ja käsitelty ajalta 1.1.2021 -               

                 31.1.2021.                                                          


                 Perustoimeentulotuki on myönnetty ajalle                            

                 1.12.2020 - 31.1.2021.                                              


                 Sähköinen maksusitoumus apteekkiin on voimassa tämän päätöksen      

                 voimassaoloajan loppuun asti. Lisätietoa on liitteessä.             


                 Etuus on myönnetty odotettavissa olevaa tuloa vastaan.              


                 Perustoimeentulotuesta ei ole voitu tehdä päätöstä 1.2.2021         

                 alkaen, koska seuraavien kuukausien tulot eivät ole selvillä.       

                 Jos tuentarpeesi jatkuu, voit hakea perustoimeentulotukea           

                 uudella hakemuksella.                                               


                 Jos haet jatkoa perustoimeentulotukeen, lue tarkemmat ohjeet        

                 päätöksen lopusta kohdasta Miten toimit jatkossa.                   


        Perustoimeentulotuen määrä                                                   

                 1.12.2020 - 31.12.2020  perustoimeentulotuki    168,64 e            

                 1.1.2021 - 31.1.2021    perustoimeentulotuki    735,33 e            


                 Perustoimeentulotuen määrään sisältyvät hakijalle maksettava        

                 sekä mahdollisille laskuttajille ja vuokranantajalle                

                 maksettavat osuudet. Tarkemmat tiedot maksun jakautumisesta on      

                 kohdassa Maksu.                                                     


        Maksu                                                                        

                 Maksupäivä      Määrä       Ajalta                                  

                 10.12.2020      168,64 e    1.12.2020  - 31.12.2020                 

                 4.1.2021        694,13 e    1.1.2021   - 31.1.2021                  


                 Tilinumero     XXXXX                            


                 Lisäksi maksetaan laskuttajalle:                                    


                 Maksupäivä      Määrä       Laskuttaja                              

                 4.1.2021         41,20 e    K -H  SH KY      


        Päätös koskee seuraavia henkilöitä:                                          

                 Peltola  Susanna                                          


        Millä perusteilla perustoimeentulotuki on ratkaistu                          

                 Perustoimeentulotuen määrä on toimeentulotukilaissa                 

                 määriteltyjen menojen sekä käytettävissä olevien tulojen ja         

                varojen erotus. Tulot huomioidaan verojen jälkeen                   

                 nettomääräisinä.                                                    


                 Joulukuun perustoimeentulotuki on tarkistettu, koska tulosi         

                 ovat muuttuneet.                                                    


                 Perustoimeentulotuki on viimesijainen etuus. Sinun                  

                 tulee selvittää oikeus sairauspäivärahaan. Sairauspäivärahan        

                 käsittelemiseksi tarvitaan ajantasainen lääkärinlausunto. Jos       

                 et ole oikeutettu sairauspäivärahaan, sinulla on velvollisuus       

                 ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon.               


                 Olet hakenut toimeentulotukea hammashoitomenoihin. Näitä            

                 menoja ei voida huomioida ilman lisäselvitystä. Käsittelemme        

                 menot, jos toimitat Kelaan laskun erittelysivuineen.                


                 Toimittamasi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ky:n lasku             

                 eräpäivällä 2.1.2021 on huomioitu menona laskelmalla ja             

                 maksettu pyynnöstäsi suoraan laskuttajalle.                         


                 Mikäli sinulle maksetaan tämän päätöksen voimassaoloaikana          

                 sellaista tuloa / etuutta, joka ei ole ollut tiedossa               

                 toimeentulotukipäätöstä tehtäessä, voidaan se huomioida             

                 takautuvasti tulona tarkistamalla annettu päätös ja                 

                 siirtämällä mahdollinen ylijäämä seuraavan kuukauden tuloksi.       


                 Sinulla on ilmoitusvelvollisuus Kelaan muutoksista,                 

                 jotka koskevat tuloja, menoja tai muita olosuhteita.                

                 Muutoksista tulee välittömästi ilmoittaa Kelaan.                    

                 Päätöstä voidaan tarkistaa tarvittaessa.                            


                 Kotivakuutuslasku on huomioitu menona. Muita vakuutuksia ei         

                 huomioida perustoimeentulotuessa.                                   


                 Perustoimeentulotuen kuittaus Kelalle                               


                 Perustoimeentulotuki on myönnetty ajalle                            

                 1.12.2020 - 31.1.2021 ennakkona odotettavissa olevaa etuutta        

                 vastaan. Kela käyttää samalle ajalle mahdollisesti myönnettävän     

                 etuuden perustoimeentulotuen kuittaukseen.                          


                 Etuus, josta kuitataan: Sairauspäivärahaetuudet                     


                 Etuudesta kuitataan enintään myönnetyn perustoimeentulotuen         

                 määrä.                                                              


                 Lisätietoja on kohdassa Miten perustoimeentulotuki on laskettu.     


        Lainkohdat                                                                   

                 Laki toimeentulotuesta 1 §, 2 §, 6 §, 7 §, 7 a §, 7 b §,            

                 7 c §, 11 §, 14 §, 14 a §, 15 §, 16 §, 18 §, 20 §, 23 § ja          

                 24 §                                                                

                 Kelassa asiasi käsitteli                                           

                 Hilkka Perttunen                                                    


        Päätöksestä valittaminen                                                     

                 Jos olet tyytymätön tähän päätökseen, voit tehdä                    

                 oikaisuvaatimuksen Kelan Oikaisuvaatimuskeskukselle. Ohje           

                 oikaisuvaatimuksen tekemiseen on liitteenä.                         

      Miten perustoimeentulotuki on laskettu                                       


        Laskelma ajalle 1.12.2020 - 31.12.2020                                       

        Tulot                                Ilmoitettu       Huomioitu              

        Peltola  Susanna                                                   

         Yleinen asumistuki                    319,20 e        319,20 e              

         Työmarkkinatuki                       393,49 e        393,49 e              

         Perustoimeentulotuki                  222,42 e        222,42 e              


        Tulot yhteensä                                         935,11 e              


        Menot                                Ilmoitettu       Huomioitu              

        Peltola  Susanna                                                   

         Perusosa: Yksin asuva                                 502,21 e              

         Asunnonvuokra                         511,12 e        511,12 e              

          Eräpäivä 1.12.                                                             

         Taloussähkömaksu                       74,52 e         74,52 e              

          Eräpäivä 2.12.                                                             

          FORTUM ASIAKASPALVELU OY                                                   

          11008050239                                                                

         Kotivakuutusmaksu                      15,90 e         15,90 e              

          Eräpäivä 9.12.                                                             

          FORTUM ASIAKASPALVELU OY                                                   

          11008171488                                                                


        Menot yhteensä                                       1 103,75 e              


        Maksettava perustoimeentulotuki                                              

        1 103,75 e - 935,11 e                                  168,64 e              



        Laskelma ajalle 1.1.2021 - 31.1.2021                                         

        Tulot                                Ilmoitettu       Huomioitu              

        Peltola   Susanna                                                   

         Yleinen asumistuki                    319,20 e        319,20 e              


        Tulot yhteensä                                         319,20 e              


        Menot                                Ilmoitettu       Huomioitu              

        Peltola  Susanna                                                   

         Perusosa: Yksin asuva                                 502,21 e              

         Asunnonvuokra                         511,12 e        511,12 e              

          Eräpäivä 1.1.                                                              

         Poliklinikkamaksu                      41,20 e         41,20 e              

          Käyntipäivä 26.11. eräpäivä 2.1.                                           

          K -HSH KY                                         

          20131168                                                                   


        Menot yhteensä                                       1 054,53 e              


        Maksettava perustoimeentulotuki                                              

        1 054,53 e - 319,20 e                                  735,33 e              


        Miten toimit jatkossa                                                        

                 Seuraavan hakemuksen liitteeksi sinun tulee toimittaa               


                 - Tiliote 1.12.2020 alkaen                                          

                 - Ensisijainen etuus haettuna                                       


                 Jos emme saa liitteitä, hakemus voidaan hylätä tai sen              

                 käsittely voi viivästyä.                                            


                 Toimita kopiot laskuista Kelaan, jos sinulla on tämän päätöksen     

                 voimassaoloaikana seuraavia menoja:                                 

                 - välttämättömät asumiseen liittyvät kustannukset                   

                 - kohtuulliset taloussähköstä, kotivakuutuksesta, vähäistä          

                   suuremmista terveydenhoitomenoista aiheutuneet kustannukset       

                 - välttämättömän henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai         

                   matkustusasiakirjan hankintamenot                                 

                 Mahdollisia perintä- ja viivästyskuluja ei huomioida menoina        

                 perustoimeentulotuessa.                                             


                 Suosittelemme toimittamaan jatkohakemuksen Kelaan 2 viikkoa         

                 ennen tämän päätöksen voimassaoloajan päättymistä. Hakemuksen       

                 ja liitteet voi lähettää verkkopalvelussa www.kela.fi/asiointi.     


                 Ilmoita olosuhteissasi ja tulo- ja menotiedoissasi tapahtuvista     

                 muutoksista Kelaan. Ilmoita muutoksista ajoissa, jotta tuki         

                 maksetaan oikeansuuruisena. Virheellisten tietojen perusteella      

                 myönnetty perustoimeentulotuki voidaan periä takaisin.              


                 Kela saa perustoimeentulotuen ratkaisemiseksi tarvittavia           

                tietoja suoraan muilta viranomaisilta, kuten kunnan                 

                 sosiaalihuollon viranomaiselta, verottajalta, sekä                  

                 työeläkelaitoksilta ja työttömyyskassoilta. Lisäksi Kela            

                 käyttää ratkaisuja tehdessään tulorekisteritietoja sekä saa         

                 yritysten tietoja luottotietorekisteristä. Jos tarvittavia          

                 tietoja ei ole Kelassa, niitä pyydetään erikseen.                   

                 Perustoimeentulotuki voidaan myös tarkistaa viran puolesta          

                 Kelan myöntämän muun etuuden, siihen toimitetun tulotiedon tai      

                 muun viranomaisen toimittaman tiedon perusteella. Tarvittaessa      

                 pyydämme sinulta lisätietoja.                                       


                 Kelalla on oikeus saada perustoimeentulotuen ratkaisemiseksi        

                 välttämättömät vuokrasuhteeseen ja asumiseen liittyvät tiedot       

                 vuokranantajalta ja asunto-osake- tai kiinteistöosakeyhtiöltä.      


                 Perustoimeentulotukea myönnetään terveydenhuollon kustannuksiin     

                 ennakkona odotettavissa olevaa sairausvakuutuslain mukaista         

                 korvausta vastaan. Jos saat tämän päätöksen ajalle                  

                 kohdistuvista terveydenhuollon kustannuksista                       

                 sairausvakuutuslain mukaista korvausta, Kela voi                    

                 käyttää korvauksen myönnetyn perustoimeentulotuen kuittaukseen.     


                 Jos saat suuren kertaluonteisen tulon, varaudu kattamaan sillä      

                 elinkustannuksesi niin, ettet tarvitse lähikuukausina               

                 perustoimeentulotukea, jos taloudellinen tilanteesi pysyy           

                 muuten ennallaan. Suuri kertaluonteinen tulo voi olla               

                 esimerkiksi poikkeuksellisen suuri ansiotulo, veronpalautus tai     

                 takautuvasti maksettu etuustulo. Kertaluonteinen tulo voidaan       

                 jakaa eriin ja huomioida useampana toimeentulotukikuukautena,       

                 jos sitä voidaan pitää kohtuullisena. Jos Kelalla ei ole ollut      

                 tietoa ansiotuloistasi tehdessään päätöstä, ne voidaan ottaa        

                 jälkikäteen tulona huomioon, jos haet perustoimeentulotukea         

                 kahden seuraavan kalenterikuukauden aikana.                         


                 Täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta päättää             

                 kotikuntasi sosiaalitoimi. Lisätietoja saat tarvittaessa            

                 kotikunnastasi.                                                     


        Liitteet                                                                     

                 Oikaisuvaatimus Kelaan                                              

                 Apteekin sähköisen maksusitoumuksen ohje                            


maanantai 7. joulukuuta 2020

07.12.2020 Perinteinen köyhien joulujuhla peruttu – Heikki ja Sini Hursti jakavat Rautatientorilla 2000 lahjakassia, ruoka-apuun tullut Niilo, 69: "Hienoa työtä"

 Perinteinen köyhien joulujuhla peruttu – Heikki ja Sini Hursti jakavat Rautatientorilla 2000 lahjakassia, ruoka-apuun tullut Niilo, 69: "Hienoa työtä"

Auttaminen: Vähävaraisten joulujuhlia ja puurotapahtumia on jouduttu perumaan. Tänä vuonna ruokakasseja jakaa kuitenkin moni taho.



Heikki ja Sini Hursti pakkaavat Hurstin Valinnassa vapaehtoisten voimin myös joulukuussa yli 800 ruokakassia per jakokerta. 23.12. Rautatieasemalla jaetaan 2 000 joulukassia, koska joulujuhla on peruttu. PÄIVI TUOVINEN

Sanna Jompero-Lahokoski

 Korona on muuttanut Helsingissä monien vähävaraisia tukevien järjestöjen suunnitelmia ja perunut perinteisiä joulujuhlia.

HELSINGINKADULLA sijaitseva Hurstin valinta valmistautuu keskiviikkona perinteiseen jakopäivään. Reilut 800 valmista ruokakassia on pakattu valmiiksi. Ulkona lähes saman verran ihmisiä seisoo jonottamassa kasseja. Näin tulee olemaan myös jouluna, sillä perinteinen joulujuhla on ensimmäistä kertaa peruttu. Rautatieasemalla jaetaan 23. joulukuuta kello 12 yhteensä 2 000 lahjakassia.

– On vähän orpo olo, kun ei saada järjestää joulujuhlaa, sanoo hetki ennen ruokajaon alkamista kahvikupposen ääreen istumaan ennättänyt Sini Hursti.


Osa varastossa olevista tavaroista on jo odottamssa seuraavaa jakokertaa. PÄIVI TUOVINEN

Tähän asti myös vähävaraisten auttajien joulumieli on syntynyt joulujuhlasta.

– Nyt en tiedä, miten joulutunnelma sitten tulee. Täytyy yrittää, ainakin lasten takia, sanoo kaksilapsisen uusperheen äiti.

Monelle meidän joulujuhla on ollut ainoa joulutapahtuma.

Tuleva joulu on Hursteille hyvin erilainen, kuten myös monelle ruokajonossa olevalle.

– Monelle meidän joulujuhla on ollut ainoa joulutapahtuma ja vaikuttanut ihmisten elämään, sanoo Heikki Hursti,

Hurstien joulunviettoa muuttaa joulujuhlan peruminen ja Heikin Eija-vaimon menehtyminen viime vuonna. Se nostaa kyyneleen silmäkulmaan.


Sini Hursti esittelee ruokakassin sisältöä. Yli 800 ruokakassin jakamiseen kuluu reilu tunti. PÄIVI TUOVINEN

HURSTIN Valinnan edessä vuoroaan jonottava Kyösti Raatikainen, 63, on osallistunut joulujuhlaan muutaman kerran.

– Siitä tulee joulumieli. Tänä vuonna olen menossa hakemaan ruokakassia, mikäli vain olen Helsingissä.

Ystävä Niilo Toivanen, 69, empii liikkumisrajoituksensa vuoksi lähtemistään, mutta arvostaa avustustyötä.

– Hursti tekee hyvää työtä. Arvostan.

Hurstien jakamassa joulukassissa on kaikkea sitä mitä joulupöytään voi toivoa.

– Olemme hyvin saaneet yhteistyökumppaneita mukaan. Kestokassissa on kahvia, joululimppua ja -laatikoita, rosollia, kalatuotteita, kuten graavilohta ja silliä, Sini Hursti luettelee.

MUKANA ON myös suklaakonvehtirasia, pipareita, juustoja, mehua, kasvomakseja ja tietenkin kinkkua.

– Saa nähdä mitä vielä keksimme, Sini Hursti toteaa.

Tavallisesti Hurstin ruokajakoa ei ole joulukuussa ollut. Silloin on keskitytty yli tuhat ihmistä kokoavan joulujuhlan valmisteluun sekä vähävaraisten joulupakettien paketoimiseen.

HELSINGIN ruokajakeluiden osalta myös Myllypuron ruoka- ja Hermannin diakoniatalo Varustamon hävikkiruokajakelut jatkuvat joulukuussa. Waste&Feast-ravintolat ovat loppuvuoden kiinni. Muun muassa Alppilan ja Myllypuron kirkoilla on saatavana noutoruokaa. Ulkona tapahtuvat puurotapahtumat ja joulupuuropäivä Malmilla on peruttu.



Monelle ruokakassin sisältö on toimeentulemisen ehto. PÄIVI TUOVINEN

MYLLYPURON leipäjonojen äiti Sinikka Backman kertoo, että jouluviikolla viimeinen jakopäivä on aatonaattona..

– Meillä arki jatkuu taas sitten heti joulun jälkeen. Ensimmäinen jakopäivä on maanantaina.

Myös Myllypurossa korona pakotti perinteisen ruojajakelun muuttamaan muotoaan ja jakamaan valmiita kasseja. Backman huomasi kesän tauon jälkeen merkittävän seikan.

– Kävijämäärä on ollut huomattavasti pienempi. Jonosta puuttuu noin tuhat. Uusia on myös tullut.

Backman ei tiedä syytä ilmiölle, mutta epäilee, että korona on pelästyttänyt jonosta ainakin ikäihmiset. Uusia ovat lomautetut.

– Lomautukset vaikuttavat. Jonossa on ollut vähän vaille tuhat ihmistä. Sekin on kyllä ihan riittävästi, Backman sanoo.


 

Hurstin ruokakassin sisällöstä riittää ruokaa päiviksi. Kestokassiin pakatussa joulukassissa on puolestaan jouluruokia. PÄIVI TUOVINEN

KORONA on vaikuttanut ruokajakeluun myös niin, että kevään jälkeen kaupoista, tukuista ja logistiikkakeskuksista on Backmanin mukaan tullut aiempaa vähemmän elintarvikkeita.

–  Vähennys on ollut noin 40 prosenttia. Tähän vaikuttaa varmasti paljon kauppojen pidentyneet aukioajat. Esimerkiksi vihannekset ovat vähentyneet ihan merkittävästi.


Ruoka-apu

Moni avustustaho jatkaa toimintaa myös joulukuussa

Helsingin ruokajakeluiden osalta myös Myllypuron ruoka- ja Hermannin diakoniatalo Varustamon hävikkiruokajakelut jatkuvat joulukuussa.

Myllypurossa ruokaa jaetaan ma,ke ja pe kello 11–13.

Hermannissa ma ja to kello 12.

Waste&Feast-ravintolat sulkeutuivat loppuvuodeksi.

Muun muassa Alppilan ja Myllypuron kirkoilla on saatavana noutoruokaa. Ulkona tapahtuvat puurotapahtumat ja joulupuuropäivä Malmilla on peruttu.

Tietoa joulunajan ruoka-avuista saa Helsingin seurakunnan sivuilta sekä Ruoka-apu.fi.

maanantai 30. marraskuuta 2020

30.11.2020 JOULULAHJA : SYY EN HAKENUT SAIRASLOMALLA TÖITÄ

 Työvoimaviranomainen on 30.11.2020 antanut seuraavan

työvoimapoliittisen lausunnon:

Henkilötunnus  ........

Lausunnon saaja Lahti/KELA

 PL 153

 15141 LAHTI


Lausunto 02/0Q5

Hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, koska hän on 26.11.2020

kieltäytynyt tarjotusta yli kaksi viikkoa kestävästä työstä ilman

pätevää syytä tai aiheuttanut työsuhteen syntymättä jäämisen (TTL 2 a

luku 4 §).

Työttömyysturvaa ei voida maksaa 27.12.2020 - 24.02.2021

Perustelut

Työtarjous Kesko Oyj, kassamyyjä. Hakija ilmoittaa, ettei hakenut

tarjottua työpaikkaa, koska on sairauslomalla 25.11.- 9.12.2020. Ei

työttömyysturvalain mukaan hyväksyttävä peruste hakemattomuuteen.

Hakija ei ole ilmoittanut olevansa poissa työmarkkinoilta sairausloman

aikana. Ei ole osoitettu, että hakija olisi pysyvästi työkyvytön

tarjottuun työhön.



 Kaarnakoski Tiina

 Hämeen TE-toimisto, Lahti

Lisätietoja antaa Työlinja työttömyysturvaneuvonta p. 0295 020 701

 tai verkossa www.te-palvelut.fi

Tähän lausuntoon ei saa erikseen hakea muutosta valittamalla.

Muutosta voi hakea vasta kansaneläkelaitoksen tai

työttömyyskassan kirjalliseen päätökseen.



On kyllä niin ihana joululahja , että joutuu miettimään pikkasen tuon joulun uudelleen. Osani kyllä tätä odottaa, niin annettiin puheluissa TE- toimistosta vihjeitä. 
Hyppäänkö suoraan Uuteen Vuoteen 2021, Joulu ohitettu kokonaan. En voi, koska  mummius velvoittaa.

perjantai 27. marraskuuta 2020

27.11.2020 OMAT JUTUT

 Sairastaminen jatkuu.

Vatsavaivat vieneet ruokahalun. Varpaan murtuminen pitkittyy ei meinaa luutua. 

Ja mielen murheet kuormittuneet. Nukkuminen edelleen ihan minimissä. 

Taistelua TE - toimiston kanssa.

Joulun lähestyminen stressaa.

Olen kuitenkin ajatellut, että asiat järjestyvät. 

Kelaan olen ollut yhteydessä raha-asioissa luvattu, että ei tule ongelmia, koska työmarkkinatuen korvaa toimeentulotuki. 

Vaikka TE - toimistosta tulisikin työstä kieltäytymisten takia karenssia. 

Olen sairastellut koko kevään ja kesän, mikä milloinkin, mutta  yhtenäisesti olen saanut sairaslomatodistuksen. Päällekkäin valituksen sairaslomatodistus 31.01.2021 ja päälle nämä pätkät. 

Muutoksenhakulautakunnassa vireillä nyt valitus, kun Kela ei pystynyt ratkaisemaan päätöstä kaikkinensa.

Nyt vaan odottelen. 

Toivotaan parasta ! 




27.11.2020 Jukka kauhistui ruuhkaisaa leipäjonoa ja antoi oman kassinsa pienten lasten äidille: "Ei ollut sydäntä kävellä ohi" – näin hän tahtoo nyt auttaa muita

 Jukka kauhistui ruuhkaisaa leipäjonoa ja antoi oman kassinsa pienten lasten äidille: "Ei ollut sydäntä kävellä ohi" – näin hän tahtoo nyt auttaa muita


Tältä näyttävät kasvaneet ruokajonot nyt – konkariauttaja Heikki Hursti huolissaan vähävaraisista.

Seisominen kotikunnan ruoka-apujonossa oli kaustislaiselle tapaturmaeläkeläiselle silmät avaava kokemus, josta seurasi hyväntekotempaus. Sitä ennen tarvittiin kuitenkin aliravitsemustila ja aimo annos häpeän selättämistä. "Ei ole pakko pärjätä väkisten yksin", hän rohkaisee muita.

Oli lokakuun viimeinen maanantai. Kaustislainen Jukka Mäki-Petäjä, 47, jonotti paikallisen seurakunnan ruoka-apujonossa omaa vuoroaan. Kasseissa oli tarjolla ylijäämäruokaa kauppojen hyllyiltä.

Paikalla ensimmäistä kertaa ollut Mäki-Petäjä katsoi ympärilleen ja näki noin 70 muutakin jonottajaa. Noin puolet ennätti saada ruokakassin, ennen kuin ne loppuivat. Hänkin ehti saada omansa, mutta tilanne tuntui silti kurjalta.

Kääntyessään hän huomasi takanaan äidin, joka jonotti ruokaa kolmen pienen lapsen kanssa. 

– Ei siinä vaiheessa yksinkertaisesti ollut sydäntä kävellä oman kassin kanssa ohi. Annoin kassini heille, koska enemmän he sitä tarvitsivat kuin minä. Minusta tuntui hyvältä tehdä niin. Mietin niitä kaikkia muita ihmisiä, jotka jonoon jäivät pettyneitä, Mäki-Petäjä sanoo.

– Ajattelin, ettei tämä asia voi olla näin. Jonossa olivat ainoastaan ne, jotka ylipäätään pääsevät paikalle ruoka-apujonoon. Monella ei ole kyytiä tai kykyä tulla hakemaan apua, osaa estää häpeä.

Kaksi viikkoa myöhemmin isänpäivänä Mäki-Petäjä kirjoitti kotikuntansa paikalliseen Facebook-ryhmään monen ajatuksia ravistelleen kirjoituksen ruokajonossa käymisestä. 


– Tämä on varmaan vaikein asia, josta olen ikinä kirjoittanut julkisesti, hän tunnusti heti päivityksensä alussa.

Kasvot köyhyydelle


Jukka Mäki-Petäjän mukaan omat vaikeudet ovat herättäneet halun auttaa muita ihmisiä. Hänestä on ollut vapauttavaa kertoa omista koettelemuksista avoimesti, vähävaraisuuteen liittyvän vaikenemisen sijaan.

Facebook-kirjoituksessaan hän ehdotti, että paremmin toimeentulevat ihmiset pohtisivat, mitä he voisivat tarjota apua kaipaaville vähävaraisille – oli kyse sitten elintarvikkeista tai muista hyödykkeistä.

Julkaisua edelsi kova pohdinta siitä, uskaltaako hän antaa äänensä ja kasvonsa aiheelle julkisesti.

– Niin, siinä samallahan minä tunnustin itse julkisesti olevani köyhä ihminen, Mäki-Petäjä naurahtaa.

– Vähävaraisuuden stigma ja häpeä on yhä niin voimakas, että moni ajattelee köyhien olevan esimerkiksi päihdeongelmaisia tai jotenkin muuten asiansa sössineitä tapauksia. Tahtoisin muistuttaa ihmisiä siitä, että näin ei todellakaan aina ole. Vähävaraiseksi voi päätyä monista taustoista.

Idea otti tulta alleen. Mäki-Petäjän ajatusten pohjalta paikallinen nainen laittoi pystyyn Tehään hyvää Kaustisella -Facebook-ryhmän, johon liittyi muutamassa päivässä noin 350 jäsentä.

Ideana on, että apua tarvitsevat laittavat ryhmän ylläpidolle viestiä elintarvikkeista tai tavaroista, joista omassa taloudessa on pulaa. Kaivatuista tarvikkeista julkaistaan ryhmässä ilmoitus. Lahjoitukset toimitetaan paikalliselle seurakuntatalolle, josta avunpyytäjä voi hakea ne anonyymistä ilman kyselyitä. 

– Apua pystytään tällä tavoin jakamaan entistä täsmällisemmin. Seurakunta jakaa ylijäämäruokaa kahden viikon välein. Tässä on ideana, ettei ihmisten tarvitsisi aina odottaa tuota aikaa, vaan jakojen välissäkin voisi pyytää ja saada tarvitsemiaan asioita, Mäki-Petäjä sanoo.

Tapaturma päätti työuran

Kuinka Mäki-Petäjä sitten itse päätyi vähävaraiseksi? Vastaus löytyy reilun 18 vuoden takaa paikallisen maataloustarviketehtaan katkaisuteräleikkurilta.

Koneenhoitajana työskennellyt Mäki-Petäjä oli vaihtamassa leikkurin terää uuteen, kun viereisellä koneella tuli hälytys. Hänen huomionsa herpaantui silmänräpäykseksi.

– Se oli puhdas vahinko. 

Vasen käsi joutui tekemisiin juuri vaihdetun, erittäin terävän pahvirullien katkaisuun käytettävän terän kanssa. Käden kämmenosa halkesi luita myöten. Terä katkoi jänteet, hermot ja lihakset peukalon tyvestä alkaen. Vasemmasta kädestä hän pystyy liikuttamaan vain peukaloa ja etusormea. 

Siihen päättyi Mäki-Petäjän työura. Käden vammasta aiheutui hänelle monimuotoinen kipuoireyhtymä CRPS, jonka diagnosointi on usein vaikeaa. Kiputilan syntymekanismia ei täysin tunneta. Suomessa syndroomasta kärsiviä on CRPS-yhdistyksen mukaan noin viisi tuhatta. Oireyhtymän voi laukaista vamman tai leikkauksen aikaansaama kudosvaurio.

Mäki-Petäjä sairastaan taudin pahempaa kakkosmuotoa, jossa kehoon kokonaisvaltaisesti säteilevä kipu haittaa hänen elämäänsä.

Nykyisin hän on tapaturmaeläkkeellä. Välttämättömien menojen jälkeen käteen jää noin parisataa euroa, joskus hieman enemmän.

– Taudin kanssa eläminen on ollut monivaiheista selätystä. Olen välillä joutunut olemaan pyörätuolissa, toisinaan on ollut parempia jaksoja. Tiedän, että tämä kaikki on muuttanut minua ihmisenä. Omat vaikeudet ovat herättäneet halun auttaa toisia. Voi olla, ettei minulle olisi ilman tapaturmaa tullut tällaisia ajatuksia, hän pohtii.

Aliravitsemus havahdutti


Muun muassa tällaisia ruokia ruoka-apujonosta saa Kaustisella. Mäki-Petäjä sanoo, ettei hänellä tavanomaisesti olisi varaa kyseisiin tuotteisiin. KUVA: Jukka Mäki-Petäjä. 

Lokakuussa Mäki-Petäjä oli kuntoutusjaksolla Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Verikokeista selvisi, että mies oli leikkinyt terveydellään. Veriarvot olivat romahtaneet aliravitsemuksen vuoksi.

Hän sai kuntoutuksen aikana muun muassa vitamiinipiikkejä ja käskyn huolehtia paremmin ravitsemuksestaan. Sairaalassa keskusteltiin myös rahanpuutteen ja terveyden kytköksestä.

– Olin tähän saakka ajatellut, että kyllä minä pärjään ja riskeerasin oman terveyteni. Oli vaikea myöntää, että tarvitsen itsekin apua. Lupasin sairaalassa, että käyn ainakin kerran ruokajonossa katsomassa, mikä siellä on tilanne. 

Loppuviikosta Mäki-Petäjä sai ilahduttavia uutisia. Kaustisen kunta on luvannut seurakunnan ruokaa-avulle lisätiloja ruuan pakastesäilytystä varten, ja yksityishenkilöt puolestaan ovat tarjonneet pakastimia käyttöön.

Hän huomauttaa, että avun tarvitsijoita on koronakriisin aikaansaamien lomautusten ja irtisanomisten myötä poikkeuksellisen paljon. Mäki-Petäjän toiveissa on, että ihmiset katsoisivat tarkasti oman yhteisönsä naapureita ja tuttuja, pitäisivät aiempaa tiiviimmin toisistaan huolta.

Hän painottaa myös, etteivät ruokajonot ole ainoastaan isojen kaupunkien katukuvaan piirtynyt näky. Jono venyy pitkäksi myös pikkupaikkakunta Kaustisella, jossa on vain noin 4 200 asukasta.

– Pienemmilläkin paikkakunnilla tarvitaan apua. Toivoisin, että moni uskaltaisi tulla rohkeasti esille asian ja avuntarpeensa kanssa. Minulle tämä on ollut lopulta vapauttavaa. Ei ole pakko pärjätä väkisten yksin, vaan vastaan voi ottaa niin isoa kuin pientäkin apua.

27.11.2020 Laila oli hakemassa hävikkiruokaa vähävaraiselle perheelle, kun hyväsydäminen mies halusi auttaa ostamalla kärryllisen ruokaa – "Lopuksi hän laittoi vielä ison suklaarasian"

 Laila oli hakemassa hävikkiruokaa vähävaraiselle perheelle, kun hyväsydäminen mies halusi auttaa ostamalla kärryllisen ruokaa – "Lopuksi hän laittoi vielä ison suklaarasian"

Lohjalainen hyväntekijä Laila Janhunen kohtasi alkuviikolla paikallisessa ruokakaupassa sydäntä lämmittävän tilanteen, joka sai hänelle kyyneleet silmiin.

Jo usean vuoden ajan vähävaraisia eläkeläisiä auttanut Janhunen sai alkuviikolla yhteydenoton yksinhuoltajaperheen äidiltä, joka kertoi, ettei perhe ole syönyt mitään kunnon ruokaa muutamaan päivään.

Tänä vuonna myös vähävaraisia lapsiperheitä auttanut Janhunen päätti tarttua toimeen ja saikin läheisestä M-market Paloniemestä hävikkiruokaa vietäväksi apua tarvitsevalle perheelle.

"Lopuksi hän laittoi ison suklaarasian kärryyn"

Kun Janhunen meni hakemaan kauppiaan pakkaamaa hävikkiruokakassia, kassalla sattui olemaan samaan aikaan paikkakuntalainen Janhuselle tuntematon mies, joka kysyi Janhusen toiminnasta.

– Kun kerroin, mitä tulin hakemaan, hän sanoi, että ota ostoskärry ja kerää kaikki, mitä apua tarvitseva perhe on pyytänyt, ja hän maksaa. Näytin ostoslistan miehelle ja sanoin, ettei ole pakko kaikkia ostaa, mutta mies velvoitti minua keräämään kaikki tuotteet.

– Vielä lopuksi hän laittoi ison suklaarasian kärryyn ja sanoi, että se on hyvän joulun toivotus tuntemattomalta mieheltä, hän muistelee.


Laila Janhuselta pääsi itku, kun hänelle entuudestaan tuntematon mies lupasi maksaa vähävaraisen perheen ruokaostokset. Kuva: Laila Janhusen kotialbumi / All Over Press.

"Kyllä siinä itku tuli"

Janhunen kertoo nähneensä paljon perheiden vaikeita tilanteita, mutta miehen avuliaisuus sai hänet herkistymään.

– Kyllä siinä itku tuli, ja siellä perheessä oli yhtä herkässä itku kuin minullakin. Perheen äiti sanoi minulle, että nyt he pärjäävät useamman viikon, kun heillä on ruokatarvikkeita.

Janhunen tietää itsekin, millaista on olla avun tarvitsijan osassa, kun hän neljä vuotta sitten halvaantui. 

– Putosin sellaiseen kuoppaan, että en saanut apua mistään. Yksityisyrittäjänä sain kuitenkin siirrettyä siivousyritykseni tyttäreni perheelle, hän kertoo.

Sairastuminen jätti jälkeensä pysyvästi avun tarpeen. Janhusella on omaishoitaja, joka auttaa häntä yhä muun muassa kuljetuksessa ja ruokailussa.

– Tarvitsen kokonaisvaltaisesti apua, mutta sydämestä riittää jakaa apua toisille.

Auttaja: "Joskus on itsellänikin ollut vaikeaa, niin tiedän, mistä on kyse"

M-market Paloniemen kauppias Piritta Pätäri kertoo, että he tekevät Janhusen kanssa yhteistyötä muun muassa hävikkiruoan jakamisessa.

– Olemme sopineet, että hän voi soittaa, ja mielellämme annamme hävikkiruokaa sellaiseen käyttöön, että siitä on todella hyötyä eikä ruokaa tarvitse heittää biojätteisiin.

– Yleensä hävikkiruoka on sitä, mitä laitetaan kiertoon, mutta harvemmin pystytään jakamaan sellaista, mikä on hyvillä päiväyksillä, Pätäri harmittelee.

MTV Uutiset tavoitti myös vähävaraisen perheen ruokakassien maksajan Tuukka Peltosen, joka kertoo päättäneensä heti auttaa, kun tilanne selvisi hänelle.

– Olen yleisesti tykännyt auttaa, jos ihmisillä on hätä. Satuin olemaan paikalla, ja päätin toteuttaa sen. Ei sen kummempaa, rakennusalan yrittäjänä työskentelevä Peltonen toteaa vaatimattomasti.

– Joskus on itsellänikin ollut vaikeaa, niin tiedän, mistä on kyse. Olen tehnyt sellaisia spontaaneja arkipäiväisiä avunantoja. Se on varmaan kotoa lähtenyt tällainen kasvatus, hän pohtii.

Peltonen toivoisi, että ihmiset auttaisivat enemmän spontaanisti apua tarvitsevia.

– Varsinkin näin korona-aikana, kun ihmisillä on mennyt työpaikkoja. Olisi tosi kiva, että ihmiset auttaisivat oikeasti toisiaan.

Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä kasvanut

Laila Janhunen kertoo omasta kokemuksestaan, että korona-aika on lisännyt avun tarvitsijoita paljon myös Lohjalla.

– Eilen tapasin perheenäidin, joka on ollut kolme kuukautta työttömänä eikä vieläkään ole saanut Kelalta mitään päätöstä. Silloin alkaa olla tilanne, että menee asunnot ja kaikki.

Janhunen kertoi Tuukka Peltosen auttavan käden tarjoamisesta paikallisessa Facebook-ryhmässä, mikä sai aikaan sen, että myös muut ihmiset ovat tarjonneet apuaan.

Janhuselle on toimitettu muun muassa lahjakortteja ruokakauppaan, jotka hän aikoo jakaa tulevana sunnuntaina eteenpäin.

– Jaan sunnuntaina vähävaraisten perheiden lapsille joulukalentereita, ja nyt voin jakaa myös lahjakortteja. Pienestä jyväsestä lähti oikein suuri auttamisen halu ihmisissä, Janhunen iloitsee.

Peltonen puolestaan haluaa kiittää Janhusta toiminnastaan.

– Haluaisin sanoa, että olen hirveän kiitollinen tällaisille ihmisille, kuten Laila Janhunen, joka hoiti ostoskassien välityksen. Minusta on hienoa, että tällaisia ihmisiä löytyy.

"Hankalan tilanteen kanssa ei saa jäädä yksin"

Hankalassa elämäntilanteessa oleville Laila Janhunen haluaa luoda rohkeutta pyytämään apua.

– Yksin ei saa jäädä tilanteen kanssa. Aina löytyy joku auttava taho. Seurakunnan diakonit, Vapaaseurakunta ja meillä Lohjalla toimiva työttömien ruokajako auttavat, joten ihan vain reilusti kysymään ja pyytämään apua.

Janhunen sanoo ymmärtävänsä myös sen, että avun pyytäminen tai oman tilanteen tunnustaminen voi aiheuttaa häpeän tunnetta tai masennusta.

– Vaikka aina ei näe ulospääsyä tilanteesta, niin siltikin rohkaisen pyytämään apua heti.


27.11.2020 Maksuhäiriömerkintöihin liittyy usein häpeää – Takuusäätiön johtaja: apua ei haeta ennen kuin ollaan jo todella syvällä

Maksuhäiriömerkintöihin liittyy usein häpeää – Takuusäätiön johtaja: apua ei haeta ennen kuin ollaan jo todella syvällä

Joka kymmenennellä suomalaisella on maksuhäiriömerkintä.  


30 vuotta toiminut takuusäätiö auttaa rahavaikeuksiin joutuneita ihmisiä. Takuusäätiön toimitus-johtajan Juha A. Pantzarin mukaan keskimäärin ihmisellä ei ole vain yhtä maksuhäiriömerkintää, vaan niitä saattaa hyvin olla 15 eli yhdelle ja samalle ihmiselle kasautuu niitä. 


–  Siitä on hankala löytää ulospääsyä, Pantzar sanoo.


Häpeä liittyy Pantzarin mukaan hyvin vahvasti maksuhäiriöihin, jotka hankaloittavat elämää. Vanha maksuhäiriöisistä käytetty sanaon ”luottokelvoton”, joka jo sinällään indikoi, että olet kelvoton jos-sakin.


–  Raha- asiat ovat tietynlaisia kunnia-asioita. Et missään tapauksessa halua joutua siihen luokkaan, jossa osoitat, ettei minulla ole hyvin mennyt raha-asioiden kanssa. Siksi sitä yritetään vältellä ja se pitkittää avun saamista, syventää ongelmaa ja sitten sitä on vaikeampi ratkoa, Pantzar kommentoi.


Pantzarin mukaan maksuhäiriöjärjestelmä kaipaa kipeästi uudistusta. Se on luotu aikana, jolloin pankinjohtajan luokse mentiin hattu kourassa hakemaan rahaa. Nyt olemme maailmassa, jossa kuka tahansa voi milloin tahansa ottaa kännykällään lainaa. 


– Tarvitsemme nopeammin reagoivia välineitä. 

27.11.2020 Miesten rahahuolet kasvavat kovaa vauhtia – Jukka, 50, tietää, mitä on painiskella talousahdingossa: "Toivo häviää, kun perhe hajoaa tai työ lähtee alta"

 Miesten rahahuolet kasvavat kovaa vauhtia – Jukka, 50, tietää, mitä on painiskella talousahdingossa: "Toivo häviää, kun perhe hajoaa tai työ lähtee alta"


Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar: Rahavaikeuksien häpeäminen on tavallista

Tuoreen tilaston mukaan jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, ja koronapandemia on pahentanut tilannetta entisestään. Asiakastiedon mukaan maksuhäiriöt kerääntyvät miehille, ja jopa 10 prosentilla miehistä ja yli 16 prosentilla kolmekymppisistä miehistä on maksuhäiriömerkintä.

Talousongelmat eivät kosketa pelkästään miehiä vaan myös heidän lähipiiriään.

Miesluurin vapaaehtoisena vertaistukihenkilönä toimiva Jukka Lagerblom tietää, miten vaikeaa talousvaikeuksien kanssa painiminen on.

– Kenellä niitä ei olisi ollut, 50-vuotias viiden lapsen isä toteaa.

Lagerblomilla on myös itsellään pitkä kokemus talouvaikeuksista. Ongelmat alkoivat 90-luvun laman aikana. 

– Yrittäjäisältä meni silloin koko omaisuus, ja minulta paloivat luottotiedot. Meni 15 vuotta ennen kuin sain kuitattua velat pois perinnön avulla.

Lagerblom huomauttaa, että talousvaikeudet ja luottotietojen menetys estävät suunnittelemasta elämää eteenpäin.

– Teen edelleen kohtuu pienipalkkaista työtä lähihoitajana, että ainahan rahavaikeuksia on.

Talousongelmat ovat tabu

Lagerblom kertoo, että 90-luvulla omista talousvaikeuksista ja rahahuolista puhuminen oli verrattain helppoa, koska koko talous romahti kerralla ja tilanne oli tuttu monille.

– Se oli todella yleistä ja siinä vain oli selvittävä päivästä toiseen.

Nykyään rahasta ja varsinkin sen puutteesta puhuminen on Lagerblomin mukaan tabu, josta pitäisi päästä yli.

– Varsinkaan miehet eivät kovin helpolla näytä, jos heillä on talousvaikeuksia.

Lagerblom huomauttaa, että yhteiskuntaan on iskostettu todella syvälle sellainen malli, että menestyvä mies on taloudellisesti hyvin toimeentuleva, eteenpäin menevä ja hänellä on erilaisia näyttäviä statussymboleita.

– Yleinen ajatus on, että miehen tulisi tuoda vakautta ja pärjätä taloudellisesti. Ja myös miehillä itsellään on tällainen tunne.

Vertaistuesta apua

Lagerblomin mukaan tabua pitäisi rikkoa puhumalla siitä avoimesti. Hän on itse mukana Pää pinnalla -podcast-hankkeessa, joka nostaa tänä syksynä isät keskiöön ja kannustaa suomalaisia miehiä puhumaan raha-asioista.

– Hankkeessa on kyse yli 40-vuotiaiden miesten hyvinvoinnista, osallisuudesta, kuulluksi tulemisesta, myös talouspuolen asioita käydään aikalailla läpi selviytymistarinoiden ja muiden tarinoiden avulla.

Largerblom on mukana myös Miessakkien toiminnassa sekä toimii Miesluurin vapaaehtoisena vertaistukihenkilönä. Hän kertoo, että todella monet miehet eivät osaa hakea apua, kun ongelmatilanne talouden saralla on päällä.

– Toivo häviää helposti, kun perhe hajoaa tai työ lähtee alta. Esimerkiksi erossa otetaan helposti sellainen villi ja vapaa -rooli ja jätetään tunteet ja talous käsittelemättä.

Eletään yli varojen, kun ei haluta näyttää epäonnistumista

Yleesä miehet kertovat Miesluuriin soittaessaan parisuhteisiin liittyvistä ongelmista. Talousasioista puhutaan vähemmän siihen liittyvän tabun vuoksi. Jos miehet kertovat rahahuolistaan, niin ne linkittyvät Lagerblomin mukaan yleensä lapsiin.

– Siihen että, riittääkö raha kaikkeen tarvittavaan. Monesti on eletty yli omien varojen, kun ei ole haluttu näyttää sitä, ettei ole voitu antaa lapsille kaikkea. Tämä on materiaalinen yhteiskunta, ja kun lapset kasvavat, niin he tarvitsevat kalliita asioita, ja silloin isät helposti velkaantuvat kulutusluotoilla.

– Joskus tilanne on niin paha, että ei ole varaa enää edes lääkkeisiin. Tilanne on puhtaasti se, että ei vain ole yhtään rahaa, eikä tiedetä mistä saisi apua, Lagerblom kertoo.

Korona-aika on Lagerblomin mukaan näkynyt jonkin verran myös Miesluuriin tulleissa puheluissa.

– Näkyy se jonkin verran. Parisuhteista puhuminen ja talous linkittyvät aina tavalla tai toisella. Enemmän se on nytkin ollut parisuhdekeskeistä, fyrkka on edelleen tabu.

Yksi tärkeimmistä työkaluista näissä tilanteissa onkin Lagerblomin mielestä vertaistuki.

– Koen, että juuri vertaistuki on se, mitä miehet, myös talousvaikeuksien keskellä, kaipaavat. En tekisi tätä, jos en kokisi sitä todella tärkeäksi. Uskon, että olisin itse päässyt monissa elämänvaiheissani paljon helpommalla, jos olisin osannut hakea apua.

Korona lisäsi rahahuolia

Kotitalouksia raha-asioissa auttavan Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kertoo, että ihmisten rahahuolet ja -ongelmat ovat viime aikoina syventyneet.

– Kyllä on sanottava, että viikko toisensa jälkeen tulee yhä enemmän yhteydenottoja, jotka johtuvat koronasta, Pantzar kertoo.

Hän huomauttaa, että maksuongelmien kasvu oli odotettavissa jo ennen koronapandemiaakin, mutta nyt monet rahahuolet johtuvat nimenomaan koronasta.

– Ihmisten tulot ovat ehtyneet, kun on tullut lomautus tai työttömyyttä. Jonkin verran kysellään myös ennakkoon, että miten kannattaisi toimia, kun on pelkoja tulojen ehtymiseen liittyen. Se antaa suuntaviivaa siitä, että määrät tulevat vielä kiihtymään, Pantzar jatkaa.

Rahako menestyksen mittari?

Hän on samaa mieltä Lagerblomin kanssa siitä, että onnistumisen mittarina käytetään yleensä rahaa, vaikka sitä pitäisi mitata myös muilla tavoin.

– Koska muita mittareita on hyvin vähän, niin ihmisillä on tarve mitata asioita lukumääräisillä arvoilla eli numeroilla ja rahalla. Sillä mitataan, kuka on menestynyt, Pantzar selittää.

Palzar on myös siitä Lagerblomin kanssa samoilla linjoilla, että rahaongelmista pitäisi puhua avoimemmin.

– On paljon sellaisia tilanteita, joissa ihmiset ovat joutuneet talousvaikeuksiin omien valintojensa tuloksena, mutta on myös heitä, jotka ovat joutuneet ahdinkoon itsestä riippumattomien pitkien tapahtumaketjujen vuoksi, hän sanoo.

– Rahasta puhuminen pitäisi tavallistaa. Silloin opittaisiin, millaista toisten tavallisten ihmisten elämä ja arki oikeasti on, eikä verrattaisi omaa tilannetta mihinkään epärealistiseen. Lisäksi sitä kautta voisi päästä myös tilanteeseen, jossa ratkaisujen hakeminen ammattilaisilta olisi helpompaa, eikä vajottaisi entistä syvemmällä ongelmiin.

02.04.2025 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS, HUHTIKUUN TARKASTUS

 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS HUHTIKUUN TARKASTUS   Laskelma ajalle 1.4.2025 - 30.4.2025 Tulot                                    I...