torstai 26. syyskuuta 2019

26.09.2019 Mistä ratkaisu ylivelkaantumiseen?

Mistä ratkaisu ylivelkaantumiseen?

syys 2, 2019 |   

Mistä ratkaisu ylivelkaantumiseen?
Mistä ratkaisu ylivelkaantumiseen?
– Sanon, että olen talouden pahan ilman lintu, kun varoittelen yhteiskuntaa ihmisten velkaantumisesta, Juha Pantzar sanoo. Kuva: Veikko Somerpuro

Korkokatto tulee kaikille pikavipeille, sosiaalinen luototus laajenee koko maahan ja positiivinen luottorekisteri on hallitusohjelmassa, mutta miten ihmiset saisi tutkimaan oman taloutensa tilaa?


Ilmapallo. Se on vertaus, jota ylivelkaantuneita auttavan Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar käyttää ihmisten taloudesta. Ilmapallon pitää olla pehmeä tai mieluiten tyhjä. Silloin palloon voi puhaltaa lisää ilmaa. Jos pallo on pinkeä, se pamahtaa rikki, jos sinne yrittää lisätä ilmaa.

Monen suomalaisen talouden ilmapallo on puhallettu ääriään myöten täyteen. Se tarkoittaa, että oma maksukyky on vedetty niin kireäksi, ettei pahan päivän varalle ole säästöjä.

Sitten tapahtuu jotakin yllättävää: pesukone hajoaa, autoa pitää korjata, tulee avioero, työttömyysjakso tai sairausloma.

– Silloin on pakko ottaa pikavippejä. Ja kun niitä ei pystytä maksamaan, otetaan uusi vippi, jolla maksetaan entinen, Pantzar kuvaa velkaantumiskierteen alkua.

Kun Takuusäätiössä on kysytty velkaantuneilta, mistä ongelma lähti, he kertovat yleensä yhden tapahtuman. Se vain ei pidä paikkaansa.

– Kun perkaamme tilannetta, käy ilmi, että asiakkaan talous toimi kriisirajalla jo sitä ennen. Tilanne räjähtää eteen, kun jotakin tapahtuu.

– Ihmiset velkaantuvat, koska he kuluttavat enemmän kuin ansaitsevat.

Kukaan ei varmasti tiedä, miten paljon Suomessa on ylivelkaantuneita

Jotkut tunnusluvut antavat osviittaa: ulosotossa oli viime vuonna 577 000 suomalaista. Maksuhäiriöisiä yksityishenkilöitä oli vuoden 2018 lopussa 382 000.

Juha Pantzarin mukaan syitä velkakierteeseen on paljon. Yksi on maksamisen ja rahan digitalisoituminen. Ennen kukkarosta näki, miten paljon rahaa on tai pankkiautomaatti näytti tilin saldon.

Nyt rahaa voi nostaa sitä näkemättä. Maksukorteilla voi maksaa tietämättä, paljonko rahaa tilillä on. Luottokortteja, pikavippejä ja maksusopimuksia tyrkytetään joka puolella, koska markkinat tekevät niillä rahaa. Jopa maksaminen on bisnestä jollekin.

                                              Rahaa menee palveluihin ja elämän ulkoistukseen.

Samalla netti on tehnyt ostamisesta helppoa.

– Ihmisille myydään unelmia tehokkaasti. Markkinointikoneisto toistaa viestiä, että sinulla on oikeus näihin asioihin. Näitä viestejä upotetaan jopa tv-ohjelmiin, toteaa Pantzar.

Rahan ja kuluttamisen maailma on muuttunut. Ihmisen vastuulle jää selvitä siitä yksin.

– Kaikilta se ei onnistu. Oman talouden hallinta vaatii merkittävästi enemmän itsekuria kuin ennen.

Paljonko sinulla on velkaa?

Velkaantumista selittää myös se, että suhtautuminen velaksi kuluttamiseen on muuttunut, Juha Pantzar sanoo.

– Tavara oli ennen ansaittu, kun se oli maksettu. Nyt riittää, että se on käytössä. Saat kunnioitusta, kun puhut hienoon kännykkään tai ajat kallista autoa.

Kauppa käyttää ajatustavan muutosta hyväkseen. Luotolla ostamisesta ja käyttömaksujen maksamisesta on tullut normi.

– Meille opetetaan, että rahaa ei kannata seisottaa tilillä, kun inflaatiokin iskee.

Ajan ilmiö on myös palveluihin kuluttaminen, Pantzar on huomannut. Kun ihmiselle ei voi myydä enää tavaraa, hänelle myydään palveluja: kuntosalijäsenyyksiä, elämänhallintaa, ehkäisevää terapiaa, tv-kanavapaketteja. Suoratoistopalveluja pidetään jo ihmisoikeutena, hän hymähtää.

Maksut menevät automaattisesti tililtä. Raha ei ole enää omassa hanskassa.

– Tietotekniikka tekisi mahdolliseksi seurata taloutta tarkkaan. Esimerkiksi pankki voisi tuottaa käyriä, joista näkisi helposti, mihin omat rahat menevät. Kukaan ei kuitenkaan halua tarjota ihmisille epämiellyttävää tietoa. Mikään ei pakota ihmistä katsomaan ajoissa, missä kunnossa oma talous on.

Pelisääntöjä markkinoille

Velkaantumisen vähentämiseksi on nyt kehitteillä keinoja, Juha Pantzar sanoo. Hän kävi keväällä Säätytalolla kuultavana, kun Antti Rinteen hallitusohjelmaa sorvattiin. Pantzar vei mukanaan listan uudistuksia, joista useimmat kirjattiin hallituksen ohjelmaan. Siinä on otettu tavoitteeksi hillitä kansalaisten ylivelkaantumista.

Yksi keinoista on pelisääntöjen laittaminen pikavippimarkkinoille. Nopeimmin toteutuu vakuudettomien pikalainojen korkokatto, joka ulotetaan kaikkiin pikavippeihin. Syyskuusta lähtien korko saa olla korkeintaan 20 prosenttia. Nyt katto koskee vain alle 2 000 euron lainoja

Pantzar sanoo, että korkokatto poistaa räikeitä, nopeita ongelmia. Se saattaa kuitenkin johtaa lainasummien ja ‑aikojen kasvuun. Kun pikavippifirmat eivät enää saa kovia korkotuottoja nopeasti, kuluttajille myydään isompia summia ja pitkiä maksuaikoja. Ennen viidessä minuutissa sai lainaa 300 euroa, nyt jopa 70 000 euroa.

Korkokatto auttaa niitä, joiden ilmapallo on pinkeä, Juha Pantzar sanoo. He eivät ehkä saa lisää lainaa.

                                                      Pikalainoille korkokatto, luottofirmat valvontaan.

– Nämä ihmiset eivät tosin luultavasti koe, että heitä autetaan. He ajattelevat, että heiltä on viety kyky kuluttaa. Maksuhäiriömerkintä kuitenkin suojelee velkaantuneita ongelman pahenemiselta.

Lisäksi pikavippifirmojen valvonta tehostuu. Tällä haavaa se on ohutta. Lähinnä Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pitänyt rekisteriä luotonantajista. Valvonta siirtyy Finanssivalvonnalle hallituskauden aikana.

Myös sosiaalinen luototus otetaan käyttöön koko maassa hallituskaudella. Tähän asti vain 30 kuntaa on tarjonnut sitä asukkailleen.

Hallitusohjelmassa on myös positiivisen luottorekisterin perustaminen tämän hallituskauden aikana. Se tarkoittaa, että kuluttajan kaikki lainat merkitään yhteen tietokantaan.

– Luottorekisteri on lähivuosien tärkein velkaantumista vähentävä uudistus. Sen seurauksena luottokelpoisuutta aletaan arvioida asiakkaan maksukyvyn mukaan.

Lisää talousosaamista

Juha Pantzar sanoo, että suomalaisten talousosaamista pitää kehittää.

– Jokainen, joka ottaa luottoa, vastaa siitä. Voi kuitenkin kysyä, minkä tiedon valossa ihminen tekee päätöksiä ja miten paljon markkinat hämäävät käsityksiä siitä, mihin ihmisellä on varaa.

Harva velkaantuu täysin holtittomuuttaan, hän sanoo. Useimmat haluavat hoitaa raha-asiat hyvin, mutta siihen ei ole välineitä. Esimerkiksi suuri osa ihmisistä haluaa säästää. Oikeasti he eivät niin tee. Kun heiltä kysytään, miksi ette säästä, he sanovat, että se on vaikeaa.

– Säästämistä pitäisi markkinoida, ja siitä pitää tehdä rutiininomaista.

Pantzar toivoo, että ”ihmistöissä” asiakkaiden kanssa käydään läpi talousasioita. Ihmistöillä hän tarkoittaa töitä, joissa ihmisiä kohdataan nokakkain.

– Neuvolassa olisi hyvä tilaisuus käydä läpi, mitä vauvan tulo maksaa. Sosiaalityössä asiakkaalta voi kysyä, onko sinulla velkaa, osaatko hoitaa sitä, haetaanko yhdessä maksuaikaa. Kun lapset muuttavat omaan kotiin, heidän kanssaan voi käydä läpi, mitä tämä kaikki maksaa ja mistä saat siihen rahat.

– Kaikkeen tähän talousneuvontaan tarvitaan hyvät työvälineet.

                                                                     Eläkeläiset velkaantuvat nyt.

Yksi nopeasti velkaantuva ryhmä ovat eläkeläiset, Pantzar sanoo. Eläkkeelle jää nyt ihmisiä, jotka ovat tottuneet kuluttamaan. Eläkkeelle siirtymiseen ei varauduta vähentämällä menoja tai velkoja.

Pantzarin mukaan niukempaan elämään pitäisi alkaa varautua 10 vuotta ennen eläkepäivien alkua.

– Miten ihmiset saadaan herätettyä tulojen pienenemiseen tarpeeksi ajoissa? Siinä on haastetta. Näkisin, että työnantajien ja ammattiyhdistysten pitää huolehtia työntekijän pärjäämisestä myös eläkkeellä. Voisivatko ne tarjota neuvontaa ja talouden hallinnan välineitä jäsenille ja työntekijöilleen?

Ay-liike ei vaan vielä oikein ole innostunut ehdotuksesta, Pantzar sanoo. Hän aikoo ottaa yhteyttä myös ammattijärjestö Talentiaan. Ei vain siksi, että sosiaalityössä kohdataan talousapua tarvitsevia asiakkaita. Ylivelkaantuneiden joukossa on myös sosiaalialan ammattilaisia.

– He eivät ole meillä mitenkään vähemmistönä, Pantzar muotoilee.

– Meille tulee naisia eniten sosiaali- ja terveysalalta, varhaiskasvatuksesta ja kaupasta. Miesten yleisimpiä aloja ovat logistiikka, palvelut ja kauppa.

Jaana Laitinen

Takuusäätiö perustettiin vuonna 1990 auttamaan velkaisia, vapautuvia vankeja. Pian työ ulotettiin myös mielenterveyspotilaisiin ja päihdeongelmaisiin.
Veloista tuli tavallisten ihmisten ongelma 1990-luvulla alkaneen laman jälkeen. Velkajärjestelystä säädettiin lailla, ja syntyi talous- ja velkaneuvojien ammattikunta.
Takuusäätiön velkaneuvonta ja velkajärjestelyt toimivat Veikkauksen tuotoilla.
Takuusäätiöstä saa maksuttomia neuvoja rahahuoliin kasvokkain tai chatissä. Se myöntää velkajärjestelyjä, antaa pienlainoja, kouluttaa eri alojen ammattilaisia talousneuvontaan ja julkaisee oppaita. Yksi palvelu on internetissä ja mobiilissa toimiva rahanhallinnan työkalu Penno.

26.09.2019 Kuluttajaluottojen korkokatto laajenee ja tiukkenee syyskuun alusta

 Kuluttajaluottojen korkokatto laajenee ja tiukkenee syyskuun alusta

Oikeusministeriö  29.8.2019 9.02
TIEDOTE
Pikaluottoja ja muita kuluttajaluottoja koskeva lainsäädäntö muuttuu 1.9.2019. Uudistuksen seurauksena korkokatto laajenee koskemaan valtaosaa kuluttajaluottoja.

Sääntelyn ulkopuolelle jäävät vain sellaiset asuntoluotot, joissa vakuutena on asunto tai muuta omaisuutta, sekä liikennevälineiden, kuten autojen, osamaksukauppa.

Hintasääntelymalli muuttuu luoton todelliseen vuosikorkoon sidotusta mallista erikseen korkoa ja muita luottokustannuksia sääntelevään malliin. Jatkossa luoton koron yläraja on 20 prosenttia.

Lisäksi rajoitetaan oikeutta periä kuluttajalta muita luottokustannuksia kuin korkoa. Muuna kuin korkona perittävien luottokustannusten osalta kustannusten maksimimäärä päivää kohti on 0,01 % luottosopimuksen mukaisesta luoton määrästä tai luottorajasta luottosopimuksen voimassaoloajalta, ei kuitenkaan yli 150 euroa vuodessa. Luottokustannuksia ei saa myöskään periä ennakolta pitemmältä kuin vuoden ajalta.

Muutosten tarkoituksena on kohtuullistaa tarjolla olevien kuluttajaluottojen hinnoittelua, vähentää kuluttajaluotoista aiheutuvia velkaongelmia ja helpottaa lain noudattamisen valvontaa. Myös kuluttaja pystyy itse jatkossa paremmin arvioimaan, noudattaako luotonantaja tai luotonvälittäjä lakia.

Jos luotonantaja tai luotonvälittäjä rikkoo korko- tai luottokustannuskattoa koskevaa sääntelyä, kuluttajalta ei saa periä korkoa eikä muita luottokustannuksia lainkaan. Tältä osin tarkoituksena on tehostaa sääntelyn noudattamista.

Koron ja muiden luottokustannusten enimmäismäärää koskeva sääntely koskee lain voimaantulon jälkeen tehtäviä sopimuksia. Ennen lain voimaantuloa tehtyihin sopimuksiin mainittua sääntelyä ei siis sovelleta.

Lisätiedot: lainsäädäntöneuvos Sofia Aspelund, puh. 0295 150 554, etunimi.sukunimi@om.fi

26.09.2019 Lapsilisien ja kotihoidotuen maksupäivät vuonna 2020

Lapsilisien maksupäivät 2020 - luvassa korotukset suurperheille ja yksinhuoltajille

 22.09.2019 

Lapsilisät määräytyvät perheen lapsimäärän perusteella.

 Kaksilapsinen perhe saa lapsilisää yhteensä 199,72 € kuukaudessa.
Kaksilapsinen perhe saa lapsilisää yhteensä 199,72 € kuukaudessa. ADOBE STOCK/AOP

Lapsilisät maksetaan kuukauden 26. päivä, paitsi jos päivä osuu viikonloppuun, pyhäpäivään tai näiden jälkeiseen arkipäivään. Tällöin lapsilisä maksetaan edeltävänä pankkipäivänä.


Vuonna 2020 lapsilisän maksupäivät ovat :

24.1.2020

26.2.2020

26.3.2020

24.4.2020

26.5.2020

26.6.2020

24.7.2020

26.8.2020

25.9.2020

23.10.2020

26.11.2020

23.12.2020

Summa kasvaa lapsimäärän mukaan

Lapsilisä maksetaan jokaisesta alle 17-vuotiaasta lapsesta, joka on siihen oikeutettu. Se on verotonta tuloa, jonka määrään omaisuus tai tulotaso ei vaikuta.

Ensimmäisestä lapsesta lapsilisää maksetaan 94,88 €, toisesta lapsesta 104,84 € ja kolmannesta 133,79 €. Neljännestä lapsesta on vuonna 2019 maksettu 153,24 € ja viidennestä sekä jokaisesta seuraavasta lapsesta 172,69 € kuukaudessa, mutta mikäli hallitusohjelmaan kirjattu suunnitelma toteutuu, neljännestä ja sitä useammasta lapsesta maksettavien lapsilisien summiin tulee vuonna 2020 10 € korotus.

Mikäli alle 17-vuotias lapsi asuu toisessa osoitteessa kuin huoltaja, lapsilisä voidaan maksaa hänelle itselleen.

Lapsilisän yksinhuoltajakorotus on vuonna 2019 ollut 53,30 € kuukaudessa jokaisesta lapsilisään oikeutetusta lapsesta, mutta myös siihen kaavaillaan 10 € korotusta vuodeksi 2020. Yksinhuoltajakorotuksen voi hakea, mikäli huoltaja ei ole avo- tai avioliitossa tai on asumuserossa. Yhteishuoltajuus ei vaikuta korotuksen saamiseen.

Lähde: Kela

Kotihoidon tuen maksupäivät 2020 - näin summa määräytyy

 22.09.2019 

Kotihoidon tukea maksetaan, jos lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa.

 Kotihoidon tukea saa vanhempainpäivärahakauden jälkeen, jos lapsi on kotihoidossa.
Kotihoidon tukea saa vanhempainpäivärahakauden jälkeen, jos lapsi on kotihoidossa. ADOBE STOCK/AOP

Kotihoidon tuki maksetaan jälkikäteen joka kuukauden viimeisenä arkipäivänä. Myös takautuvasti maksettavat tuet maksetaan kuukauden lopussa.


Vuoden 2020 kotihoidon tukien maksupäivät ovat:

31.1.2020

28.2.2020

31.3.2020

30.4.2020

29.5.2020

30.6.2020

31.7.2020

31.8.2020

30.9.2020

30.10.2020

30.11.2020

31.12.2020

Tukea maksetaan, kunnes nuorin täyttää 3 vuotta

Kotihoidon tukea maksetaan vanhempainrahakauden päättymisen jälkeen alle kouluikäisistä lapsista, jotka eivät ole kunnallisessa päivähoidossa. Useimmiten vanhempainrahakausi päättyy lapsen ollessa noin yhdeksän kuukauden ikäinen.

Kotihoidon tuki koostuu hoitorahasta ja hoitolisästä. Niiden lisäksi jotkut kunnat maksavat kuntalisää.

Perheen tulot eivät vaikuta hoitorahan määrään ja se maksetaan erikseen perheen jokaisesta tukeen oikeutetusta lapsesta. Yhdestä alle 3-vuotiaasta lapsesta hoitoraha on 338,34€ kuukaudessa ja muista alle 3-vuotiaista 101,29 € kuukaudessa. Yli 3-vuotiaista mutta alle kouluikäisistä lapsista tuki on 65,09 € kuukaudessa.

Hoitolisän määrään vaikuttavat perheen bruttotulot ja koko. Se on enintään 181.07 € kuukaudessa ja sitä maksetaan vain yhdestä lapsesta. Kelan Lastenhoidon tuki -laskurilla voi tarkistaa, millaiseen tukisummaan on oikeutettu.

Kotihoidon tuki maksetaan sille huoltajalle, joka pääasiallisesti hoitaa lasta. Hoitaja voi olla muukin kuin lapsen huoltaja, mutta silloinkin tuki maksetaan huoltajalle. Lyhin mahdollinen tukijakso on yksi kuukausi.

Adoptiovanhemmat voivat tietyin edellytyksin saada kotihoidon tukea myös yli 3-vuotiaasta lapsesta.

Lähde: Kela

26.09.2019 Oppimateriaalilisä hakematta tuhansilla opiskelijoilla

Oppimateriaalilisä hakematta tuhansilla opiskelijoilla

Pienituloisten perheiden opiskelijat ovat voineet elokuusta alkaen saada opintorahan oppimateriaalilisää. Moni oppimateriaalilisään oikeutettu ei kuitenkaan ole vielä hakenut sitä.


Kela on myöntänyt oppimateriaalilisän automaattisesti niille pienituloisten perheiden opiskelijoille, jotka saavat jo opintotukea. Jos oppimateriaalilisään oikeutettu ei ole opintotuen saaja, hänen on haettava opintotukea. Kela arvioi elokuun tilaston perusteella, että jopa 8 000 oppimateriaalilisään oikeutettua ei ole hakenut sitä.

Opintorahan oppimateriaalilisää sai elokuussa 21 616 opiskelijaa. Heistä 17-vuotiaita oli 9 408 ja 16-vuotiaita 2 862.

– Ei ole mitään loogista syytä sille, että 16-vuotiaita saajia olisi olennaisesti vähemmän kuin 17-vuotiaita. Moni opiskelija ei ole ilmeisesti tiennyt, että hänen kannattaa hakea opintotukea, toteaa Kelan etuuspäällikkö Piia Kuusisto.

– Tilaston mukaan oppimateriaalilisän alikäyttöä on myös 15-vuotiaissa.

Oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk

Ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta suorittava nuori voi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos hänen vanhempiensa yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk.

Oppimateriaalilisää voi saada vanhempansa luona asuva alle 20-vuotias ja muualla asuva alle 18-vuotias. Myös 15–16-vuotiaat voivat saada oppimateriaalilisää, vaikka he eivät voi lapsilisän takia saada muuta opintorahaa.

Oppimateriaalilisä on myönnetty ilman hakemusta niille opiskelijoille, jotka jo saavat opintotukea. Jos opiskelija ei saa vielä opintotukea, mutta olisi oikeutettu oppimateriaalilisään, hän voi hakea opintotukea verkossa tai opintotuen hakemuslomakkeella OT 1. Kun opiskelija hakee opintotukea, Kela selvittää automaattisesti, mitä kaikkia opintotuen osia hän voi saada. Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen.

Vanhempien tulot eivät enää pienennä itsenäisesti asuvan opintotukea 

Vanhempien tulot eivät enää pienennä 17-vuotiaalle myönnettävää opintorahan perusmäärää tai estä sen saamista, jos opiskelija asuu muualla kuin vanhempansa luona. Myös tämä muutos tuli voimaan elokuussa 2019. Opintotukea pitää hakea verkossa tai hakemuslomakkeella OT 1.

26.09.2019 Laki sairausvakuutuslain muuttamisesta

Helsingissä 12 päivänä huhtikuuta 2019

Laki
sairausvakuutuslain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan sairausvakuutuslain (1224/2004) 7 luvun 2 §, 8 luvun 1 §:n 3 ja 4 momentti, 18 luvun 24 a § ja 19 luvun 3 §:n 1 momentti,

sellaisina kuin ne ovat, 7 luvun 2 § osaksi laissa 804/2008, 8 luvun 1 §:n 3 ja 4 momentti laissa 912/2007, 18 luvun 24 a § laissa 925/2016 ja 19 luvun 3 §:n 1 momentti laissa 513/2010,

muutetaan 7 luvun 1 ja 3 §, 8 luvun 1 a §:n 3 momentti, 6 §, 9 §:n 2 momentti, 10 §:n 2 momentti ja 13 §:n 2 momentti, 11 luku, 12 luvun 4 §:n otsikko ja 2 momentti, 14 luvun 3 §, 17 luvun 3 a §:n 1 momentti, 18 luvun 9, 10, 12, 13, 15 ja 20–22 §, 23 §:n 2 momentti sekä 24 §:n 1 momentti,

sellaisina kuin niistä ovat 7 luvun 1 § laeissa 678/2014 ja 1658/2015 sekä 3 § osaksi laissa 678/2014, 8 luvun 1 a §:n 3 momentti laissa 1228/2016, 6 § osaksi laissa 91/2016, 9 §:n 2 momentti laissa 1658/2015, 10 §:n 2 momentti laissa 1246/2010 sekä 13 §:n 2 momentti ja 12 luvun 4 §:n 2 momentti laissa 1135/2017, 14 luvun 3 § osaksi laissa 1342/2006, 17 luvun 3 a §:n 1 momentti laissa 671/2011, 18 luvun 9 ja 10 § laissa 1256/2014, 12 ja 20–22 § laissa 1113/2005, 13 § laeissa 986/2008 ja 195/2009, 15 § laeissa 1113/2005, 1276/2006 ja 994/2008, 23 §:n 2 momentti laissa 986/2008 sekä 24 §:n 1 momentti laissa 700/2010, sekä

lisätään 12 luvun 9 §:ään uusi 2 ja 3 momentti seuraavasti:

7 luku
Päivärahaetuuksien saamisen yleiset edellytykset
1 §
Oikeus sairauspäivärahaan vuositulon perusteella
Vakuutetulla on oikeus sairauspäivärahaan vuositulojen perusteella, jos hänen 11 luvun 2 §:ssä tarkoitetut vuositulonsa ovat vähintään 1 264 euroa.

Vuositulon määrä tarkistetaan työntekijän eläkelain 96 §:n 1 momentissa tarkoitetulla palkkakertoimella. Jos vuositulon määrä nousee tarkistuksen yhteydessä yli täysien eurojen, jätetään yli menevä osa lukuun ottamatta.

3 §
Oikeus vähimmäismääräiseen päivärahaetuuteen
Vakuutetulla on oikeus saada sairauspäiväraha vähimmäismääräisen päivärahaetuuden suuruisena , jos hänellä ei ole oikeutta sairauspäivärahaan vuositulojen perusteella taikka päiväraha jäisi vähimmäismääräistä päivärahaetuutta pienemmäksi.

Vakuutetulla on oikeus saada vanhempainpäiväraha ja erityishoitoraha vähimmäismääräisen päivärahaetuuden suuruisena, jos etuus jäisi vuositulojen perusteella vähimmäismääräistä päivärahaetuutta pienemmäksi.

8 luku
Sairauspäiväraha ja osasairauspäiväraha
1 a §
Tartuntatautipäiväraha
Jos tartuntatautipäivärahasta ei muuta erikseen säädetä, siihen sovelletaan, mitä tässä laissa säädetään sairauspäivärahasta. Tartuntatautipäivärahaan ei kuitenkaan sovelleta sairauspäivärahaa koskevia 7 luvun 1 ja 3 §:n, tämän luvun 1, 2, 4, 4 a ja 5 a §:n, 6 §:n 2 momentin ja 7–10 §:n, 11 luvun 1, 2, 5–8, 10 ja 14 §:n sekä 12 luvun 2–4, 6–8 sekä 11 ja 12 §:n säännöksiä.

6 §
Sairauspäivärahan estävät etuudet
Sairauspäivärahaan ei ole oikeutta vakuutetulla, joka saa:

1) Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain mukaista kuntoutusrahaa;

2) työeläkelakien mukaista kuntoutusrahaa, osakuntoutusrahaa tai kuntoutusavustuksena maksettavaa kuntoutusrahaa;

3) työtapaturma- ja ammattitautilain, maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilain, liikennevakuutuslain (460/2016), sotilasvammalain (404/1948), sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta annetun lain (1521/2016) tai tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä annetun lain (1522/2016) kuntoutusta koskevien säännösten perusteella ansionmenetyskorvausta;

4) kansaneläkelain (568/2007) tai työeläkelakien mukaista vanhuuseläkettä tai varhennettua vanhuuseläkettä;

5) työeläkelakien mukaista osa-aikaeläkettä;

6) takuueläkkeestä annetun lain (703/2010) 7 §:n 1 momentin 1 kohdan tai 2 momentin 1 kohdan mukaista takuueläkettä;

7) kansanedustajan eläkkeestä ja sopeutumisrahasta annetun lain mukaista sopeutumiseläkettä tai sopeutumisrahaa.

Jos vakuutetun äitiysrahakausi on alkanut aikaisemmin kuin 30 arkipäivää ennen laskettua synnytysaikaa, hänellä ei ole oikeutta sairauspäivärahaan kyseiseltä ajalta.

Edellä 1 momentin 4–7 kohdassa tarkoitettua eläkettä, kansaneläkelain 12 §:n 1 momentin nojalla myönnettyä työkyvyttömyyseläkettä, työeläkelakien mukaista täyttä työkyvyttömyyseläkettä, työuraeläkettä tai osittaista varhennettua vanhuuseläkettä saavalla 68 vuotta nuoremmalla vakuutetulla on kuitenkin oikeus sairauspäivärahaan, jos hän eläkkeelle siirtymisensä jälkeen on työssä ja tulee työkyvyttömäksi työhön, jota hän eläkkeellä ollessaan välittömästi ennen työkyvyttömyyden alkamista on tehnyt. Sairauspäivärahan määrä lasketaan tällöin eläkkeellä oloajan palkka- ja yrittäjätulon perusteella siten kuin 11 luvussa säädetään ottaen huomioon 12 luvun 2 §:n säännökset.

9 §
Sairauspäiväraha enimmäisajan jälkeen
Edellä 1 momentissa tarkoitettuun työkykyisyysaikaan rinnastetaan aika, jolta vakuutettu on saanut Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain, työtapaturma- ja ammattitautilain, maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilain tai työeläkelakien mukaista kuntoutusrahaa, osakuntoutusrahaa tai kuntoutusavustuksena maksettavaa kuntoutusrahaa taikka ansionmenetyskorvausta liikennevakuutuslain, sotilasvammalain, sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta annetun lain tai tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä annetun lain kuntoutusta koskevien säännösten nojalla tai jona vakuutettu on ollut työttömänä työnhakijana työ- ja elinkeinotoimistossa taikka osallistunut julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain (916/2012) mukaiseen palveluun tai mainitun lain 6 luvussa tarkoitettuun opiskeluun. Työkykyisyysaikaan rinnastetaan myös aika, jona vakuutettu on ollut oikeutettu työttömyysturvalain mukaiseen etuuteen työttömyysturvalain 3 luvun 3 §:n 3 momentin nojalla.

10 §
Yrittäjän oikeus sairauspäivärahaan omavastuuajalta
Edellä 1 momentissa tarkoitettu sairauspäiväraha määräytyy yrittäjän eläkelain mukaisen työtulon perusteella siten kuin tämän lain 11 luvun 4 §:ssä säädetään.

13 §
Muut osasairauspäivärahaan sovellettavat säännökset
Osasairauspäivärahaan ei kuitenkaan sovelleta sairauspäivärahaa koskevaa 11 luvun 8 §:ää.

11 luku
Päivärahaetuuksien määrä
1 §
Päivärahaetuuksien määrä tulojen perusteella
Päivärahaetuuden määrä lasketaan vakuutetun 2 §:ssä tarkoitetun vuositulon perusteella.

Sairauspäivärahan määrä on 70 prosenttia vakuutetun vuositulojen kolmassadasosasta, jos vuositulot eivät ylitä 26 898 euroa. Tämän ylittävästä osasta sairauspäivärahan määrä on 20 prosenttia vuositulon kolmassadasosasta.

Vanhempainpäivärahan ja erityishoitorahan määrä on 70 prosenttia vakuutetun vuositulojen kolmassadasosasta, jos vuositulot eivät ylitä 32 892 euroa. Tämän ylittävästä osasta 50 606 euron vuosituloon vanhempainpäivärahan ja erityishoitorahan määrä on 40 prosenttia vuositulon kolmassadasosasta ja 50 606 euron ylittävästä osasta 25 prosenttia vuositulon kolmassadasosasta.

Sen estämättä, mitä 3 momentissa säädetään, äitiysrahan määrä on 56 ensimmäisen arkipäivän ajalta 90 prosenttia vakuutetun vuositulojen kolmassadasosasta, jos vuositulot eivät ylitä 50 606 euroa. Tämän ylittävästä osasta äitiysrahan määrä on 32,5 prosenttia vuositulon kolmassadasosasta.

Edellä 2–4 momentissa tarkoitettuja tulorajoja tarkistetaan kalenterivuosittain työntekijän eläkelain 96 §:n 1 momentissa tarkoitetulla palkkakertoimella. Jos tulorajat nousevat tarkistuksen yhteydessä yli täysien eurojen, jätetään yli menevä osa lukuun ottamatta.

2 §
Vuositulo
Vuositulolla tarkoitetaan työkyvyttömyyden tai etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta edeltävien 12 kalenterikuukauden aikana (tarkastelujakso) maksettua palkkatuloa, tarkastelujakson aikana voimassa olevan vakuutuksen mukaista yrittäjätuloa ja tähän aikaan kohdistuvaa työeläkelaeissa tarkoitettua palkkaa, jota ulkomaantyössä pidetään eläkepalkkaan luettavan työansion ja eläkemaksujen perusteena (vakuutuspalkka) sekä tarkastelujaksolle myönnettyä 5 §:n mukaista ansionmenetyskorvausta ja 6 §:n mukaisesti etuuden perusteella laskettua etuusperusteista tuloa.

Vuositulot otetaan huomioon vain ajalta, jona henkilö on ollut tämän lain mukaisesti Suomessa vakuutettuna.

Jos vakuutettu on tarkastelujakson aikana valmistunut ammattiin, muuttanut ulkomailta Suomeen tai ollut pois työstä lapsen hoitamisen taikka asepalveluksessa tai siviilipalveluksessa olon vuoksi ja hänen 1 momentin mukaiset tulonsa työkyvyttömyyden tai etuusoikeuden alkamista välittömästi edeltävää kalenterikuukautta edeltäneiden kolmen kalenterikuukauden aikana ovat olleet neljällä kerrottuna vähintään 20 prosenttia suuremmat kuin tarkastelujakson tulot, määräytyy päivärahaetuus vakuutetun hakemuksesta sanottujen kolmen kalenterikuukauden tulojen mukaan. Kolmen kalenterikuukauden tulot muutetaan tällöin vuosituloksi kertomalla ne neljällä.

Ammattiin valmistumisella tarkoitetaan tutkinnon suorittamista. Lapsen hoitamisella tarkoitetaan vanhempainpäivärahakauden jälkeistä työstä poissaoloa alle 3-vuotiaan lapsen sekä adoptiolapsen kotihoidon vuoksi taikka työstä poissaoloa alle 16-vuotiaan sairaan tai vammaisen lapsen sairaanhoitoon osallistumisen vuoksi.

Asepalveluksessa tai siviilipalveluksessa ololla tarkoitetaan palveluksessa oloa asevelvollisuuslain (1438/2007) mukaisen asevelvollisuuden suorittamiseksi tai siviilipalveluslain (1446/2007) mukaisen siviilipalvelusvelvollisuuden täyttämiseksi sekä naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista vapaaehtoista asepalvelusta.

Ulkomailta Suomeen muutolla tarkoitetaan tilannetta, kun henkilö on muuttanut Suomeen ja tullut Suomessa vakuutetuksi 1 luvun 2 §:n mukaisesti.

Jos vakuutettu tulee uudelleen työkyvyttömäksi 30 päivän kuluessa siitä päivästä, jolta viimeksi maksettiin sairauspäivärahaa tai osasairauspäivärahaa taikka erityishoitorahan maksaminen jatkuu 30 päivän kuluessa siitä päivästä, jolta viimeksi maksettiin erityishoitorahaa, määräytyy etuus vähintään saman vuositulon perusteella kuin edellisellä etuusjaksolla.

3 §
Palkkatulo
Palkkatulona huomioidaan työ- tai virkasuhteen perusteella maksettu palkka ja vakuutuspalkka. Palkkatuloon rinnastetaan palkkiot, joita ei ole maksettu työ- tai virkasuhteen perustella, mutta jotka ovat 2 momentin mukaista palkkiota tai korvausta.

Palkkana pidetään ennakkoperintälain (1118/1996) 13 §:ssä tarkoitettua ennakonpidätyksen alaista palkkaa, palkkiota ja korvausta, urheilijan palkkiota, rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain (627/1978) 4 §:ssä tarkoitettua palkkaa ja mainitun lain 3 §:ssä tarkoitettua esiintyvän taiteilijan sekä urheilijan henkilökohtaista korvausta, tuloverolain (1535/1992) 77 §:ssä tarkoitetusta ulkomaantyöskentelystä saatua ennakkoperintälain 13 §:ssä tarkoitettua ennakonpidätyksen alaista palkkaa, vakuutuskassalaissa (1164/1992) tarkoitetun sairauskassan maksamaa täydennyspäivärahaa ja työsuhteessa saatuja palvelurahoja.

Palkkana ei kuitenkaan pidetä:

1) työnantajalta saatua henkilökuntaetua;

2) korkoetua työsuhteen perusteella saadusta lainasta;

3) etua työsuhteeseen perustuvasta oikeudesta merkitä yhteisön osakkeita tai osuuksia käypää alempaan hintaan, jos etu on henkilöstön enemmistön käytettävissä;

4) tuloverolain 66 §:ssä tarkoitettua työsuhdeoption käyttämisestä syntyvää etua tai sellaista työsuhteeseen perustuvaa suoritusta, joka määräytyy yhtiön osakkeen arvon muutoksen perusteella;

5) palkkiota, joka annetaan työnantajayhtiön tai sen kanssa samaan konserniin tai muuhun vastaavaan taloudelliseen yhteenliittymään kuuluvan yhtiön viranomaisen valvonnan alaisessa arvopaperipörssissä noteerattuina osakkeina, sijoitustalletuksena tai muulla vastaavalla tavalla, taikka osakkeiden sijasta osin tai kokonaan rahana, edellyttäen, että tällaisen palkkiona saatavan edun arvo riippuu kyseisten osakkeiden arvon kehityksestä palkkion lupaamisen jälkeisenä, vähintään vuoden mittaisena aikana;

6) työsopimuslain 2 luvun 14 §:n 1 momentissa tarkoitettua odotusajan palkkaa;

7) työsopimuksen tai virkasuhteen päättämisestä maksettavaa korvausta ja muuta vahingonkorvausta;

8) työ- tai virkasuhteeseen perustumattomia luento- ja esitelmäpalkkioita, kokouspalkkioita ja hallintoelimen jäsenyydestä saatuja palkkioita, jos palkkion perusteella ei henkilöön sovellettavien työeläkelakien mukaan tarvitse maksaa työntekijän eläkemaksua;

9) henkilöstörahastolaissa (934/2010) tarkoitettuja henkilöstörahastoeriä ja niiden lisäosia, jotka on siirretty henkilöstörahastoon tai henkilöstörahastosta nostettua rahasto-osuutta;

10) henkilöstörahastolaissa tarkoitettuja henkilöstörahastoeriä ja niiden lisäosia, jotka on nostettu henkilöstörahastolain 37 §:n perusteella käteisenä rahaston sääntöjen mukaan määräytyvänä palkkiona edellyttäen, että erä on määräytynyt yrityksen kannattavuutta ja muita toiminnan tehokkuutta mittaavien tekijöiden perusteella tai viraston taikka kunnan soveltaman tulospalkkiojärjestelmän mukaisesti;

11) eriä, jotka maksetaan työntekijälle yhtiökokouksen päätöksen perusteella voitonjakona tai käteisenä voittopalkkiona edellyttäen, että käteinen voittopalkkio maksetaan koko henkilöstölle eikä sillä pyritä korvaamaan työehtosopimuksen tai työsopimuksen edellyttämää palkkausjärjestelmää ja että käteisen palkkion määräytymisperusteet ovat 10 kohdan ja henkilöstörahastolain 2 §:n 2 ja 3 kohdan mukaiset ja että yhtiön vapaan pääoman määrä on suurempi kuin yhtiökokouksessa päätettävän käteisen voittopalkkion ja osakkeenomistajille maksettavien osinkojen yhteismäärä.

Edellä 3 momentin 11 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa edellytetään lisäksi, että voittopalkkion maksamisesta ei ole tehty työnantajaa velvoittavaa sopimusta ja että omistajat tekevät sitovan päätöksen käteisen voittopalkkion maksamisesta yhtiökokouksessa tilikauden päätyttyä ja että voittopalkkiot maksetaan tämän jälkeen. Lisäksi edellytyksenä on, että asia käsitellään yhteistoiminnasta yrityksissä annetun lain (334/2007) mukaisella tai muulla vastaavalla tavalla.

Kunnan eläinlääkärin tulona huomioidaan palkan lisäksi eläinlääkärin eläimen omistajilta tai haltijoilta periminä eläinlääkintähuoltolain (765/2009) 19 §:ssä tarkoitettuina palkkioina mainitun lain 7 §:ssä tarkoitetun kunnan toimielimen vuosittain vahvistama rahamäärä.

Jos vakuutettu on saanut omaishoidon tuesta annetun lain (937/2005) mukaista omaishoidon hoitopalkkiota tai perhehoitolain (263/2015) mukaista hoitopalkkiota tarkastelujaksolla ja mainitun palkkion maksu jatkuu päivärahaetuuden kanssa samaan aikaan, ei palkkiota huomioida tältä ajalta vuositulossa päivärahaetuuden määrää laskettaessa.

Sen estämättä mitä 2 §:n 2 momentissa säädetään, vakuutettu voi esittää palkkatulon ajalta, jolloin hän ei ole ollut Suomessa vakuutettuna. Tulon voi esittää aikaisemmin Suomessa vakuutettuna ollut henkilö, joka on ansainnut tulon työskennellessään toisessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa tai valtiossa, jossa sovelletaan Euroopan unionin lainsäädäntöä, ja joka on tullut uudelleen Suomessa vakuutetuksi. Jos ulkomailla ansaitut tulot olisivat huomattavasti matalammat tai korkeammat kuin Suomessa vastaavassa työssä ansaittavat tulot, päivärahaetuuden perusteena käytettävät tulot voidaan arvioida vastaavasta työstä Suomessa ansaittavien tulojen mukaan ottaen huomioon sellaisen henkilön tulot, joka työskentelee Suomessa vastaavissa tehtävissä ja jolla on vakuutettuun verrattava kokemus ja pätevyys. Päivärahaetuus määräytyy vakuutetun esittämän tulon perusteella soveltuvin osin siten kuin 2 §:ssä säädetään, jos vakuutetulla ei ole Suomesta 2 §:n mukaista vuosituloa.

4 §
Yrittäjätulo
Yrittäjätulona huomioidaan yrittäjän eläkelain ja maatalousyrittäjän eläkelain mukaan vahvistettu työtulo.

Jos työtuloa on tarkastelujakson aikana muutettu, päivärahaetuuden perusteena oleva työtulo saadaan jakamalla vahvistettujen työtulojen yhteismäärä vastaavalla ajalla.

5 §
Ansionmenetyskorvaukset
Ansionmenetyskorvauksena huomioidaan vakuutetun työtapaturman tai ammattitaudin perusteella saama työtapaturmaa koskevien eri lakien mukainen ansionmenetyskorvaus, liikennevakuutuslakiin, potilasvahinkolakiin tai sotilastapaturmaa koskeviin eri lakeihin perustuva ansionmenetyskorvaus sekä tartuntatautilain mukainen tartuntatautipäiväraha.

Jos vakuutettu on saanut 1 momentin mukaista muun kuin täyden työkyvyttömyyden perusteella maksettua ansionmenetyskorvausta tarkastelujaksolla ja mainitun korvauksen maksu jatkuu päivärahaetuuden kanssa samaan aikaan, ei korvausta huomioida tältä ajalta vuositulossa päivärahaetuuden määrää laskettaessa.

6 §
Etuusperusteinen tulo
Etuusperusteinen tulo lasketaan tarkastelujakson aikana saatujen seuraavien ansionmenetyskorvausten ja sosiaalietuuksien perusteella:

1) työttömyysturvalain mukainen työttömyysetuus;

2) vuorotteluvapaalain (1305/2002) mukainen vuorottelukorvaus;

3) 1 luvun 4 §:n 6 kohdassa tarkoitettu päivärahaetuus lukuun ottamatta tartuntatautilain mukaista tartuntatautipäivärahaa;

4) Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain tai työntekijän eläkelain 3 §:ssä tarkoitettujen työeläkelakien mukainen kuntoutusraha tai kuntoutuskorotus;

5) työntekijän eläkelain 3 §:ssä tarkoitettujen työeläkelakien mukainen työkyvyttömyyseläke tai kansaneläkelain 12 §:n 1 momentin mukainen työkyvyttömyyseläke;

6) takuueläkkeestä annetun lain 7 §:n 1 momentin 3–5 kohdan tai 2 momentin 2 kohdan mukainen takuueläke;

7) aikuiskoulutusetuuksista annetun lain (1276/2000) mukainen aikuiskoulutustuki;

8) kansanedustajan eläkkeestä ja sopeutumisrahasta annetun lain mukainen sopeutumiseläke tai sopeutumisraha; tai

9) opintotukilain mukainen opintoraha.

Vakuutetun saamista 1 momentin mukaisista ansiomenetyskorvauksista ja sosiaalietuuksista lasketaan etuuden keskimääräinen määrä päivää kohti siten, että tarkastelujakson ajalle myönnettyjen etuuksien yhteismäärä jaetaan etuusjaksojen yhteenlaskettujen arkipäivien lukumäärällä. Saatu rahamäärä pyöristetään lähimpään senttiin.

Etuusperusteisen tulon laskemiseksi määritellään etuusperusteinen vuositulo. Etuusperusteinen vuositulo on sellainen tulo, josta 1 §:n 2 ja 3 momentissa säädetyllä päivärahaetuuden määräytymisperusteella saadaan yhtä suuri päiväkohtainen etuuden määrä kuin 2 momentin mukaisesti laskettu etuuden keskimääräinen määrä. Saatu rahamäärä pyöristetään lähimpään senttiin.

Etuusperusteisesta vuositulosta huomioidaan etuusperusteisena tulona osuus, joka on kolmassadasosa tarkastelujaksoon sisältyvien etuusjaksojen arkipäivien lukumäärästä. Saatu rahamäärä pyöristetään lähimpään senttiin.

Jos vakuutettu on saanut 1 momentin 5 kohdan mukaista muuta kuin täyttä työkyvyttömyyseläkettä tarkastelujaksolla ja mainitun etuuden maksu jatkuu päivärahaetuuden kanssa samaan aikaan, ei etuutta huomioida tältä ajalta vuositulossa päivärahaetuuden määrää laskettaessa.

7 §
Palkkatulosta vähennettävät vakuutusmaksut
Päivärahaetuuden määrää laskettaessa vuosituloon sisältyvästä 3 §:n 1 momentissa tarkoitetusta palkkatulosta ja vakuutuspalkasta vähennetään 18 luvun 21 §:n 1 momentissa tarkoitetun sairausvakuutuksen päivärahamaksun, työntekijän eläkelain 153 §:ssä tarkoitetun työntekijän työeläkevakuutusmaksun ja työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain (555/1998) 18 §:n 1 momentissa tarkoitetun palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun yhteismäärä.

8 §
Sairauspäivärahan määräytyminen vakuutetun ollessa työkyvytön vain johonkin työhönsä
Jos vakuutettu tulee työkyvyttömäksi työskennellessään samanaikaisesti kahdessa tai useammassa työsuhteessa taikka omassa työssä ja on työkyvytön vain johonkin työhönsä, sairauspäiväraha määräytyy 2 §:n 1 momentin mukaisesti tästä työstä aiheutuneen ansionmenetyksen perusteella. Tulosta tehdään vakuutusmaksuvähennys siten kuin 7 §:ssä säädetään. Tätä pykälää ei kuitenkaan sovelleta, jos kysymyksessä on hyvin vähäinen työskentely toisessa työssä.

Jos vakuutetun työkyvyttömyys jatkuu ja hän tulee työkyvyttömäksi kaikkiin töihinsä, sairauspäiväraha määräytyy työkyvyttömyyden alkamista edeltäneiden vuositulojen perusteella siten kuin tässä luvussa säädetään.

9 §
Vanhempainpäivärahaa koskevat erityissäännökset
Vanhempainpäivärahaoikeuden alkamisajankohtana pidetään sitä päivää, jolta vanhemmalle maksetaan ensimmäisen kerran vanhempainpäivärahaa saman lapsen perusteella. Vanhempainpäiväraha määräytyy samasta lapsesta koko vanhempainpäivärahakauden ajan saman vuositulon perusteella.

Sen estämättä, mitä 2 §:ssä säädetään, vanhempainpäivärahan suuruus voidaan määrätä edellisen vanhempainpäivärahan perusteena olleen 2 §:ssä tarkoitetun vuositulon mukaisesti, jos lapsi, jonka perusteella edellisen kerran on maksettu vanhempainpäivärahaa, ei ole täyttänyt tai hänen hoitoon ottamisestaan ei ole kulunut kolmea vuotta ennen laskettua synnytysaikaa tai lapsen hoitoon ottamista. Tällöin edellisen vanhempainpäivärahan perusteena ollutta vuosituloa tarkistetaan siinä suhteessa kuin vanhempainpäivärahaoikeuden alkamisajankohdalle vahvistettu työntekijän eläkelain 96 §:ssä tarkoitettu palkkakerroin poikkeaa edelliselle kalenterivuodelle vahvistetusta palkkakertoimesta.

10 §
Sairaus- ja vanhempainpäivärahan sekä erityishoitorahan vähimmäismäärä
Sairaus- ja vanhempainpäivärahan sekä erityishoitorahan vähimmäismäärä on 25,88 euroa arkipäivältä. Tätä rahamäärää tarkistetaan siten kuin kansaneläkeindeksistä annetussa laissa säädetään. Päivärahan vähimmäismäärää koskeva rahamäärä vastaa sitä kansaneläkeindeksin pistelukua, jonka mukaan vuoden 2010 tammikuussa maksettujen kansaneläkkeiden suuruus on laskettu.

11 §
Ansiotyössä ja omassa työssä olon vaikutus vanhempainpäivärahan määrään sekä isyysrahan määrä eräissä tilanteissa
Äitiys- ja vanhempainraha maksetaan vanhemmalle vähimmäismäärän suuruisena, jos vanhempi on samanaikaisesti ansiotyössä tai omassa työssä lukuun ottamatta omassa kotitaloudessa suoritettavaa työtä tai opiskelee päätoimisesti ja saa opintotukilain mukaista opintorahaa. Mitä tässä pykälässä säädetään, ei kuitenkaan sovelleta osittaiseen vanhempainrahaan. Ansiotyössä olemisena ei pidetä vanhemman toimimista kuntalain 69 §:ssä tarkoitettuna luottamushenkilönä lukuun ottamatta mainitun lain 80 §:ssä tarkoitettuja päätoimisia ja osa-aikaisia luottamushenkilöitä.

Isyysraha maksetaan vähimmäismääräisenä varusmiespalveluksessa vakinaisessa väessä, aseettomana, reserviläisenä tai nostoväkeen kuuluvana puolustusvoimien palveluksessa taikka siviilipalvelusmiehenä olevalle sekä opintotukilain mukaista opintorahaa saavalle.

12 §
Vanhempainpäivärahan maksaminen vähimmäismääräisenä muun etuuden ajalta
Vanhempainpäiväraha maksetaan vähimmäismäärän suuruisena, jos vakuutettu saa:

1) kansaneläkelain tai työeläkelakien mukaista vanhuuseläkettä, osittaista varhennettua vanhuuseläkettä tai varhennettua vanhuuseläkettä;

2) kansaneläkelain 12 §:n 1 momentin tai työeläkelakien mukaista täyttä työkyvyttömyyseläkettä taikka työuraeläkettä;

3) Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain mukaista kuntoutusrahaa tai työeläkelakien mukaista täysimääräistä kuntoutusrahaa;

4) liikennevakuutuslain, työtapaturma- ja ammattitautilain, maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilain, sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta annetun lain, tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä annetun lain, opiskeluun liittyvissä työhön rinnastettavissa olosuhteissa syntyneen vamman tai sairauden korvaamisesta annetun lain (460/2015) tai urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain (276/2009) perusteella myönnettyä täyttä tapaturmaeläkettä, päivärahaa tai kuntoutusrahaa; tai

5) kansanedustajan eläkkeestä ja sopeutumisrahasta annetun lain mukaista sopeutumiseläkettä tai sopeutumisrahaa.

13 §
Osittaisen vanhempainrahan määrä
Sen estämättä, mitä muualla tässä laissa säädetään, osittaisen vanhempainrahan määrä on kuitenkin aina puolet vanhempainrahan määrästä.

14 §
Osasairauspäivärahan määrä
Sen estämättä, mitä muualla tässä laissa säädetään, osasairauspäivärahan määrä on aina puolet sitä välittömästi edeltävän sairauspäivärahan määrästä tai puolet sen sairauspäivärahan määrästä, johon vakuutetulla olisi ollut oikeus osasairauspäivärahaoikeuden alkaessa. Sairauspäivärahan määrässä ei kuitenkaan oteta huomioon 12 luvussa tarkoitettuja sairauspäivärahaan nähden ensisijaisia etuuksia. Osasairauspäivärahan määrä on aina vähintään puolet 10 §:ssä tarkoitetun vähimmäismääräisen sairauspäivärahan määrästä.

15 §
Tartuntatautipäivärahan määrä
Tartuntatautipäiväraha määräytyy sen työ- tai virkasuhteen palkan perusteella, jonka vakuutettu saisi, ellei häntä olisi tartuntatautilain nojalla määrätty olemaan poissa ansiotyöstään, eristettäväksi tai karanteeniin. Päivärahan määrä on kuukausitulon kahdeskymmenesviidesosa. Jos ansionmenetyksen määrästä ei esitetä luotettavaa selvitystä, tartuntatautipäiväraha määräytyy sen palkan perusteella, jonka vakuutettu on saanut välittömästi ennen kuin hänet on määrätty olemaan poissa ansiotyöstään.

Yrittäjän tartuntatautipäiväraha on etuuden alkamishetkellä voimassa olevan yrittäjän eläkelain tai maatalousyrittäjän eläkelain mukaisesti vahvistetun vuosityötulon kolmassadasosa.

Jos vakuutettu tekee työstä pidättämisen aikana muuta työtä, tartuntatautipäivärahaa maksetaan vain ansionmenetystä vastaavalta osalta.

12 luku
Päivärahaetuuden suhde muihin etuuksiin
4 §
Sairauspäivärahan suhde työeläkelakien mukaiseen osatyökyvyttömyyseläkkeeseen ja muun kuin täyden työkyvyttömyyden perusteella maksettaviin lakisääteisiin etuuksiin
Jos vakuutettu saa 1 momentin mukaista osatyökyvyttömyyseläkettä tai sitä vastaavaa muuta kuin täyttä työkyvyttömyyseläkettä tai muun kuin täyden työkyvyttömyyden perusteella maksettavaa 11 luvun 5 §:n mukaista ansionmenetyskorvausta eikä kyseistä etuutta tai korvausta ole huomioitu vuositulossa 11 luvun 5 §:n 2 momentin tai 6 §:n 5 momentin nojalla, ei etuutta tai korvausta vähennetä sairauspäivärahasta. Muutoin osatyökyvyttömyyseläke tai muun kuin täyden työkyvyttömyyden perusteella maksettu ansionmenetyskorvaus vähennetään sairauspäivärahasta.

9 §
Erityishoitorahan suhde muihin etuuksiin
Erityishoitorahasta vähennetään samalta ajalta maksettava 2 §:n mukainen muu etuus.

Mitä 4 §:n 2 momentissa säädetään sairauspäivärahan suhteesta työeläkelakien mukaiseen osatyökyvyttömyyseläkkeeseen ja muun kuin täyden työkyvyttömyyden perusteella maksettaviin lakisääteisiin etuuksiin, sovelletaan vastaavasti erityishoitorahaan.

14 luku
Vuosilomakustannuskorvaus ja korvaus vanhemmuudesta aiheutuvista perhevapaakustannuksista 
3 §
Vuosilomakustannuskorvauksen määrä
Työnantajalle maksetaan korvausta jokaiselta kalenterikuukaudelta, jolta vuosilomaa on kertynyt 1 §:ssä tarkoitetulta ajalta edellyttäen, että vanhempainpäivärahapäiviä on kalenterikuukautena ollut vähintään 14.

Korvausta maksetaan 2,5 päivältä kalenterikuukautta kohti. Korvauksen peruste päivää kohden on kolmassadasosa siitä vuositulosta, joka on ollut työntekijälle vuosiloman kertymisajalta maksetun päivärahan perusteena. Korvauksen perustetta korotetaan kertoimella, jonka suuruus on 1,21.

Vuosilomakustannuskorvausta ei kuitenkaan makseta enempää kuin se määrä, jonka työnantaja on ollut velvollinen maksamaan vuosilomapalkkana tai lomakorvauksena korotettuna kertoimella, jonka suuruus on 1,21.

17 luku
Muutoksenhaku
3 a §
Asian uudelleen ratkaiseminen muun etuuden tai korvauksen myöntämisen johdosta
Jos päivärahaetuuden saajalle on päätöksen antamisen jälkeen takautuvasti myönnetty 8 luvun 6 §:n, 11 luvun 11 tai 12 §:n tai 12 luvun 1–5 tai 9–11 §:n nojalla huomioon otettava etuus tai korvaus, Kansaneläkelaitos voi ilman päätöksen poistamista tai asianosaisen suostumusta ratkaista asian uudelleen.

18 luku
Sairausvakuutusrahasto ja vakuutusmaksut
9 §
Vakuutettujen rahoitusosuus
Vakuutetuilta perittävän sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun tuotoilla rahoitetaan 33 prosenttia 8 §:n 1 momentin 1–4 kohdan sekä 2 ja 3 momentin mukaisten sairaanhoitovakuutuksen kulujen yhteismäärästä.

10 §
Valtion rahoitusosuus
Valtion varoista rahoitetaan 67 prosenttia 8 §:n 1 momentin 1–4 kohdan sekä 2 ja 3 momentin mukaisten sairaanhoitovakuutuksen kulujen yhteismäärästä. Lisäksi valtion varoista rahoitetaan 8 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitetut sairaanhoidon kulut siltä osin kuin Suomessa annettujen sairaanhoitoetuuksien perusteella ulkomailta saadut kulujen korvaukset eivät niitä kata.

12 §
Työnantajien sekä palkansaajien ja yrittäjien rahoitusosuus
Työnantajien suorittaman sairausvakuutusmaksun sekä palkka- ja yrittäjätulon perusteella perittävän sairausvakuutuksen päivärahamaksun tuotoilla rahoitetaan 11 §:ssä tarkoitetut työtulovakuutuksen kulut, joista on vähennetty 13 §:ssä tarkoitetulla valtion osuudella ja yrittäjän lisärahoitusosuudella rahoitettavat kulut.

13 §
Valtion rahoitusosuus ja yrittäjän lisärahoitusosuus
Jos 11 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaisen päivärahaetuuden tai kuntoutusrahan määrä jäisi 11 luvun 2 §:n 1 momentin mukaisen vuositulon perusteella laskettuna alle 11 luvun 10 §:n vähimmäismääräisen päivärahaetuuden, rahoitetaan valtion varoista se osuus vähimmäismääräisenä maksettavan päivärahaetuuden tai kuntoutusrahan kuluista, joka ylittää vuositulon perusteella lasketun päivärahaetuuden tai kuntoutusrahan määrän.

Jos Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain 35 §:ssä tarkoitettu kuntoutusraha jäisi alle sanotussa pykälässä mainitun vähimmäismääräisen kuntoutusrahan, rahoitetaan valtion varoista se osuus vähimmäismääräisenä maksettavan kuntoutusrahan kuluista, joka ylittää vuositulon perusteella lasketun kuntoutusrahan määrän.

Lisäksi valtio rahoittaa viisi prosenttia päivärahaetuus- ja kuntoutusrahakuluista, jotka muutoin rahoitettaisiin työnantajan sairausvakuutusmaksulla ja vakuutetun päivärahamaksulla.

Jos sairauspäivärahan määrää vähennetään 12 luvussa säädetyn yhteensovituksen vuoksi tai kuntoutusrahaa Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain 36 §:n 1 momentissa tai 37 taikka 39 §:n säädetyn yhteensovituksen vuoksi, pienentää tämä vähennys ensisijaisesti vakuutusmaksuilla rahoitettavaa osuutta. Vastaavasti menetellään, kun vanhempainpäiväraha maksetaan 11 luvun 11 tai 12 §:n perusteella vähimmäismääräisenä.

Lisäksi valtion varoista rahoitetaan:

1) kulut, jotka aiheutuvat 13 luvun 2 §:n 2 momentissa tarkoitetun sairaanhoidon ja muun terveydenhuollon korvaamisesta yrittäjälle ja muulle omaa työtään tekevälle; sekä

2) 11 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetut kulut.

Kulut, jotka aiheutuvat 8 luvun 10 §:n perusteella maksettavasta sairauspäivärahasta, rahoitetaan yrittäjän eläkelaissa tarkoitetun työtulon perusteella perittävän maksun tuotoilla (yrittäjän lisärahoitusosuus). Yrittäjän lisärahoitusosuutta peritään päivärahamaksun lisäksi vakuutetulta, jolla on voimassa yrittäjän eläkelaissa tarkoitettu vakuutus.

15 §
Sairausvakuutuksen päivärahamaksun maksuperuste
Sairausvakuutuksen päivärahamaksu määrätään vakuutetun veronalaisen palkkatulon ja yrittäjätulon perusteella, ellei tässä laissa toisin säädetä.

Sairausvakuutuksen päivärahamaksun perusteena olevaa palkkatuloa on 11 luvun 3 §:n 2–5 momentin mukainen palkka ja yrittäjätuloa 11 luvun 4 §:n 1 momentin mukainen työtulo.

Päivärahamaksua ei peritä, jos vuotuisen palkka- ja yrittäjätulon yhteismäärä alittaa 14 000 euroa. Tuloraja tarkistetaan kalenterivuosittain työntekijän eläkelain 96 §:n 1 momentissa tarkoitetulla palkkakertoimella. Jos tuloraja nousee tarkistuksen yhteydessä yli täyden euron, jätetään yli menevä osa lukuun ottamatta.

20 §
Sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu
Sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu määräytyy siten, että vakuutetuilta perittävän sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun tuotoilla rahoitetaan 9 §:ssä tarkoitettu rahoitusosuus.

Sairaanhoitomaksu peritään kunnallisverotuksessa verotettavasta ansiotulosta ja muusta 14 ja 16–19 §:ssä tarkoitetusta sairaanhoitomaksun maksuperusteesta.

Jos vakuutettu saa muuta kuin 15–18 §:ssä tarkoitettua ansiotuloa, häneltä peritään tästä tulosta sen lisäksi, mitä 1 momentissa ja 23 §:ssä säädetään, sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksua 0,97 prosenttia. Maksua ei kuitenkaan peritä 14 §:n 2 momentissa mainituista tuloista.

Edellä 3 momentissa tarkoitettu maksu lasketaan sairaanhoitomaksun maksuperusteen ja päivärahamaksun maksuperusteen erotuksesta. Jos päivärahamaksun maksuperuste on suurempi kuin sairaanhoitomaksun maksuperuste, 3 momentissa tarkoitettua maksua ei peritä.

21 §
Sairausvakuutuksen päivärahamaksu
Sairausvakuutuksen päivärahamaksu määräytyy vuodelle 2020 siten, että sen tuotoilla rahoitetaan 48 prosenttia 12 §:ssä tarkoitetuista työtulovakuutuksen kuluista, joista on vähennetty korvaukset vanhemmuudesta aiheutuvista perhevapaakustannuksista.

22 §
Työnantajan sairausvakuutusmaksu
Työnantajan sairausvakuutusmaksu määräytyy vuodelle 2020 siten, että sen tuotoilla rahoitetaan korvaukset vanhemmuudesta aiheutuvista perhevapaakustannuksista sekä 52 prosenttia 12 §:ssä tarkoitetuista työtulovakuutuksen kuluista, joista on vähennetty korvaukset vanhemmuudesta aiheutuvista perhevapaakustannuksista.

Työnantajan sairausvakuutusmaksu peritään työnantajan sairausvakuutusmaksusta annetussa laissa (771/2016) tarkoitetusta palkasta.

23 §
Sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun tarkistaminen
Sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun maksuprosentista säädetään vuosittain ennen marraskuun 23 päivää annettavalla valtioneuvoston asetuksella. Jos maksu kuitenkin alittaisi 0,45 prosenttia tai ylittäisi 0,75 prosenttia kunnallisverotuksessa verotettavasta ansiotulosta ja muusta 14 ja 16–19 §:ssä tarkoitetusta sairaanhoitomaksun maksuperusteesta, maksuprosentista on säädettävä lailla.

24 §
Sairausvakuutuksen päivärahamaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun tarkistaminen
Sairausvakuutuksen päivärahamaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun maksuprosenttia tarkistetaan vuosittain siten, että maksujen tuotoilla ja valtion rahoitusosuudella voidaan kattaa 11 §:ssä tarkoitetut työtulovakuutuksen kulut. Kulujen muutokset rahoitetaan siten, että valtion rahoitusosuuden vähentämisen jälkeen tarvittavat maksujen muutokset jakautuvat tasan päivärahamaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun kesken. Maksuprosenttia tarkistetaan kahden desimaalin tarkkuudella.

________________________________________________________________________________
                                                    ---------------------------------------------

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2020. Sen 18 luvun 9, 10, 12, 13, 15 ja 20–22 § ja 23 §:n 2 momentti sekä 24 §:n 1 momentti tulevat kuitenkin voimaan ja 24 a § kumoutuu jo 1 päivänä marraskuuta 2019. Jos työkyvyttömyys tai etuusoikeus on alkanut ennen tämän lain voimaantuloa, päivärahaetuuteen sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä.

Vuoden 2019 lopullisia valtion rahoitusosuuksia ja vakuutusmaksuilla rahoitettavia osuuksia laskettaessa sekä Kansaneläkelaitoksen vuoden 2019 tilinpäätöstä laadittaessa sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita 18 luvun säännöksiä.

Jos työkyvyttömyys tai etuusoikeus alkaa tammikuussa 2020, 11 luvun 2 §:n mukaiset vuositulot huomioidaan työkyvyttömyyttä tai etuusoikeutta välittömästi edeltäneiltä 12 kalenterikuukaudelta.

Tämän lain voimaan tullessa voimassa ollutta 11 luvun 4 §:n 6 ja 7 momenttia sovelletaan, vaikka oikeus vanhempainpäivärahaan alkaisi tämän lain voimaantulon jälkeen.

Jos työntekijän vanhempainpäivärahaoikeus on alkanut ennen tämän lain voimaantuloa, sovelletaan vuosilomakustannuksen määrään lain voimaan tullessa voimassa ollutta 14 luvun 3 §:ää.

Tämän lain 7 luvun 1 §:ssä ja 11 luvun 1 §:ssä säädetyt rahamäärät vastaavat työntekijän eläkelain 96 §:ssä tarkoitetun palkkakertoimen arvoa vuonna 2010.

Lain 18 luvun 15 §:n 3 momentissa oleva rahamäärä vastaa työntekijän eläkelain 96 §:ssä tarkoitetun palkkakertoimen arvoa vuonna 2017.

Tätä lakia sovelletaan vuodelta 2020 ja sen jälkeen perittävään sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksuun.

Tätä lakia sovelletaan sairausvakuutuksen päivärahamaksuun ja työnantajan sairausvakuutusmaksuun, jotka perustuvat vuonna 2020 ja sen jälkeen maksettavaan palkkaan tai vahvistettuun yrittäjätuloon.

HE 296/2018
StVM 31/2018
EV 298/2018
Helsingissä 12 päivänä huhtikuuta 2019

Tasavallan Presidentti
Sauli Niinistö

Sosiaali- ja terveysministeri
Pirkko Mattila

26.09.2019 Kuntoutusrahan määrä ja maksaminen

Kuntoutusrahan määrä ja maksaminen

Kuntoutusrahan määrä lasketaan kuten sairauspäivärahan määrä. Arvioi kuntoutusrahan määrän laskurilla.

Päivärahan määräytyminen muuttuu 1.1.2020

Jos oikeutesi päivärahaan alkaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, päivärahasi määrä perustuu vuosituloon.  Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.

Lue lisää: Määrän perusteet muuttuvat 1.1.2020.

Päivärahan määräytyminen 31.12.2019 saakka

Kuntoutusrahan määrä lasketaan yleensä verotuksessa todettujen työtulojen mukaan. Jos kuntoutus alkaa vuonna 2019, kuntoutusrahan määrä lasketaan vuoden 2017 verotettujen työtulojen mukaan.

Kuntoutusrahan määrä voidaan laskea myös kuntoutusta edeltävän 6 kuukauden työtulon mukaan, jos tulosi ovat nousseet vähintään 20 % verotuksessa vahvistetuista tuloista. Pyydä työnantajaasi ilmoittamaan tiedot Kelaan.

Lisäksi kuntoutusrahan määrä voi perustua kuntoutustasi edeltävän työttömyysetuuden, sairauspäivärahan, kuntoutusrahan tai opintotuen määrään. Näistä sinun ei tarvitse toimittaa Kelalle tietoja.

Osakuntoutusrahan määrä on puolet täydestä kuntoutusrahasta.

Kuntoutusraha on verotettavaa tuloa.

Vähimmäismäärä

Kuntoutusrahaa maksetaan vähimmäismääräisenä, jos sitä ei voi laskea työtulojen tai edeltävän etuuden perusteella.

Kuntoutusrahan vähimmäismäärä on 27,86 euroa arkipäivältä.

Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä on 31,39 euroa arkipäivältä.

Maksaminen

Kuntoutusrahaa maksetaan omavastuuajan jälkeen arkipäiviltä. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin. Arkipyhiä ei lasketa arkipäiviksi.

Muut tulot ja saamasi korvaukset saattavat pienentää kuntoutusrahasi määrää tai estää kokonaan sen maksamisen.

Saat kuntoutusrahan jälkikäteen maksukausittain. Kuntoutusrahan ensimmäinen maksujakso on 6 päivää, ja sen jälkeen sitä se maksetaan 25 arkipäivän erissä tai kuntoutuksen päätyttyä. Voit tarkistaa kuntoutusrahasi seuraavan maksupäivän Kelan asiointipalvelusta. Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Lyhytkestoisissa kuntoutuksissa kuntoutusraha maksetaan jälkikäteen osallistumistodistuksen perusteella. Jaksoittaisessa kuntoutuksessa osallistumistodistus kannattaa toimittaa kunkin jakson päätyttyä. Lue kuntoutusrahapäätöksestäsi, mitä selvityksiä sinun pitää toimittaa Kelaan kuntoutusrahan maksamista varten. Lähetä liitteet helposti verkossa.

26.09.2019 Sairauspäivärahan määrän perusteet muuttuvat

Sairauspäivärahan Määrän perusteet muuttuvat 1.1.2020

Jos työkyvyttömyytesi alkaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, sairauspäiväraha määräytyy vuositulon perusteella.

Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.


*Vuositulo

Jos lääkäri on todennut Matin työkyvyttömäksi 25.5.2020 alkaen, vuositulo lasketaan huhtikuut edeltävän 12 kalenterikuukauden ajalta eli 1.4.2019–31.3.2020.

Tarkastelujakson ja päivärahan alkamisajankohdan väliin jää 1 kuukausi, jonka aikana saatuja tuloja ei oteta huomioon. Poikkeuksellisesti siirtymävaiheessa tammikuussa 2020 vuositulon tarkastelujakso on työkyvyttömyyden alkamista välittömästi edeltävät 12 kalenterikuukautta eli 1.1.–31.12.2019.

Vuosituloon huomioidaan

palkkatulot
vakuutuspalkka
YEL- ja MYEL-työtulo
tietyt etuudet
tietyt ansionmenetyskorvaukset.
Vuositulo voi muodostua yhdestä tai useammasta edellä mainitusta tulosta. Kela saa yleensä tarvitsemansa tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista, eikä niitä tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan.

Jos sinulla ei ole tuloja tarkastelujakson aikana tai ne ovat hyvin pienet, päivärahasi on vähintään vähimmäismääräinen.

*Palkkatulot

Vuosituloon lasketaan palkkatulot, jotka on maksettu tarkastelujakson aikana. Kela saa yleensä palkkatiedot tulorekisteristä, eikä niitä tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan. 

 Palkkatulot
Lääkäri on todennut Matin työkyvyttömäksi 14.4.2020 alkaen Tarkastelujakso on 1.3.2019–29.2.2020. Tältä ajalta Matti on saanut palkkaa 2 500 e/kk (brutto) ja lomarahaa 1 125 e (brutto).

Vuosituloon lasketaan 12 kk x 2 500 e + 1125 e = 31 125 e.*

Sairauspäivärahan määrä on n. 65 e/arkipäivä.

*) Vuositulosta tehdään vakuutusmaksuvähennys.  Vuoden 2020 vakuutusmaksuvähennys ei ole vielä tiedossa.

*Vakuutuspalkka

Jos olet työskennellyt tarkastelujaksolla ulkomailla ja työskentelysi ajalle on määritelty vakuutuspalkka, se huomioidaan vuositulossa todellisen maksetun palkan sijaan. 

*YEL- ja MYEL-työtulo

Yrittäjien vuosituloon lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujakson YEL- ja MYEL-työtulo. Vuosituloon ei lasketa mukaan palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa.
Jos YEL- tai MYEL-työtulon määrä on muuttunut tarkastelujakson aikana, huomioidaan keskimääräinen työtulo.

YEL-työtulot
Lääkäri on todennut Liisan työkyvyttömäksi 15.2.2020. Tarkastelujakso on 1.1.–31.12.2019. YEL-työtulon määrä on 20 000 e/vuosi.

Vuosituloon lasketaan YEL-työtulo.

Vanhempainpäivärahan määrä on n. 46 e/arkipäivä.*

*) Arvio.

*Etuuksien perusteella laskettu vuositulo

Vuositulo voidaan laskea myös tiettyjen saamiesi etuuksien perusteella. Tämä ns. etuusperusteinen tulo on laskennallinen tulo, joka lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolla saamiesi tiettyjen etuuksien keskimääräisestä päiväkohtaisesta määrästä.

Etuusperusteisessa tulossa huomioidaan vain seuraavat etuudet, joiden myöntöaika kohdistuu 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolle:

työttömyysetuus
vuorottelukorvaus
sairauspäiväraha
YEL-päiväraha ja Mela-sairauspäiväraha
osasairauspäiväraha
vanhempainpäiväraha
erityishoitoraha
luovutuspäiväraha
Kelan kuntoutusraha
työeläkelakien mukainen kuntoutusraha tai kuntoutuskorotus
työeläkelakien mukainen työkyvyttömyyseläke
kansaneläkelain mukainen työkyvyttömyyseläke
työkyvyttömyyseläkettä täydentävä takuueläke
aikuiskoulutustuki
kansanedustajan sopeutumiseläke tai sopeutumisraha
opintoraha.
Työnantajalle maksettua etuutta ei lasketa vuosituloon, koska olet samalta ajalta saanut vuosituloon huomioitavaa palkkaa.


*Työttömyyspäivärahaan perustuva vuositulo

Lääkäri on todennut Pekan työkyvyttömäksi 14.2.2020 alkaen. Tarkastelujakso on 1.1.–31.12.2019.  Pekka on saanut tältä ajalta ansiosidonnaista päivärahaa 60,00 e/päivä 5 päivänä viikossa.

Keskimääräisen ansiosidonnaisen päivärahan perusteella sairauspäivärahan määrä on n. 52 e/päivä*. Sairauspäivärahaa maksetaan 6 päivältä viikossa.

*) Arvio.

*Ansionmenetyskorvaukset

Vuosituloon lasketaan tarkastelujakson ajalle myönnetty korvaus ansionmenetyksestä, kun sen perusteena on

työtapaturma
ammattitauti
liikennevahinko
potilasvahinko
sotilastapaturma
tartuntatautilain mukainen tartuntatauti (tartuntatautipäiväraha).
Korvaukset ansionmenetyksestä huomioidaan sen suuruisina kuin ne on myönnetty.

Korvausta ei yleensä lasketa vuosituloon, jos maksu jatkuu samanaikaisesti myönnettävän Kelan etuuden kanssa. Työnantajalle maksettua korvausta ei lasketa vuosituloon, koska olet samalta ajalta saanut vuosituloon huomioitavaa palkkaa.

26.09.2019 Päätökset vuoden 2020 ensimmäisistä vanhempainpäivärahoista vasta tammikuussa

24.9.2019 KELAN TIEDOTTEET

Päätökset vuoden 2020 ensimmäisistä vanhempainpäivärahoista vasta tammikuussa

Sairausvakuutuslain muutoksen takia Kela pystyy laskemaan päivärahojen määrät ensi vuonna alkaville perhevapaille vasta tammikuussa, jolloin koko edellisen vuoden tulot ovat tulorekisterissä. Vanhempainpäivärahoja vuoden 2020 alusta hakeneet voivat siis joutua odottamaan päätöstä tavallista pidempään.

Sairausvakuutuslain muutos koskee sairaus- ja vanhempainpäivärahoja, kuntoutusrahaa sekä erityishoitorahaa, jotka alkavat 1.1.2020 tai sen jälkeen. Kela alkaa käyttää päivärahojen määräytymisen perustana 12 kuukauden tuloja. Nämä tulot saadaan tulorekisteristä tammikuussa.

Ensimmäiset vanhempainpäivärahahakemukset, jotka koskevat vuonna 2020 alkavia äitiysvapaita, tulevat Kelaan jo syksyllä. Nämä hakemukset jäävät odottamaan, että Kela saa tulorekisteristä tiedot koko vuoden 2019 tuloista. Kela voi tehdä päätökset ja lähettää ne hakijoille vasta sen jälkeen. Viivästyminen koskee erityisesti vanhempainpäivärahoja, joita haetaan etukäteen, toisin kuin muut päivärahat yleensä.

Sujuvampaa Kela-asiointia
Kela käyttää tulorekisteristä saatavia tulotietoja useiden etuuksien perusteena. Työnantajien ei siis enää tarvitse erikseen toimittaa Kelaan palkkatietoja. Palkallisten poissaolojen ajalta työnantajan täytyy kuitenkin edelleen hakea päivärahoja.

Asiointi Kelan kanssa helpottuu, jos työnantajat ilmoittavat tulorekisteriin pakollisten tietojen lisäksi täydentävät tiedot palvelussuhteista, poissaoloista ja tulolajeista. Tämä nopeuttaa hakemuksen käsittelyä, koska se vähentää tarvetta pyytää lisäselvityksiä.

Jos tulorekisteristä puuttuu palkkatietoja, työntekijöiden etuushakemusten käsittely saattaa viivästyä ja päätökset voivat perustua puutteellisiin tietoihin.

Palkat pitää ilmoittaa tulorekisteriin
Kaikkien työnantajien on pitänyt ilmoittaa kaikki maksamansa palkat tulorekisteriin 5 päivän sisällä maksupäivästä 1.1.2019 alkaen.

Työnantajia ovat kaikki yritykset ja organisaatiot, yhdistykset ja kotitaloudet, jotka maksavat palkkaa, luontoisetuja, palkkioita, työkorvauksia tai muita ansiotuloja. Tulorekisteriin pitää ilmoittaa myös verovapaat ja veronalaiset kustannusten korvaukset.

Jokainen pystyy tarkistamaan tulorekisteristä, mitä palkkatietoja hänestä on ilmoitettu tulorekisteriin.  Jos palkansaaja huomaa palkkatiedoissaan virheen, hänen kannattaa yhteyttä suorituksen maksajaan eli työnantajaan, joka on velvollinen korjaamaan tiedot tulorekisteriin.

Yrittäjän pitää itse ilmoittaa tulorekisteriin yrityksestään nostamansa palkat ja tiedot sovellettavasta työeläkevakuutuksesta (YEL tai MYEL). Toiminimestä nostettuja palkkoja ei ilmoiteta tulorekisteriin.

Tulorekisterin tietoja käyttävät päätöksenteossaan Kelan lisäksi Verohallinto, työeläkelaitokset ja Työllisyysrahasto.

tiistai 17. syyskuuta 2019

16.09.2019 Kun saat epäselvän perintäkirjeen, mitä voit tehdä? Näin velallista neuvoo ylitarkastaja

Kun saat epäselvän perintäkirjeen, mitä voit tehdä? Näin velallista neuvoo ylitarkastaja

Velkaongelmat ovat yleisiä, mutta moni ei tiedä, mitä pitää tehdä, kun perintäkirje tulee postissa.
Velkaongelmat ovat yleisiä, mutta moni ei tiedä, mitä pitää tehdä, kun perintäkirje tulee postissa.

Aluehallintavirasto on juuri julkaisemassa ohjeet velalliselle, joka sisältää usein kysyttyjä kysymyksiä. Velallisilla menevät usein sekaisin maksuvelvollisuudet ja riitauttamisperusteet, eikä ihme sillä perintälaki on kimurantti ja puskaradio levittää väärää tietoa.
Etelä-Suomen aluehallintavirasto saa lukuisia puheluita ja sähköposteja päivässä maksuvaikeuksissa olevilta suomalaisilta. Velallisten on vaikea hahmottaa, milloin pitää maksaa ja mitä.

Aluehallintovirasto aikoo julkaista lähiaikoina uuden ohjeen, jossa käydään läpi usein kysyttyjä kysymyksiä. Tällä listauksella aluehallintovirasto yrittää jakaa tietoa velallisille sekä kitkeä vääriä luuloja, mitä velalliset levittävät toisilleen.

Kysyimme aluehallintoviraston ylitarkastaja Anna-Emilia Siréniltä, mitkä asiat velallisia perintätoimiston laskuissa mietityttää.

1. Mitä voi tehdä, jos saa perintäkirjeen, vaikka ei ole tilannut mitään?
”Jos perintätoimiston lasku ei ole aiheellinen, sen voi riitauttaa. Riitauttaminen on hyvä tehdä perintäyhtiölle kirjallisesti, jotta siitä jää kopio itselle.

Perintäyhtiölle pitää kertoa syy, miksi pitää laskua perusteettomana. Jos esimerkiksi saa lehtitilausmaksun, vaikkei ole tilannut lehteä, sen voi kertoa riitautuksen syyksi.

Riitautuksen jälkeen perintätoimisto ei voi enää laskua periä. Saatavaa voidaan kuitenkin periä tuomioistuimessa, joka ratkaisee riita-asian.”

2. Mitä tehdä, jos perintätoimiston lasku on aiheellinen, mutta sitä ei pysty maksamaan?
”Kannattaa koittaa sopia maksusuunnitelmasta, missä aikataulussa alkaa laskua lyhentämään.

Jos maksua ei pysty maksamaan edes erissä ja on jo maksuhäiriömerkintöjä, on olemassa vielä yksi vaihtoehto: voi itse pyytää uuden laskun siirtämistä suoraan tuomioistuimeen, ennen kuin siitä on ehditty lähettää lisää maksullisia perintäkirjeitä.

Silloin saatavalle ei voi aiheutua tarpeettomasti vapaaehtoisen perinnän eli perimistoimistoperinnän lisämaksuja.

Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että mahdollisesta ulosottotuomiosta voi tulla maksuhäiriömerkintä.”

3. Mitä tapahtuu perintäkuluille, jos maksaa vain alkuperäisen laskun summan eli velan pääoman mutta ei perintäkuluja?

”Jos perintäkulut ovat aiheellisia eli ne ovat aiheutuneet ennen maksun suorittamista, ne pitää maksaa. Maksuvelvollisuus perustuu perintälain kymmenenteen pykälään.

Sen perusteella pelkkiä perintäkulujakin voidaan vaatia tuomioistuimessa ja niitä voidaan myös ulosottoteitse periä.”

4. Velallinen ei tee sopimusta perintäyhtiön kanssa, mutta joutuu maksamaan perintäyhtiön palveluista. Onko tämä laillista?
”Se on totta, että velallisen ja perintäyhtiön välille ei solmita sopimusta. Velallinen ei olekaan velvollinen korvaamaan perintäyhtiölle yhtään mitään, vaan perintäyhtiö perii velkoja velkojan puolesta.

Velallisen korvausvastuu kohdistuu vain velkojalle, jonka perimiskuluja velallinen maksaa.”

5. Jos kaikesta huolimatta sapettaa maksaa omien velkojen lisäksi vielä kalliita perimiskuluja, ja maksaa vain velan pääomaa alkuperäiselle velkojalle, mitä siitä seuraa?
”Tällöin avoimeksi jää perintäkuluja, jotka velallisella on lain mukaan velvollisuus korvata. Joidenkin velallisten keskuudessa esiintyy käsitys, jonka mukaan perintäkuluja ei tarvitsisi maksaa.

Tämä voi perustua yksittäiseen kokemukseen siitä, että velkoja on voinut tehdä valinnan luopua kulusaatavasta. Tällöin velkoja ei ole siirtänyt esimerkiksi muutaman kympin perimiskuluja tuomioistuimeen, jos itse pääoma on maksettu.

Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, että kulujen korvausvelvollisuudelta välttyisi tekemällä ohisuorituksia velkojalle.”

6. Jos perintätoimisto ei ole säästänyt vuosien takaisia sopimuksia, joihin maksu perustuu, voiko kaiken jättää maksamatta?
”Vain aiheettoman laskun voi jättää maksamatta. Monet riitauttavat saatavansa sillä perusteella, että velan perustetta koskevia asiakirjoja ei ole enää tallessa. Mutta se ei itsessään tee saatavaa aiheettomaksi, että sille ei löydy enää dokumentaatiota.

Tällaisessa tilanteessa velallinen voi riitauttaa aiheettoman saatavan esimerkiksi sillä perusteella, että ei ole tehnyt maksusopimusta. Tuomioistuimessa näyttövastuu on velkojalla. On tietenkin vaikeampi näyttää mitään toteen, jos ei ole säilyttänyt saatavan perustetta koskevaa näyttöä.”

keskiviikko 4. syyskuuta 2019

04.09.2019 Ruokolahti lähettää perimiskirjeen mukana ohjeita ja tietoa talouden hoitamisesta kuntoon – Kunta haluaa ottaa vastuuta ja ehkäistä velkaongelmien syvenemistä

Ruokolahti lähettää perimiskirjeen mukana ohjeita ja tietoa talouden hoitamisesta kuntoon – Kunta haluaa ottaa vastuuta ja ehkäistä velkaongelmien syvenemistä

 
Ruokolahti haluaa panostaa kuntalaisen huomioimiseen ja talous- ja velkaongelmien syvenemisen ehkäisyyn.
4.9.2019 klo 15:12

  Ruokolahden kunta aloittaa kuntalaisten opastamisen velkaongelmista selviytymisessä ja talousongelmien ehkäisemiseksi.

Kunta alkaa jakaa Takuusäätiön talous- ja velka-asioihin liittyvää materiaalia toimipisteissään, lähettää laskujen maksumuistutusten ohessa tietoa saatavilla olevista palveluista talousongelmaisille ja tarjoaa mahdollisuuden käyttää tietokonetta kunnan tiloissa ja opastusta palveluiden käyttöön.

Lisäksi kunnan työllisyyskoordinaattorin toimenkuvaa on muutettu siten, että tämä antaa ensiasteen velkaneuvontaa kunnan työttömille.

– Tämä on johtanut yhteydenottoihin viralliseen velkaneuvontaan ja muihin tahoihin kevään ja kesän aikana, jo ennen kuin toiminta oli edes virallisesti alkanut, Ruokolahden kunnanjohtaja Tuomo Sallinen kertoo.

Kansalaisten talous- ja velkaneuvonta siirtyi vuoden alussa keskitettyihin yksiköihin valtion oikeusaputoimistoihin. Maaseutumaisissa kunnissa, kuten Ruokolahdella, tämä merkitsee käytännössä, että talousongelmaisen voi olla haasteellista päästä palvelun luokse.

Velkaneuvoja käy naapurikunnassa Imatralla 1–2 kertaa kuussa. Lähimpiin toimipisteisiin Imatralla ja Lappeenrannassa on kuukausien jono.

Kunta haluaa nyt pohjustaa mahdollisimman helpoksi velkaneuvojan kanssa asioimisen. Kunnan toimistossa saa skannata ja kopioida asiakirjoja tai käytää Skypeä etäasiointiin.

– Meidän on kuntana autettava ensiasteen toimenpiteissä, jotta saataisiin aika varma tapaus järjestelyjen piiriin, Sallinen kertoo.

”Koskettaa valtavaa määrää suomalaisia”

Sallinen muistuttaa, että asia koskettaa valtavaa määrää ihmisiä.

Maaliskuussa Helsingin Sanomat uutisoi, että 519 000 suomalaista joutui ulosottoon vuonna 2018, ja yksityishenkilöiden ulosottojen lisääntyminen johtuu mm. kulutusluottojen ja pikavippien yleistymistä.

Sallinen aikoi pohtia velkaneuvonnan haasteita, kun hän varatuomariksi valmistuessaan auskultoi käräjäoikeudessa viime vuonna ja näki läheltä velkaongelmien runsaan taakan.

Hän kertoo käsitelleensä satoja pikavippitapauksia sekä kymmeniä velkajärjestelyjä.

– Yleisellä tasolla voin todeta, että velkaongelmat kasaantuvat muutenkin heikossa asemassa oleville, eivätkä tällaiset ihmiset kykene hakemaan itsenäisesti apua ilman yhteiskunnan tukea ja kontrollia – virallinen versio digitaalisten palvelujen kehittämisestä koskee hyvin pientä joukkoa velkajärjestelyihin hakeutuneista eikä digitaalisia palvelujakaan ole tarpeeksi.

Pikavipit saaneet asiat solmuun

Talous- ja velkaneuvoja Merja Korhonen Lappeenrannan oikeusaputoimistosta tuntee ongelman.

–  Pikavippipalveluilla on velkaneuvonnan tuntuman mukaan saatu kansalaisten raha-asiat pahasti solmuun. Vippien aggressiivinen markkinointi ja löysä saaminen on aiheuttanut suuria vaikeuksia tuhansille ihmisille, Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan vaikeudet kasaantuvat usein heikkotuloisille, mutta myös hyvätuloiset ovat sotkeutuneet vippien maailmaan.

– Rahaa vipataan mm. elämisen tarpeisiin, pelaamiseen ja muuhun huvikäyttöön tai läheisten auttamiseen. Velkaa maksetaan velalla ja kierre on valmis. Korkeat korot ja kulut lisäävät velkamäärää kohtuuttomaksi. Kokemus on, että vippien määrä euroissa on kasvanut todella paljon viime vuosina.

Velkaongelmia on esiintynyt esimerkiksi työttömillä, myös Ruokolahdella, jossa on alettu kartoittaa velkaongelmaisten kuntalaisten tilanteita perusteellisemmin.

– On katsottu luottotietoja, tehty selvityksiä ja saatu ohjattua joko velkaneuvontaan tai Takuusäätiön toimintojen piiriin.

Vaikka yhteistyö julkistetaan nyt, toiminta on siis ollut jo käynnissä jonkin aikaa – ja kokemukset ovat rohkaisevia, Sallinen sanoo.

”Nerokas idea”

Velkaongelmaisella voi olla myös muita ongelmia tai toimintakyvyn rajoitteita. Kotiin postissa voi tulla lasku tai maksumuistutus – ei muuta. Tätä ajattelua Sallinen haluaa muuttaa. Hänen mielestään kunnan vastuulla on maksun perimisen ohella myös vastuu kuntalaisen maksumahdollisuuksien tukemisesta, neuvonnasta vaikeuksien keskellä.

– Näkemykseni mukaan kunnan ei kannata lähteä tekemään varsinaista talous- ja velkaneuvontaa, vaan kunnan tärkeimpänä tehtävänä on ihmisten ohjaaminen oikeiden toimijoiden avun ja palveluiden piiriin sekä ihmisten herättely miettimään omaa talouttaan koskevia kysymyksiä.

– Myös konkreettinen tuki, kuten ohjeistus, keskustelu, papereiden läpikäynti, yhteydenotossa auttaminen sekä ilmaisen tulostus- ja kopiointimahdollisuuden tarjoaminen ovat asioita, joissa kunta voi auttaa velka- ja talousongelmista kärsiviä kuntalaisia.

Käytännössä kyse on kuntalaisen kokonaisvaltaisesta huomioimisesta. Sallisen kollega pohjoisemmasta Itä-Suomesta, Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen pitää ideaa yksinkertaisuudessaan nerokkaana.

– Kuntalaista ei ajatella vain maksajan roolissa, vaan julkinen valta ottaa vastuuta, miten hän pärjää.

Tiedon jakaminen saatavilla olevista palveluista on tärkeää, sillä kunnassa eivät välttämättä edes päätöksentekijät tiedä, mitä palveluja esimerkiksi juuri taloushuolien painamalle kuntalaiselle on tarjolla.

Jos kunta lähettää laskun perintälapun ohella tietopaketin siitä, mitä voisi tehdä taloutensa parantamiseksi, kyseessä on erinomainen innovaatio, Hirvonen kuvailee.

– Se voisi pysäyttää monen ihmisen kohdalta alkavana kierteen, että paniikissa tehdään ratkaisuja otetaan pikavippejä tai lainataan kaverilta – sen sijaan saakin talousneuvontaa, että voisi tehdä järkeviä asioita oman elämänsä kuntoon laittamiseksi.

– Se on se iso juttu, että  katkaistaan se ihmisen tilanteen paheneminen.

Hirvosen mukaan Juuka alkaa selvittää mahdollisuuksia vastaavan kaltaisen mallin käyttöön otosta kunnassa. Perusmalli kopioidaan Juukaan Ruokolahden kunnan verkkosivuilta.



Juha A. Pantzar, Markus Hirvonen, Ruokolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen, kesk., ja Tuomo Sallinen uuden toimintamallin julkistamistilaisuudessa keskiviikkona. (Kuva: Ruokolahden kunta)

Varhainen puuttuminen tärkeää

Talous- ja velkaongelmaisia ihmisten määrän kasvu huolettaa Takuusäätiössä jatkuvasti, kertoo säätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar.

– Heidän tavoittamisensa on yhä hankalampaa. Kun palveluita laitetaan uusiksi, saattaa käydä niin, että palvelut karkaavat kauemmas sieltä, missä ihmiset ovat. Tarvitaan uusia tapoja tavoittaa ihmisiä, jotka ovat haastavassa taloudellisessa tilanteessa, ja matalampia kynnyksiä hakeutua palvelujen pariin, Pantzar sanoo.

Hän kehuu Ruokolahden näkemystä kunnan roolista vastuullisena toimijana.

– Se on erittäin kaukokatseista ja suorastaan uraauurtavaa.

– Harvemmin kunnat ovat lähteneet tällä tavalla oma-aloitteisesti yhteisvastuun toteuttamista tekemään. Usein kunnat ovat toimineet sillä periaatteella, että tehdään se, mikä on säädeltyä ja pakollista.

Hän muistuttaa, että kunnan kannattaa panostaa ennaltaehkäisevään toimintaan, kuten talousongelmaisten neuvontaan ehkäisemällä ongelmien paheneminen.

Myös Takuusäätiö toivoo, että sen palvelut löydettäisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Siksi Ruokolahden mallin kaltainen toimintapa on tärkeä.

– Suurella osalla meidän velkajärjestelyasiakkaista on tällä hetkellä tilanne, että tilanne on päässyt niin pahaksi, että meidänkään keinomme eivät riitä auttamiseen.

– Jos meidän haaviin kyetään saamaan asiakkaita varhaisemmassa vaiheessa, auttaminen on paljon helpompaa.

Pantzar muistuttaa, että tarkkaa tietoa talous- ja velkaongelmaisten määrästä ei ole. Ennusteita voidaan kuitenkin tehdä.

Esimerkiksi siltä pohjalta, että Suomessa on vajaat 400 000 ihmistä, joilla on maksuhäiriömerkintä ja että talous- ja velkaneuvonnan asiakaskäyntejä, kun neuvonta vielä oli kunnissa, oli runsaat 20 000 vuodessa.

– 400 000:n ja 20 000:n välillä on aika iso ero. Viimeiseen 20 vuoteen ongelmat eivät ole osoittaneet vähenemisen merkkejä. Voidaan olettaa, että tulevaisuudessa palvelua tarvitaan vielä paljon enemmän, kun ihmiset rupeavat hoksaamaan, että eihän tässä selviä itsekseen.

Talousosaamista lisättävä

Tuomo Sallinen toivoo, että uusilla toimenpiteillä saadaan kuntalaiset kiinnostumaan talous- ja velka-asioista ja hakeutumaan oikeuden palveluiden piiriin sopivalle taholle.

Talous- ja velkaneuvoja Merja Korhosen mielestä talousosaamisen lisääminen on yksi keskeisimpiä asioita kansalaisen taloudessa ja raha-asioiden hallinnassa.

– Kiinnostus hoitaa päivittäiset asiat lisääntyy, kiinnostus työllistyä ja saada velat hoidettua lisääntyy. Velka-asioita hävetään ja piilotellaan turhan kauan. Jokaisella on joskus rahapussi typötyhjä, tai ylimääräinen meno tekee talouteen heikkoja hetkiä. Maksuja voi sopia ja velkoja järjestellä esim. velkajärjestelylain mukaan.

Sallinen toivoo, että Suomen kunnat kävisivät läpi alueensa talous- ja velkaneuvonnan tilanteen ja miettisivät yhteistyön mahdollisuuksia

Ruokolahden uudessa mallissa yhteistyötä kunnan kanssa tekevät Takuusäätiön lisäksi mm. seurakunta ja Eksoten aikuissosiaalityö.

– Kun valmiita toimijoita tässä maassa jo on, toivoisin että ei aina lähdettäisi keksimään pyörää uudestaan vaan paremmalla viranomaisten ja eri tahojen yhteistyöllä saataisiin hommat toimimaan.

– Suurimpana toiveena on, että ihmiset saisivat apua talous- ja velkaongelmiinsa kunnan ja myöhemmin sen yhteistyötahojen kautta. Jokainen velkajärjestely tai sosiaalinen luotto on todella tärkeä kunnalle ja alueelle, Sallinen kuvaa tavoitteita.

04.09.2019 Kansalaisten talousosaamista ja taloudenhallintaa halutaan parantaa

Kansalaisten talousosaamista ja taloudenhallintaa halutaan parantaa

Oikeusministeriö  4.9.2019 11.14
TIEDOTE 
Oikeusministeriö on asettanut hankkeen, jolla halutaan pienentää kansalaisten ylivelkaantumisriskiä. Tavoitteena on parantaa kansalaisten talousosaamista ja taloudenhallintaa sekä ylivelkaantuneiden avunsaantia.

Hankkeessa oikeusministeriö ja Valtakunnanvoudinvirasto suunnittelevat ja toteuttavat keinoja, joilla parannetaan kansalaisten oman talouden hallintaa ja samalla vähennetään ylivelkaantumisriskiä. Hankkeessa vahvistetaan sidosryhmien välistä yhteistyötä velkakierteiden ehkäisemiseksi.

Hanke on osa Antti Rinteen hallituksen ohjelmaa, jossa on useita kirjauksia ylivelkaantumisen ja siihen liittyvien ongelmien puuttumiseksi.

- Yksi keskeinen keino ylivelkaantumisen vähentämisessä on talous- ja velkaneuvonnan vahvistaminen. Kansalaisten talouden hallinnan lisääminen ja velkaongelmiin puuttuminen vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Oikeaan aikaan annetulla oikealla neuvonnalla saavutetaan paras tulos, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Kansalaisille tarjottavaa taloudellista neuvontaa on tarkoitus vahvistaa kehittämällä sellaisia välineitä ja toimintatapoja, joiden avulla taloudellisia haasteita kohtaavat henkilöt saadaan nykyistä varhaisemmassa vaiheessa neuvonnan pariin. Tavoitteena on auttaa ylivelkaantuneita myös muun muassa luomalla uusia toimintatapoja muun muassa ulosoton, talous- ja velkaneuvonnan ja sosiaalitoimen kesken. Varhaisella puuttumisella ja ennakoivalla talousneuvonnalla on mahdollista ehkäistä ylivelkaantumista ja pienentämään niiden aiheuttamia haittoja.

Hankkeen toimikausi jatkuu vuoden 2021 loppuun asti.

Lisätietoja:

valtiosihteeri Malin Brännkärr, puh. 040 534 7727, etunimi.sukunimi@om.fi,

Projektipäällikkö, oikeusministeriö, Sanna Helesuo, puh. 0295 150 005, etunimi.sukunimi@om.fi,

Projektipäällikkö, Valtakunnanvoudinvirasto, Minna Hukki, puh. 0295 665 178, etunimi.sukunimi@oikeus.fi

02.04.2025 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS, HUHTIKUUN TARKASTUS

 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS HUHTIKUUN TARKASTUS   Laskelma ajalle 1.4.2025 - 30.4.2025 Tulot                                    I...