keskiviikko 20. helmikuuta 2019

20.02.2019 Heikki Hursti, 64, aikoo jäädä eläkkeelle – Sini-tytär jatkaa köyhien auttamista Helsingissä

Heikki Hursti, 64, aikoo jäädä eläkkeelle – Sini-tytär jatkaa köyhien auttamista Helsingissä

AUTTAJA Hurstien laupeudentyö jatkuu pian Sini Hurstin johtamana. Heikki-isä vetäytyy eläkkeelle.



Sini Hursti astuu Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n johtoon syksyllä. Hurstien suvun nuorin tulokas on huhtikuussa syntynyt Zara-tyttö. Johanna Erjonsalo

Hurstin suvun maineikas auttamishalu ei sammu Helsingin kaduilla vieläkään: legendaaristen Veikko (1924–2005) ja Heikki Hurstin, 64, saappaisiin on jo varsin syvälle astunut Sini Hursti, 34.

Vaikka asiasta ei vielä ole tehty päätöstä, on kuitenkin todennäköistä, että Heikki siirtyy ensi syksynä eläkkeelle ja Sini alkaa pyörittää Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n ruoria täydellä teholla.

– Olen tullut mukaan jo kuusi vuotta sitten, kun isä sairastui syöpään. Aika hyvin olen selvillä siitä mikä tilanne avustustoiminnan kohdalla on tällä hetkellä, Sini kertoo.

Vuosi sitten katastrofi oli lähellä.”

Hurstin Valinta Helsinginkadulla on paikka, jonne tuhannet ihmiset vaeltavat useita kertoja viikossa hakemaan muonaa ja vaatteita.

Keskiviikkoisin ja perjantaisin ruokaa noutaa Hurstien laskujen mukaan 2 600–3 200 henkeä. Lisäksi sadat hakevat maanantain jakopäivänä vaateapua.

Vielä vuosi sitten Hurstien tilanne oli lähes katastrofaalinen: ruoka-apua Hurstin Valinnasta haki peräti 5 400 henkeä viikossa.

Samaan aikaan kaupunki leikkasi rahallista apuaan, eikä varastotiloja ollut riittävästi. Kaaos oli lähellä, mutta Hurstien hartaat vetoomukset saivat tilanteen kääntymään.

– Saimme aivan valtavasti apua yksityisiltä helsinkiläisiltä raha- ja tavaralahjoituksina. Niiden varassa pystyimme jatkamaan tätä työtä. Nyt olo on paljon levollisempi, Sini Hursti myöntää.

Osattomuuden loukkuun pudonneista helsinkiläisistä valtaosa on Hurstin mukaan joutunut ahdinkoonsa ilman omaa syytään.

– Suurin osa näistä apua jonottavista on jäänyt omaan lokeroonsa. On paljon niitä, joita yhteiskunta ei luokittele työttömäksi, mutta toisaalta eivät he voi ikuisesti sairaslomallakaan olla, Hursti pohtii.

– Kela tai kaupunki on voinut jättää tukia maksamatta tai niitä on maksettu liian vähän. Moni on hankalassa asemassa, melkein nollaviivalla.

Arjen työtä Hurstin Valinnassa helpottavat kymmenet vapaaehtoiset, joista moni on puurtanut mukana vuosien ajan.

Heidän käsiparinsa ovat korvaamattomia.

Poliitikot, älkää luvatko tyhjiä.”

Sini Hursti on helsinkiläisen köyhyyden ja vähäosaisuuden edessä realisti.

– Ei tämä tilanne tule tässä kaupungissa koskaan muuttumaan, vaan köyhät ovat meidän keskuudessamme aina, Hursti myöntää.

– Päättäjillä olisi kyllä keinoja muuttaa tämä tilanne toiseksi, mutta ei heillä ole kiinnostusta siihen. Me emme voi muuta kuin antaa omalla tavallamme tekohengitystä tähän köyhyyteen.

Huhtikuisten vaalien alla ympäri Helsinkiä kiertäville kansanedustajaehdokkaille Hurstilla on yksi pyyntö.

– Älkää viitsikö antaa tyhjiä lupauksia, jos tiedätte jo etukäteen, etteivät ne voi toteutua.

Vastikään Herttoniemeen muuttanut Sini Hursti sai miehensä Jan Lindholmin, 41, kanssa viime keväänä pikkuisen Zara-tyttären.

Zara on usein äitinsä mukana Hurstin Valinnassa, kun tämä saapuu järjestelemään omin käsin ruokalaatikoita ja auttamaan vaatejaossa.

– Sitä en voi tietää, mitä Zara aikanaan ajattelee tästä avustustyöstä. Ehkä hän on seuraava lenkki auttajien ketjussa, Sini Hursti pohtii hymyillen.

20.02.2019 Ulosotto - Lievennykset ja vapaakuukaudet

ULOSOTTO

Lievennykset ja vapaakuukaudet

Ulosotosta voi saada maksuvapaata, kun se on kestänyt pitkään tai työllistyy pitkän työttömyyden jälkeen.

Sairaus, työttömyys, elatusavun maksaminen tai muu erityinen syy voidaan ottaa huomioon ulosmittauksessa. Ulosotosta voi saada vapaakuukausia tai tulojen ulosmittausta voidaan rajoittaa.

Vapaakuukaudet

Saat automaattisesti kaksi vapaakuukautta vuodessa, jos palkkaasi tai eläkettäsi on ulosmitattu yhtäjaksoisesti vuoden ja sinulla on niin sanottu tulorajaulosmittaus. Tulorajaulosmittuksessa nettotulot ovat pienemmät kuin kaksi kertaa suojaosuuden määrä. Automaattisten vapaakuukausien lisäksi voit pyytää tarvittaessa myös lisää vapaakuukausia. Pyyntö on perusteltava.

Jos tulosi ovat suuremmat kuin kaksi kertaa suojaosuus, voit saada enintään kolme vapaakuukautta vuosittain. Sinun täytyy itse pyytää niitä ja perustella pyyntö.

Ulosoton rajoitus

Jos työllistyt oltuasi pitkään työttömänä, palkka voidaan jättää ulosmittaamatta neljältä ensimmäiseltä kuukaudelta. Varaudu perustelemaan pyyntösi.

Vapaakuukausien pyytämiseen tai ulosmittauksen rajoittamiseen löydät hakemukset Oikeushallinnon asiointipalvelusta.

Perusteluita vapaakuukausille ja ulosoton rajoitukselle

Perusteluina voivat olla esimerkiksi silmälasien tai kodinkoneen hankinta, auton korjaus tai hammashoito. Varaudu laatimaan kirjallinen hakemus ja liittämään siihen vapaamuotoinen kustannusarvio esimerkiksi hammashoidosta.

Myös asumiskustannukset tai muut välttämättömät kustannukset kuten sairauskulut tai elatusapu, jota maksat suoraan lapsen äidille/isälle voi olla peruste. 

Sama perustelu ei käy sekä vapaakuukausien että ulosmittauksen rajoituksen pyyntöön.

Jos maksat elatusapua ulosoton kautta, vapaakuukausia voidaan antaa ja ulosmittausta lykätä vain hyvin perustellusta syystä.

20.02.2019 "Ei luottotietoja? Ei ongelmaa" – KKV pitää uuden lainayrityksen markkinointia pöyristyttävänä, kaiken nähnyt Takuusäätiökin ihmeissään

"Ei luottotietoja? Ei ongelmaa" – KKV pitää uuden lainayrityksen markkinointia pöyristyttävänä, kaiken nähnyt Takuusäätiökin ihmeissään

Lainatarjoaja sanoo maksuhäiriömerkintöjen antavan liian mustavalkoisen kuvan ihmisistä.

Lainat19.2.2019 klo 18:12päivitetty 19.2.2019 klo 18:42
Viidenkymmenen euron seteleitä.


"Maksuhäiriö ei haittaa." "Ei luottotietoja? Ei ongelmaa."

Tällaisella markkinoinnilla tarjoaa lainoja uusi lainayritys Aurora Laina. Lainaa saadakseen on kuitenkin saatava takaajaksi läheinen ihminen, jonka kelpoisuudelle on monenlaisia ehtoja. Tällä on oltava esimerkiksi omistusasunto.

Uudenlainen lainatuote nousi keskusteluun Twitterissä, kun siihen kiinnitti huomiota Takuusäätiön kehittämispäällikkö Minna Markkanen.

 

Lainayritys: Jokaiselle ratkaisumme ei sovi

Aurora Lainan mukaan takaajaksi tulevan läheisen ihmisen luottotietojen pitää olla kunnossa. Myönnetty laina maksetaan tämän läheisen tilille.

– Suomessa on tuhansia ihmisiä, jotka pystyvät huolehtimaan laina-asioistaan vastuullisesti, mutta maksuhäiriötietojärjestelmän takia eivät voi saada lainaa mistään, kommentoidaan Aurora Laina -yrityksestä Ylelle sähköpostitse.

Yhtiö katsoo luottotietojen ja maksuhäiriömerkintöjen antavan turhan mustavalkoisen kuvan henkilön luotettavuudesta.

– Teemme meno- ja tuloarvion jokaiselle asiakkaalle, jotta saamme hyvän kuvan asiakkaan tuloista, laskuista, muiden lainojen takaisinmaksusta ja muista menoista.

– Pyydämmme lainanottajaa hankkimaan lainalleen ystävän tai perheenjäsenen takaajaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että takaaja sitoutuu huolehtimaan lainan takaisinmaksusta, jos lainanottaja ei siihen itse pysty, Aurora Lainasta kerrotaan.

Aurora Laina kertoo tiedostavansa, että jokaiselle heidän tarjoamansa ratkaisu ei välttämättä sovi.

Takuusäätiö tarjoaa apua talousvaikeuksissa oleville ihmisille, jotta nämä saisivat taloutensa haltuun. Apua tarvitsevat ovat monesti ajautuneet lainojen ja luottojen kierteeseen, josta eivät enää selviä. Tarjolla olevien lainamahdollisuuksien kirjo on tullut säätiölle hyvin tutuksi.

Silti säätiössä hämmästyttiin uudesta lainatuotteesta.

– Se on herättänyt paljon meillä keskustelua. Takaajiahan on ollut ennenkin ja erilaisia vakuudellisia, korkeakorkoisia luottoja. Tässä uutta on se, että lainaa markkinoidaan suoraan luottotiedottomille ja takaaja on pääosassa, kertoo säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila.

Säätiö katsoo, että kyseessä on kokonaan uudenlainen lainatuote, joka nojaa vahvasti takaajaan ja hänen omistusasuntoonsa.

KKV:n apulaisjohtaja: Suorastaan pöyristyttävää

Myös Kilpailu- ja kuluttajavirastossa (KKV) palvelu on herättänyt ihmetystä. Apulaisjohtaja Outi Haunio-Rudanko kuluttaja-asioiden vastuualueelta sanoo olevan erittäin selvää, ettei luottotiedot menettäneille pitäisi markkinoida mahdollisuutta saada lainaa.

– On suorastaan pöyristyttävää kun tarjoillaan konseptia, jossa lähipiirin ihmisiä vedetään mukaan talousongelmaan, Haunio-Rudanko toteaa.

Hän kertoo, että läheiset ihmiset usein auttavat talousvaikeuksiin joutuneita. Haunio-Rudanko kuvailee härskiksi kuviota, jossa luotto-ongelmiin joutuneen kautta yritetään myydä lisää lainoja tämän lähipiirillekin.

Miksi luottoyrityksen kannattaa tarjota lainaa esimerkiksi maksuongelmaisen isälle tai äidille?

Mattilan mukaan taustalla on selvä liiketoiminnan logiikka: yleensä ihmiset tekevät kaikkensa maksaakseen lainat, joissa on läheisen nimi alla.

– Läheistä ihmistä ei helposti jätetä pulaan, vaikka rahaa voitaisiinkin pyytää harkitsemattomasti. Tässähän talousongelmiin joutunut voi hakea lisää lainaa vaikka isovanhemman avulla, jolla saattaa olla velaton asunto nimissään.

Myönnetty laina maksetaan suoraan takaajan tilille, ei maksuhäiriöissä olevan lainanottajan.

Mattila pohtii tämän voivan sopia tilanteisiin, joissa talousongelmiin joutunut tarvitsee apua asioidensa hoitoon. Lainan vastaanottaja voi sen avulla maksaa tarpeelliset maksut, eikä anna välttämättä rahaa ollenkaan lainaajalle, Mattila miettii.

Kännykkä jossa lukee kulutusluoton faktat.

Henrietta Hassinen / Yle
– Mutta tässä tapauksessa lainan voisi ottaa tavallisesta pankistakin paljon pienemmällä korolla ja normaalina pankkilainana, ja tehdä toisen ihmisen kanssa velkakirja.

Miksi korkeakorkoisia lainoja päädytään ottamaan?

Talousasiansa edes suurin piirtein kunnolla hoitavan voi olla vaikea tajuta, miksi kukaan ottaa todella korkeakorkoista lainaa. Mattilan mukaan syynä on usein jokin aiempi laina, joka uhkaa aiheuttaa luottotietoihin merkinnän.

– Moni ottaa lainaa maksaakseen pois toisen lainan tai maksun, joka toisi luottotietomerkinnän. Ei kukaan korkeakorkoisia lainoja juuri huvikseen ota, ja ihmiset tietävät niiden olevan kalliita.

"Pikavippien" takaisinmaksuajat pidentyneet vuosiin

Takuusäätiössä on huomattu, että lainoja saa yhä pitemmäksi aikaa. Näin monet ehtivät ottaa lainaa yhä enemmän, ennen kuin saavat maksuhäiriömerkinnän.

Maksuhäiriöisten lisäksi on yhä suurempi joukko vaikeasti ylivelkaantuneita ihmisiä, joilla on edelleen luottotiedot tallella. Säätiön maksuttomaan velkaneuvontaan tuli viime vuonna ennätysmäärä yhteydenottoja.

Tämän kehityksen vuoksi pikavippi alkaa olla terminä jäänyt vanhaksi: nykyisin pikaa on lähinnä rahojen tulo tilille. Kun takavuosina lainattiin muutamia satasia lyhyeksi aikaa hyvin korkealla korolla, ne yleensä takaisinkin viikkojen sisällä.

– Laina-ajat ovat pitkiä. Olemme nähneet jopa palveluita, joita mainostetaan, että lainaa voi ryhtyä maksamaan takaisin vasta eläkepäivillään, Mattila sanoo.


HS: Uusi pikavippiyhtiö markkinoi lainoja avoimesti luottotietonsa menettäneille

 
Uusi pikavippifirma markkinoi lainojaan avoimesti henkilöille, joiden ”luottotiedot ovat menneet”. (KUVA: Kuvankaappaus, kuvituskuva: Alamy / AOP)
Julkaistu: 19.2. 19:15

Aurora Laina lupaa jopa 6 000 euron pikavipin 24 tunnissa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto harkitsee toimia.

Suomen pikavippimarkkinoille on tullut uusi yrittäjä Aurora Laina, joka markkinoi takaajalainan periaatteella toimivia pikavippejä avoimesti luottotietonsa menettäneille.

Lainaa on mahdollista saada jopa 6 000 euroa 24 tunnissa. Lainojen vuosikorko on 49,9 prosenttia.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Aurora Lainan tapauksessa maksuhäiriöistä kärsivä henkilö voi saada lainaa, jos hän hankkii lainalleen takaajan. Takaaja ottaa vastuun lainan maksamisesta siinä tapauksessa, ellei itse asiakas tässä onnistu.

– (Suomen)Laissa on pykälä, joka yksiselitteisesti kieltää lainan myöntämisen ihmiselle, jonka luottotiedot eivät ole kunnossa. He kiertävät lakia, Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Outi Haunio-Rudanko kommentoi Helsingin Sanomille.


Tässä sidotaan velkaongelmiin myös velallisen lähipiiri.

Aurora Lainan verkkosivuston mukaan takaajan täytyy olla 18–75-vuotias, hänellä ei saa olla maksuhäiriömerkintää ja hänellä täytyy olla omistusasunto.

Viranomaiset: ”Levittää maksuongelmien riskiä”

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoo Helsingin Sanomille, että se harkitsee parhaillaan toimia Aurora Lainaa vastaan.

Myös velkaongelmaisia auttava Takuusäätiö on huomannut uuden yhtiön.

– Tämä levittää maksuongelmien riskiä laajemmalle. Tässä sidotaan velkaongelmiin myös velallisen lähipiiri, kommentoi Takuusäätiön kehittämispäällikkö Minna Markkanen Helsingin Sanomille.

Aurora Laina on Helsingin Sanomien selvityksen mukaan hyvin tuore yritys, joka on merkitty yritysrekisteriin 15. tammikuuta ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston luotonantajarekisteriin 11. helmikuuta.

Juuret johtavat Isoon-Britanniaan. Vastuuhenkilöiden listalla on hallituksen varajäseneksi merkitty James Benamour, joka tunnetaan brittiläisen Amigo Loans -yhtiön perustajana ja suuromistajana. Amigo toi Aurora Lainan kaltaiset takaajalainat Ison-Britannian markkinoille jo 2005.

Heini Kilpamäki

maanantai 18. helmikuuta 2019

18.02.2019. Leila Sepponen auttaa ylivelkaantuneita vapaaehtoisena: ”Joskus ihmisten kohtalot vievät yöunet”

 Leila Sepponen auttaa ylivelkaantuneita vapaaehtoisena: ”Joskus ihmisten kohtalot vievät yöunet”

Vapaaehtoistoiminta voi olla antoisampaa kuin vapaaehtoinen etukäteen edes aavistaa. Kolme vapaaehtoista kertoo, miksi tekee vapaaehtoistöitä. Yksi heistä on Leila Sepponen, joka auttaa ylivelkaantuneita – omien sanojensa mukaan tavallisten perheenäidin taitojensa avulla.

 
Leila Sepponen iloitsi, kun asiakas ei joutunutkaan ulos asunnostaan. (KUVA: RIO GANDARA / HS)
Raisa Mattila
Julkaistu: 16.2. 2:00 , Päivitetty: 16.2. 19:05


LAPSETON kolmivuorotyöläinen käyttää vapaa-aikaansa hoitaakseen muiden lapsia. Työssä käyvä kuuden lapsen isoäiti neuvoo tuntemattomia raha-asioissa.

Kolmas auttaa muita pitämällä viikonloppuisin ulkoilualueen kotaa avoinna kaikille kaupunkilaisille.

Leila Sepponen, Elina Vepsäläinen ja Timo Virolainen tekevät hyvin erilaisia vapaaehtoistöitä. Järjestettyä vapaaehtoistoimintaa onkin nykyisin tarjolla valtava kirjo. Lähes kaikille auttamishaluisille löytyy melko varmasti sopiva tapa olla hyödyksi muille.

Leila Sepponen, 66, Helsinki. Vapaaehtoinen raha-asianeuvoja Helsingin seurakuntien Raha-asianeuvonta Rarissa:

”MONELLA Raha-asianeuvonta Rariin tulevalla asiakkaalla on mukanaan iso kasa kirjekuoria, joita he eivät ole uskaltaneet avata omin päin. Kuorissa on laskuja, joita voi olla jopa parikymmentä.

Silloin laskut avataan ensiksi yhdessä meidän vapaaehtoisten kanssa. Siten selviää, mikä on todellinen tilanne ja kuinka laajaksi ongelma on päässyt.

Vapaaehtoisena raha-asianeuvojana tapaan diakoniatyöntekijöiden lähettämiä asiakkaita, joita neuvon raha-­asioissa.

Neuvonta on seurakunnan järjestämää toimintaa, jossa autetaan esimerkiksi ylivelkaantuneita tai muuten hankalassa taloudellisessa tilanteessa olevia ihmisiä.

Haluan olla mukana vaikuttamassa siihen, etteivät lapset joutuisi syyttään kärsimään tällaisesta asiasta.

Usein meidän puheillemme tullaan silloin, kun laskut ovat menneet ulosottoon, eikä elämiseen ole rahaa. Ehkä lainoja tai pikavippejä on ollut jo ennestään, ja sitten viimeisenä pisarana esimerkiksi sairaus on kaatanut talouden.

Kyllä siinä saa käyttää kaikki kokemuksensa ja osaamisensa, että asiat lähtevät ratkeamaan.

Tärkeintä on varmistaa, ettei velkaa tulisi asiakkaalle enää lisää. Jo se, että joku kuuntelee, tuntuu monesti auttavan aika paljon. Työtä tehdään pareittain, eli tapaamisessa on paikalla kaksi vapaaehtoista.

VUONNA 2016 huomasin lehdestä ilmoituksen vapaaehtoisen raha-asianeuvojan koulutuksesta niille, joilla on oma talous kunnossa ja halua auttaa muita. Hain ja pääsin mukaan.

Julkisuudessa on ollut paljon puhetta ylivelkaantuneiden määrästä ja rahaongelmien lisääntymisestä. Minua tilanne on huolestuttanut jo kauan. Erityisesti lapset ja perheet ovat lähellä sydäntäni. Haluan olla mukana vaikuttamassa siihen, etteivät lapset joutuisi syyttään kärsimään tällaisesta asiasta.

Minulle on kertynyt kokemusta talousasioista töideni kautta. Mutta hommassa auttavat pitkälle myös tavanomaiset perheenäidin taidot, kuten kokemus siitä, miten taloutta pyöritetään ja kuinka laittaa ruokaa edullisesti.

Minulle tämä on niin sanottua omaa aikaa, koska se antaa potkua myös omaan elämääni.

Olen edelleen työelämässä. Elämässäni on puoliso, aikuiset lapset, lastenlapset ja aika paljon kaikenlaista tekemistä. Vapaaehtoisuus vie aikaani pari tuntia kerrallaan noin kahden viikon välein.

Minulle tämä on niin sanottua omaa aikaa, koska se antaa potkua myös omaan elämääni. Paljon vain puhutaan asioista. Minä saan hyvän mielen siitä, että pystyn itse tekemään muiden hyväksi edes jotain pientä.

Vapaaehtoisena olen oppinut senkin, että koska tahansa voi tulla vastaan asioita, jotka myllertävät elämän. Niitä voi tulla kenelle tahansa. Se panee nöyräksi.

Joskus ihmisten kohtalot jäävät mieleen pyörimään ja vievät yöunet. Tässä hommassa on onneksi taustalla hyvä organisaatio, jonka kanssa voi pyöritellä ajatuksiaan.

Kerran asiakkaalla oli hirveän kriittinen tilanne: asunto oli menossa alta hyvin pian. Minä ja toinen vapaaehtoinen saimme hoidettua asian sillä tavalla, että irtisanominen peruttiin ja asiakas sai aikaa maksaa rästiin jääneet vuokransa.

Minulle jäi tosi hyvä mieli hänen puolestaan.”

Elina Vepsäläinen, 24, Turku. Hoitaa lapsia Turun ensi- ja turvakodin Olivia-avopalveluyksikössä:

”OLEN aina ollut hirveän lapsirakas. Omia lapsia minulla ei ole. Vuosi sitten keväällä tajusin, ettei myöskään lähipiirissäni ole lapsia, joiden kanssa leikkiä.

 
Elina Vepsäläinen on opiskellut sosionomiksi ja tehnyt töitä lastensuojelussa. (KUVA: VESA-MATTI VÄÄRÄ)

Opintoni olivat silloin kesken, ja koulun sähköpostiin tuli toisinaan mainoksia keinoista hankkia lisäopintopisteitä. Turun Ensi- ja turvakodin viestissä kerrottiin mahdollisuudesta päästä hoitamaan sen alaisuudessa toimivassa Olivia-avopalveluyksikössä asioivien perheiden lapsia. Yksikössä tarjotaan tukea esimerkiksi ensikodissa vauvavaiheessa asuneille mutta sieltä myöhemmin kotiutuneille perheille.

Innostuin kovasti. Hain mukaan uusien vapaaehtoisten koulutukseen.

Olen opiskellut sosionomiksi ja tehnyt töitä lastensuojelussa. Halusin ryhtyä vapaaehtoiseksi, sillä tahdoin päästä viettämään lasten kanssa myös huoletonta aikaa. Tärkein tehtävämme on leikkiä lasten kanssa, emmekä saa tietää tarkasti perheiden tilanteista.

Kevään 2018 ajan kävin paikalla kerran viikossa, aina keskiviikkoaamupäivisin. Hoidin pääsääntöisesti samaa lasta kerrallaan puolentoista tunnin ajan.

Käynnit olivat hyvä tauko opinnäytetyön tekemisestä. Sain lähteä puistoon peuhaamaan, eikä tarvinnut murehtia muusta.

Nyt olen valmistunut ja kolmivuorotyössä. Käyn paikalla keskimäärin parin kuukauden välein.

En osaa ajatella, että hommassa olisi vapaaehtoiselle jotain raskasta.

Vapaaehtoisuutta voisi verrata harrastukseen, jolla on vaikutusta omalle hyvinvoinnilleni. Saan tuntea itseni hyödylliseksi: kun me vapaaehtoiset leikitämme ja hoidamme lapsia, yksikössä asioivat vanhemmat pääsevät osallistumaan heille tarkoitettuun toimintaan. Töissäkin tuntee itsensä tarpeelliseksi, mutta se voi myös olla raskasta ja eri tavalla velvollisuus.

Jossain vaiheessa ensikoti voisi olla minulle myös kiinnostava työnantaja. Vapaaehtoisuus onkin tarkoittanut minulle myös verkostoitumista ja kokemuksen karttumista.

En osaa ajatella, että hommassa olisi vapaaehtoiselle jotain raskasta. Minulle käynnit ovat olleet iloisia tapahtumia.

Silti joskus miettii maaliskuisena keskiviikkoaamuna, kun herätyskello soi, että jaksaako oikeasti nousta ja lähteä. Mutta kun perille pääsee, voisiko olla mitään mukavampaa kuin peuhata puolitoista tuntia ulkona kauniissa pakkassäässä?

Mieleeni ovat jääneet erityisesti ensimmäiset kerrat vapaaehtoisena. Olin ensin leikkinyt lapsen kanssa ulkona, minkä jälkeen hän oli nukahtanut. Työnsin vaunuja pitkin katuja, ja minulla oli tosi hyvä fiilis. Vanhemmat olivat luottaneet minuun niin paljon, että olivat antaneet lapsensa minun mukaani. Hyvältä tuntui myös se, että lapsi oli uskaltanut lähteä.

Haaveilen jatkuvasti siitä, että olisin avulias ihminen. Silloin tunsin olevani.”

Timo Virolainen, 48, Helsinki. Uutelan kodan vapaaehtoinen kotakummi:

”UUTELAN kota valmistui Vuosaareen ­Uutelan ulkoilualueelle vuonna 2017. Kota on Helsingin kaupungin ja Sininauhaliiton yhteiskäytössä ja avoinna viikonloppuisin kaikille. Ulkoilijat voivat tulla sinne esimerkiksi keittämään nokipannukahvit tai paistamaan makkaraa.



Timo Virolainen sanoo olevansa ”aika kova höpöttämään.” (KUVA: RIO GANDARA / HS)

Asun lähistöllä ja heti kodan valmistumisen jälkeen kävin moikkaamassa väkeä paikan päällä. Kerroin, että haluaisin olla mukana toiminnassa. Minusta tuli yksi vapaaehtoisista kotakummeista.

Kummi saapuu paikalle puoli tuntia ennen muita. Hän sytyttää tulet, siistii paikat ja avaa ovet. Ihmisten saapuessa kotakummi huolehtii turvallisuudesta, kuten valvoo tulen käyttöä ja tarvittaessa muistuttaa, että kota on alkoholiton paikka.

Jokaisella kummilla on tehtävän hoidossa oma tyylinsä. Osa on hirveän so­siaalisia ja haluaa jutella vieraiden kanssa, osa viihtyy paremmin omissa oloissaan.

Minä olen aika kova höpöttämään. On kuitenkin tärkeää huomata, ketkä vieraista haluavat keskustella.

Monille kota on paikka, johon tullaan hiljentymään rauhoittavan elementin, tulen, äärelle.

Luonto on ollut minulle pitkään tärkeä asia. Olen tykännyt ulkoilla ja käydä kavereiden kanssa Nuuksiossa ja Sipoonkorvessa.

Vapaaehtoistyötä en ole aiemmin tehnyt. Nyt minulla on siihen aikaa, kun lapset ovat kasvaneet isoiksi. Kotakummiuden myötä elämääni on tullut myös uusia vastuita: toimin nykyään Vuosaari-seuran hallituksessa.

Välillä paikalla käy teinien ryhmiä. He istuvat tulen äärellä ilman kännyköitä.

Vapaaehtoistyössä kiitokset ovat tärkeitä, koska sitä ei tehdä rahan takia. Paras kiitos on se, kun ihmiset tulevat paikalle yhä uudelleen ja sana kiirii myös uusille kävijöille.

Kun ihmiset tulevat ja viihtyvät, saan kokea olevani mukana tekemässä hyvää. Kaikki vapaaehtoistyö on arvokasta, mutta tällaisessa hommassa kiitos tulee erityisen konkreettiseksi, kun näkee, kuinka paljon ihmisiä on tälläkin kerralla saapunut paikalle.

Heti avaamisen jälkeen vieraita kävi jopa 200 päivässä. Koskaan emme ole joutuneet pitämään kotaa tyhjillään.

Vanhemmat tulevat syömään eväitä lasten kanssa, ja välillä paikalla käy teinien ryhmiä. He istuvat tulen äärellä ilman kännyköitä. Silloin ajattelen, että vau.”

Muiden auttaminen saa ihmisen voimaan paremmin 

VAPAAEHTOINEN auttaa muita, mutta myös hän itse saa vapaaehtoisuudesta paljon. Muiden auttaminen voi tutkimusten mukaan vähentää esimerkiksi stressin haitallisia vaikutuksia.

”Ihminen on hyvin sosiaalinen eläin, joka etsii merkityksellisyyden kokemuksia ja yhteyttä toisiin ihmisiin. Ne ovat universaaleja perustarpeita”, professori Anne Birgitta Pessi Helsingin yliopistosta sanoo.

Nämä tarpeet täyttyvät, jos ihminen kokee pystyvänsä auttamaan muita ja olemaan siten tärkeä.

”Tässä mielessä minun etuni ja sinun etusi lyövät aina kättä vapaaehtoistoiminnassa”, kirkkososiologian professori Pessi sanoo.

PESSI on väitellyt teologian tohtoriksi vapaaehtoistyön motiiveista eli sen tekemisen syistä. Myöhemmin hän on tutkinut esimerkiksi myötätuntoa ja laajemmin toisten auttamista.

Hän on tullut tulokseen, että antamista ja saamista ei voi erottaa toisistaan.

”Vapaaehtoisia kouluttaessani ja heitä haastatellessani olen huomannut, että moni on alun perin lähtenyt mukaan ajatuksella, että haluaisi antaa aikaansa esimerkiksi lasten hyväksi. Mutta toiminta onkin antanut ihmiselle itselleen enemmän kuin hän on osannut kuvitella.”

Opiskelijalla motiivi ryhtyä vapaaehtoiseksi voi olla opintopisteiden saaminen.

OLI MOTIIVI lähteä mukaan mikä tahansa, parasta vapaaehtoisuudessa ovat useimmiten kohtaamiset muiden ihmisten kanssa. Ne puolestaan kannustavat jatkamaan hommassa.

Vapaaehtoiset myös kokevat oppivansa toiminnassa uusia taitoja ja ylläpitävänsä olemassa olevia, tutkimukset osoittavat. Ja jos kalenteri on tyhjä, koko arki voi saada rytmin vapaaehtoistyöstä. Joillekin vapaaehtoisuus tarjoaa kokemuksia, joita ei ole mahdollista saada töissä, vaikka olisikin työelämässä.

”Olen kuullut esimerkiksi sosiaalialan vapaaehtoisiksi ryhtyneiden entisten sairaanhoitajien kertoneen, että vapaaehtoisena saa tehdä työn niin kuin työelämässä ei saanut. Vapaaehtoisena on mahdollista viipyä potilaiden luona ja keskittyä kohtaamiseen.”

TOIMINNAN suurin vahvuus eli mukanaolo omasta tahdosta on samalla sen suurin ”heikkous”, sillä vapaaehtoinen auttaja saa lopettaa hommassa koska tahansa.

”Mutta on myös erityisen merkityksellistä tulla autetuksi toisen ihmisen vapaan tahdon, ei velvollisuuden, kautta”, Pessi sanoo.

SUOMALAISISTA aikuisista 35–40 prosenttia tekee vapaaehtoistyötä. Se on Pessin mielestä kansainvälisesti vertailtuna hyvä osuus.

Joukosta erottuu kaksi perinteistä vapaaehtoisten ryhmää: urheiluseuroissa toimivat miehet ja sosiaali- ja kasvatusaloilla aikaansa antavat naiset.

Perinteiset sukupuoliroolit siis jylläävät vapaaehtoistyössä. Professori toivoo, että niitä pystytään tulevaisuudessa rikkomaan. Ikärakenteiden ja sukupuoliroolien sekoittumisesta on usein hyötyä.

”Meille on aina hyväksi kohdata erilaisia ihmisiä.”

keskiviikko 13. helmikuuta 2019

13.02.2019 Perintäyritys menetti toimilupansa, mutta jatkaa perintää nyt toisen yrityksen nimissä – viranomainen ei voi puuttua

Perintäyritys menetti toimilupansa, mutta jatkaa perintää nyt toisen yrityksen nimissä – viranomainen ei voi puuttua

Tänään klo 11:02

Annomen Oy osti toimilupansa menettäneen Alektum Oy:n liiketoiminnan Suomessa. Avi ei voi tässä vaiheessa ottaa kantaa menettelyyn.

Image 
Alektum Oy menetti toimilupansa Avin päätöksellä, joka annettiin 31.12.2018. Kuvituskuva. VEERA KORHONEN/SKA

Vuoden 2018 viimeisenä päivänä toimilupansa menettänyt perintäyritys Alektum Oy näyttää jatkavan perintätoimintaansa toisen yrityksen nimissä.

Vuonna 2008 perustettu suomalainen perintäyritys Annomen Oy on ottanut haltuunsa Alektumin liiketoiminnan Suomessa. Annomen tiedottaa asiasta verkkosivuillaan.

– Annomen Oy:sta tulee näin yksi merkittävistä suomalaisista perintätoimistoista, sivustolla kerrotaan.

Alektum on jo muuttanut Annomenin toimitiloihin Helsingissä. Asia vahvistuu Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä, jossa Alektum Oy:lle on merkitty hiljattain osoitteeksi sama sijainti Annomen Oy:n kanssa.

Lisäksi Annomen käyttää jo puhelinnumeronaan Alektumin puhelinvaihteen numeroa.

Annomen kommentoi lyhyesti Iltalehdelle ostaneensa Alektumin perintäliiketoiminnan.

– Olemme tällä hetkellä työskentelemässä sen parissa, että varmistamme toimeksiantajien ja asiakkaiden sujuvan siirron Annomen Oy:lle. Annomen tulee jatkossakin noudattamaan hyvää perintätapaa, saatavien perinnästä annettua lakia ja alaa koskevia viranomaisohjeita, yrityksestä kerrotaan.

Luvat kunnossa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) vei toimiluvan Alektumilta hyvin vakavien ja toistuvien rikkomusten sekä viranomaispäätöksistä piittaamattomuuden vuoksi.

Toimiluvan menetykseen liittyi alunperinkin surkuhupaisia käänteitä, kun Posti unohti ottaa tiedoksiantoon asiasta kuittauksen ja viivästytti täten toimintakiellon alkamista.

Alektumin verkkosivuilla on tapahtumien tuoreimmasta käänteestä vain lyhyt tiedote, jossa yritys kertoo päättäneensä siirtää toimintansa Suomessa Annomenille.

– Tarkoitus on turvata asiakkaidemme toiminta Suomessa, luoda kestävä palvelu velkojillemme ja varmistaa henkilökuntamme työllistyminen, englanninkielisessä tiedotteessa kerrotaan.

– Olemme kiitollisia asiakkailta ja velkojilta saamastamme luottamuksesta. Olemme iloisia siitä, että tilanne on nyt tullut päätökseensä tämän vakaan ratkaisun kautta.

Ylitarkastaja Anna-Emilia Sirén Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ei voi vielä tarkemmin ottaa kantaa tapaukseen, koska Avi on asiassa täysin julkisen tiedon varassa.

Annomenin perintämenettelyä voidaan toki valvoa jatkossakin tavalliseen tapaan, mutta tapausta mutkistaa vastikään muuttunut rekisterilaki.


– Heillä on ollut toimilupa aiemman lain mukaan, ja he saavat harjoittaa perintätoimintaa uuden rekisterilain siirtymäsäännöksen nojalla. Meillä ei ole sinänsä mahdollisuuksia puuttua heidän oikeuteensa harjoittaa perintää siirtymäaikana, Sirén kertoo.

Vanha lupalaki kumoutui ja uusi rekisterilaki tuli voimaan tämän vuoden ensimmäisenä päivänä.

Ei ennakkotapauksia
Avi pääsee tutustumaan asiaan tarkemmin siinä vaiheessa, kun Annomen jättää hakemuksen pääsystään Avin perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin. Se tulee tehdä 30. kesäkuuta mennessä.

Jos kyseessä on puhdas liiketoiminnan kauppa, ei asiassa luonnollisesti ole ongelmaa, mutta muunlaisissa tilanteissa Avi puuttuu hakemusvaiheessa asiaan.

– Yksi rekisteriin merkitsemisen epäämisen peruste on se, jos harjoittaa toimintaa toisen välikätenä. Siellä on myös edellytyksiä liittyen muun muassa toimijan luotettavuuteen ja vakavaraisuuteen, ja kaikki nämä edellytykset tulevat arvioitaviksi, kun he hakevat rekisteriin, Sirén kertoo.

Annomen saa jatkaa vapaasti perintätoimintaansa rekisterihakemuksensa jättämisen jälkeenkin vähintään siihen saakka, kunnes Avi tekee päätöksen sen rekisteriin merkitsemisestä. Se voi viedä vielä jopa kuukauden Annomenin rekisterihakemuksen jättämisen jälkeen.

Annomenista ei kommentoida Iltalehdelle, milloin yritys aikoo hakea rekisteripaikkaa.

Perintäyhtiöiden toimiluvan menettämiset ovat ylipäänsä harvinaisia, joten Sirén ei muista vastaavia tilanteita.

– Aiemmin toimiluvan menettäneet yritykset ovat lopettaneet perintätoiminnan harjoittamisen kokonaan.

Velalliset tarkkana
Sirén muistuttaa joka tapauksessa, ettei Alektumin toimiluvan menetys vaikuta sen perittävien saatavien oikeellisuuteen tai velallisten maksuvelvollisuuteen.

Alektumilla on sinänsä myös täysi oikeus siirtää saatavia ja siten velallisten henkilötietoja Annomenille perusteenaan perintätoiminnan harjoittaminen.

Asiakkaiden ja velallisten tulee sen sijaan olla jatkossakin tarkkana siitä, ettei aiheettomia kuluja peritä saatavien mukana.

– Jos uusi perintätoimisto ryhtyy perimään saatavia, joiden joukossa on ollut esimerkiksi lainvastaisia perintäkuluja, täytyy heidän seuloa ne kulut sieltä pois. Mutta toki myös velallisten on hyvä olla olla tarkkana, Sirén sanoo.

Ongelmatilanteissa tulee ensisijaisesti reklamoida perintätoiminnan harjoittajaa.

JOONAS LEHTONEN

tiistai 12. helmikuuta 2019

12.02.2019 Luottotietojen tarkistaminen

Luottotietojen tarkistaminen

Jokaisella on oikeus tarkistaa omat luottotietonsa maksutta kerran vuodessa. Toisen luottotietoja ei voi tarkistaa ilman laissa mainittua perustetta.


Maksuhäiriömerkinnät ja muut luottotietomerkinnät ovat luottotietorekisterissä, jonka ylläpitämistä säätelee laki. Suurimmat rekisterinpitäjät ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy.

Sinulla voi olla merkintöjä molempien yritysten rekisterissä. Saat tarkistaa niissä olevat tietosi maksutta kerran 12 kuukaudessa. Katso ohjeet maksuttoman rekisteriotteen tilaamiseksi sivun lopusta.

Luottotietorekisteriotteesta näet

+mistä maksulaiminlyönnistä tai velasta merkinnät ovat tulleet ja mikä taho ne on ilmoittanut
+mistä päivästä alkaen ja mihin asti merkinnät on voimassa.

Rekisteriote lähetetään myös silloin, jos merkintöjä ei ole ja toimii siten tositteena "puhtaista" luottotiedoista.

Luottotiedot eivät ole julkista tietoa. Laki säätelee sitä, kuka ja missä tilanteessa voi tarkistaa toisen ihmisen luottotiedot. Esimerkiksi tuttavasi ei voi selvittää luottotietojasi, paitsi jos ostat häneltä vaikkapa auton tai vuokraat asunnon.

Jos haet vuokra-asuntoa tai ostat jotakin yksityishenkilöltä, hän voi pyytää sinua toimittamaan otteen luottotiedoistasi sen sijaan, että tiedustelisi niitä itse. Myös Takuusäätiö takaushakemuksen liitteeksi vaaditaan luottotietoreksiteriote.

*Tilaaminen Asiakastieto Oy:ltä: lomake tietojen saamiseen maksutta ja tietoa maksuttoman otteen tilaamisesta.
*Tilaaminen Bisnode Oy:ltä: sähköinen palvelu tietojen saamiseen maksutta ja tietoa.

12.02.2019 Hyvätuloinen pariskunta vietti komeat häät lainarahalla – lopulta käsiin levisi 430 000 euron velkapotti

Hyvätuloinen pariskunta vietti komeat häät lainarahalla – lopulta käsiin levisi 430 000 euron velkapotti



Julkaistu: 12.2. 11:47

 Häistä käynnistyi holtiton velkakierre.

KYMMENESSÄ vuodessa keski-ikäinen pariskunta velkaantui noin 430 000 euroa. Uudella velalla maksettiin vanhoja pois. Velkataakka vain kasvoi, vaikka pariskunnan yhteenlasketut verottavat tulot olivat pari vuotta sitten lähes 100 000 euroa vuodessa.

Hyvistä ansioista huolimatta kumpikin puoliso haki velkajärjestelyä. He arvioivat, että se oli ainoa mahdollisuus selvitä veloista ja katkaista lainakierre.

Ensimmäinen velka oli otettu kymmenkunta vuotta sitten häitä varten.

Yli puolet veloista on asuntolainoja. Loppuosa lainoista oli otettu elämiseen ja vanhojen lainojen maksuun.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi puolisoiden velkajärjestelyhakemukset joulukuussa. Turun hovioikeus antoi ratkaisunsa viime viikolla. Hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa. Velkajärjestelyä vastustaneitten velkojien mielestä pariskunta eli yli varojensa ja velkaantui vastuuttomasti.

Kummallakin puolisolla on ollut vakituinen työpaikka parikymmentä vuotta.

VELKOJIEN MUKAAN puolisoiden kuukausittainen maksuvara on erinomainen. Vaimon maksuvara on lähes 900 euroa ja miehen 1 300 euroa.

Vakuudellisia asuntolainoja lainasummasta on noin 220 000 euroa. Asuntolainoja lukuun ottamatta velat ovat pääasiassa pikavippejä ja luottokorttivelkoja. Velkoja oli otettu myös sairastuneiden läheisten auttamiseen.

Velkaralli käynnistyi kymmenkunta vuotta sitten, häitä varten otetulla lainalla. Lainarahaa on käytetty myös uuden kodin ja kaluston hankintoihin, mutta ennen kaikkea elämiseen.

Velkojat arvostelevat käräjäoikeuden ratkaisun perusteluissa rahankäyttöä ja muistuttivat, että menot pitäisi sovittaa tuloihin.

Läheisten auttaminen on velkojien mielestä hyväksyttävää, mutta sekään ei saa ylittää omaa kantokykyä. Samaa mieltä oli käräjäoikeus.

Pariskunta kiisti, että olisi velkaantunut piittaamattomasti ja vastuuttomasti. Kumpikin puoliso maksoi velkojaan ulosoton kautta vuosikaudet, mutta jatkoi samalla uusien luottojen ottamista aina viime vuoteen saakka.

Pariskunta oli huolissaan asuntonsa menetyksestä, jos velkajärjestely hylättäisiin. Sen myynnillä he pääsisivät eroon vakuudellisista luotoista, mutta edelleen jäisi edelleen 200 000 euroa vakuudettomia vippejä.

KÄRÄJÄOIKEUS toteaa ratkaisussaan, että hakijoilla oli ikänsä ja muitten seikkojen vuoksi mahdollisuus harkita velanoton vaikutuksia talouteensa.

Velanotto oli erityisen suurta juuri häiden ja yhteisen asunnon hankinnan aikaan, mutta pankit pitivät lainanottoa tuolloin perusteluna ja hyväksyttävänä.

Muutaman vuoden tauon jälkeen kuitenkin lainanotto kasvoi ja jatkui kolme-neljä vuotta. Tuolloin olisi pankkien mukaan pariskunnan pitänyt ymmärtää, ettei takaisinmaksu ole helppoa.

Oikeus totesi puolisoiden velkaantuneen vastuuttomasti, ottamalla uutta lainaa tilanteessa, jossa heillä ei ollut mahdollisuutta maksaa aikaisemmin otettuja pois. Oikeuden mielestä he suhtautuivat välinpitämättömästi taloutensa hoitoon.

Erityisen painavilla syillä voidaan hakija hyväksyä velkajärjestelyyn, jolloin arvioidaan mm. velallisen omat toimet ja velkaantumisesta kulunut aika.

Käräjäoikeus toteaa, että asuntolainaa lukuun ottamatta muut lainat ovat melko tuoreita ja niillä on suurelta osin maksettu vanhoja lainoja pois eikä rästiin jääneiden lainojen hoitaminen ollut erityisen suunnitelmallista. Oikeuden mielestä meno on ollut vastuutonta.

Lainojen käyttötarkoitus ja velkaantumisesta kulunut aika eivät puoltaneet velkajärjestelyä ja käräjäoikeus hylkäsi hakemuksen.

Kun hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa jäävät käräjäoikeuden tekemät ratkaisut pysyviksi.

12.02.2019 Margit säästää tuhansia euroja vuodessa kirjaamalla kaikki menonsa: ”En ole pihi enkä elä askeettisesti”

Margit säästää tuhansia euroja vuodessa kirjaamalla kaikki menonsa: ”En ole pihi enkä elä askeettisesti”


ET | IRINA BJÖRKMAN
klo 20:33 | 11.2.2019
ET
 â€Kun suunnittelen menoni, en tingi oikeastaan mistään. Voin harrastaa kaikenlaista, tehdä omia käsitöitäni, rakentaa mökkiä, kuopia puutarhaa ja kutsua ystäviä kylään”, Margit Mannila kertoo. Kuvat: Tuukka Kiviranta
”Kun suunnittelen menoni, en tingi oikeastaan mistään. Voin harrastaa kaikenlaista, tehdä omia käsitöitäni, rakentaa mökkiä, kuopia puutarhaa ja kutsua ystäviä kylään”, Margit Mannila kertoo. Kuvat: Tuukka Kiviranta

Karkkipäivä pois, maitomerkki ja vessapaperi vaihtoon – säästät tonnin vuodessa. Vaasalainen Margit Mannila oppi avioeron myötä rakastamaan tarjouksia ja talouskuria.


Millainen ihminen määrittelee elämäntavakseen säästäväisyyden? Ehkä vähän pihi, tai kenties hitusen niuho ja outo?

Kun kauppatieteen tohtori ja opettaja Margit Mannila kutsuu mökkinsä ruokapöytään, ennakkoluulot on pakko kulauttaa vissyveden mukana kurkusta alas. Eteen on katettu runsas lounas: oman maan nokkosista tehtyä pestoa, salaattia, valkosipulileipää ja mansikkajuustokakkua. Ja pöydän kattaja on juuri luonnehtinut itseään intohimoiseksi säästäjäksi.

– Vaikka lasken tarkkaan menoni, en ole pihi tai elä askeettisesti. Syön hyvin ja nautin elämästä, Margit toteaa ja skoolaa vissyllään, joka on tehty omalla hiilihappokoneella. Se kun on helppoa – ja huomattavasti kaupan porejuomia edullisempaa.
 Margit kirjaa kuukausittaiset ruokamenonsa blogiin.
Margit kirjaa kuukausittaiset ruokamenonsa blogiin.

KUKKAROA KURITTAVA ELÄMÄ

Margit oppi säästäväiseksi lapsuudenkodissaan. Aikuisena säästäväisyyttä helpotti tutustuminen excel-taulukoihin. Niihin on helppo sujauttaa omat menonsa ja seurailla, kuinka meridiaanit aaltoilevat.

Seitsemän vuotta sitten Margitin taloudenpitoa alkoi määritellä muukin kuin kevyt kiinnostus. Hän erosi miehestään. Viidestä lapsesta neljä asui vielä kotona. Margitista tuli yksinhuoltaja, hän muutti työn perässä uudelle paikkakunnalle, Vaasaan, ja talous oli tiukilla.

”Avioeron hinta nousi asianajopalkkioineen kalliiksi.”


– Vanhan asuntomme myynti pitkittyi usealla vuodella, ja avioeron hinta nousi asianajopalkkioineen kalliiksi.

Margit ei ottanut lainaa, vaan päätti säästää kaikesta, mistä suinkin mahdollista. Urheilevat lapset saivat silti harrastaa ja hyvin syödäkseen eikä rahasta tarvinnut riidellä, vaikkei sitä paljon ollutkaan.

KOTIVARA KUNNIAAN

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se on Margitin motto. Hän käy läpi mainoslehtiset ja tarjoukset, laatii koko viikolle ruokalistan. Vasta sitten hän lähtee kauppareissulle. Keskittämisen sijaan hän hajauttaa ostoksensa.

– Asun Vaasan keskustassa, joten kaupat ovat kävelymatkan päässä. Käyn isolla ostosreissulla kerran viikossa ja pienemmällä, täydentävällä, toisen kerran.

Ostokset hän summaa yhteen kuukausitasolla. Nyt, kun enää yksi lapsista asuu kotona, perheen ruokamenot ovat 180–400 euroa kuukaudessa. Kesällä ja jouluna eletään yleensä kalleimpia kuukausia.

 Margit hyödyntää satokauden antimet. Omasta pihasta niitetystä nokkosesta tehty pesto on monikäyttöherkku.
Margit hyödyntää satokauden antimet. Omasta pihasta niitetystä nokkosesta tehty pesto on monikäyttöherkku.
Margit kertoo, että perhe eli reippaasti alle keskimääräisen sinkkutalouden menojen jo silloin, kun lapsia asui kotona vielä kaksi.

– En osta eineksiä ja poimin luonnosta marjoja ja sieniä niin paljon kuin ehdin. Kotivaraa löytyy aina pariksi kuukaudeksi eteenpäin. Luen paljon keittokirjoja ja sovellan niistä tarjousten perusteella erilaisia uusia kokeiluja, leivän leivon usein itse.

Kotivara-ajattelun Margit on huomannut nykyään epätrendikkääksi, samoin kuin säästämisen.

– Kotivara tuo väljyyttä suunnitteluun. En ole riippuvainen jokapäiväisistä kauppavisiiteistä ja heräteostokset jäävät pois.

Myös tähteet syödään, yleensä niistä valmistuu lounas töihin vietäväksi.

– Säästän sillä noin tonnin vuodessa.

MAITO VAIHTOON

 Maitomerkkien pieneltä tuntuvat hintaerot ovat vuositasolla merkittäviä. Kun Margit vaihtoi maitomerkkiä, hän laski, että halvimman ja kalleimman laktoosittoman maitojuoman hintaero on noin 60 senttiä. Niinpä litralla päivässä säästöä kertyi Margitin perheessä reippaasti yli 200 euron vuodessa.
Maitomerkkien pieneltä tuntuvat hintaerot ovat vuositasolla merkittäviä. Kun Margit vaihtoi maitomerkkiä, hän laski, että halvimman ja kalleimman laktoosittoman maitojuoman hintaero on noin 60 senttiä. Niinpä litralla päivässä säästöä kertyi Margitin perheessä reippaasti yli 200 euron vuodessa.
Eron jälkeen Margit alkoi pitää blogia ruokamenoistaan. Aina välillä joku Margitin tuttavapiiristä kyseenalaistaa hänen intonsa tarjouksiin, mutta Margitin tilastot kannustavat jatkamaan hintojen vahtimista. Se on yllättävän kannattavaa juuri sellaisten tuotteiden kohdalla, joita kuluu päivittäin. Kilo broilerinkoipia voi maksaa yhdessä kaupassa pari euroa ja toisessa lähes viisi, joten kävely parin kaupan välillä tuo heti säästöä.

”Litralla päivässä säästöä kertyi yli 200 euron vuodessa.”


– Kun kaksi lasta asui kotona, meillä kului noin litra maitoa päivässä. Halvimman ja kalleimman laktoosittoman maitojuoman hintaero on noin 60 senttiä. Litralla päivässä säästöä kertyi perheessämme reippaasti yli 200 euron vuodessa.

Toiseksi esimerkiksi Margit nostaa vessapaperin. Nelihenkisessä perheessä sitä kului noin 40 rullaa kuukaudessa. Tarjouksia seuraamalla säästöä kertyi yli 80 euroa vuodessa.

– Näillä säästöillä sain tankattua aika monta tankillista bensaa.

Niin ja auto. Se vaihtui juuri kesän alussa. Eikä missään nimessä uuteen.

– Pidin vanhan Volvoni hautajaiset! Se palveli hyvin, vaikka oli vanha. Tilalle ostin jälleen käytetyn auton, se on taloudellisesti kannattavaa, Margit toteaa ja kaivaa tietokoneelta esiin vanhan autonsa tilastot.

Uskottava se on.

OPETTAJAN PAHEET

Margit on opettajan työssään huomannut, että monilla nuorilla on oma taloudenpito hukassa. Menoja kertyy huomaamatta.

– Kannattaa pitää tunteet erossa rahasta. Kun ostaa mitä tarvitsee ja harkitsee loput, pääsee jo aika pitkälle.

Entä onko Margitilla paheita?

– Jäätelö, mutta sen ostan aina tarjouksesta. Ja tietysti mökki, jota kunnostan itse.

Margit ei koe, että säästäväisyys hallitsisi hänen elämäänsä. Päinvastoin, se antaa raamit.

– Voin harrastaa kaikenlaista, tehdä omia käsitöitäni, rakentaa mökkiä, kuopia puutarhaa ja kutsua ystäviä kylään. Kun suunnittelen menoni, en tingi oikeastaan mistään.

Margit rakastaa projekteja ja niiden hallintaa.

– Elämä on valoineen ja varjoineen aivan mahtava kokonaisuus, aina keskeneräinen prosessi, jonka eteen on nähtävä vähän vaivaa. On ihanaa kuluttaa niihin asioihin, joihin haluaa.

VANHAN AUTON HINTA

Juuri ”haudattu” vanha Volvo palveli Margitia seitsemän vuotta. Koska Margitia on usein neuvottu vaihtamaan uudempaan, hän laski, mitä auto tuli hänelle maksamaan.

Auton hankintahinta 4 000 e
Huoltokulut 2011–2017 6 752 e
Kahdet renkaat 920 e
Yhteensä 11 672 e

MARGITIN VINKIT :
*Puutu niihin kuluihin, jotka eivät ole välttämättömiä.
*Jokainen päivä ei ole karkkipäivä. Herkkuihin ja välipaloihin saa kulumaan ison tukun rahaa. Jos ostat 2,50 euron karkkipussin joka päivä, karkkeihin menee 912,50 euroa vuodessa. Sillä summalla tekee jo mukavan ulkomaanreissun.
*Suunnittele etukäteen, mitä päivän aikana syöt ja milloin.
*Hyödynnä pakastinta, mutta säilö vain se ruoka, minkä oikeasti aiot käyttää. Pakasta mieluiten kerta-annoskokoja.
*Etsi tarjouksia ja käytä kanta-asiakkuudet hyväksesi. Vaikka Margit hajauttaa, hän hyödyntää kanta-asiakasetuja noin 800 euron edestä vuodessa.

12.02.2019 "Velkamme menivät kulissien ylläpitämiseen" – 4 tarinaa siitä, miten työssäkäyvä ajautuu häijyyn velkakierteeseen

"Velkamme menivät kulissien ylläpitämiseen" – 4 tarinaa siitä, miten työssäkäyvä ajautuu häijyyn velkakierteeseen

Yltiöoptimismi. Häpeä. Pikavipit. Lukijat kertovat, mikä ajaa hyvin toimeen tulevankin velkaloukkuun – ja mikä auttaa sieltä pois.

Mies selaa verkkopankkia avainlukulista kädessään.

Velkakierteeseen joutuminen ei ole pelkästään pienituloisten ongelma. Velkaongelmaisia auttavalla Takuusäätiöllä on asiakkaita, joilla on jopa huomattavasti keskituloa korkeammat tienestit. Silti talouden hallinta on karannut.

Työssäkäyvät tulivat esiin myös, kun keräsimme lukijoiden tarinoita velkakierteestä ja siitä selviämisestä tammikuussa. Kaikilla meille kirjoittaneilla oli työ ja osalla myös kohtalaisen hyvät tulot.

Velallisten tarinat tässä jutussa on kirjoitettu lukijoiden sähköpostien pohjalta, mutta kaikki kertojat on myös haastateltu erikseen. Velalliset esiintyvät nimettömänä, koska monella heistä asiaan liittyy häpeää, eikä velkakierteestä ole välttämättä kerrottu edes omalle perheelle.

Anni: "En usko, mutta olen rukoillut, että Jumala lähettäisi rahaa"

"Kun lukee vinkkejä talouden hallintaan, ensimmäisenä on 'selvitä todelliset tulosi'. Naurattaa. Jokaisessa tässä tilanteessa elävä tietää sentilleen omat tulonsa. Jopa kuukausittain tilille kilahtava S-bonus on tarkkaan tiedossa ja kyseinen summa on jaettu.

Minulla on kolme muovitaskullista paperia. Yhdessä on jo maksetut laskut. Toisessa on maksettavat laskut, joiden eräpäivät on vasta tulossa. Kolmannen muovitaskun olen nimennyt roskataskuksi. Siellä on kaikki kulutusluotot ja pikavipit, joita olen joutunut ottamaan. Raha ei riitä koskaan näihin kaikkiin. Yleensä mennään noin 1 500 euroa miinuksella.

Velkakierteeni lähti vyörymään niin pienestä, että jälkeenpäin on vaikea ajatella, mitä olisin voinut tehdä toisin. Minulla on säännölliset tulot. Avioeron jälkeen olin ostanut vanhan talon, jota on pitänyt remontoida. Autoa on ollut pakko korjata, koska tarvitsen sitä työssä.

Olen oppinut lapsesta asti, että ihmisen täytyy hoitaa itse omat raha-asiansa eikä apua pidä pyytää keneltäkään muulta. Kun tarvitsin lisää lainaa, en saanut sitä pankista, vaan päädyin ottamaan korkeakorkoisia kulutusluottoja.

Pikavippien tarjoajia ei oikeastaan kiinnosta mikään muu kuin se, että asiakkaalla ei ole maksuhäiriömerkintää. Velkaa ottaa aina vain lisää, kun yltiöpositiivisesti ajattelee, että ne saisi hoidettua ennen kuin joutuu ulosottoon. Samalla korot kasvavat ja kasvavat.

En ikinä, koskaan, milloinkaan enää nosta minkäänlaista kulutusluottoa, jos tästä selviän.


                                                                  "Anni"

Ne ihmiset, jotka nostavat uuden lainan maksaakseen vanhan pois, ovat todennäköisesti kokeilleet jo kaikki muut keinot. Miksi tähän lähdetään? Syy löytyy suomalaisesta selviämisen kulttuurista ja järjestelmästä, jossa maksuhäiriömerkintä ja ulosotto tipauttavat sinut alimpaan kastiin.

Suomessa on puhuttu siitä, kuinka paljon ihmisillä on maksuhäiriömerkintöjä. Luulen, että kukaan ei edes tiedä, montako minunkaltaistani veitsenterällä keikkuvaa ihmistä on. Meitä on ihan valtava määrä.

En usko Jumalaan. Silti olen joskus rukoillut, että Jumala lähettäisi rahaa. En ikinä, koskaan, milloinkaan enää nosta minkäänlaista kulutusluottoa, jos tästä selviän.

Ennen vuodenvaihdetta päätin, että en ota enää yhtään lainaa. Olen myös käynyt velkaneuvojan luona. Olen päättänyt, että ainoa tapa katkaista tämä on ohjata ulosottoon ne lainat, joissa on niin suuri kuukausierä, etten pysty niitä maksamaan.

Nyt odotan ensimmäistä kirjettä ulosotosta. Päätös on ollut helpottava, mutta kaksi asiaa pelottaa. Pelkään, että ulosottoviranomainen myy kotini, koska se olisi ihan kauhea paikka. Pelkään myös, että ulosottomies ei suostu maksusuunnitelmaan, vaan lyhennys otettaisiin suoraan palkasta ja tilanteeni tulisi työnantajani tietoon."


Hyvätuloiset velkaongelmaisissa huolestuttava trendi

Velkaongelmaisia auttavassa Takuusäätiössä hyvätuloisetkin asiakkaat ovat jokaviikkoinen näky. Velkaloukkuun on joutunut ihmisiä, joilla on kolmen, neljän tai jopa viidenkin tuhannen euron bruttotulot kuukaudessa.

Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattilan mukaan he ovat ihmisiä, joilla ei välttämättä vielä minkäänlaista maksuhäiriötä. Niinpä he eivät näy tilastoissa, kuten Ylelle kirjoittanut "Anni" sanoo – vielä.

– Mutta eihän tuo voi jatkua loputtomiin. Seinä tulee vastaan, Mattila sanoo.


Luulen, että kukaan ei edes tiedä, montako minunkaltaistani veitsenterällä keikkuvaa ihmistä on.


                                                                       "Anni"

Mikä suistaa velkakierteeseen ihmisen, jolla on vähintään kohtalaisen hyvät tulot? Annin tarinasta löytyy monta esimerkkiä. Avioero ja sen jälkeinen asunnon hankinta on tyypillinen syy.

Toinen on lasten saaminen. Takuusäätiön Mattilan mukaan pariskunnat saattavat usein yliarvioida tulonsa, kun eivät ole vielä saaneet lapsia.

Kolmas on liiallinen optimismi omasta taloudesta. Vaikka esimerkiksi verkkopankit tarjoavat nykyään helppoja työkaluja omien tulojen ja menojen laskemiseen, kuinka moni käyttää niitä?

– Ajatellaan, että että kyllä minä tästä selviän, mutta ei missään vaiheessa tarkisteta taloudellisia faktoja. Silloin voi huijata itseään pitkäänkin.

Mattila sanoo, että Anninkin tuntema pelko ulosoton seurauksista on yleinen tunne velkavaikeuksiin joutuneista. Se saa ihmiset pakoilemaan maksuhäiriöitä ja ulosottoa ottamalla aina vain uutta lainaa. Pelot vasaran alle joutuvasta kodista ovat kuitenkin yleensä turhia.

– Oman asunnon saa usein pitää, vaikka osa lainoista menisikin ulosottoon, kunhan pystyy hoitamaan asuntolainansa. Moni kertoo ulosottoon joutumisen olleen jopa valtava helpotus. Sitä kautta avautuu mahdollisuus järjestellä velkoja.


Henrik: "Kun menetin luottotiedot, menetin myös tulevaisuuden suunnitelmat"

"Kynnys ottaa ensimmäinen pikavippi oli aivan järjetön. Vanhempani olivat 1990-luvun laman uhreja ja olin joskus sanonut, etten itse tule koskaan olemaan asemassa, jossa menetän luottotietoni.

Vanhempieni tilanteen vuoksi minulla ei ollut turvaverkkoja opiskelupaikkakunnalla. Kun auto hajosi yllättäen, päätin maksaa huollon pikavipillä. Vähitellen aloin ottaa niitä enemmänkin.

Tiesin kyllä, että pikavipeissä on järjettömät korot. Laskeskelin selviäväni niistä, koska minulla oli aina kesäisin töitä. Palkasta ei kuitenkaan jäänyt mitään käteen ja syksyisin kierre lähti uudelleen. Nostin opintotukeakin, vaikka tulojen puolesta en olisi voinut niin tehdä.

Sitten määräaikaiselle työsopimukselleni ei enää tarjottukaan jatkoa. Valmistumiseni jälkeen perustin yrityksen ja elin starttirahan turvin vuoden, mutta mitään ei jäänyt käteen. Velat erääntyivät ja menivät perintään. Pelkät perintäkulut saattoivat olla yhtä suuria kuin ottamani pikavipit.

Yleensä en edes avannut perintäkirjeitä. En kuitenkaan pystyisi niitä maksamaan. Kun käräjäoikeudelta tuli kirje, ilmoitin velkojalle saaneeni asian tiedoksi, mutta en voinut tehdä asialle muuta.

                                                          Raha on poltellut aina taskussa.


                                                                              "Henrik"

Tunsin ihan hirveää ahdistusta. Kun menetin luottotiedot, menetin myös tulevaisuuden suunnitelmat. Olin pitkään hiljaa. Lopulta kerroin muutamalle ystävälle ja vanhemmille. Lisäsin myös hikiliikunnan määrää selvästi, koska huomasin, että se helpottaa.

Sitten vanha työpaikkani haki uutta työntekijää ja sain vakituisen työn. Jälkeenpäin on onni, että kolmannes nettituloistani meni suoraan valtionviraston kautta ulosottoon. En tiedä, olisiko oma rahankäyttö pysynyt lapasessa, jos raha olisi kokonaan tullut minulle. Raha on poltellut aina taskussa.

Viime keväänä maksoin viimeiset velat. Luottotiedoista viimeinen merkintä poistuu joulukuussa 2020. Nyt maksan vielä opintotukia, joita minulta on peritty liian korkeiden tulojen vuoksi.

Ulosoton aikana luin paljon kirjoja ja artikkeleita taloudenpidosta. Nykyään mietin aina yön yli, jos olen tekemässä jonkin hankinnan. Olen myös laittanut aina jotain sivuun, vaikka tulot olisivat kuinka pienet. Yritän pitää kolmen kuukauden menoja vastaavan summan puskurirahastossa työttömyyttä tai sairastumista varten. Mantrani on: ei ne isot tulot, vaan pienet menot."


Kolme vaihtoehtoa kulutusluotolle

Kulutusluottojen ja pikavippien riskeistä on puhuttu julkisuudessa viime vuosina hyvin paljon. Kenellekään ei pitäisi enää tulla yllätyksenä, että järjestelmä pyörii korkeiden korkojen varassa. Silti ihmiset yllättyvät aina uudestaan ja uudestaan luottoja maksaessaan.

– Ihmiset saadaan ottamaan laina sillä, että kuukausierä on aika pieni. Se tuntuu ihmiselle kohtuulliselta, jolloin lainan kalleus on toisarvoista – kunnes jonakin päivänä huomataan, että lainoja on useita, eivätkä ne todellakaan lyhene, Takuusäätiön Minna Mattila sanoo.

Mattila ei sano, etteikö ihmisten pitäisi ottaa lainkaan kulutusluottoja tai pikavippejä. Hän kuitenkin neuvoo ihmisiä keskittymään siihen, etteivät lainat pääse kasautumaan. Korkeakorkoiset velat pitäisi pyrkiä maksamaan niin nopeasti pois kuin pystyy.

Jos lainaa ei lyhennä, korot ja perintäkulut nostavat maksettavat summat tähtitieteellisiksi. Esimerkiksi ensimmäisen tarinan "Anni" kertoo ottamansa 2 000 euron kulutusluoton paisuneen vuoden aikana 5 000 euroon, kunnes hän pystyi hoitamaan sen pois.

Jouduin vastaamaan uudestaan ja uudestaan kysymykseen "Miten tuo voi olla mahdollista?"

                                                                      "Olli"

Vipeille on myös vaihtoehtonsa. Jotkin kunnat myöntävät sosiaalista luottoa pienituloisille. Myös muun muassa veikkausvaroin rahoitettu Takuusäätiö myöntää enintään 2 000 euron pienlainoja hankintoihin.

– Ei kannata myöskään unohtaa oman omaisuuden arvoa vakuutena. Joskus meille tulee iäkkäitä asiakkaita, joilla olisi vakuuksia, mutta jotka kuitenkin ovat ottaneet pikavippejä, koska se on niin helppoa.

Olli: "Velkamme menivät kulissien ylläpitämiseen"

"Jälkeenpäin ajatellen olisi ollut hyvä, jos joskus olisi jäänyt ruoat ostamatta rahapulan vuoksi. Tai sähköt olisi katkaistu. Ehkä silloin olisin aikaisemmin herännyt hakemaan apua ulkopuolelta.

Velkamme menivät kulissien ylläpitämiseen. Minä ja vaimoni olimme kumpikin töissä, mutta ehkä kuvittelimme, että tuloja olisi enemmän kuin niitä olikaan. Elimme keskiluokkaista elämää, johon meillä ei todellisuudessa ollut varaa.

En koskaan ottanut pikavippejä. Sen sijaan otimme asuntolainan päälle tuhansien eurojen korkeakorkoisia luottoja harrastuksiin ja arjen pyörittämiseen. Neljän tuhannen euron lainalla pystyi hoitamaan perheen menoja monta kuukautta, jos rahat olivat muuten lopussa.

Tiesin pitkään, että velat ovat ongelma. Kynnys pyytää apua oli kuitenkin korkea. Sitten saimme kaksi lasta ja vaimon tulot putosivat. Korttitalo oli viikkojen päässä romahtamisesta.

   Minusta 25 euroa hampurilaisateriastakin kaksilapsiselle perheelle on kauhea summa.

                                                              "Olli"
 
Selvittelin Takuusäätiöstä, mitä tapahtuu, jos velat menevät ulosottoon. Asuimme syrjäseudulla – pystyisinkö pitämään edes jonkinlaisen auton? Saisimmeko asua edelleen kodissamme?

Pakon yhteydessä otin yhteyttä isääni. Hänelle on kertynyt omaisuutta säästöön elämänsä aikana. Hän lainasi meille 60 000 euroa ja ne rahat menivät oikeasti lainoihin. Jouduin vastaamaan uudestaan ja uudestaan kysymykseen 'Miten tuo voi olla mahdollista?' Pääsääntöisesti hän suhtautui kuitenkin hyvin, jälkikäteen ajateltuna jopa esimerkillisesti.

Loppuvaiheessa meillä oli mennyt pari tuhatta euroa kuussa muihin kuin asuntolainoihin, ja siitäkin summasta suuri osa oli pelkkiä korkoja. Isäni avulla velkakulut putosivat pois ja se muutti ratkaisevasti talouden. Maksamme hänelle edelleen 400 euroa kuussa.

En voi sanoa, että velkakierre olisi jalostanut minua mitenkään parempaan taloudenpitoon. Mutta kyllä tässä aika neuroottinen ja saita on. Minusta 25 euroa hampurilaisateriastakin kaksilapsiselle perheelle on kauhea summa."

Hannu: "Voimme nähdä nälkääkin, mutta velkaa ei enää tehdä"

"Monesti on vaikeaa tehdä oikea päätös tarpeeksi aikaisin velkaantumisen pysäyttämiseksi. Minä ja vaimoni päätimme yhdessä, että voimme nähdä vaikka vähän nälkääkin, mutta velkaa ei enää tehdä.

Se oli noin 30 vuotta sitten ja perheemme oli taloudellisesti tuhon partaalla. Rahankäyttöä ei oltu mietitty. Ostimme ruoat ja muut tarvikkeet vastakirjalle velaksi. Kun palkka tuli, hups – koko tili oli etukäteen syöty.

Itse kuljin ammattiyhdistysliikkeen menoissa ja siellä oli kaikenlaisia illanviettoja, joissa velatkin olivat kuin saatavia. Piti näyttää toisille, että oli yhtä hyvä kuin muutkin.

Kun lapset muuttivat kotoa, mietimme vaimon kanssa, että tämä ei voi jatkua. Päätimme ostaa vain sen verran elintarvikkeita kuin rahaa oli. Aloimme lyhentää velkaa ja jätimme useina päivinä syömättä, jos rahaa ei ollut.

                                Ruokakauppakuluissa pystyi säästämään eniten.

                                                              "Hannu"


Pahimpaan aikaan laskimme ainakin kuukauden kerrallaan, kuinka paljon rahaa oli käytettävissä viikossa päivää kohti ja elimme sen mukaan. Vaikka mitä tuli, lyhensimme velkaa suunnitelmien mukaan. Tupakanpolton olin lopettanut jo aiemmin ja sitten sai jäädä myös alkoholin kerskakulutus.

Ruokakauppakuluissa pystyi säästämään eniten. Vaimo teki ruokaa yhä enemmän itse. Toki se tarkoitti sitä, että kotitöitäkin on enemmän, mutta sen jälkeen velkaa ei ole tullut.

Päätös on pitänyt. Tällä hetkellä emme ole velkaa sentin senttiä kenellekään. Toisaalta meillä ei ole autoakaan eikä kesämökkiä. En polta enkä juuri juokaan.

Uskon, että moni perhe pystyisi selviämään ongelmistaan, jos he pysähtyisivät miettimään, tarvitsevatko he kaikkia ostamiaan asioita. Jos jotain ostaa, kaikki kannattaa käyttää eikä heittää mitään hukkaan. Ruokaa kannattaa tehdä itse. Alkoholia ja tupakkaa kannattaa vähentää.

Minulle se on ollut helppoa sen jälkeen, kun tein vain itselleni selväksi, mikä minulle on tärkeintä."

Velkaantuneille tarvittaisiin lisää matalan kynnyksen apua

Moni aliarvioi säästämisen mahdollisuutta turhaan, sanoo Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila. Hänen näkökulmastaan julkinen puhe säästämisestä painottuu vaurastumiseen, kun pitäisi puhua enemmän pahan päivän varalle säästämisestä.

– Moni sanoo, että "ei mulla ole varaa laittaa säästöön kuin kymppi kuussa, eihän se ole mitään". Mutta vaikka ei saisikaan kolmen kuukauden puskurirahastoa säästöön, voi ottaa tarpeen tullen vähemmän luottoa, jos on säästänyt edes jotain.

Mattilan mukaan Takuusäätiöllä on asiakkaina hyvätuloisia velkaongelmaisia, joilla ei ole ollut minkäänlaista puskurirahastoa, vaikka sellaisen kerääminen olisi ollut mahdollista.

Säätiön velkaneuvontaan tuli viime vuonna ennätysmäärä yhteydenottoja ja myös keskimääräinen velkamäärä kasvoi. Taustalla näkyy ilmiö, jonka Ylelle kirjoittaneet velkaongelmaisetkin tunsivat: on vaikeaa katkaista velkaantumisen kierre riittävän aikaisin.

– Velkajärjestelyt on tarkoitettu ihmisille, jotka ovat jo tosi isoissa ongelmissa. Tämä on ongelma, joka pitäisi ratkaista, hän sanoo.

– Pitäisi olla helpompi saada keskusteluapua ja taloudellista ohjausta jo silloin kun alkaa tuntua, että nyt ei ole kaikki hyvin.

tiistai 5. helmikuuta 2019

05.02.2019 TODELLISUUTTA KESÄLTÄ AAMULEHDESSÄ

 Todellisuutta


Aikuinenkin voi tehdä elämää mullistavia virheitä. Niin kävi , hän   joka ajautui pikavippikierteeseen viitisen vuotta sitten. Kaikki alkoi loukkaantumisen aiheuttamasta muuttuneesta elämäntilanteesta ja muutamasta viattoman tuntuisesta pikavipistä.

Lainasummat nousivatkin nopeasti, ja noin vuoden päästä hän nosti jo 3 000–4 000 euron lainoja maksaakseen edellisien velkojensa kuluja.
Harkitsematon rahankäyttö kostautui nopeasti.
Velat veivät luottotiedot ja suuren osan omaisuudesta.

Nyt jopa kahvinkeittimen hajoaminen aiheuttaa suurta päänvaivaa.
Reilussa vuodessa nostetuista 30 pikavipistä ja luotosta ulosotossa on nyt vuosia myöhemmin 26.

Kierre syntyi nopeasti

 Hänen  taloudellinen ahdinko alkoi virhearviosta ja henkisestä väsymisestä.
Vuoden 2012 alkukeväästä hän kaatui liukkaalla tiellä työmatkallaan. Oikea käsi murtui pahoin, Peltola joutui leikkaukseen ja päätyi pitkälle sairaslomalle työstään kaupassa.

Aloin elää vähän yli varojeni. Ajattelin, että saisin kaatumisesta korvauksia vakuutusyhtiöstä. Elin sitten pikavipeillä ja odotin, että saisin rahaa, jolla maksan pikavipit takaisin. Kas kummaa, korvauksia ei tullutkaan, ja kierre jäi.

Hänen  nostamat rahat olivat aluksi muutamaa satasta, mutta pikku hiljaa summat alkoivat kasvaa.
Hän kertoo, että rahat menivät aluksi vaatteisiin, huonekaluihin ja koruihin.

Lopulta vippien kulut alkoivat kasvaa ylitsepääsemättömiksi ja hän tarvitsi uusia vippejä elämiseen. Vuoden 2013 kesällä  hän otti 3 000–4 000 euron lainoja maksaakseen elämistään ja edellisten lainojen korkoja ja lyhennyksiä.
Asiaa pahensivat myös hänen äidin kuolema vuonna 2012 ja loppuun palaminen. Taloudenhallinta katosi ja kierre paheni.

Kierre on todella koukuttava. Aluksi pikavipit olivat helppoa rahaa. Otin rahaa ja maksoin takaisin palkkapäivänä. Loppuvaiheessa vuonna 2013 koko kesä meni miettiessä sitä, että jos maksan tuon, mitä minulle jää. Ja mitä korkoa maksan, jotta voin ottaa vielä seuraavan pikavipin pyörittääkseni talouttani.
"Hän"  ei etsinyt apua, vaikka tiesi asioiden pikkuhiljaa riistäytyneen käsistä.

Yllättävän pitkälle pääsin. Pyöritin talouttani pikavipeillä melkein vuoden. Sitten kun luottotiedot menivät, se olikin selvä peli. Sitten jouduin katsomaan, että nyt en kertakaikkisesti pysty tekemään enää mitään.
Nyt on ulosotossa noin 15 000 euron nostoista yli 30 000 euroa.

Nopeaa rahaa, mutta ei ilmaista
Lyhytlainan saaminen on yleensä suhteellisen nopeaa ja helppoa. Esimerkiksi  "hän" kuvailee tunnetta helpottavaksi: rahaa sai silloin kun halusi. Lainatarjouksen saa useilta yrityksiltä alle minuutissa internethakemuksen tekemisestä.

Lainat ovat tavallisia pankkilainoja kalliimpia, eikä kaikkia kuluja huomioida esimerkiksi lainantarjoajien verkkosivuilla olevissa laskureissa. Ne selviävät vasta lainatarjouksesta.
Laina koostuu pääasiassa lainasummasta ja koroista. Lisäksi lainaan kuuluu usein avausmaksu tai tilinhoitomaksu.
Esimerkiksi 1 000 euron lainatarjouksessa tilin avaus voi maksaa 300 euroa. Lisäksi lainan hintaan voi kuulua laskutus- tai nostolisiä.
Vuonna 2013 lyhytlainojen eli pikavippien lainsäädäntöä muutettiin niin, että alle 2 000 euron lainan vuosikorko on alle 50 prosenttia viitekoron lisäksi. Ennen tätä korko saattoi olla jopa 1 000 prosenttia vuodessa, eli hinta kymmenkertaistui vuodessa.

Voimassa oleva laki ei ota kantaa yli 2 000 euron lainojen korkoihin. Nykyisin asiakkaille myydään erilaisia luottoja 2 000 eurosta 60 000 tai jopa 70 000 euroon. Monissa lainamalleissa asiakas avaa periaatteessa tilin, jossa on lainasumman verran oikeutta nostaa lainaa.

Esimerkiksi 60 000 euron lainanlyhennyksen ja korot maksavat joka kuukausi 15 vuoden ajan noin 460–570 euroa lainantarjoajasta riippuen. Muiden kulujen lisäksi myös esimerkiksi myöhästymismaksut, perintäkulut ja oikeudenkäyntikulut aiheuttavat lisää kuluja. Jos laina menee ulosottoon, poistuvat perintäyritysten kulut, mutta korko voi yhä kasvaa.

Vaikka tilanne vaikuttaisi epätoivoiselta, apua saa
Tilanteessa tapahtui käänne syksyllä 2013: hän sai ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän.
Kun luottotiedot menivät, hän otti kunnan sosiaalipalveluihin yhteyttä. Hänelle otettiin käyttöön välitystili, jonka kautta kulki kaikki  rahaliikenne. Velkaneuvoja hoiti tililtä vuokranmaksun, pankkilainan ja laskut. Lopuksi annettiin hieman käyttörahaa.

 Köyhää aikaa on ollut vuodesta 2013. Elän hyvin pienellä ja kotini on hyvin minimaalinen.
 Olen laittanut kaiken myyntiin, että saan leivän päälle muutakin kuin ylähuulen, hän kuvailee tilannetta.
Vuodesta 2013 on nyt viisi vuotta. Toukokuussa 2018 hän  onnistui maksamaan viimeisen erän 9 000 euron vakuudellisen pankkilainasta takaisin. Tililtä on lähtenyt joka kuukasi noin 260 euroa lainan maksuihin.

Hän saa tällä hetkellä asumistukea, toimeentulotukea, työmarkkinatukea ja kuntoutusrahaa. Elämiseen on jäänyt vuokranmaksun ja muiden pakollisten maksujen jälkeen noin 400 euroa.

 Tämä on vaikuttanut kaikkiin elämän osa-alueisiin. Hankintoja ei juuri voi tehdä.
Kun raha on ollut hyvin tiukilla, hän kertoo saaneensa apua muun muassa Facebookista ja bloginsa kautta.

Pojalleni syntyi vuonna 2013 pieni poika. Olen saanut avustuksena tänne mummilaan tavaroita, onneksi.

Hänellä ei ollut aiempaa kokemusta pikavipeistä tai ongelmista rahanhallinnassa. Parikymmentä vuotta sitten hän joutui velkajärjestelyyn entisen miehensä yrityksen mentyä konkurssiin. Hän ei päässyt toista kertaa velkajärjestelyyn, siksi kaikki velat ovat nyt ulosotossa.

Apua muille

Viimeiset neljä vuotta hän on neuvonut seurakunnan välityksellä muita samassa tilanteessa olevia kuntouttavan työtoiminnan kautta.
Hän kertoo vippi- ja velkakierteestä selviytymisen olevan henkisesti hyvin raskasta ja masentavaa. Hän kuitenkin koettaa antaa toivoa muille samojen asioiden kanssa kamppaileville.

Yritän kertoa, että elämästä selviää, vaikka näin kävisikin. Heille, joilla tilanne on vasta kehittymässä, sanon, että päätös tilanteen korjaamisesta täytyy tehdä tässä ja nyt, eikä asian saa antaa mennä pidemmälle. Kun huomaa, että tarvitsee apua, sitä on haettava heti ja sitä myös saa.

Hän kertoo, että moni on kiittänyt saamastaan tuesta ja siitä, että hän on jakanut kokemuksiaan. Monet kokevat velkaantumisen häpeällisenä, joten vertaistuen saaminen tuntuu tärkeältä.  Hän kertoo velkaantumisesta ja Kela-asioista työnsä lisäksi myös blogissaan.

Hän neuvoo, että omaa taloudenpitoa kannattaa seurata tarkkaan. Moni uskoo, että talous on kunnossa, kun rahaa vielä saa, eikä maksuhäiriömerkintöjä ole.

Vaikka vuodet ovat olleet hänelle hyvin raskaita ja vaikeita, hän ajattelee, että toivoa on aina.

 Ulosottojuttuni vanhenevat vuonna 2028, mutta uskon ja toivon, että saan lainat maksettua ennen kuin täytän 60 vuotta, hän sanoo.


Tämänkin kun kirjoitin, ajattelin, että kyllä ihminen on ollut todella typerä ja heikko.
Nytkin, kun kamppailen rahojen ja laskujen kanssa, tulee niin toivoton olo, että toivoisi , sen lottovoiton vihdoin ja viimein osuvan omaan riviin.

Kituuttaminen on syvältä.
Rahattomuus on niin älyttömän kurja olo, hallitsemattomuus omasta elämästä.
Onko järkeä ?

Nyt vaan yritän tsempata itseäni, jollain vielä pahemmin asiat. 
Luoja pitää luoduistaan huolen. Kyllä asioilla on tapana järjestyä. 

Saamani  kasvorasva Lumene loppui, ja tei ristikon jouluna, ja yllätys sainkin palkinnoksi ihonhoitotuotteita. Tuli juurikin sopivaksi. 
Kahvinkeitin, moccamasteri odottaa vieläkin saunalla ns. varastossa nappulaa, kyllä sen saan vielä hommattua. Ja kunnon kahveet sitten keitettyä. 

02.04.2025 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS, HUHTIKUUN TARKASTUS

 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS HUHTIKUUN TARKASTUS   Laskelma ajalle 1.4.2025 - 30.4.2025 Tulot                                    I...