perjantai 19. lokakuuta 2018

19.10.2018 Erityisesti nuorten aikuisten maksuhäiriömerkinnät yleistyvät – näin se voi vaikuttaa arkeen

Erityisesti nuorten aikuisten maksuhäiriömerkinnät yleistyvät – näin se voi vaikuttaa arkeen

Luottotiedot voidaan tarkistaa esimerkiksi työpaikkaa tai kotivakuutusta hankkiessa.


17.10.2018 10:30  HANNA ANTILA   MAIJA SAARI

Se voi olla onnettomien sattumien summa, tietämättömyyttä tai seurausta siitä, että tulot ovat yksinkertaisesti pienemmät kuin menot. Noin 379 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Maksuhäiriömerkintää ei saa heti maksamatta jääneistä maksuista, vaan yleensä vasta silloin, kun maksu on edennyt ulosottoon asti.

Maksuhäiriömerkintöjen yleistyminen näkyy myös Takuusäätiön velkaneuvonnassa. Talouselämä-lehti uutisoi, että pelkästään elo-syyskuussa Takuusäätiön velkaneuvontaan tuli 10 000 yhteydenottoa. Takuusäätiö on sosiaalialan toimija, joka myöntää takauksia järjestelylainoihin ja tarjoaa maksutonta neuvontaa raha- ja velkavaikeuksissa oleville ja heidän läheisilleen.

Maksuhäiriömerkinnällä saattaa olla vaikutusta moneen arkiseen asiaan, kuten asunnon, työpaikan tai opintolainan saantiin, kotivakuutuksen tai puhelinliittymän hankintaan tai siihen, jos ostaa jotakin laskulla.

Velkaa paikataan uusilla veloilla

Maksuhäiriömerkinnän saaneissa on erityisen paljon nuoria aikuisia ja miehiä. 20–24-vuotiaista miehistä yli kymmenellä prosentilla on maksuhäiriömerkintä, 25–39-vuotiaista 15 prosentilla. Naisista 25–29-vuotiailla on eniten maksuhäiriömerkintöjä. Takuusäätiön viestintäpäällikön Minna Mattilan mukaan nuorten aikuisten talousongelmien taustalla on monenlaisia syitä.

– Heillä on usein pienet ja epävarmat tulot. Joskus käy niin, että menoja on yksinkertaisesti liikaa, eikä sitten osata tai viitsitä hakea apua ajoissa. Niinkin voi käydä, että menee työelämään,saa säännölliset tulot ja silloin voi iskeä vauhtisokeus, Mattila kertoo.

Ongelmiin voi johtaa myös se, että luottoa saa helposti, eivätkä kaikki välttämättä hahmota, mistä kaikesta velkaa on syntynyt ja kuinka paljon. Luottoa ei synny vain pikavipeistä, vaan myös silloin, kun käyttää luottokorttia tai tekee nettiostoksia. Monet yrittävät paikata velkaa uusilla luotoilla.

Jos talousongelmat ovat johtaneet maksuhäiriömerkintään, ei kannata panikoida, vaan pyytää apua ja olla yhteydessä velkojiin maksuaikataulusta. Apua talousasioihin saa esimerkiksi Takuusäätiöstä ja kuntien velkaneuvonnasta. Nuoret voivat pyytää apua myös nuorisopalveluista tai oppilaitosten kuraattoreilta.

JOS MAKSUHÄIRIÖMERKINTÄ TULEE, SIINÄ EI VÄLTTÄMÄTTÄ KÄY KUINKAAN, JOS ON KATTO PÄÄN PÄÄLLÄ.

Mistä saada koti kun luottotiedot ovat menneet?
Asuminen on yleensä suurin menoerä. Koti on oltava, mutta moni vuokranantaja haluaa tarkistaa vuokralaisen luottotiedot.

– Jos maksuhäiriömerkinnän saa, siinä ei välttämättä käy kuinkaan, jos on katto pään päällä. Erityisesti vuokravelasta voi kuitenkin olla haittaa asuntoa etsiessä, Minna Mattila sanoo.

Mattila neuvoo talousongelmiin joutuneita olemaan avoimia kotia etsiessään. Jos talousasiat ovat menossa parempaan suuntaan, tilanteesta kannattaa kertoa avoimesti ja vuokra-asunto voi löytyä vaikka tuttavien tai tutuntuttujen kautta. Myös kunnilta ja suurilta vuokrataloyhtiöiltä voi hakea asuntoa, mikäli luottotiedoissa on merkintä.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa myös vakuutuksen saamista. Näistä olennaisin on kotivakuutus, jonka hankkiminen on usein vuokrasopimuksen ehtona.

– Kotivakuutukset eivät onneksi ole kalliita ja sellaista voi kysyä useammasta paikasta. Kotivakuutuksen voi saada myös niin, että tarjoutuu maksamaan vakuutuksen koko vuodeksi kerralla.

Puhelinliittymän hankinnassa voi toimia samalla tavalla kuin kotivakuutuksen: kysyä useammalta operaattorilta tai hankkia prepaid-liittymän.

Työnantaja saa tarkistaa luottotiedot
Seura-lehti uutisoi syyskuussa, että luottotietoja tarkistetaan yhä useammin myös työtä hakiessa. Luottotietoja on tarkistettu esimerkiksi kaupan alan tehtävissä, joissa käsitellään rahaa sekä teleoperaattoreiden kuten DNA:n ja Elisan myymälöiden työntekijöiltä. Myös ihmisten kodeissa käyvien työntekijöiden, kuten kotisairaanhoidon työntekijöiden, luottotietoja on tarkistettu työhön ottaessa. Jutun mukaan näin on toimittu ainakin Vantaan kaupungilla.

Työnantaja saa tarkistaa työnhakijan luottotiedot, mutta Minna Mattila ei usko, että sitä tehdään vielä säännönmukaisesti tai että työnhaku välttämättä tyssää siihen. Mattilan mukaan esimerkiksi kaupan alalla työskentelee ihmisiä, joilla on maksuhäiriömerkintä.

– Laki kyllä sallii luottotietojen tarkistamisen, mutta ei niin, että ne tarkistettaisiin kesken työsuhteen, vaan silloin, kun henkilöä ollaan palkkaamassa tehtävään. Asiasta pitää mainita työnhakijalle.

Mattila toivoo, että työnantajat eivät ajattelisi, että maksuhäiriömerkinnän saanut on huono työntekijä.

– Se voi olla jopa päinvastoin. Vaikka ihmisellä on maksuhäiriömerkintä, hän voi olla työssään huolellinen rahojen kanssa.

LAKI KYLLÄ SALLII LUOTTOTIETOJEN TARKISTAMISEN, MUTTA EI NIIN, ETTÄ NE TARKISTETTAISIIN KESKEN TYÖSUHTEEN, VAAN SILLOIN, KUN HENKILÖÄ OLLAAN PALKKAAMASSA TEHTÄVÄÄN.

Maksuhäiriömerkintä voi vanhentua parissa vuodessa
Käräjäoikeudessa tehdyt ulosottopäätökset ovat julkisia, mutta luottotiedot eivät. Toisen luottotietoja ei saa tutkia pelkkää uteliaisuuttaan, vaan siihen pitää olla perusteltu syy kuten asunnon vuokraaminen tai työhönotto.

– On lailla säädelty, kuka tiedot saa katsoa luottotietoja. Luottorekisteriotteella näkyy kuuden kuukauden ajan se, kuka tietoja on katsonut. Jokaisella on oikeus kerran vuodessa pyytää omat tietonsa nähtäväksi ilmaiseksi Suomen Asiakastiedolta tai Bisnode Oy:ltä, Minna Mattila kertoo.

Maksuhäiriömerkintä ei ole lopun elämän riesa. Velkomustuomioiden ja ulosoton merkintöjen kestoksi merkitään ensin kolme vuotta. Tuo aika kuitenkin lyhenee kahteen vuoteen, jos kahden vuoden aikana ei tule uutta merkintää. Velkakierteessä ei yleensä kyetä välttämään uusia merkintöjä. Silloin jokainen uusi merkintä pidentää edellisen merkinnän voimassaoloaikaa neljään vuoteen. Tällaisessa tilanteessa on haettava apua veloista selviytymiseen.

Maksumuistutuksesta velkajärjestelyyn – kuinka velat etenevät

Maksumuistutus
Jos laskua ei ole maksettu 14 päivän kuluessa eräpäivästä, voidaan lähettää maksumuistutus. Muistutuksesta peritään yleensä erillinen maksu, ja viivästyskorkoa voi alkaa kertyä heti laskun eräpäivän jälkeen. Muistutuksia tulee yleensä kaksi, minkä jälkeen velka siirtyy perintätoimistolle.
Maksuvaatimus ja perintä
Perintäyritys lähettää perintäkirjeen eli maksuvaatimuksen, kun maksumuistutuksesta tai -vaatimuksesta on kulunut 14 päivää. Myös perintäyritys laskuttaa maksuvaatimuksen kuluista.
Ulosotto ja maksuhäiriömerkintä
Seuraavaksi perintäyritys voi hakea käräjäoikeuden päätöksellä velan ulosottoon. Käräjäoikeus lähettää tiedoksiannon velalliselle. Jos haasteeseen ei vastaa, käräjäoikeus antaa tuomion, josta seuraa velan ulosotto ja maksuhäiriömerkintä. Velallisen ei tarvitse osallistua oikeudenkäyntiin. Oikeuskäsittelystä peritään oikeudenkäyntikulut ja ulosotosta peritään korkoa, joka on seitsemän prosenttia velan määrästä. Ilman käräjäoikeuden päätöstä ulosottoon menee myös sellaisia maksuja, joita ei tarvitse oikeudenkäynnissä vahvistaa kuten sakkoja ja sairaalamaksuja. Ulosmittausta voidaan suorittaa palkasta, eläkkeestä, veronpalautuksista, elinkeinotulosta tai myymällä velallisen omaisutta.
Jälkiperintä
Jos velallinen on todettu ulosotossa varattomaksi eikä häneltä voi ulosmitata velkoja, velka siirtyy yleensä ulosotosta jälkiperintään, jota tekevät useat yksityiset yritykset. Jälkiperinnässä käytetään menetelminä vapaaehtoista perintää (kirjeperintä, puhelinperintä) ja oikeudellista perintää (haastehakemukset, täytäntöönpanopyynnöt). Lisäksi jälkiperintään kuuluuvat velkajärjestelypalvelu sekä yrityssaneerauksien ja konkurssien valvonta. Jälkiperintä seuraa asiakkaan taloudellisessa tilanteessa tapahtuvia muutoksia. Tavoitteena on aina sopimus asiakkaan kaikkien velkojen maksusta vapaaehtoisella maksusuunnitelmalla.
Velkajärjestely
Velkoja järjestetään kahdella tavalla: lakisääteisesti ja vapaaehtoisesti. Vapaaehtoisiin velkajärjestelyihin kuuluvat esimerkiksi maksusopimus velkojan tai perintätoimiston kanssa sekä velkojen yhdistäminen uudella lainalla tai sosiaalisella luotolla. Lakisääteiseen velkajärjestelyyn voi päästä vain, jos velkaongelmaa ei voi muuten ratkaista. Silloin tuomioistuin vahvistaa velallisen maksukyvyn mukaisen ohjelman.

Lähteet: Julia Thurén: Kaikki rahasta – näin säästin kymppitonnin vuodessa (Gummerus), Suomen Perintätoimisto Oy, www.maksumyohassa.fi, Intrum Oy


6
2

maanantai 15. lokakuuta 2018

15.0.2018 Suomessa ulosotossa on yli puoli miljoonaa velallista: ”Velkaantuneisuusaste on ollut koko ajan kasvamaan päin”

Suomessa ulosotossa on yli puoli miljoonaa velallista: ”Velkaantuneisuusaste on ollut koko ajan kasvamaan päin”

Eilen klo 22:27

Suomessa yli 570 000 velallista on ulosotossa. Ulosottoon joutuvien määrä on kasvussa. Mitä ulosotosta kuvitellaan ja miten se todellisuudessa toimii?

 Osa ulosottoon joutuneista velallisista suhtautuu ulosottomiehen mukaan perintätoimiin erittäin aggressiivisesti.
Osa ulosottoon joutuneista velallisista suhtautuu ulosottomiehen mukaan perintätoimiin erittäin aggressiivisesti. UNSPLASH
Oven taakse ilmestyvä korsto, joka tarraa televisioon ja kävelee ulosottoviraston kuorma-autoon alkaa olla mielikuva menneestä maailmasta. Helsingin ulosottoviraston johtava kihlakunnanvouti Visa Kallio kertoo, että ulosottomies selvittää puolessa vuodessa velallisen tilanteen pääasiassa sähköisesti eri rekisterien avulla. Niistä selviää, käykö velallinen töissä tai onko hänellä omaisuutta kuten asuntoa tai autoa.

– Käytetyn koti-irtaimiston realisointiarvo on hyvin vähäinen. Tavanomaista koti-irtainta ei enää ulosmitata. Ei ulosottoa tehdä ihmisten kiusaamiseksi, vaan että velkoja saataisi maksettua. Silloin ulosmitattavalla omaisuudella on oltava myös arvoa, Kallio sanoo.

Kallion mukaan vanhat autotkin voivat olla arvoltaan niin pieniä, että niitä ei välttämättä lähdetä ulosmittaamaan. Lisäksi velallinen saattaa tarvita autoa ansaitakseen tuloja. Sen sijaan ulosottomies kelpuuttaa arvoesineitä kuten tauluja. Se, mikä lasketaan arvoesineeksi, on ulosottomiehen harkinnasta kiinni.

– Tyypillisesti ne ovat taide-esineitä kuten tauluja. Niissä vain on monta kertaa arvioimisen ongelma. Ulosottomiehet käyttävät joko omaa asiantuntemustaan tai kysyvät arvosta asiantuntijalausunnon.

Asuntoja jää tyhjilleen

Ulosottoon ajautunut velallinen voi menettää asuntonsa. Helsingin Sanomat on uutisoinut, että myytävien asuntojen määrä on moninkertaistunut vuoden 2007 jälkeen. Kallion mukaan tilanne selittyy osin sillä, että Suomessa on syrjäisiä muuttotappioalueita, jossa asunnot jäävät muutenkin tyhjilleen ja kysyntää ei ole.

– Esimerkiksi Helsingissä asuntomarkkinat pyörivät. Kauempana asunnoille ei ole ottajia. Jos on vielä asuntolainaa, ei siitä kovin helposti irti pääse, Kallio sanoo.

Kallio huomauttaa, että ulosottoviranomaiset eivät myöskään saa lähteä liikaa polkemaan hinnoilla. Mitä ikinä velalliselta ulosmitataankin, siitä on saatava järkevä summa.

– Pilkkahintainen myynti on kielletty. Ulosottomiehen pitää pyrkiä ulosmittaamaan sellaista omaisuutta, jolla on arvoa, ja myydä se markkinahinnalla. On helppo ajatella, että ulosottomyynnissä ei ole ihan markkinahinta. Kertymiä on kuitenkin tullut realisointihuutokaupoissa kohtuullisen hyvin.

Huutokaupat eivät Kallion mukaan ole enää perinteisiä huutokauppoja, vaan yleensä nettihuutokauppoja. Lisäksi erityisesti asuntoja ja kiinteistöjä myydään myös muilla myyntitavoilla, esimerkiksi välittäjän kautta tai antamalla velalliselle itselleen lupa myydä omaisuus.

Velat voivat vanhentua

Velalliset yrittävät Visa Kallion mukaan aika ajoin kepulikonsteja. Hän sanoo, että asiakkaat saattavat yrittää esimerkiksi siirtää omaisuuttaan lapselleen tai puolisolleen.

– Se saadaan usein selvitettyä, mutta se on työlästä ja hidasta. Tällaisia tapauksia esiintyy tasaiseen tahtiin.

Velat voivat vanhentua. Perussäännös on kolme vuotta. Jos asiasta on annettu tuomio, se on viisi vuotta. Kallion mukaan asialla on merkitystä ulosotossa.

– Tarvitsemme täytäntöönpanoperusteen ja se on usein tuomio. Jos täytäntöönpanoperustetta ei toimiteta ulosottoon, velka vanhenee, eikä asialle pysty tekemään enää mitään. Jos se toimitetaan, sitä voidaan periä vaikka useampaan kertaan, kunhan perintäyritysten välinen aika on alle viisi vuotta.

Täytäntöönpanoperustekin voi kuitenkin vanhentua. Aika on 15 vuotta tai kun velkojana on yksityishenkilö niin 20 vuotta. Jos velka perustuu rikokseen, josta on tuomittu vankeutta, aika on myös 20 vuotta. Tässäkin tapauksessa velkojan on oltava aktiivinen. Velka vanhenee viidessä vuodessa, ellei sitä yritetä periä.

– Täytäntöönpanoperusteen vanhentuminen ei tarkoita, että velka itsessään vanhenisi. Tuomiota ei vain voi panna täytäntöön. Velka voidaan kuitenkin ottaa esimerkiksi perinnönjaossa huomioon. Absoluuttisen vanhenemisen aika on 25 vuotta, kun velkojana on yksityishenkilö. Eli aika pitkään se voi se velka olla siellä kiusaamassa.

 .Ulosotto on prosessi, joka käynnistyy aina velkojan hakemuksesta.
Ulosotto on prosessi, joka käynnistyy aina velkojan hakemuksesta. TOMI OLLI

Velkaantumisaste kasvanut

Visa Kallio sanoo, että ulosottomiehet eivät myöskään omasta aloitteestaan tee yhtään mitään. Ulosotto on prosessi, joka käynnistyy aina velkojan hakemuksesta. Yksityisoikeudellisissa asioissa se on yleensä oikeuden päätös.

– Kun sellainen tulee, kirjaamme sen järjestelmään, joka lähettää velalliselle automaattisesti maksukehotuksen. Se sisältää samalla ilmoituksen, että asia on tullut vireille. Oikea tapa on ottaa yhteyttä ulosottomieheen, jos ei pysty maksamaan. Jos taas pystyy, aina parempi. Silloin se on sillä hoidettu.

Jos maksu ei onnistu, Kallion mukaan velallinen voi neuvotella maksuajasta ulosottomiehen kanssa. Kallion mukaan noin puolet velallisista selviää ulosotosta maksamalla.

– Lopuilta saadaan se mitä saadaan. Yleensä velalliselta saadaan ensin rahaa, mutta kun maksukyvyttömyys jatkuu, kertymät saattava loppua. Sellaiset tapaukset, joilta ei ulosotossa saada koskaan perityksi mitään, ovat harvinaisia.

Suomessa valtakunnallisesti on noin 570 000 velallista ulosotossa. Määrä on kasvanut edellisestä vuodesta hieman. Määrässä on mukana ihmisten lisäksi esimerkiksi yrityksiä. Niiden joukossa on Kallion mukaan myös toimimattomia yrityksiä.

– Kotitalouksien velkaantumisaste oli viime vuoden lopussa 128,9 prosenttia. Se on paljon enemmän kuin vuoden nettotulot. Velkaantuneisuusaste on ollut koko ajan kasvamaan päin.

Kaksi tyypillistä esimerkkiä

Ulosottoon ajautuu Visa Kallion mukaan tyypillisesti kahdenlaisia tapauksia. Ensimmäinen voi olla kuka tahansa, jonka talous on järkkynyt vastoinkäymisten vuoksi.

– Esimerkiksi ihan normaali perheellinen ihminen, jolta on mennyt alta työpaikka tai oma yritys. Sen myötä tulot ovat katkenneet ja puskurirahastoja harvemmin on kovin paljon. Se on pikkuhiljaa johtanut siihen, että asuntolainat alkavat jäädä rästiin. Jos samaan syssyyn tulee vaikka avioero, ollaan jo vaikeassa tilanteessa.

Toinen kategoria on Kallion mukaan ihminen, jonka taloudenpito on ollut alun alkaen kevytmielistä. He saattavat esimerkiksi ottaa pikavippejä ja maksaa niitä pois uusilla pikavipeillä.

– Ehkä voi nostaa myös maahanmuuttajat. He tulevat usein maahan aika lailla tyhjin käsin. Sen takia heitä on ulosoton asiakkaina jonkun verran. Meillä ei rekisteröidä ihmisiä kansalaisuuden tai muuten alkuperän mukaan, joten määriä en pysty sanomaan.

Ulosottoon joutuneiden velallisten elämäntilanteessa voi olla myös päihteitä. Kallion mukaan se ei kuitenkaan ole yksinomainen tekijä tai alkusyy. Alkoholi saattaa tulla kuvioihin mukaan myöhemmin.

Kallio sanoo, että ulosotoissa korostuvat verot ja muut julkistaloudelliset asiat kuten sakot. Yksityisoikeudellisista asioista hän mainitsee laskut, pankkilainat ja elatusmaksut. Hän sanoo, että monista tuntuu, että velat voivat moninkertaistua tai niitä ei saa koskaan maksettua yrityksestä ja halusta huolimatta.

– Veloista maksetaan ensin korot. On kritisoitu, pitäisikö kertymillä vähentää ensin pääomaa ja sitten korkoja. Se ei vain ole ulosottomiehen vaan lainsäätäjän päätettävissä. Ymmärrän molempia osapuolia, mutta laki sitoo meitä. Joudumme kohtelemaan velallisia tasapuolisesti ja lain mukaan. Se johtaa aika kaavamaiseen menettelyyn.

Ulosottoviraston yhteydenottoon liittyy paljon vanhentuneita käsityksiä. Ulosotossa ihmisen kotia ei tyhjennetä irtaimistosta. Yleensä vain arvokkain omaisuus kuten autot tai kiinteistöt otetaan ulosmitattaviksi. Kuvituskuva.

Ulosottovirasto ei peri mitään velkaa ikuisesti, vaan kaikki velat vanhenevat aikanaan. Yksityishenkilöiden rahavelkojen vanhenemisaika on 15 vuotta tuomion eli ulosottoperusteen antamisesta tai 20 vuotta siitä silloin kun velkoja on yksityishenkilö.

ANTTI HALONEN
antti.halonen@iltalehti.fi



15.10.2018 Pikavippien suitsiminen etenee: tulossa 30 prosentin korkokatto ja ankarat sanktiot rikkojille


Pikavippien suitsiminen etenee: tulossa 30 prosentin korkokatto ja ankarat sanktiot rikkojille



–Nykyisin on myönnetty esimerkiksi noin 2000 euron luottoja, joissa vuotuinen korko on ollut yli 100 prosenttia ja todellinen vuosikorko yli 200 prosenttia, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) sanoo.
  (KUVA: Emmi Korhonen/Lehtikuva)
Julkaistu: 15.10. 16:11

Jaa30Twiittaa
Myös pikavippiyhtiöiden oikeutta periä muita luottokustannuksia kuin korkoa aiotaan rajoittaa.
Esitysluonnos pikavippien korkokaton laajentamisesta on toimitettu lainsäädännön arviointineuvostolle ja esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle marraskuun alussa, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) kertoo blogikirjoituksessaan.

Esityksen mukaan korkokatto on tarkoitus laajentaa koskemaan myös yli 2 000 euron pikavippejä, kun nyt 50 prosentin katto todelliselle vuosikorolle on vain alle 2 000 euron luotoille.

– Nykyisin on myönnetty esimerkiksi noin 2 000 euron luottoja, joissa vuotuinen korko on ollut yli 100 prosenttia ja todellinen vuosikorko yli 200 prosenttia. Tällainen on ollut mahdollista, koska hintasääntely ei ole ollut riittävän kattavaa. Nyt asiaan tulee muutos, Häkkänen kertoo.

Lisäksi on tarkoitus muuttaa nykyistä mallia siten, että asetetaan yläraja perittävälle korolle eikä todelliselle vuosikorolle, kuten nyt.

Laissa määriteltävä korkokatto olisi 30 prosenttia nostetulle luotolle. Korkokatto koskisi kaikkia kuluttajaluottoja paitsi esivakuudellisia asuntoluottoja.

Myös oikeutta periä kuluttajalta muita luottokustannuksia kuin korkoa rajoitettaisiin. Muiden luottokustannusten enimmäismäärä päivää kohden olisi 0,01 prosenttia luottosopimuksen mukaisesta luoton määrästä tai luottorajasta sopimuksen voimassaoloajalta. Luottokustannuksia ei kuitenkaan saa periä enempää kuin 150 euroa vuodessa.

Jos luotonantaja tai -välittäjä rikkoisi sääntelyä, kuluttajan ei tarvitsisi maksaa luoton korkoa tai luottokustannuksia lainkaan.
Taloussanomat

maanantai 8. lokakuuta 2018

08.10.2018 OMAT VELAT, VAIN OSA TÄSSÄ : LOWELL SUOMI OY (AIEMMIN LINDORFF OY ), VELKOJA LOWELL RAHOITUS OY

SALDOTODISTUS 8.10.2018   1/5

SALDOTODISTUS
Ohessa yhteenveto Lowellin perinnässä olevista veloista. Yhteenveto sisältää myös mahdolliset Lowellin ulosottoon siirtämät asiat.
Jos sinulla on kysyttävää tai haluat neuvotella maksujärjestelyistä, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme. Saat lisätietoja mm. maksuvaihtoehdoista, maksusuunnitelmasta ja vapaaehtoisesta velkajärjestelystä myös verkopalvelumme www.maksumyohassa.fi FAQ- ja Velkaneuvojille-osioista.
Ystävällisesti
Lowell Suomi Oy (aiemmin Lindorff Oy) Puhelin: 02 2700 300 (ma - pe 8 - 20, la 10 - 15) Verkkopalvelu ja chat: lowell.fi/oma

Lowell Suomi Oy Postiosoite: PL 20, 20101 Turku Puhelin: 010 2700 00 Rekisteröity kotipaikka: Helsinki www.lowell.fi Käyntiosoite Joukahaisenkatu 6, 20520 Turku Y-tunnus: 0140351-4
SALDOTODISTUS 8.10.2018
YHTEENVETO VELOISTA
Tämä sivu on koonti kaikista avoimista veloista. Jokaisesta velasta on seuraavilla sivuilla oma tarkemman erittelyn sisältävä saldotodistus.

Toimeksiantonumero: Velkoja: Velkasaldo yhteensä:
J564410 LOWELL RAHOITUS OY 2 493,77 €
K847504 KANTA-HÄMEEN SAIRAANHOITOPIIRI 6,75 €
K528423 LOWELL RAHOITUS OY 372,75 €
Kaikki velat yhteensä: 2 873,27 €

Lowell Suomi Oy Postiosoite: PL 20, 20101 Turku Puhelin: 010 2700 00 Rekisteröity kotipaikka: Helsinki www.lowell.fi Käyntiosoite Joukahaisenkatu 6, 20520 Turku Y-tunnus: 0140351-4
SALDOTODISTUS 8.10.2018
VELKA JA VELKOJA Velkoja: LOWELL RAHOITUS OY
PL 20/ JOUKAHAISENKATU 6 20101 TURKU
Alkuperäinen velkoja: NETS OY
Viitenumero tai laskun numero: 0400103987 Eräpäivä: 31.05.2013 Laskun tai luoton myöntöpäivä: 01.02.2010 Lowellin toimeksiantonumero: J564410 Saatavan peruste: Luottokorttisaatava Vanhentumispäivä: 13.08.2028
VELKASALDON ERITTELY
Velkasaldo 06.10.2018
Pääomaa 1 707,34 €
Luottokorkoa 22,57 €
Viivästyskorkoa 509,86 €
 Perintä- ja oikeudenkäyntikuluja 254,00 €
 Yhteensä 2 493,77 €
VELAN OSALLISET Nimi Henkilötunnus Velkasuhde Maksetut suoritukset
Päävelallinen 546,51 €
OIKEUDELLISTA PERINTÄÄ KOSKEVAT TIEDOT Velkomustuomion antanut tuomioistuin: HYVINKÄÄN KÄRÄJÄOIKEUS Ratkaisupäivämäärä:
13.08.2013 Ulosottokelpoisuuden päättymispäivämäärä:
13.08.2028

Velka on tällä hetkellä perittävänä ulosottovirastossa.
Lowell Suomi Oy Postiosoite: PL 20, 20101 Turku Puhelin: 010 2700 00 Rekisteröity kotipaikka: Helsinki www.lowell.fi Käyntiosoite Joukahaisenkatu 6, 20520 Turku Y-tunnus: 0140351-4
SALDOTODISTUS 8.10.2018
VELKA JA VELKOJA Velkoja: KANTA-HÄMEEN SAIRAANHOITOPIIRI
PL 1000 13101 HÄMEENLINNA
Viitenumero tai laskun numero: 
 Eräpäivä: 12.12.2013 Laskun tai luoton myöntöpäivä:
26.11.2013 Lowellin toimeksiantonumero:
 K847504 Saatavan peruste: Asiakasmaksu Vanhentumispäivä: 31.12.2018
VELKASALDON ERITTELY
Velkasaldo 06.10.2018
ääomaa 0,00 €
Luottokorkoa 0,00 €
Viivästyskorkoa 1,75 €
Perintä- ja oikeudenkäyntikuluja 5,00 €
 Yhteensä 6,75 €
VELAN OSALLISET Nimi Henkilötunnus Velkasuhde Maksetut suoritukset
Päävelallinen 7,50 €
Lowell Suomi Oy Postiosoite: PL 20, 20101 Turku Puhelin: 010 2700 00 Rekisteröity kotipaikka: Helsinki www.lowell.fi Käyntiosoite Joukahaisenkatu 6, 20520 Turku Y-tunnus: 0140351-4
SALDOTODISTUS 8.10.2018

VELKA JA VELKOJA Velkoja: LOWELL RAHOITUS OY
PL 20/JOUKAHAISENKATU 6 20101 TURKU
Alkuperäinen velkoja: IKANO BANK
Viitenumero tai laskun numero: 001000148546518 Eräpäivä: 31.10.2013 Laskun tai luoton myöntöpäivä: 05.10.2012 Lowellin toimeksiantonumero: K528423 Saatavan peruste: Luottokorttisaatava Vanhentumispäivä: 22.04.2029
VELKASALDON ERITTELY
Velkasaldo 06.10.2018
 Pääomaa 117,16 €
 Luottokorkoa 3,15 €
Viivästyskorkoa 92,94 €
Perintä- ja oikeudenkäyntikuluja
159,50 € Yhteensä
372,75 €
VELAN OSALLISET Nimi Henkilötunnus Velkasuhde Maksetut suoritukset
Päävelallinen 0,00 €
OIKEUDELLISTA PERINTÄÄ KOSKEVAT TIEDOT Velkomustuomion antanut tuomioistuin: HYVINKÄÄN KÄRÄJÄOIKEUS Ratkaisupäivämäärä:
22.04.2014 Ulosottokelpoisuuden päättymispäivämäärä:
22.04.2029

Velka on tällä hetkellä perittävänä ulosottovirastossa.
Lowell Suomi Oy Postiosoite: PL 20, 20101 Turku Puhelin: 010 2700 00 Rekisteröity kotipaikka: Helsinki www.lowell.fi Käyntiosoite Joukahaisenkatu 6, 20520 Turku Y-tunnus: 0140351-4

08.10.2018 Oikeus tietojen poistamiseen (”oikeus tulla unohdetuksi”)

 
GDPR - EU:n uusi tietosuoja-asetus
GDPR säätää EU:n kansalaisten oikeuksista tietosuojaan sekä omien henkilötietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Se myös yhteinäistää hajanaiset tietosuojakäytännöt eri EU-maissa. Asetus astuu voimaan toukokuussa 2018 kahden vuoden siirtymäajan jälkeen. Asetus luo merkittäviä uusia velvollisuuksia EU-kansalaisten henkilötietoja käsitteleville organisaatioille.

Oikeus tietojen poistamiseen (”oikeus tulla unohdetuksi”)

lähde GDPR kategoriassa

Rekisteröidyn oikeudet
 (III luku / 17 artikla, päivitetty 22/5/2017)
1.   Rekisteröidyllä on oikeus saada rekisterinpitäjä poistamaan rekisteröityä koskevat henkilötiedot ilman aiheetonta viivytystä, ja rekisterinpitäjällä on velvollisuus poistaa henkilötiedot ilman aiheetonta viivytystä, edellyttäen että jokin seuraavista perusteista täyttyy:

a) henkilötietoja ei enää tarvita niihin tarkoituksiin, joita varten ne kerättiin tai joita varten niitä muutoin käsiteltiin;
b) rekisteröity peruuttaa suostumuksen, johon käsittely on perustunut 6 artiklan 1 kohdan a alakohdan tai 9 artiklan 2 kohdan a alakohdan mukaisesti, eikä käsittelyyn ole muuta laillista perustetta;
c) rekisteröity vastustaa käsittelyä 21 artiklan 1 kohdan nojalla eikä käsittelyyn ole olemassa perusteltua syytä tai rekisteröity vastustaa käsittelyä 21 artiklan 2 kohdan nojalla;
d) henkilötietoja on käsitelty lainvastaisesti;
e) henkilötiedot on poistettava unionin oikeuteen tai jäsenvaltion lainsäädäntöön perustuvan rekisterinpitäjään sovellettavan lakisääteisen velvoitteen noudattamiseksi;
f) henkilötiedot on kerätty 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisen yhteydessä.
2.   Jos rekisterinpitäjä on julkistanut henkilötiedot ja sillä on 1 kohdan mukaisesti velvollisuus poistaa tiedot, sen on käytettävissä oleva teknologia ja toteuttamiskustannukset huomioon ottaen toteutettava kohtuulliset toimenpiteet, muun muassa tekniset toimet, ilmoittaakseen henkilötietoja käsitteleville rekisterinpitäjille, että rekisteröity on pyytänyt kyseisiä rekisterinpitäjiä poistamaan näihin henkilötietoihin liittyvät linkit tai näiden henkilötietojen jäljennökset tai kopiot.

3.   Edellä olevaa 1 ja 2 kohtaa ei sovelleta, jos käsittely on tarpeen

a) sananvapautta ja tiedonvälityksen vapautta koskevan oikeuden käyttämiseksi;
b) rekisterinpitäjään sovellettavaan unionin oikeuteen tai jäsenvaltion lainsäädäntöön perustuvan, käsittelyä edellyttävän lakisääteisen velvoitteen noudattamiseksi tai jos käsittely tapahtuu yleistä etua koskevan tehtävän suorittamista tai rekisterinpitäjälle kuuluvan julkisen vallan käyttämistä varten;
c) kansanterveyteen liittyvää yleistä etua koskevista syistä 9 artiklan 2 kohdan h ja i alakohdan sekä 9 artiklan 3 kohdan mukaisesti;
d) yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia taikka tieteellisiä tai historiallisia tutkimustarkoituksia tai tilastollisia tarkoituksia varten 89 artiklan 1 kohdan mukaisesti, jos 1 kohdassa tarkoitettu oikeus todennäköisesti estää kyseisen käsittelyn tai vaikeuttaa sitä suuresti; tai
e) oikeudellisen vaateen laatimiseksi, esittämiseksi tai puolustamiseksi.

08.10.2018 Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

 Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

Virtuaalivaluuttojen kauppapaikkojen sääntely kiristyy huomattavasti.


(KUVA: HS)
Anni Lassila HS
Julkaistu: 7.10. 20:02

MUUN muassa poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan suomalaisten tilitietoja uuden sähköisen tiedonhakujärjestelmän kautta.

Hallituksen esitys uuden rahanpesudirektiivin toimeenpanosta luo Suomen viranomaisille huomattavasti aiempaa helpomman tavan tutkia pankkitilejä, myös muissa kuin rahanpesuepäilyissä.

Jatkossa Kela saa tiedot asiakkaan tuloista ja pankkitilin saldosta parilla napinpainalluksella kaikista pankeista, eli tuissa huijaamisen mahdollisuus pienenee huomattavasti. Toisaalta asiakkaan ei tarvitsisi enää toimittaa tiliotetta Kelaan, mikä helpottaa tukien hakemista.

Myös poliisi pääsee katsomaan suoraan rikoksesta epäillyn tilitiedot ja -tapahtumat, samoin verottaja, jos se tarkistaa verotuksen paikkansapitävyyttä. Tilitietoihin on pääsy myös esimerkiksi konkurssiasiamiehellä, tullilla, rahanpesua valvovilla viranomaisille ja ulosottomiehellä.

NÄILLÄ viranomaisilla on ollut tähänkin asti oikeus pyytää pankeista tilitietoja, mutta nyt se tehostuu huomattavasti, kun tietoihin pääsee käsiksi sähköisen rajapinnan kautta. Tämä myös tehostaa tietomassojen analysointia, kun tiedot ovat valmiiksi sähköisessä muodossa.

”Tähän asti pankki on saattanut vastata tietopyyntöön tuhatsivuisella faksilla eli tiedon hyödynnettävyys on ollut paljon heikompi kuin tulevaisuudessa. Viranomaisten tiedonsaantioikeutta tämä laki ei muuta. Siitä on säädetty muissa laeissa”, lainsäädäntöneuvos Armi Taipale valtiovarainministeriöstä sanoo.

Uudistus liittyy EU:n viidenteen rahanpesudirektiiviin. Taipaleen mukaan rahanpesua valvoville viranomaisille haluttiin luoda suora pääsy tilitietoihin, jotta valvontatyö helpottuisi direktiivin edellyttämällä tavalla.

Kun, keskusrikospoliisissa toimiva Rahanpesun selvittelykeskus saa ilmoituksen epäilyttävästä liiketoimesta, se pääsee helposti tarkistamaan minkälaista rahaliikennettä siihen liittyy. Sama sähköinen väylä päätettiin antaa muidenkin viranomaisten käyttöön.

UUSI lakihanke kiristää huomattavasti myös virtuaalivaluuttojen kaupan sääntelyä. Virtuaalivaluuttojen kuten bitcoinin välittäjien ja kauppapaikkojen pitää jatkossa rekisteröityä Finanssivalvonnan ylläpitämään rekisteriin.

”Niiden pitää myös noudattaa rahanpesun estämissääntöjä eli muun muassa velvollisuutta tuntea ja tunnistaa asiakkaansa. Jos asiakas esimerkiksi vaihtaa dollareita tai euroja virtuaalivaluuttaan pitää tietää kuka asiakas on ja mistä rahat ovat peräisin”, Taipale sanoo.

Lakiin tulee myös asiakkaan suojaan liittyviä vaatimuksia eli virtuaalivaluutan kauppapaikkojen täytyy esimerkiksi pitää asiakkaiden ja omat varansa erillään niin kuin muidenkin sijoituspalvelujen tarjoajien.

Uuden pankkitilitietojen valvontajärjestelmän on tarkoitus tulla käyttöön vuoden 2020 syksyllä.
Fakta
Nämä tiedot viranomaiset näkevät:

 *Uuden lain mukaan pankit luovat sähköisen rajapinnan, jonka kautta viranomaiset pääsevät käsiksi ihmisten tilitietoihin.

 *Viranomaisten käyttöön tehtävän tiedonhakujärjestelmän kautta voi etsiä henkilötunnuksella tai tilinumerolla tilitietoja.

 *Tiedoista käy ilmi tilinumero, tilin haltija, käyttöoikeuksen haltija, tilin avaus- ja sulkemispäivä, tilin saldo, tilitapahtumat, mahdolliset tallelokerot ja tiedot luotoista.

tiistai 2. lokakuuta 2018

02.10.2018 MINULLE UUTTA KELALTA, MAKSUSITOMUS RUOKAKAUPPAAN




Tämä summa vähennetään kuitenkin toimeentulotuesta.  Mutta, ehkä auttaa sillä hetkellä kun , päätös jostain syystä viivästyy.

02.04.2025 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS, HUHTIKUUN TARKASTUS

 TOUKOKUUN TOIMEENTULOTUKI PÄÄTÖS HUHTIKUUN TARKASTUS   Laskelma ajalle 1.4.2025 - 30.4.2025 Tulot                                    I...